Ако дискова херния имаш ти, на купон с нас бъди! - 2

• 237 929
  • 1 163
  •   1
Отговори
# 1 065
  • Бургас
Jocco, хирурзите така казват по принцип, обаче в повечето болници в България практикуват премахването на диска в лумбалната област(за да нямало рецидиви)  newsm78 . Това означава, че на практика с тази операция трайно се променя геометрията на гръбначния, което води до възникване на проблеми ако не се пазиш в съседни дискове, ако се наложи след известно време, нова операция и т.н. Сега почти 10 месеца след операцията виждам огромната разлика в състоянието на гърба ми, доста намалена подвижност в от кръста надолу и леки наченки на дискомфорт на съседното на оперираните нива. Освен това след 3 месечното лежане започна да ме боли и врата, нищо чудно да съм си докарала нещо и там. Ако не се пазя сериозно и ако не правя ежедневно упражнения за кръста и корема и ако не ходя през 203 месеца на физиотерапия след две три години ще съм готова за нова операция на съседното ниво и така до кога .........  #2gunfire
Така, че не е сигурно в кой от двата случая гръбначните увреждания са по-големи, ако се оперираш или ако не се оперираш.

Лили, като сложиш диска на компютъра стартира ли се някаква програма, ако е да тогава потърси из менютата Save as... , Export as...  или нещо подобно . Ако само преименуваш файловете на практика не им променяш формата. Моя диск е със специална програма за разглеждане и можеш да си запишеш която снимка си избереш като .jpg

# 1 066
Не са ми извадили диска, само е изчистен. Де да бях получила шийните дх от лежане!!! Доказаха ми ги преди 3 години след като почнах да припадам, да ми изтръпват ръцете и др. лоши работи. Докато открият откъде идват тези проблеми, ме натъпкаха с лекарства за стимулиране на мозъка и направо живеех като робот включен  към електричество. Както и да е! Лошото е, че все още не мога да възприема това, което ми се случва и си мечтая за деня, в който вече ще се движа свободно и няма да боли.

# 1 067
Добър и лек ден на всички!
(с това трябваше да започна)!!!

# 1 068

Лили, като сложиш диска на компютъра стартира ли се някаква програма, ако е да тогава потърси из менютата Save as... , Export as...  или нещо подобно . Ако само преименуваш файловете на практика не им променяш формата. Моя диск е със специална програма за разглеждане и можеш да си запишеш която снимка си избереш като .jpg

Роси, направо стартира диска и отваря снимките. Няма програма и по никакъв начин не мога да преименувам снимките. но ще викам помощ от децата.
По-интересното е, че не мога да разбера разчитането на ЯМР - и на моето разчитане пише МРТ(магнитно-резонасна томография)
Елпи сигурно вече ни псува за това, че я използваме като консултант, но ще поискам превод от нея или който разбира.

4-л5 - с белези на дехидратация и остеохондрозни промени . Прилежащите дискални повърхности са с променен костномозъчен сигнален интензитет по дегенаривен тип-трансформация на червения костен мозък в жълт !!!
По долната дискална повърхност на телата на л1-л2 се визуализират Шморлови телца .
На нива л4-л5  и л5-с1 се открива десностранно парамедианно към интрафораминално промиране, като сигналния интензитет на находката е по-нисък от еквивалента на дискалното съдържимо, което е в полза на доминиращи фиброзни постоперативни промени.
На останалите нива не се намират дискови протрузии.
Свободни неврофорамени.
Нормален сагитален размер на гръбначно-мозъчния канал.
Нормално изобразяване на конус медуларис и кауда еквина.

И след всичко това и изгледа на самите снимки си мисля, че като след две операции кръстчето ми изглежда добре и нямам големи поводи за притеснения. Остава да отминат и временните неразположения в краката и кръста и да си кажа "ОК". И аз като Роси ще кажа - търпимо е положението след операцията и съм доволна от състоянието си. Никога няма да съм като преди, но ако остане така ще е супер.

Допълвам мнението си за апаратурата за ЯМР във Варна - като се сравняват снимките, направени в Окръжна б-ца и тези в клиниката на Темерков - вторите са значително по-добри и с по-високо качество. Че и диск дават. Мисля, че на частно цената е по-висока, но май си струва заради качеството.

# 1 069
Лили , това " парамедианно към интрафораминално проминиране " е правилно да се напише . Ако там ти  е операцията имаш разрастванена виброзна тъкан в резултат на операцията . Фиброзната тъкан леко отива да затваря неврофорамена ти , но може да спре и до тук - само до проминиране - това е проминирането . ОСтеохондрозата е ясна - възрастови промени . КОстния ти мозък е заместен с повече мастна тъкан и затова е "пожълтял " ( нормално е червен и така се казва " червен костен мозък " , тъй като участва в образуването на кръвните клетки ) .

# 1 070
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=13007077
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=13007754

Мисля, че стана добре.

Наде, благодаря ти много за коментара!

Последна редакция: пт, 19 юни 2009, 12:15 от OK

# 1 071
И аз да на пиша нещо.Не съжалявам,че се оперирах.Сега съм много по -добре от преди и се надявам и за напред да е така.Макар,че съм без два диска имам същата подвижност в кръста както съм имала в целия си предишен живот с дх или без нея.При мене все още има някаква болка в крака,но май се дължи на голямото увреждане на едното коренче.Иначе това което ми лепиха по време на операцията е добре.

# 1 072
aha,  къде те оперираха ? кой лекар ? състоянието беше ли критично, всъщност стигна ли се до големи болки и изтръпвания  или не знам какво друго още се получава . олаквания нямам , но мненията са различни, повечето от които за операция.

# 1 073
Оперирах се в Иван Рилски.Чак големи болки нямах,но имах пареза на десния крак.Провлачвах го като ходя ,а стълбите качвах една по една само с левия.Сега ги качвам по две.Наистина ,ако нямаш оплаквания не се оперирай.Тази 1,2 степен можеш да задържиш с упражнения.Ако преплъзването е толкова,че да претиска гръбначен мозък или нещо там ???...Листезата се вижда и на рентген и на скенер.
Докторите не са били категорично за операцията ,но с отлагането и ,претиснатите коренчета бяха срастнали с дх,което направи възтановяването ми по-трудно.Оставиха ме сама да реша кога да го направя.Аз бях така близо 2г и накрая реших,че не мога да стоя само в къщи.Изминавах не повече от 200м в най-добрия случай.

# 1 074
Имам рентген и скенер.И в двете заключения пише 1-2 степен, ама като го гледам това си е 1.5см някъде. На л4-Л5 ми е. Тези приблизителни 15мм обаче са само в едната посока.От другата страна на прешлена не е чак толкова голямо.Може би 5-ти прешлен е по-голям от 4-ти? Или на мен така ми се иска. днес си сканирах рентгеновата снимка.ако някой иска да види и да погледне? иначе, да чукна на дърво, нямам схващания и болки.може би понякога като се преуморя ( доста интензивно ми минава деня)леко усещане на болежка по дължината над седалищната кост-нервус ишиадикус мисля е там .доста ми се объркаха вече представите за всичко.

# 1 075
Ваня, изпращаме всякакви нагледни материали. Нали се просвещаваме всички! Така, че изпрати ренгеновата снимка-ще е интересно на всички какво се вижда там.

# 1 076
нямам идея как и къде.ако някой ми даде скайп или и-мейл да я пратя?

# 1 077
нямам идея как и къде.ако някой ми даде скайп или и-мейл да я пратя?

изпрати ми  файла на личната поща и аз ще го кача във форума

# 1 078
Ел. поща:  скрит 

това ми изписва

# 1 079
Лична поща във форума.Щракаш на името и после на лични.

Общи условия

Активация на акаунт