Варна - протест във връзка с детските градини!

• 21 392
  • 493
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
И аз ще съм там. А да кажа на Владиславовските майки, че нашия кмет дойде на среща пред 2 градини- в Кайсиева- в 19ч., и после пред "Пламъче"- в 20ч. Изложихме му проблемите си- обясни човека процедурите по застрояване, откриване на филиали и т.н. Доста време беше при нас и разговора беше дълъг. Но в общи линии- филиали в блоковете не се разрешавали от РИОКОЗ. За повече деца по градините- също не ставало, че си имало изисквания на колко деца, колко място се полага вътре, и навън в двора. За строеж на нови градини обясни,че на строителя се дава като обезщетение друг общински парцел, в замяна на това, че ще постори дадена градина- а това също бавно ставало.
В най-близко бъдеще, което можем да очакваме е пренасочване на предучилищните към училищата, по възможност с целодневна заетост. Има одобрен проект за ново крило на ОДЗ "Маргаритка", както и голяма ясла над м-н "Бурлекс"- с 6 групи. Също ще се построят тази година градините в Аспарухово и Младост. За останалите строежи трябва да настояваме наистина да се забързат нещата- за Молове явно бързо става, но щом е за градини- не им се дават парцели.

# 151
http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=2301& … emi&sluchai=1
Преди седмица кметът Кирил Йорданов информира, че тази година за първи прием в градините има 1600 места. В същото време обаче родителите посочват, че през 2006 г. с постоянна адресна регистрация са родени 3763 деца.

„Над 2000 деца ще останат дискриминирани извън социално-образователната система, като повечето от тях няма да имат достъп и до частно образователно заведение”, се казва в съобщението.

Организаторите на протеста не разбират думите на председателя на ОбС – Варна Борислав Гуцанов, че проблеми с детските ясли и градини няма да има.

Това Гуцанов заяви на своя пресконференция вчера. От думите му стана ясно, че вече има излъчени фирми победители за построяването на още две детски градини.

Междувременно опитите ни да се свържем с представител на дирекция „Образование”, който да коментира ситуацията бяха неуспешни.   

# 152
  • Варна
Двете с малката сме болни, но правя всичко възможно да намеря детегледачка и поне аз да дойда.

# 153
Момичета, утре от 7 до 9 в сутришния блок на телевизия Варна искат някоя от нас да отиде в студиото и да каже защо протестираме. Кой ще се заеме ще му пратя координати на журналистката

Правите го за децата си, не го забравяйте
Не е нужен опит пред камера, нито кой знае какво говорене - само трябва да кажете защо протестирате - това, което тук си говорим

# 154
Който и да се "навие"да знае ,че няма страшно.Мацката от ТВ Варна е повече от готина ,добронамерена  и силно съпричастна с каузата bowuuмммммм дааааааа Peace

Мили дами,подгответе си днес най- солените и  пиперливите изказвания.Ще има  силно медийно присъствие.... Peace
По мои наблюдения/сведения  ще има журналисти от почти всички медии bowuu
Аз също ще дойда да ви отразя за телевизия ББТ. Hug
Хайде дано покажем сплотеност ,решителност  и НЕКА бъдем много   Peace Peace Peace

# 155
Някой ще каже ли накратко какви искания са записани в петицията? Да има повече ясли/градини ясно, друго .... ???

# 156
Искам да благодаря на всички за организацията!
Маришка, Мишона   , Юлия bouquet И всички останали майчета!   bouquet

За съжаление вече има градини, където директорката си е вкарала 3 деца между 17ти и 20ти номер. Това е "Христо Ботев". Точно с момичето, което е било 18ти по списък, говорих - можете да си представите колко е бясна  Rolling Eyes

# 157
Някой ще каже ли накратко какви искания са записани в петицията? Да има повече ясли/градини ясно, друго .... ???

Това е от предишна петиция, някои точки са вече изпълнени:
Нашите искания към Вас са следните:
1. Да се намери начин за компенсация и подпомагане на семейства, за чиито деца няма място в ДГ, но и двамата родители работят. Като за работещ родител да се счита и такъв който е регистриран, като активно търсещ работа в Бюрото по труда. /Нашето предложение е родителите на всяко дете, получило отказ за прием в ЦДГ/ОДЗ/ ясла, през настоящата 2007, да получат ежемесечна компенсация при направени разходи за настаняването на детето в частна ДГ/ясла или за наемането на човек който да се грижи за него, до предлагането на място за детето в ЦДГ, при спазване принципа за райониране/.
2. Въвеждане на принципа на подаване на една молба в електронният регистър, в която родителите да посочват реда на предпочитанията си към детските градини, за които детето кандидатства. Създаване на целогодишно активни справки на Интернет
страницата на общината, които да се обновяват ежемесечно, за следното:
• кой адрес, към коя детска градина е прилежащ,
• за броя на подадените молби във всяка една детска градина,
• за точният брой места във всяка една група,
• за свободни и новооткрити места
3. Промени в датите за прием на документи:
• Първата датата за прием на документи за кандидатстване да е след 15 януари. Съображенията са да не съвпада с зимната ваканция на учениците и да не е непосредствено след новогодишните празници.
• Срока за прием на документи, да е два месеца - до 15 март.
• Датата за обявяване на приетите деца да е най-късно 15 май /два месеца са напълно достатъчни за обработка на документите/. Необходимо е родителите, да са наясно коя ДГ ще посещават децата им, поне две седмици преди изписването от ясли.
4. Започване строителство в шестмесечен срок на още една ДГ с капацитет поне 200 места в идеален център.
5. Започване строителство на ДГ, която да обслужва квартал “Бриз” и цялата урбанизирана зона, разположена на север град Варна.
6. Изготвяне на цялостна програма, касаеща решаването на проблема от Община Варна, съответстваща на броя на родените деца и на районите с най-високо съотношение между брой подадени молби за ЦДГ/ОДЗ/ясла и налични места.
7. Предвиждане на навременни мерки, касаещи приема в първи клас, както и по нататъшното образование на децата родени след 2003 година.

А на първа страница на тази тема, има и още линкове и акценти с искания Peace

# 158
...

Последна редакция: ср, 01 апр 2009, 14:08 от Мишона

# 159
Мишона, отлична работа Hug

Този документ на протеста ли ще се подписва? Да донесем ли допълнително листи за подписите?

# 160
Това, което е публикувала Мишона ми харесва. И аз приключих със записването и ще дойда на протеста.

# 161
МОЛЯ, добавете и една ВГ с 8 групи в района на Колхозния пазар или ул."Кап Райчо" . На мястото на старата там /беше прекрасна градина!/ направиха "Била"  Sick , а наоколо е застроено с ново строителство, обитавано от млади семейства с деца.

# 162
  • Варна

1. Да се намери начин за компенсация и подпомагане на семейства, за чиито деца няма място в ДГ, но и двамата родители работят. Като за работещ родител да се счита и такъв който е регистриран, като активно търсещ работа в Бюрото по труда. /Нашето предложение е родителите на всяко дете, получило отказ за прием в ЦДГ/ОДЗ/ ясла, през настоящата 2007, да получат ежемесечна компенсация при направени разходи за настаняването на детето в частна ДГ/ясла или за наемането на човек който да се грижи за него, до предлагането на място за детето в ЦДГ, при спазване принципа за райониране/.

Добре де, аз не разбирам какво общо има трудовата заетост на родителите и правото на образование на техните деца. Веднага казвам- аз не работя, но желанието ми детето ми да посещава детска градина определено не е обвързано с възможността ми да я гледам. Идеята е, че искам да се социализира и обучава под надзора на педагози, а не да бъде отшелник само и единствено с майка си. Значи ли това, че задължително трябва да тръгна на работа? Отделно от това плащам данък сгради и данък на леката си кола наравно с всички работещи и тези пари отново отиват в бюджета на общината, постоянен жител съм, както и съпругът ми на града от над 20 години, та все си мисля, че имам право да се възползвам от преференциите, които тя предлага на своите жители. И последно, за мен идеалният вариант е да има места с полудневно обучение, които обаче също са субсидирани от общината и таксите им са правопропорционални на целодневните детски градини /забелязах такава точка в следващия пост/.

# 163
ау как забравих по - рано да напиша да влючите в изискванията и за филиялите
- към ''ян бибиян'' -  етаж от средношколските общижития (беше планувано и се отказаха)
- и за  преминаване на филияла на ян бибиян към новата на гладстоун
дано да не е късно вече

# 164
където успях пуснах подписки, които да прикрепим към исканията. Ето текста,  събирайте и носете на протеста в 15:00 пред общината:

ПОДПИСКА ЗА МЕСТА ПО ОБЩИНСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ НА ГР.ВАРНА – 2009г.
Родители са на мнение, че Общинска администрация и Общински съвет на град Варна, съвместно с РИО на МОН,  продължават да не обръщат достатъчно внимание на този остър обществен  и социален проблем, при това на фона на явни разхищения на пари за гледане на палми и светлинни ефекти.
Настояваме :
- да има социална и образователна среда за всички деца;
- да има досатъчно места по детските градини;
- да има нормални условия за битуване на децата в детските градини;
- изграждането на детски градини да е един от първите приоритети на Общината, докато се реши проблема с липсата на места.
ЗАЩО ТОЧНО МОЕТО ДЕТЕ Е ЛИШЕНО ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА, ОБУЧЕНИЕ И ДРУГАРЧЕТА?

таблица:
№   Трите имена   адрес   подпис

задължително е тази антетка да е в началото на всяка страница на подписката.
не номерирайте, ще се номерират накрая
Подписите ще трябват и за протеста през Юни, така че не е късно Wink

Общи условия

Активация на акаунт