Отговори
# 180
Официално браковете не са забранени-но,много рядко се практикуват.

галина   бързо оздравяване Praynig

Дребната  гледа ледена епоха 2 та там за Сид се бяха изкали като идиот-и днес заяви на Муфида-моя идиот hahaha

теди-добави ме към приятели в нетлога

# 181
Да, турците в северна България са шиа, по-точно алеви. Повечето не исакт да се мешат не от някаква особена религиозност, а дългогодишна традиция, останала им от прадеди....Една моя позната туркиня, която страшно мрази всякакъв вид 'набожни', особено мюсюлмани, ми разправяше как техните се притеснили да не би избраника и да е от алевите понеже бил от Шумен...На въпросите ми какво, как, защо....абсолютно нищо не можа да ми отговори, нито пък семейството и бяха по-наясно...просто традиция.

Латея, за браковете най-вече зависи колко си религиозен. Разликите между суни и шиити са меко казано непримирими, засягат основите на вярата. Така, че ако някой е практикуващ би му било трудно да съжителства с някой със съвсем различно верую. Наскоро четох за случай, жена сунит разбира че мъжа и е бил шиит едва след смъртта му. Шиитите имат право да крият че са шиити(такия), това мисля е само ако има опасност за тях, но да крие от жена си, не разбрах защо, сигурно е била много опасна...Това беше между другото.

Алаа, това че ти е казал че баща му има втора жена, според мен е много добър знак за искреност. Тези неща обикновено се оставят за по-късно, или се премълчват.

Днес де чуствам особено дебела и безформена, ще взема да си сменя ника на Мама Барба, точно така се чуствам.

# 182
  • Egypt
Да, така е, шиитите в Бг се наричат алиани- те почитат братовчеда на Мохамед- Али, който се жени за дъщеря му Фатима и така продължава рода му. Разликата между двете направления е в обредите и ритуалите. И наистина алианите крият, че са такива, чувала съм случаи като този, който разказа Monsoon_rain , и даже още по учудващи...

# 183

Дина-честит рожден ден на Дани-нека тази година му донесе-игри и щастие безкрай

# 184
  • София
Цитат
теди-добави ме към приятели в нетлога
Done Mr. Green
Ди, така е ..Но въпреки това историята в Ирак например познава множество успешни бракове между сунити и шиити. PeaceЗащо смяташ ,че съжителството им ще е безкрайно трудно предвид основните отлики между схващанията  според  двете течения...Ми тогава какво остава за съжителството на муслим и християнка, на муслим и еврейка....Там разликите пък са очевадни!И въпреки това, историята  и при такива случаи познава много успешни бракове..... bowuuМоже би имаш обаче нещо друго предвид, за което си мисля в момента.Като цяло мюсюлманите, женени за друговерки в по-голямата си част живеят извън мюсюлманския свят, т.е там където няма да бъдат  дотолкова обект на критика за направения избор...Докато бракът между шиит и сунит на  тяхна си територия, няма как да не доведе и до конфронтации - междусемейни, обществени и пр.... Peace

Дани,честит рожден ден, малък разбойнико!Да си жив и здрав, да радваш мама и тати! Да я слушкаш, та да се явява по-честичко тук да ни огрява с позитивност и кулинарни шедьоври!Чакаме си тортата! bouquet
А това е за рожденика - дар от сърце!

# 185
Теди, моето лично мнение е, че такива семейства не са особено религиозни, тоест не държат толкова на основите на вярата, може би си спазват някакви местни иракски традиции, не религиозни. Ако си наистина практикуващ мюсюлманин и прилагаш вярата си във всеки един аспект от живота, би било настина трудно, не само между суни и шиити, ами дори и между различните течения вътре в тези две основни групи. Ще ми е интересно да чуя и други мнения по въпроса.

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 01:00 от Monsoon_rain

# 186
Теди-знаеш ли при смесените бракове муслим- християнка поне тук-нещата се приемат по лесно от муслим родата,отколкото от християните-говоря от лични наблюдения.При него-говорят,но вссяко чудо е за 3 дни-докато тя бива изключвана от църквата си и на брака се гледа като на нещо срамно едва ли не.
А проблема при бракове от разли4ните те4ения в исляма-проблема идва по скоро от това кое те4ение ще поемат децата,изключение правят само друзите-при тях е строго забранен смесеният брак,така че ако друз се ожени извън техните то 99,9% жената ще е 4ужденка а брака сключен в чужбина.

# 187
  • София
Деси, Ди - принципно съм съгласна.. PeaceНо при всички случаи според Исляма детето наследява религията на баща си.Така че за двама души ,отраснали от малки  с детайлна информация по въпроса, това не би трябвало да е основна спънка за брак... независимо, че единият е шиа, а другия - сунни.

# 188
Деси, това за християните и мюсюлманите  е интересно. В много други държави проблема е откъм мюсюлманското семейство.

Теди, стана ми интересно и питах мъжа ми за Пакистан. Каза, че там не било рядкост брак между шиа и суни, но! В Пакистан огромното мнозинство не са практикуващи, колкото и изненадващо да ви звучи. Сред малцинството, което е практикуващо смесените брякове са почти невъзможни, дори и вътре в сунитското течение да речем.

За това защо е трудно дори и в едно и също течение бих могла да ти обясня, (аз самата се ужасявам при мисълта да съм женена за барелви например) но ако искаш можем да продължим на лични за да не ни клъцнат за навлизане в забранена територия.

# 189
  • София
С удоволствие бих прочела на лични вижданията ти по въпроса! Hug
Ако случайно не ти отговоря, то ще е защото съм заспала пред компа, да знаеш..  Майтап!

# 190
Дина, да ти е живо и здраво малкото пораснало момче! Hug

Момичета, много интересни неща сте писали, докато аз вечерям.  Blush
Ди, как така не са практикуващи?  newsm78 Аз много се изненадах. Смятах, че там следват по стриктно религията. Явно е, че не съм на ясно.  Embarassed За мен ще е интересно, ако имаш желание да кажеш. А и какви са хората, класите..

Исках още неща да кажа по темата, но много ми се доспа.  Blush Утре сутрин ще си допиша.

Лека нощ, мили арабелки  Hug

# 191
Дина -Да ти е жив и здрав Дани,да расте умен и послушен и много,много да те радва!

# 192

Белбей-Да ти е живо и здраво новороденото слънчице!
Момичета, с тези нови никове съвсем се оплетох и не мога да разбера кой на коя от вас е????Надявам се като ми остане повече време да прочета пропуснатото за да влеза в час.Добре дошли на новите  bouquet
На всички Hug Hug Hug

# 193
Ди, как така не са практикуващи?  newsm78 Аз много се изненадах. Смятах, че там следват по стриктно религията. Явно е, че не съм на ясно.  Embarassed За мен ще е интересно, ако имаш желание да кажеш. А и какви са хората, класите..

Любознателна Латейке,

За религиите ще ви пиша повече на лични, на теб и на Теди, а тук по-общо за хората като цяло..

Вярно е, че имат самосъзнание на мюсюлмани, за това няма спор...гордеят се и държат на това. Но доколко изпълнявеат ислямските практики е съвсем отделен въпрос...

Облеклото е много консервативно, може би за това хората остават с впечатление, че хората са много религиозни, но това е до голяма степен  традиция. Дори тези които въобще не са религиозни имат много висок морал и семейни ценности, и не се толирира публична проява на лош морал. Сред мъжете европейско облекло се среща в няколко по-големи града, и то са малцинство, а сред жените е почти недопустимо. Като цяло там се носи традиционната дреха шалвар камиз, дори и в болници, банки и др. учреждения. Макар повечето жени да са домакини, има жени работещи във всички сфери. Образованието на жената напоследък е станало мания, всяко момиче се стреми поне към магистърска степен, ако няма образование все по трудно се намира добра партия за съпруг.

Като говорим за публични неморални прояви... срещат се от време на време мъже облечени в женски дрехи, и добре се фръцкат, на български не знам как им се вика, на английски са cross-dressers. Това определено ми беше странно да го видя точно в Пакистан .

Не е лесно да се направи обобщение за хората поради огромното население (170 милиона), разнообразието на етноси и др. Пакистан е отцепен от Индия, поради съвместния живот с индусите в миналото в бита и традициите  на пакистанците присъстват много хинду елементи, които естествено противоречат на ислямските принципи. Например тези пищни, разточителни сватби са чисто индийска работа, също в много среди зестрата се дава от жената на мъжа, а в исляма е обратното. Наличието на касти !!!, това последното е абсолютно недопустимо в исляма. Аз съм разправяла преди как се 4удехме мен от каква каста да ме пишат, че е задължително да се упомене в брачното свидетелство....

За класите, както казах има касти, не толкова явно както в Индия, но все пак ги има. Освен най-богатата каста Мемон, другите богаташи са държавните служители и бюрократите. Там корупцията е страшна, и бюджета отива главно за огромните къщи на държавните служители и прислугата им. третите са военните, изключително доходна професия, само ако видиш техните квартаи какво представляват...уау..

Има и многобройна средна класа, която спокойно може да поддържа по един-два прислужника на семейство, всъщност това ми беше много интересно, всичките ми съседки си имаха най-малкото чистачки, и не можеха да се начудят че аз нямам прислуга - аз бялата чужденка!!!!Но мъжо не даде дума да се издума за подобно нещо, а който живее в подобна страна знае как се подържа къща там...къщите са много по-големи от европейските, а праха дето се трупа - за един ден, колкото за месец в Европа...демек денонощно трябва да чистиш ако искаш да ти е наистина чисто....

Следват бедните, те също могат да си позволят чистачка защото има много по-бедни от тях....

А най-бедните са просто невъобразимо бедни, виждали сте кадри по телевизията от Индия, същата работа е....те са и най-многобройните...пълна скръб.

относно етносите, не знам дали искаш с подробности, но има доста различни.

Относно религияте - мюсюлманите са около 95%, но сред тях пълна каша от секти и течения с доста противоречиви вярвания и практики. Мнозинството въобще не се молят (това е основния признак на практикуващия мюсюлманин), НО!!! много от жените носят абая и никаб (покривалото за лице), защото напоследък там това било мода. това ме уби честно казано, но наистина се уверих че е така. Тези, които не следват тази мода въобще не си покриват дори и косите. Жените афганки (пащуни), практикуващи, или не, по традиция си носят афганската бурка с мрежичката пред лицето...пробвах я, виждаш на малки квадратчета, тоест почти нищо не виждаш...

християни - между другото всяко по-главно място си има красива и добре поддържана църква, подозирам, че това се прави за кеф на бритамнците, бившите им колонизатори...но християните там са една от най-бедните класи и обикновено вършат най-мръсната работа...

сикхи- незначителен процент

неверниците калаши - изключително интересна група от хора. Не се знае произхода им, има различни теории, че дори българите и унгарците произлизат от тях., а други че това са хора от свитата на Александър Велики, които са останали там... Живеят в планините и интересното при тях е 4е имат един  обичай още от преди християнството...Жена, която е в менструация се изнася от дома си и прекарва дните на цикъла в определена за тази цел шатра. Когато и свърши се връща в къщи след като се изпълни специален пречистващ ритуал. Предполагам, че е голяма веселба в тая шатра....клю, клю и почивка от домакинските задължения.

За съжаление не можах да пътувам в планините, където е най-красиво и има много интересни хора и обичаи...Много исках но...падат заблудени ракети, рисковано е.

Толкова за сега. Лека нощ

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 04:11 от Monsoon_rain

# 194
Дина, Честит Рожден Ден На Малкия Хубавец! Да ти е Жив и Здрав ! И да не се разболява толкова често вече!! Да ти Носи Много Любов и Щастие!!!

п.с Дина ,да не забравиш снимки да ни покажеш от рождения ден,особенно това което ще сътвориш за почерпка!  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт