Варна - протест във връзка с детските градини!

• 21 346
  • 493
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
Защо ли ми се струва, че и тази година има много недоволни, а желаещите да протестират са малко?
Миналата стигнахме до там Борислав Гуцанов да ни чака за среща, а да няма кой да отиде. Ако ще има протест- там съм. Нищо, че детето ми е в градина вече. Но за да има ефект трябва всички засегнати от това безумие да са на протеста.

# 16
  • Варна
За протест съм. И съм съгласна с всичко което сте писали момимета!

# 17
И моето присъстве и сили имате, но не мога да стигна до компютъра от чакане последните дни...

# 18
  • Варна
Записвам се и аз, ще помагам с каквото мога, след 2 години въпросът ще ме касае лично  Rolling Eyes
В другата тема бях предложила, евентуален протест да има не на 01.04, а след това, защото сега исканията ще бъдат нахвърлени набързо. Да изберем дата в рамките на следващите 10тина дни.

# 19
  • варненка от София
И моето присъстве и сили имате, но не мога да стигна до компютъра от чакане последните дни...

Абсолютно същото е при нас, с две ръце съм за протест, защото трябва да се мисли и за бъдещето, а не да си гледаме само в собствената паничка. Деца ще се раждат още и проблемът трябва да се реши. Като зная, колко по-голям набор е 2007 година и ми се изправя косата за тези майчета. Тази година по седмица се висна пред градините, за другата година не мога и сметката да си направя  ooooh! Дано се включат повече хора, да сме единни и активни, а не жалки кудкудякащи кокошки.

# 20
Не е въпросът просто да се протестира. Трябват конструктивни предложения.

На работещите в Общината отдавна им е ясно, че местата в детските заведения не достигат. Въпреки мерките в периода 2006-2008/две нови градини, една реновирана и разширена на Галата, два нови корпуса в "Петър Берон" и "Светулка"/

незавършени са все още:

• градината на Младост/до развлекателния комплекс/
  • Слънчо / по предварителни данни трябваше до края на 2008 да е готова, но там предварителните проекти са се разминали с действителността. /
  • Дарението Головина /сградата на бившата детска кухня на цар Симеон 14/ - има готов проект, който е качен на сайта на проектантите: http://www.fribul.com/bg/news/

на етап планове: / тука явно нещата излизат извън предварително начертаните срокове/
4.Строителство на ЦДГ в двора на ОУ”Хр. Ботев”
Проектант- “Ератоконсулт”ЕООД
Изпълнител- в ход е процедура по определяне
Срок на започване- 2009г.
Срок на завършване-12.2009г.
Брой места по възрастови групи – 150 за ДГ.
Прогнозен брой места по възрасти
~ 2 първи групи
~ 2 втори групи
~ 1 трета група
~ 1 четвърта група

1.   Строителство на ЦДГ на ул.”Капитан Райчо”
Проектант-“Декуманус”
Изпълнител- в ход е процедура по определяне
Срок на започване- 2009г.
Срок на завършване-12.2009г.
Брой места по възрастови групи – 100 за ДГ.
Прогнозен брой места по възрасти:
~ 2 първи групи
~1 втора група
~1 трета група

---------------------------------------------------------------------------------------

- Имаше родителско предложение от предишни години да се търсят помещения в приземните етажи на блокове близки до съществуващи детски градини. Така децата настанени там ще могат да ползват поне детските площадки, салона, кухнята и допълнителните занимания в основната сграда.

- Групи в основните училища, където се учи само първа смяна също са някакъв валиант за по-големи деца - на 5 и на 6 години  но според мен трябва да са обезпечени със самостоятелен вход и отделна детска площадка.

- Катюша е права, че когато се стигне до там родителите да отделят от личното си време, за да  работят по темата, когато се налага да се пишат предложения, да задават неудобни въпроси, да се търсят варианти за решаване на проблемите, да се води някакъв конструктивен диалог с хората, от които зависи ... повечето ентусиасти се изпокриват и остават единици.

# 21
  • Варна
ак казвам, чв 1 април не е удачно, защото хората ще висят и ще подават документи, дори подали ще отидат или на работа или да почиват. Според има време за организация, да направим един след подаването и един на 1 юни. Тогава ще можем да използваме недоволството на вече официално неприетите (в ужас, не се знае колко ще са, сме  Sick)
В крайна сметка можем да запозим списъците и звъним за участие в простеста по телефоните посочени там. пък може подарък да направим на Кмета, от спъците може да изкарат реалната бройка деца, след като прочисти от дублираните имена.

Ако не друго да настояваме за отговор, как така няма кандидати да строят обявените ДГ.

# 22
Списъкът за "Слънчо" е стигнал до 108 номер (от 46 места) и голяма част от чакащите са за протест пред Общината.
Дори и за след 1.04 - ще протестираме !

# 23
  • варна
прочетох някъде ,че има предложение  да се създаде електронен регистър при навършване  на 6 месечна възраст   родителя  да декларира предварителна заявка за посещение на детска градина (не се сещам обаче къде- някакъв ел веснтник )-струвами се нелошо като идея
за филиалите в блоковете -майка ми работеше в такъв един от входовете на бл.309 .двата крайни апартамента  бяха занимални , кухнята офис на лелката  .продадени са  преди много много години

# 24
  • Варна
И аз ще дойда на протеста. Ако е 1.04- 15ч. смятам,че много хора могат да дойдат.
Има малка грешчица, в изпълнението на плана за "Делфинче"- първата група е само 1, а не 2, както са планирали.
Отдавна съм и за предучилищните да си минат към училищата. И моето дете ако беше на градина, щях да искам да си остане още 1 година там, но какво да кажат всички онези, чиито деца немогат изобщо пък да тръгнат на градина. Така ще се освободят доста места. Спомням си преди в нашето училище бяха сложили и легла- предполагам,че точно за подготвителната група са били. Бяха преградили и отделили една част от уч-щето.

# 25
Записвам се, момичета и подкрепям  Peace
Дано този път се получи Praynig

# 26
  • Варна
 И аз ще дойда.

Съгласна съм, че 1-ви може би не е най-удачната дата. Трябва да помислим в какъв момент ще се съберем повече хора, изключвайки почивните дни.

В повечето училища, където има предучилищни групи, са по една и съответно другата част от деня базата не се използва.

# 27
  • варна
galinche  да не си учила в" яворов" там имаха (по мое време) отделен корпус до 4 клас

# 28
  • Откъм Варната
Записвам се, дано този път постигнем повече

# 29
През изминалите години имаше предложение, родителите от рано (примерно раждането на детето) да декларират желанието си детето им да посещава детско заведение и да се препотвърждава всяка година. Така ще имат реална представа колко места минимум ще са нужни от няколко години предварително. Това може да се осъществи примерно чрез ел.регистър. Разбира се няма как да се предвидят приходящите от други градове, но все пак има прогнозни изчисления и проценти, които могат да се добавят.

Каквото и да се мисли градините в момента са много малко и трябва да се мисли освен за строежи и за подпомагане на частни инициативи...дори да не са като частна детска градина да бъдат някакъв тип с общинска подкрепа, нещо подобно на това, за което и Пингвина писа  Peace

Общи условия

Активация на акаунт