Японска Кухня - тайните на Изтока с KIKKOMAN

  • 98 556
  • 335
  •   1
Отговори
# 135
  • Мнения: 446
Благодаря много на Ратола chef за съветите и съдействието  bouquet  .
Сега трябва да се отчета. Сварих ориза по правилата на видеото с майстора /измиване, варене, после изплакване и пак варене, докато поеме всичката вода/. Стана прилично - хем лепкаво, хем не беше каша, а си личаха отделните зърна. Подправих с наличния ми "оцет за суши", в който пишеше, че има и сол, и захар, така че не кипвах оцет с добавяне, както е на видеото. Горе-долу се справих с навиването - след третото рулце нататък, докато улуча колко ориз да сложа. С рязането обаче - никак, така че няма какво да покажа. Първият срез с намокрен нож става ОК, но от там нататък като почне да лепне и стават рошави краищата. Пробвах да мокря ножа на всяко рязване, обаче като е по-късо рулцето вече и се деформира. Пробвах с току-що навито рулце, както и с по-отлежало /4-5 мин след навиване/, но няма голяма разлика. Може би за следващия път ми трябва още по-остър нож.
Другото, което ми направи впечатление е, че като деля нори на две парчета, рулцата стават много тънки - около 2 см в диаметър, а тези, които съм яла в "Капитан Кук" са по-дебели - дали са от цели кори навити? И като е тънко рулцето, всъщност не можеш да направиш картинки, вижда се само парченцето сьомга и авокадо.
Колкото до джинджифила, реших, че ще опитам да го мариновам сама, като нашенска трушия. Няма за какво друго да го използвам - в моята кухня се ползва само сух за меденки и канелени кифлички. Само дето не успях да го настържа както е на видеото, понеже вътре се оказа много космат и се задръсти рендето, но пък как хубаво ми мирише сега кухнята... Стана нещо като сос от джинджифил, с влакна тук-там, който само сина ми се престраши да опита. Уасаби-то пропуснах напълно - само соев сос.
Иначе като количество станаха доста - от 1/2 кг ориз и 50 гр нори изкарах около 100 броя за поднасяне /дефектните унищожавах на момента  Embarassed/ - повечето със сьомга и авокадо, после дъщеря ми като нападна сьомгата - с авокадо и червен хайвер, а като свършиха корите от останалия ориз направих топчета със сусам.
Понеже ще опитам пак като имам време и повод /отне ми около три часа, но като задобрея ще е по-малко/, моля за съвети какви други неща могат да се слагат вътре.
Поздрави на всички и благодаря за подкрепата   bouquet

# 136
  • Varna
  • Мнения: 191
DDBD, това деформиране на рулцата се е получило, защото ти трябва остър нож, краси.мира е споменавала вече за това, дори има специални ножове за суши, но и добре наточен нож ще свърши работа. Иначе за плънка можеш да ползваш авокадо, морков, краставичка, рулца от раци, омлет (японците го правят тънък като палачинка, който навиват на рулце и режат, та нарязаните части могат да се ползват също). Изобщо имаш много варианти за плънка на суши, останалите специалистки по темата също ще помогнат с идеи.   Hug

# 137
  • Мнения: 155
вместо цветя за победителките в конкурса БРАВО момичета
http://img143.imageshack.us/i/002sushisp9.jpg/

# 138
  • Мнения: 1 259
На мен ли така ми се струва или гласуването продължава:


 #Shocked

Голямото гласуване за конкурса на KIKKOMAN
asyalein за Tsukimi-Udon  24 (12.2%)
baba mravka за Iaki-meshi  5 (2.6%)
desita1234 за Панирани банани  63 (32.1%)
Ivelina Atanasova за Маринована сьомга  4 (2%)
Valentines за Рецепта с коприва  3 (1.5%)
hanabi за Оризови сладки Сакурамочи  4 (2%)
pina за Тофу Хъдзъ  10 (5.1%)
asyalein за Говеждо за зеленчуци в соев сос  7 (3.6%)
hanabi за Анко  3 (1.5%)
*Poli* за Дим Сун  39 (19.9%)
Г-жа Шуши за Слънце от скариди  23 (11.7%)
Ratola за Рибни къри-филенца в масло  5 (2.6%)
Pety за Краб Рангун  6 (3.1%)
  
Общ брой гласове: 138

Извинете за спама, ама само за 8 минути... #Crazy какво се случва.

Последна редакция: пн, 08 юни 2009, 13:19 от *Poli*

# 139
  • Мнения: 49
Дами!

Гласуването е прекратено. Благодаря още веднъж на всички, които участваха!
Класирането на първите 3 места е както следва:

1. desita1234
2. *Poli*
3. asyalein и Г-жа Шуши

Моля, ви изпратете ми на "лични" своите данни - име, фамилия, тел за връзка, точен адрес за доставка на наградите.

Бих искала да изпратя 2 поощрителни награди (под формата на продукти) на Ratola и hanabi заради техните изключително интересни постове. Моля, свържете се с мен отново на "лични".

Успешен ден на всички!
Umami-san

# 140
  • Мнения: 368
Здравейте и от мен Hug.Искам да благодаря на Umami-san  за прекрасната тема и  на всички вас които гласувахте за моята рецепта.Опитайте я няма да съжалявате. baloni  bouquet

# 141
  • При драконите
  • Мнения: 34
Честито на печелившите и благодаря, Umami-san за поощрението!  Grinning Беше ми много интересна тази тема, наистина. Задължително ще пробвам част от рецептите! А от hanabi научих някои нови за мен неща, за което искам специално да й благодаря!   bouquet

# 142
  • Мнения: 917
Umami-san   bouquet

# 143
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
поздравления за Десита  Hug

благодаря на всички гласували   bouquet
надявам се някои от вас да са пробвали рецептите, за които са гласували.
няма нищо по-хубаво от усмивка и наслада при изпробвана нова рецепта  Peace

# 144
  • Мнения: 17
Здравейте! Благодаря на всички, които гласуваха за моите рецепти и на Umami-san за поощрението! Flowers Bouquet

Исках да представя най-вече традиционни и автентични рецепти на сладки (и техни съставки), които са много разпространени в Япония и са любими на почти всички японци.
Въпреки че звучат странно, всъщност са много вкусни. Затова пожелавам на всички да имат възможността да попътуват из Япония и други азиатски държави, всяка от които е уникална и различна, и не само да опитат, оценят и сравнят разнообразните ястия и сладки на място, но и да се запознаят с интересни общества, съвсем различни от Западната цивилизация.

Радвам се, ако съм била полезна на Ratola и останалите читатели. Япония е важен етап от моя живот и с удоволствие разказвам за нея. Ще продължавам да следа темата и ще се включвам, когато имам възможност.

Много здраве и весело лято на всички!  bye

# 145
  • Мнения: 49
Здравейте!

Бих искала да разбера дали всички сте получили наградите си?
Моля, ако има някакъв проблем или забавяне да ми пишете на лични, за да проверим.
Успешен ден  bouquet

# 146
  • Мнения: 917
Umami-san аз я получих   bouquet

# 147
  • Мнения: 155
Момичета, само да се похваля Направих първия си опит за суши И моето не става за снимки  Embarassed, но не го изхвърлихме Малко ми се развари ориза, но следващия път се надявам да  успея да го оцеля Оказа се, че всички в моето семейство сме фенове на уасабито
Знае ли някой, от къде мога да намеря сетове за сервиране на суши на едро?

# 148
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
моята награда пристигна  Party

ето снимка  Mr. Green

# 149
  • Русе
  • Мнения: 796
Здравейте, мили дами! Утре съм решила да направя суши. За първи път ще ми е. Embarassed Изгледах клипчетата и други намерих в youtube и имам два въпроса.
В какво слагате ориза като се свари? Видях, че трябва да се сложи в дървена купа, но аз нямам.
В нашия град преди време имаше  Суши бар и там сервираха Ура-маки, но с червен хайвер вместо сусамови семенца. Въпроса ми е хайвера кога се слага? Не се ли смачква като се завива Ура-маки-то?
Те въпросите станаха 3. Надявам се да ми помогнете.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт