Варна - протест във връзка с детските градини!

• 21 339
  • 493
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
galinche  да не си учила в" яворов" там имаха (по мое време) отделен корпус до 4 клас
В "Марин Дринов" съм учила, но явно е било практика по наше време- поне във Вл-во. В Яворов учих после 9-11 клас и вече нямаше такива неща.

# 31
Едва сега успях да прочета написаното,
- Мисля, че реализуемо е наистина предучилищните групи да бъдат преместени в училищата;
- Също, че трябва да бъде предвиден броя на "желаещите да бъдат част от образователната система", т.е. може да се планира още след раждането, евентуално...Но има и друго: Броя на родените през 2008 година например е известен вече, ако някой се е интересувал, би могъл да знае броя на децата, за които трябва да се осигурят места след 2 години.
- За градините в блоковете - разбира се, че е част от решението (филиала към Слънчо, където е записването е точно в блок). Ако общината разполага с общински жилища - нека да направи нещо за децата на Варна, вероятно ще й струва по-евтино от построяване на нови детски заведения...
- Какъв е начина да бъдат привлечени частни фирми, които биха спонсорирали построяване на детски градини?  newsm78 (Нали средствата винаги са в основата на проблема...да не споменавам палмите)
- А за датата на протеста - каквото болшинството реши, но моето мнение е  - не веднага на 1-ви, да се подготвим добре, да могат да дойдат повече хора...На първи мисля, че ще има доста недоспали...А, и идеята протест да има и след 1 юни одобрявам, да организираме първо този, дано има успех, а юни месец пак Peace
- За формата на протеста - мисля, че би било ефективно наистина да обсипем общината с играчки (или саксии), символизиращи броя на неприетите и недоволни от липсата на места Thinking
Лека вечер, леки дежурства и успех!

# 32
- Мисля, че реализуемо е наистина предучилищните групи да бъдат преместени в училищата;
ПОДКРЕПЯМ, това е решение, особено когато се очаква бърза реакция!

- Също, че трябва да бъде предвиден броя на "желаещите да бъдат част от образователната система", т.е. може да се планира още след раждането, евентуално...Но има и друго: Броя на родените през 2008 година например е известен вече, ако някой се е интересувал, би могъл да знае броя на децата, за които трябва да се осигурят места след 2 години.
Това също сме го предлагали, и пак ще го предложим, въпреки че в администрацията разполагат с всички необходими данни за да се справят и без тези заявления!

- За градините в блоковете - разбира се, че е част от решението (филиала към Слънчо, където е записването е точно в блок). Ако общината разполага с общински жилища - нека да направи нещо за децата на Варна, вероятно ще й струва по-евтино от построяване на нови детски заведения...
Трябва да се изиска списък на всички общински имоти, чието разположение е подходящо за ДГ, като бъде отбелязано за всеки имот състоянието и необходимите строително ремонтни дейности.
Факт е, че на фирми кандидатстващи за общински имоти им се отказва отдаване с аргумент, че имота ще се преустройва за ДГ, а след това същия имот се отдава за търговска площ, и това не е изолиран случай!
Close

- Какъв е начина да бъдат привлечени частни фирми, които биха спонсорирали построяване на детски градини?  newsm78 (Нали средствата винаги са в основата на проблема...да не споменавам палмите)
За спомагане на частни инициативи сме питали отново неколкократно - резултатът: няма пари, няма и помещения!
А на фирмите отказват с аргумент - помещение за ДГ?! Shocked

- А за датата на протеста - каквото болшинството реши, но моето мнение е  - не веднага на 1-ви, да се подготвим добре, да могат да дойдат повече хора...На първи мисля, че ще има доста недоспали...А, и идеята протест да има и след 1 юни одобрявам, да организираме първо този, дано има успех, а юни месец пак Peace
Съгласна! Ако е 1ви датата, утре трябва да се пусне уведомление за митинга пред Общината.

- За формата на протеста - мисля, че би било ефективно наистина да обсипем общината с играчки (или саксии), символизиращи броя на неприетите и недоволни от липсата на места Thinking
Лека вечер, леки дежурства и успех!
Приветствам идеята за куп играчки - символ на "захвърлените" деца извън образователната система на ДГ. Играчките са с достатъчно силно послание, при това и мирно! Peace

Дано има останала духовност по етажите на властта! Praynig

И пак повтарям, адресати на исканията да бъдат и институциите МОН и Агенция за защита правата на детето!

# 33
подкрепям и ще се включа с каквото мога

# 34
  • гр.Варна
mia_ata и Маришка Браво! Абсолютно подкрепям с две ръце всяко написано по -долу...

# 35
  • Варна
Напълно съм съгласна с mia_ata . Бих добавила да се обмисли вариант за групи за игра към детските градини - да са заети децата по 2 - 3 часа , без да се хранят и спят там . Така ще им е достатъчна само една стая за игра, без да има нужда от помещения за спане  . Необходимо е да се иска и справка за местата за първолаци и възможностите за тяхното увеличаване  . Нали се сещате - след 4 години ще се борим така за 1ви клас . Когато аз бях първи клас , бяхме 41 човека  Shocked
Искам и тук да питам - някой знае ли дали в Общината има нещо като "горещ телефон" , на който да звъним при възникнали проблеми ? (Направо като на избори Simple Smile )

# 36
Момичета, ако мога с нещо да допринеса, дайте ми задача. И без това с мъжа ли сме си взели отпуски на 01.04., така че съм на разположение.

Имам следното питане: какво стана с основния ремонт и разширението на Мечо Пух и Калина Малина? Някой знае ли нещо?
Ако не е ясно аз лично бих искала да питам г-н БазитКов къде са парите /около 300 000 лв. / отпуснати правопропорционално миналата година на заседание на общинския съвет за Галата, Младост, Владиславово и Чайка.

Предложение 2: да въведат компенсационен бон от 150 лв. за родителите, които се принуждават да ползват частни услуги за гледането на децата си. Още от септември, това може да го гласува общинския съвет преди за излезе в тримесечна лятна ваканция. А, да ги видим колко са ербаб.

Предложение 3: Вилата отстрани на р-т Хоризонт и намираща се пред частната АВС център да спре да е гнусно, пълно с хлебарки и мишки бистро, а да се ремонтира през лятото и да се направи също детска градина. Същото се отнася и за други общински вили като например тази зад ОУ "Захари Стоянов", която в момента е някаква партийна централа май. Подблоковите пространства на бл. 68 и бл. 67 в "Чайка" да се отнемат от фирмите, които ползват "наем" в момента и да ги пратят, където си намерят, а мястото да се трансформира в целодневен детски център.  Бараките, които се намират в комплекс "Мостове" в "Чайка" веднагически да се трансформират в къщи за грижи за децата - лесно - само като видите частната инициатива "Портокал" в същия комплекс.

Мъжът ми тази сутрин беше пак на дежурство от 7 до 9 и каза, че доста хора се отказват от списъка и смятат да "атакуват" градината на 01.04. независимо от списъка. Confused Аз ви казах, че така ще стане, но Суей, понеже е много напредничава, каза да ме подминавате.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 09:48 от Мишона

# 37
  • Варна
Мишон, за Калина Малина не знам да е предвидено разширение, но за Мечо Пух уж всичко е готово - план, бюджет, ама нямало "инвеститор", който да се хване да построи. Според директорката.

# 38
Да, да, нямало инвеститор! Ми Красимир Узунов като си оттегли наглата оферта срещу земя да им построи градината...така е то - веднъж стомничка за вода, втори път стомничка за вода, третия път се счупила.

Предложение 4: да се заведе дело за дискриминация срещу община Варна, Дирекция "Образование" или да се подаде жалба в Комисията по Дискриминация в Парламента заедно с подписка от родителите, чиито деца са дискриминирани по социален статус.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 09:50 от Мишона

# 39
  • Варна
Мишона, вилата пред АБС- центъра е частен имот/или поне преди пет години беше/.

# 40
  • Варна
Е да не е само той. В тая криза за строителството. Има някви общински далавери там, убедена съм.

# 41
Няма как да е частен имота законно, освен ако не е замяна. Всичко в Морската градина е било отчуждено, а хората са били компенсирани за това. Да върнат компенсационните имоти тогава. Бах маа му!!!

Кмета често излиза с такива оправдания, примерно защо не се поддържа Морската градина от зоологическата градина нагоре - защото била частни имоти. Ми де са тези собственици да ги питаме защо не си поддържат общедственоползваемите пространства. Трябва да има някаква наредба за това, убедена съм.

Дайте да направим списък с общински имоти, които да се преустроят на градини и ясли до септември. Иначе преливаме от пусто в празно. Освен това, както точно да се провери имота чия собственост е, не ми е много ясно, но ако ми посочи някой ще го направя.

Последна редакция: пн, 30 мар 2009, 09:59 от Мишона

# 42
Здравейте
надявам се че нямате против за малко да се намеся в темата ви
Първо браво, че сте се насочили към проблема с недостига на места в ДГ!
Второ- причината за включването ми е точно предложението по- големите деца да са в училищата, а не в ДГ. Това не е никак препоръчително да ви е искане, защото сега ДГ е образователна институция само и единствено заради предучилищната група. Ако тя се измести, има опасност Дг да станесамо забавачка за деца, и да мине към социалното министерство, както е в други страни. Вече е имало такива идеи на високи нива, е това не е в интерес на децата ни! Тогава там може да работят и неквалифициран персонал (тоест да не са с педагог-учител), а също и местенето на децата от ПГ в училище на практика означава тръгване на училище на 6 г., а против това се изписа и коментира доста. Да не забравяме и проблемите в училищата, например ученето на смени , което само по себе си е прецедент и не е препоръчително, все по- нарастващият недостиг на места и в училището и т.н.Във връзка с филиалите в блокове- те са забранени отскоро (около 2-3 години) поради пожарна и аваройна безопасност и поради здравните изисквания към ДГ в новата наредба, затова и наличните такива трябва да се затворят.
Надявам се да не се сърдите че нахлух в темата, смятам че е редно да обменяме опит в нелеката борба   bouquet

# 43
Плодова фея, аз също смятам, че предучилищни групи към СОУ и ОУ е неудачно, още повече, че съм наблюдавала такъв опит в едно варненско ОУ. Неприемливо е, защото:
- децата де факто тръгват масово ненавършили дори шест години /абсурдно/,
- сместват се с по-големи деца, а не знаят как да се пазят,
- няма пригодени маси и столове за малки деца в училищата,
-  залите за предучилищната група не могат да се ползват от други групи и класове, което лишава училището от гъвкавост по отношение оптимизираното ползване на сградата.
- във Варна има много сгради с по две училища вътре, недостига база.

# 44
  • гр.Варна
А в жк "Бриз",м-ст "Св.Никола" , в подножието на паметника и около стадион "Юрий Гагарин " има толкова  свободни парцели ,населено е с млади хора,а няма въобще детска градина ... Това ще осовободи доста места в детските градини в "Чайка" и "Левски"

Общи условия

Активация на акаунт