Слънцето жарко пече ли, пече, а Януарчето малко расте ли, расте

• 12 569
  • 300
  •   2
Отговори
# 240
Лено, Честит Рожден Ден!  bouquet

Angelviolet , и ние имаме същата подложка за вана. Виж, не съм се сетила никога да й мия гръбчето като я обръщам настрани. И синчето съм го хаващала през гърдичките, и нея я къпя така. Но ще опитам, защото по-лесно ми се вижда. Peace

Катериче, за тези 255 мл. - Ивайла хапва сигурно толкова, защото последните две хранения ги слива почти. В една статия, тук във форума пишеше, че бебетата искали да сучат по-често заради дългата нощна пауза. Може тя да си ги взима наведнъж. Wink

Грийнайс, с нашия татко сте родени на една и съща дата, аз съм коза, а Ивайла кръстена на дядо си Иван като Йоана на Данинцето.

Натали81, да не би да ползваш някакъв душ гел, кой не се харесва на бебето ти или миеш ли си гърдите преди кърмене, ако да - може сапунът да не му харесва. А изцеждаш ли се? Не би трябвало вече да ти се препълват гърдите, освен след по-дълга нощна пауза, според мен.

Аз не давам вигантол. Тук не дават. И въпреки, че това е островът на дъждовете, тук грее доста слънце, вали рядко и сме навън почти всеки ден от 22 й ден.

Любито, дано кюртажът да е успешен и бързо да забравяш всякакви течения! И мен май ме чака скоро същото, но първо трябва да мине видеозона на 15. 04.  Rolling Eyes - тук действат мнооого бавно...

Ивайла също си държи главата доста добре, когато е в поза за оригване и я върти наляво-надясно. Обича също да разглежда стаята, докато е в мен. Аз го отдавам не на рахит, а на нормално развитие.

Каква е тая гимнастика -терор, която налагате на бебетата, бе! #Crazy  Laughing Аз на сина нито масажи, нито гимнастика съм правила, я го човек стана.  Laughing А на Ивайла също - да живее активната гимнастика - чудесно средство за упражняване и на хватателния рефлекс , и на мускулите на краката. Grinning

# 241
Здравейтеееее  Grinning

Смайлинг Сиска,мерси за ифото за позата. Моите гърди все са пълни,щото малкия реве и не иска да суче,а от това и струята е силна.Проблемът е да засуче,засуче ли си суче.Ама голям зор виждам,докато го накарам.Пищене ,ритане,а и толкова ми се сърди,че го насилвам,че дълго време после не мога да го успокоя.
За плюнченето,много се плюнчи и лигавниците и дрешките са му все мокри.

Patilina,не съм ползвала такава възглавничка.

yagodka ,може и от козметика да е ,но не се изцеждам.

lubito, дано повече да нямаш проблеми и бързо да се възтановиш.

vanilla80, ти  ме уби  с това инфо за рахита.Малкия понякога си върти точно така главичката,както си го казала-като луд.
Я дай източника на инфото ,че се притесних нещо.

Леноnewsm59.

Забелязах на малкия по устничките  бели  пришки,ама ме съмнява да е млечница.Бузките ,небцето и езичето за чисти,а и на мен нищо ми  няма на гърдите. Според вас възможно ли е да от биберона или от нещо друго  newsm78

# 242
Лено, честит рожден ден! Да си жива и здрава, много щастлива и весела!

lubito, радвам се, че всичко е минало добре. Дано да няма повече проблеми.

Натали, да не би пък тези пришчици да го болят и затова да не иска да суче  Thinking. Що не питаш доки. 

Ако някой се е ровил в кърмаческия, можете ли да ме кажете дали ако замина някъде за майските празници без бебето ще е равносилно на отбиване? Примерно за 3-4 дни ако кара на замразена кърма? Той в родилния беше 3 дни на шише, и сега като излизам без него или в парка като ми е студено яде от шише, но си предпочита гърда.
Май скоро мернах една такава тема, ама като цяло мненията бяха, че не е много добре и за бебето и за лактацията. За всеки случай поразрови се малко за инфо по въпроса или питай директно консултантите.

Абе какви са тия глупости - Пентаксим с рецепта  #Cussing out. Тия чуват ли се  #2gunfire. Коя майка на малко бебе може да тича за всяко нещо при педиатъра за рецепта. Аз например сега като ми свършиха капките за очите му какво, пак ли да се мъкна до педи за нова рецепта  #Cussing out. Е.... глупостите.
Много странно ми стана и това, че бебешките млека вече няма да се продават в аптеките  Shocked. Еми то ясна ми е работата - някой е решил, че много пари падат от тези млека и що да не ги вземе той, а не аптеките. Щото верно 100 лв. на месец за 1 бебе са си бая пари.  И това е в случай, че млякото е от по-евтините. Ми то аз като гледах има и млека по 22 лв.  Shocked.

Аз да ми питам, че нали съм от клуб Мисъл и не разбрах  Laughing - на нас сега като сме още болнични, тия пари, които сега ни превеждат, после същата сума ли са?  newsm78 Има ли разлика в сумите по майчинството на отделните му там етапи? Аз вече си подадох документите на майчинство от 135 до 410 дни ама не питах тая подробност, пък и те надали знаят от нашта фирма какво прави НОИ. Обаче всички ми се оплакват, че след тези 135 дни, после парите много ги бавели от НОИ. По 3 месеца и повече. Вие чули ли сте нещо по въпроса?

# 243
Благодаря на всички за милите пожелания  Hug А на тези, които не са ме поздравили - да се поправят  smile3532 Ето и една тортичка, която не съм правила аз, ама изглежда вкусна

За съжаление толкоз мога да се включа, че наследника пак е надал гайдата  smile3511 а така ми се пише... Може би скоро, някой ден...  Simple Smile Цял ден бяхме навън и спа, но явно се умори от "чистия" софийски въздух и впечатленията и сега трябна да избие енергията...

Много  Hug  Hug  Hug Hug на всички

# 244
 Сладурчеста, няма страшно - моята аптекарка ми каза, че не било забранено за адаптираните млека, а за пюретата (според нея местото им дествително не е в аптеката). А пък това за рецептите по принцип винаги си е било така, но до сега не се е спазвало, обаче имало бум на "самолечението" и съответно самонатравянето и затова аптекарите решили да затегнат редиците. Тя си ме познава мене, знае ме колко съм бъзлива, та ми дава разни работи без рецепта.

# 245
Здравейте момичета,

bigdance2  Честит рожден ден Лено  bigdance2
Ние днес бяхме на рентген в Токуда. Оказа се, че костицата на Петя е екзостеноза, често срещан доброкачествен тумор на костната тъкан. Казали са да не се притесняваме, но утре да отидем отново, за да я прегледат на някакъв друг апарат и да ни обяснят по-подробно. Според това, което прочетох, ако израстъчето е само едно и не пречи не се налага оперативна намеса. Сега само остава да се надяваме, това да си е просто "чара на Петя" (както пожела Иники:)
Ние напоследък сме по цял ден навън, а когато сме вкъщи гледам 1001 нощи (свалих си ги от Замунда, че доста серии съм изпуснала Embarassed).
И аз съм "за" среща в парка, но мога да дойда пеша единствено до Борисовата градина и то ако ще е топло, защото ми е доста далече (тази Дървеница все едно е на края на света!).

# 246
Голямо пазаруване - голям кеф   newsm53 . Много разтоварващо ми действа на душицата  Party
Накупих на малкия всякакви щуротийки, ама най - ми харесва един летящ Мечо Пух  Laughing Монтираш го на тавана и той маха ли маха с крилата... Малкия не го забелязва особено, ама аз как се кефя  Joy И играчка на "Чико" една сладурска му взех, ама той и нея не забелязва. За сметка на това баща му как си играе с нея  hahaha
Angelviolet ти хубаво ми предлагаше варианти, ама що ли не те послушах newsm78.  Сигурно защото съм глав. сек. на клуб "Мисъл" и до последно се надявях с люлеещия се кош да кротне в таз количка, ама тц...
Обаче май установих защо малкия звяр не спи в количката - защото е свикнал на ръце да го приспивам, а като го изведа на вън, от чистия въздух най - вероятно му се доспива и си чака моя глезльо прегръдката на мама Blush  
Smiling_Sisi нашите управници не стават дори за клуб "Мисъл", за тях трябва да се отвори един друг клуб ... ама хайде да не влизам в тая тема. Макар че ако си плащат членския внос (по преференциална тарифа, с приблизителна левова равностойност на таксата = произведение от годините на членуващите в клуба), тогава ги вземаме.
И последно да кажа на всички, които се притесняват да шофират в София - няма място за притеснение момичета - София е един голям паркинг  Sunglasses . На час висене по светофарите се пада по 30 сек. шофиране, така че смело напред да поседите в колите си из столичните улици  Hug
Лека вечер от мен!

# 247
Здравейте ,аз тия дни не съм на кеф, че май и аз съм с проблем при кърмата и е чудо при нас.Но ви чета редовно и ето ви малко инфо за рахита:

Рахитът е болест, която се развива у децата при недоимък на витамин D. У възрастни лица този недоимък причинява остеомалация /размекване на костната тъкан/.
Витамин D се образува в кожата при облъчване с ултравиолетови лъчи или се приема с храната. Той увеличава всмукването на калция и фосфора в червата и намалява елиминирането им от организма. Основната причина за недоимък на витамин D е недостатъчно излагане на децата на ултравиолетово облъчване и недостатъчен прием на витамина с храната.
Витамин-D се съдържа най-много в рибеното масло, по-малко - в рибата, черния дроб, яйцата, млечните продукти. При хронични чревни заболявания той не може да се всмуква достатъчно добре.
Недоимъкът на витамин D предизвиква намаляване на съдържанието на калций и фосфор в организма, поради намаленото им всмукване и повишеното им елиминиране. Този недоимък нарушава функциите на различните органи и системи, най-вече на костите, които се деминерализират, стават меки и лесно се деформират.
Болестта най-вече започва в кърмаческа възраст, като недоносените деца боледуват по-често, по-тежко и по-продължително. Децата са неспокойни с нарушен сън. Появяват се чести изпотявания. Най-ранните костни изменения се откриват по черепа. Ръбовете на черепните кости в областта на фонтанелите омекват, а затварянето на фонтанелите се забавя. Челните и теменните части на черепа изпъкват силно. Долната челюст изостава с развитието си и захапката става дълбока.
Характерен ранен признак на рахита е и задебеляването на ребрените хрущяли в областта на залавянето им за гръдната кост /стернума/. Те изпъкват под кожата и образуват н.н. рахитична броеница. Поради намалената минерализация ребрата са меки и огъваеми. Гръдният кош се сплесква страничко, в долната част се разширява, а в горната се стеснява. В по-тежки случаи гръдната кост силно изпъква напред. Гръбначният стълб в поясната си част изпъква напред и образува рахитична гърбица, а понякога настъпва и странично изкривяване т.н. рахитична сколиоза. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените надебеляват. Краката се изкривяват О-образно, по-рядко Х-образно.
Постоянен признак на рахита е отслабването на мускулния тонус и свързващия апарат на ставите. Болните деца са в състояние да извършват движения в голям обем /например, лежейки по гръб те могат да докоснат главата си с крака си и дори да го преметнат зад врата/. Поникването на зъбите закъснява, те често са деформирани и лесно се развалят. Съществува склонност към запек, диспепсия/ пневмония.
Лечението на рахита и остеомалацията се извършва с високи дози витамин D, калциеви препарати и ултравиолетово облъчване. Назначава се подходяща диета с достатъчно съдържание на калций, фосфор, витамини /продукти от млечен произход, яйца, моркови, плодови и зеленчукови пюрета/. Витамин D се прилага в инжекционна форма или в желатинови капсули, както и в течна капелна форма, приемана през устата.
Профилактиката на рахита трябва да започне още преди раждането на бебето. Бременната трябва да прави дълги разходки и да се храни правилно. Тя трябва всеки ден да изяжда достатъчно количество млечни продукти и риба, за да се оформи правилно костната система на бебето. Вече родено, то трябва редовно да получава витамин D, който се препоръчва в профилактични дози от 2-3-седмична възраст. Ако не се появят признаци на рахит, дозата не се променя в течение на цялата първа година от живота на детето. Ако обаче се забележат признаци на рахит, лекарят определя колко витамин D и по каква схема трябва да се взема.
Новороденото още на третата - четвъртата седмица трябва да се извежда навън, на свеж въздух. Важно е достатъчното кърмене, защото кърмата съдържа в правилно съотношение калции и фосфор. В края на първия или втория месец след раждането се дава витамин D самостоятелно или във вид на обогатено мляко. Едновременно се провежда облъчване с ултравиолетови лъчи.
Лечението на това детско заболяване включва комплекс от мерки, сред които масаж и гимнастика, тъй като физическата активност укрепва отслабените от рахита мускули, подобрява кръвообращението и помага за доставянето на витамина в костната тъкан. Детето трябва да се извежда на разходки по всяко време и колкото повече са те, толкова по-добре. Важно е и правилното хранене, богато на витамини, белтъчини и минерални вещества. Плодови сокове и пюрета трябва да се дават от 4 месеца, зеленчукови пюрета - от 5 месеца. От 6-тия месец в менюто се включват извара и жълтък от кокоше яйце. На 7-месец детето трябва да похапва пюре от месо, кюфтенца и т. н. Веднъж-дваж седмично месото се сменя от риба. Тези съвети ще помогнат детето да се предпази от рахит или да се излекува изцяло.
По показание профилактично се назначава допълнително витамин D.

# 248
  • София
Бубче, аз пък съм ти сърдита Crossing Arms Нали щеше да се обадиш, като ходиш към Джъмбо...Не че и аз днес не потроших малко парички в Бялата къща в Х. Димитър. Взех бодита с къс ръкав за Георги, анцунзи и блузи на Хриси. ..Взех му на гъзарчето малко и шапка с козирка...е малко му е голяма, но за на лято ще е точно.
Сиси, мерси за информацията за рахита. Hug
Бърборанче, дано не се наложи да оперират Петя и да се израсте този проблем
Angelviolet абе не че не е невъзможно, но не го препоръчват толкова дълго да не се кърми. И вае пак имам една позната, която се цедеше и не отби бебето...но то беше и по-голямо.

# 249
Барборанче, аз бях със същата диагноза като Петя, само че на крака. Не се притеснявай ще го израсте и най-вероятно изобщо няма и да си личи. При мен за 5-6 години почти напълно се заличи, а тя е по-малка и може и по-бързо да изчезне при нея.

Сиси, мерси за инфото за рахита.  Hug

Дони, чакаме снимки на новите покупки, че и аз мисля скоро да отскоча до Бялата къща, та да не остана по-назад  Grinning.

# 250
Доника зло да те забрави мила! Изумила съм тотално, че така се бяхме уговорили  ooooh! Съжали се над бедната си / след днешния тур/, руса, приятелка - овца и недей й се сърди  Praynig Обещавам при следващия превод от НОИ да поправя грешката си  Hug
А сега ме хвърлихте в тъча - какъв е този магазин, за който не знам - Бялата къща  newsm78 . Моля за повече инфо, че нямат сайт / вече погледнах  Wink /
Лека вечер и хубаво да се наспинкате Hug

# 251
Лено, веднага се поправям и ти честитя РД!  Mr. Green

Бубченце, и аз все си мисля, че играчките са за родителите Wink Мъжо вече прави планове какви плейстейшъни ще купува на Виктор (разбирай на себе си  hahaha ) А Бялата къща е разговорното название на магазина на Даяна и Ники (Кв. Х. Димитър, ул. Ильо Войвода)

Ейнджъл, снимката на Виктор е макро, но гледам, че и вашата е много хубава  Hug (ама колко навреме отговарям... сигурно след цяла тема  Embarassed )

За рахита толкова неща четох вече  ooooh! Нали сме с всички показатели - недоносеност, голяма фонтанела, меки ръбове и глава, бърз растеж...  Whistling и сме на 4 капки Вигантол. Но в крайна сметка реших да се лекуваме с мноогоо хайманосване - по 4-5 часа висим навън. Дори зачервихме и двамата бузи  Rolling Eyes Уж той е на сянка, но пак го хвана слънцето май  Thinking

# 252
Момичета не исках да ви плаша с тези признаци за рахит, признаците са такива, че детето може да ги има и да си е добре.
Аз на втората консултация педито като видя, че са и потни ръчичките и като разбра, че държа топло в стаята и ме изкара едва ли не , че ще я разболея от рахит и това пред мъжът ми и свекърва ми  Sad,от тогава все си имам едно на ум , държа хладно в стаята където спи Маги излизаме всеки ден когато не вали и духа.... ама притеснението си остана.... другото което ме тревожи са тези 4 капки които пием вече 2 месеца а знам , че при превишаване на дозите се натоварват бъбреците  Sad.
Има много инфо за рахита
http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=28370.0
тука има за диагностициране

# 253
Много съм руса май   Rolling Eyes .
Кокосче кои са Даяна и Ники  newsm78, наши хора ли са?!? Защо им е разговорно название на магазина, и нямат ли си неразговорно  Thinking Оплетохте ме тотално, и отказвам да мисля повече по въпроса Crazy
Между другото и аз мечтая за "Плейстейшън" или поне за волан с педали за "Need for speed", че така е тъпо  Laughing
P.S. / не по темата  Laughing/. Забравих да доложа, че вече сме 6.450 кг. и 61 см.  Sunglasses

# 254
Между другото и аз мечтая за "Плейстейшън" или поне за волан с педали за "Need for speed", че така е тъпо  Laughing

тоя волан го сънувам откакто играя King of the road. уффф да си карам камиончето с воланче... ех.... размечтах се... а пък Прейстейшъна... абе, аз съм лапе с бебе! Айде пак ме нема, да готвя адаптирано млеко.

Общи условия

Активация на акаунт