СТРАСТИ - Градините в СОФИЯ

• 49 202
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 285
....
 Ами свързана е с ето това от исканията
4.Да се предприемат незабавни мерки за стимулиране на персонала в детските заведения, на първо място чрез предприемане мерки за увеличаване на заплатите
5. Да се увеличи сумата за годишна издръжка на децата в детските градини, която в момента е между 90 и 120 лева месечно и е крайно недостатъчна

Май адресатът е Държавата, а не общината.

Да, адресатът е държавата, а не общината. Тези 2 искания са доста общи, не пречи да останат, но не мисля,че някой ще им обърне внимание. И двете са свързани с планирането на държавния бюджет, той пък с икономическия ръст, той пък с кризата и т.н. - омагьосан кръг е това. И без това във всички сектори искат увеличение на заплатите...

# 286
  • гр.София
Ето предложение от Звънче текст:

ДО

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

С копие до
ген Емил Танев
Директор  на Дирекция "Сигурност и обществен ред"

УВЕДОМЛЕНИЕ
от…….. (пълното наименование на организатора и адресът му на управление; точните имена и адреси на представляващите го лица , както и техните изборни дльжности)

Уважаеми г-н кмет,

На основание чл. 43 от Констутуцията на Република България, Закона за събранията, митингите и манифестациите и чл. 18 от Наредба N1 за обществения ред на територията на Столична община, Ви уведомяваме, че на 07.04.2009г от 10.30 ч. до 12.00 ч. в ……. (градинката пред църквата “Света София, ул. “Париж“ 2) ще се да проведе митинг(-шествие). Митингът се организира в знак на протест срещу непредприемането на адекватни и последователни действия и политика от страна на Столична община за осигуряване на достатъчен брой места в детските заведения на територията на Общината. Предполагаемият брой участници е …..

…… април 2009

# 287
ПОМОЩ от публиката: Относно медийна помощ - Ани Салич БТВ. Тя е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО наясно по проблемите на децата.
Марта Канал 1 ; Боби - часът на мама.След това - БХК /Български Хелзински комитет/ Дияна Фъртункова или който се занимава с тези проблеми в момента.Не на последно място - незабавен контакт с представител на КЗСД  - г-н Кемал Еюп /Дискриминацията/. ПОДГОТОВКА + ПУБЛИЧНОСТ = УСПЕХ! И най-вече АКТИВНО отношение,съдействие и последователност в предприетите действия.

# 288
Майки,Татковци и ВСИЧКИ присъстващи тук.Нека не се мотаем а си партнираме по-интензивно и отговорно! Да започнем с оформяне на виртуален списък на евентуалното присъствие пред Общината. За да имаме положително развитие и успех каузата трябва освен перфектно мотивирана,но и организирана и КАТЕГОРИЧНО подкрепена.Да се внимава  да не се внесе политически елемент. Всички знаем какво се случи на 14 и как една прекрасна идея беше опорочена.За да не ставам голословен - приключвам.Питайте,искайте съдействие от ВСЕКИ имащ потенциал за ПОМОЩ!

# 289
  • София
Запис.

# 290
ЗАБРАВИХ. Цветанка Ризова - НОВА ТВ /На 4 очи/!
По преценка - на ВСИЧКИ "Утрешни блокове" на телевизиите. Изпраща се на ел.поща като предстоящо СЪБИТИЕ на 07.04.2009г

# 291
грешка "Сутрешни блокове" т.е. Добро утро,Здравей България,Сутрешни Вести и т.н.

# 292
Мисля, че е добре да се пусне отделна тема със заглавие: Организиране на протест по повод крайно недостатъчните места в детските заведения и крайно недостатъчните действия на общинските и държавни органи за решаване наа проблема.  Или нещо подобно.
Защото далеч не всички майки четат в тази тема, дори да им е актуален проблема.
Аз например съвсем случайно открих за подготвяния протест, отдавна вече чета следващата тема за ДГ.
Иначе за присъствие ме бройте с дребния (вече измислих текст за плакат за количката му: "Разменям колело, количка и столче за кола за място в детска градина!")  Laughing  Ще се опитам да организирам и присъствие на неинтернетстващи майки от нашия заспал квартал.

# 293
  • софия
Много се радвам, че толкова радушно откликвате на идеята за протеста, но ще споделя с вас някои неща, които се породиха у мен, докато набързо прочетох това-онова, за да напиша текста на уведомлението. Споделих ги и на щурчо. Надявам се да има някой с опит, за да сподели преки впечатления.

Не мисля, че за толкова кратко време бихме могли да се организираме сериозно. Нямам време да погледна темата на Варненските майки, но това, което те са предприели е добро и от своя страна е свързано със сериозна организация. За да има някакъв ефект упражнението, според мен, трябва:
- Да се уточнят имената на организаторите. Четейки Закона за събранията,… това си е изключително отговорна и изискваща време работа.
- Да има юрист в организационния комитет.
- Да се съгласуват действия с Варненки.
- Да се разпишат предложения (ако Варненските майки са написали такива и те са релативни на нашите, да се присъединим към тях или да ги допълним), които в деня на протеста да се внесат в Общината, Инспектората по образованието, Министерство на образованието и науката и ДА за закрила на детето.
- Да се определят представители на протеста, които ще общуват с медиите и ще представят проблема. Това, от своя страна е свързано с разписването на опорни точки, които да бъдат представяни, когато медиите задават въпроси, за да се представя една и съща информация. Информацията трябва да е систематизирана, ясно и кратко представена, за да не се получава разминаване и това да омаловажи проблема.
- Да се изпрати инфо за протеста до възможно най-много медии - печатни, ТВ, радио (списък).
- Да се разпространи информация за протеста поне 1 седмица предварително, за да има възможно най-голямо присъствие (списък на сайтове, в които да се пусне инфо за протеста).

Това са неща, които ми хрумват на първо четене. Със сигурност има още най-малко 1000000, за които дори и не подозирам, защото не съм се занимавала с подобно нещо, но съм организирала събития за доста голям брой хора и искам да ви кажа, че е абсолютна лудница и безумие. Не е по силите на 1, 2ма човека да го направят. Най-малкото физически.

# 294
Привет ЗВЪНЧЕ.
Разбира се,че несериозно да се очакват резултати или,че може да се създаде организация за по-малко от 15-20 дни.Невъзможно е!

Разбира се,че трябва да има организационен комитет,който е наясно какво,как,с кого и т.н. прави или ще прави.

Разбира се,че трябва популяризация,но тя е последваща стъпка след проведени разговори от контактна група Софийски мами с Варненски мамита.

Разбира се,че ВСИЧКО това ще стане,НО нека вместо виртуални писания се премини към лични  контакти, запознаване и...действия! Другото са коментари и пожелания.

# 295

Ако се организира протеста ще дойда със или без детето.Браво!

# 296
Мисля че това са основните точки за исканията ни, не смятам че има ефекто от подписки, но може да направим една около протеста която да върви след това и да се внесе по някое време. Обаче нали като протестираме, трябва да има основание- ами ето, намерих доста.
Относно исканията за парично обезщетение- умишлено не го включих, защото 1. ще привлече вниманието към себе си и ще загърбят другите искания, които са по- важни и 2. не вярвам да го изпълнят някога, защото няма законово основание което да ги задължи, а и има основанив за злоупотреби
Обаче сега се сещам за още едно, не знам защо Шапчицата не ме подсети :
8. Да се спазва закона и да се осигурява подходяща инфраструктура, в това число детски заведения на определения брой новопостроени сгради/ ако архитектите помогнат с цитата от закон- най- добре/

# 297
Не е лошо да коментирате и допълвате какво мислите по исканията, защото може някое да не ви харесва, а пък аз да изпускам нещо важно- веднъж ли го дъвках този въпрос....

# 298
Във връзка с липсата не терени- преди повече от година намерихме доста свободни терени, а според този текст общината може лесно да изиска да станат терени за ДГ:
Закон за устройство на територията:
Раздел IV. Условия и ред за изменение на устройствените планове
Чл. 134. (1) Влезлите в сила общи устройствени планове могат да се изменят, когато:
1. настъпят съществени промени в обществено-икономическите и устройствените условия, при които
е бил съставен планът;
2. (изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) възникнат нови държавни или общински нужди за обекти -
собственост на държавата, на общините или на експлоатационните дружества.
А в проекта за нов закон за просветата пише:
Чл. 6. (1) Децата и учениците имат право свободно да избират детската градина и
училището, профила или професията, специалността от професията, както и учебните
предмети, предвидени в училищния учебен план като избираеми съобразно личните си
предпочитания и възможности, доколкото в този закон не е предвидено друго.
(2) За малолетните правото по ал. 1 се упражнява от техните родители или
настойници, а за непълнолетните – от учениците със съгласието на техните родители
или попечители
Чл. 13. Детската градина е институция в системата на училищното образование и
предучилищното възпитание и подготовка, в която се отглеждат, възпитават и обучават
деца от 3-годишна възраст до постъпването им в I клас и се осигурява подготовката им
за училище
Чл. 21. (1) Училищата, детските градини и центровете за работа с деца са
държавни, общински и частни.
(2) Държавните училища, детски градини и центрове за работа с деца се
финансират от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и
науката или на друго министерство или ведомство. Предоставените им за управление
имоти са публична държавна собственост.
(3) Общинските училища, детски градини и центрове за работа с деца се
финансират от бюджета на общините. Предоставените им за управление имоти са
публична общинска собственост.
(4) Частните училища, детски градини и центрове за работа с деца се създават по
искане на местни физически и юридически лица. Частните училища и детски градини
може да получават бюджетни средства при условията и по реда на този закон. Те
ползват имоти – частна собственост или имоти – държавна или общинска собственост,
предоставени им по реда на Закона за държавната собственост, съответно на Закона за
общинската собственост.
(5) Министърът на образованието и науката организира поддържането на
електронен регистър на детските градини, училищата и центровете за работа с деца.
Чл. 41. (1) Предложенията за откриване на държавни и общински училища и
центрове за работа с деца, както и предложенията за преобразуване и закриване на
държавни и общински училища и центрове за работа с деца и на държавни детски
градини се правят до 31 май и се разглеждат за предстоящата учебна година.
(2) Предложенията за преобразуване и закриване поради намаляване на броя на
децата или учениците под нормативно определения минимум в групите или в
паралелките, както и при преустановяване на образователно-възпитателния процес
заради липса на деца или ученици се правят и се разглеждат целогодишно.
(3) Предложенията за откриване на държавни детски градини се правят и се
разглеждат целогодишно.

И сега идва големия препъникамък, който ако се приеме, ще е върха просто:
Дял трети
ПРЕДУЧИЛИЩНО ВЪЗПИТАНИЕ И ПОДГОТОВКА
Глава четвърта
Постъпване и преместване в детските градини
Чл. 62. (1) Предучилищното възпитание и подготовка се осъществява в детските
градини, а в случаите на чл. 69 – в детските градини и в училищата.
(2) Детските градини са за деца от 3-годишна възраст до постъпването им в
първи клас.
(3) В яслените групи на обединените детски заведения може да постъпват деца от
3-месечна до 3-годишна възраст.
(4) В детските градини децата се приемат по писмено заявление на родителите
(настойниците), към което се прилагат копие от акта за раждане и медицински
документи.
(5) Когато броят на заявените желания за постъпване в детската градина е по-
голям от броя на местата, органите на местното самоуправление и местната
администрация – за общинските детски градини, съответно министърът или
ръководител на ведомство – за държавните детски градини, определят критерии за
попълване на местата. Критериите не може да са свързани с времето на подаване на
заявлението.
А и ми се струва в противоречие с чл. 6 от същия закон  newsm78

# 299
Мисля че това са основните точки за исканията ни, не смятам че има ефекто от подписки, но може да направим една около протеста която да върви след това и да се внесе по някое време. Обаче нали като протестираме, трябва да има основание- ами ето, намерих доста.
Относно исканията за парично обезщетение- умишлено не го включих, защото 1. ще привлече вниманието към себе си и ще загърбят другите искания, които са по- важни и 2. не вярвам да го изпълнят някога, защото няма законово основание което да ги задължи, а и има основанив за злоупотреби
Обаче сега се сещам за още едно, не знам защо Шапчицата не ме подсети :
8. Да се спазва закона и да се осигурява подходяща инфраструктура, в това число детски заведения на определения брой новопостроени сгради/ ако архитектите помогнат с цитата от закон- най- добре/
Феичке,аз се включих вчера много набързо,по молба на Бланк,и не съм ви чела исканията още...Не знам колко точно страници назад са те...Така че ако може малко инфо,ще съм благодарна...А това извлечение от по горе  bouquet  bouquet  bouquet

Някой тук беше писал за 14 януари...Нищо не е свършило още...

Общи условия

Активация на акаунт