Важен ли е брака?

• 11 945
  • 294
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Защо толкова много се палиш? Ако си толкова спокойна, че си направила правилния избор за себе си няма нужда да рипаш като ужилена. Че и намеси някакво евентуално сравнение какво би получила ти и какво бих получила аз. Ако за теб материалните неща не са много важни защо си държала да има преписано имущество на твое име, а не си живееш мирно и кротко без да се занимаваш с имуществени дела?

Ти не се палиш по-малко ! Погледни си постовете - 1/3 от темата са твои.
Или ти нещо не можеш да четеш или пък явно четеш някъде между
редовете  newsm78 "Мъжът ми" държи всико да е на мое име.
Да ти го нарисувам искаш ли ??? Мисля, че бях пределно ясна !
Когато минаха няколко месеца си поговорихме на тема "брак".
И за двама ни е нещо абсолютно безмислено. След време
ми предложи, защото си мислеше, че това е поредното нещо,
което би ме направило щастлива. Обясних му, че няма смисъл
от такова нещо и че съм много щастлива и без този акт.
Когато се роди детето пак ми предложи - заради детето -
пак отказах. Детето е и на двама ни и това нищо не ще промени.
Няма смисъл да пиша повече !
За мен хората без брак са си спестили поне една лъжа в живота !
Ако един ден все пак се обърне нещо в мен, искам само и единствено
църковен брак, който е 300 пъти по-ценен от един подпис в гражданското  Naughty

# 181
  • София
По-добре, че не сте се оженили. Особено щом мислиш, че хората, които не се женят си спестяват поне една лъжа в живота.

Скоро в България няма да стане така, че да се сключи църковен брак без граждански. А и ако стане то този брак ще има същата правна сила като гражданския.

# 182
  • София
Знаете ли, за мен свободата и сигурността минават и през финансите.
Няма шанс да ме убедите, че човек е свободен без един лев в джоба.
Заблудата, че в брака всичко е общо я наблюдавам много старателно от дълго време и понеже съм добре информирана специално за семейната имуществен общност, бих казала, че това, че сключвате брак с някого, не ви прави автоматично съсобственици.
Законът позволява доста форми, при които единият от съпрузите да си остане гол като пушка, дори и по време/ след брак с доста заможен съпруг/а.
Но това не засяга съвсем темата, само този и аспект, засягащ "сигуността", която се спряга.
Разбира се и свободата.
Не мога да се съглася с "любовта", която минава през зависимостта.
Познавам жени, които са склонни на невероятни себеунижения, в името на именно тази сигурност, или по-скоро липсата на такава, ако решат да напуснат съпруг/приятел, който ги издържа. Те, обаче го наричат "любов".
Любов без свобода, няма, дами.
Отделен е въпросът, че има мъже, които умеят да създдат сигурност на жена си/приятелката си.
Със или без брак, това е само една подробност за тях.

# 183
  • София
По-добре, че не сте се оженили. Особено щом мислиш, че хората, които не се женят си спестяват поне една лъжа в живота.

Скоро в България няма да стане така, че да се сключи църковен брак без граждански. А и ако стане то този брак ще има същата правна сила като гражданския.

Да, мисля го, защото се нагледах и продължавам
да гледам какво става около мен !
Тези, които се раведоха е ясно, а тези, които
продължават с голямата илюзия брак се лъжат
един друг, потъпкали всичко свято, което всъщност
прокламира брака. Тогава за какво им е било да се женят -
би ли ми отговорила ???
Когато си давал клетва за вярност при бракосъчетанието,
изневярата присъства ли като задължително условие ???
На днешно време тя е нещо толкова нормално, колкото
и да пиеш кафе сутрин. Тогава ??? Не си ли излъгал,
когато си сключвал брак ???
Аз ей такива въпроси си задавам, защото лично за мен са много
важни !
За мен бракът не дава никаква сигурност, за нищо  Naughty

# 184
  • Варна
Заблудата, че в брака всичко е общо я наблюдавам много старателно от дълго време и понеже съм добре информирана специално за семейната имуществен общност, бих казала, че това, че сключвате брак с някого, не ви прави автоматично съсобственици.
Законът позволява доста форми, при които единият от съпрузите да си остане гол като пушка, дори и по време/ след брак с доста заможен съпруг/а.
Но това не засяга съвсем темата, само този и аспект, засягащ "сигуността", която се спряга.
Разбира се и свободата.
Не мога да се съглася с "любовта", която минава през зависимостта.
Познавам жени, които са склонни на невероятни себеунижения, в името на именно тази сигурност, или по-скоро липсата на такава, ако решат да напуснат съпруг/приятел, който ги издържа. Те, обаче го наричат "любов".
Любов без свобода, няма, дами.
Отделен е въпросът, че има мъже, които умеят да създдат сигурност на жена си/приятелката си.
Със или без брак, това е само една подробност за тях.
Съгласна съм. Наистина брак не се равнява автоматично на съсобственост, но в повечето случаи е така. Стига да нямаш ясната нагласа да прецакаш партньора. Говорим за по-често срещаните равнопоставени отношения - и двама със сходно имотно състояние или започващи заедно да градят бъдещето си такова.
Как обаче ще изкоментираш хипотезата ми от предната страница

# 185
  • София
Знаеш ли, това е много нелепа ситуация.
Ако не бяхме в България, бих казала, че се доказва бащинство и детето става автоматично наследник на имуществото на баща си, а момичето, като негов настойник управлява до навършването на пълнолетие на детето и то встъпи в права да управлява имуществото си.
Само, че, в България, за съжаление, тази процедура е непопулярна и ако девойката не разполага с необходимите механизми, трудно би могла да се справи сама. А да не говорим, че родителите го наследяват и изобщо става манджа с грозде.

# 186
  • София
Ако въпросите са зададени персонално към мен мога да отговоря за себе си.
не оправдавам изневярата, независимо дали хората са женени или са в съжителство. За  14 години до момента не съм изневерявала, защото ми е гнусна самата мисъл и то точно, защото като съм се женила съм приела идеята за вярност буквално. До момента няма данни мъжът ми да ми е изневерявал.
Когато съм се омъжвала със сигурност съм си вярвала, вярвам си и сега. Не зная как ще се развие животът ни нататък, гаранция няма за нищо. За момента нашият брак съществува. Надявам се да остареем заедно, но до голяма степен това е божа работа.

А който е лъгал като се е женил да си бере греха. Винаги има време човек да стане за резил със или без брак. Ако някой деградира до такава степен, че да е готов да остави децата си гладни или да дели деца за задоволяване на собственото си его и той да си бере греха.   Така или иначе бракът съществува и е отработен начин за обозначаване и регулиране на определен вид отношения.

# 187
Абсолютно си права. Много уважавам хора, които мислят трезво, преди да подпишат каквото и да е. Но едно е да влезеш в брака достатъчно осигурен материално и да успяваш да поддържаш този стандарт през целия си живот. Съвсем друго е да се вземете двамата от нулата и да градите всичко заедно преди някой или нещо да провали идилията.
Пак казвам, достатъчно случаи от втория тип съм виждала, когато въпреки брака, всичко- или поне основното- жилището- е на името на баба/майка/леля или кой знае кого и е извън СИО. И се стига до ситуация, в която жената е без жилище, без пари, без работа, с деца за гледане.
Затова още веднъж- мили дами, хубаво мислете, в живота се случва всичко. Старайте се да бъдете независими и да имате нещо зад гърба си, било то изработено от вас, било част от СИО или придобито чрез брак.

# 188
  • Пловдив
За всички, които за против брака, излагам следната хипотеза /съвсем не изсмукана от пръстите, а реален случай/
Млада двойка, любов невероятна. Живеят в неговото жилище, което със съвместни усилия "облагородяват" - пълен ремонт със смяна на дограма, нови мебели, техника - красота с две думи.
Обаче! Младежът става жертва на пиян шофьор - загива на място.
Родителите му, които никога не са харесвали избраницата на сърцето му, настояват тя да напусне апартамента. Малко по-късно тя разбира, че е бременна.
Според СК всички, които така твърдите, че няма никакво значение, тя няма права. Трудно се доказва принос и приращения, особено, ако не си мислил за тези неща - нямаш фактури, плащаш в брой.
Ако обаче тя беше съпруга......

Кои ще са тия баба и дядо, дори не харесващи майката на внучето си, да се откажат от него?! Че това е "плът от плътта" на загиналия им син....

На мен ми е любопитно едно друго нещо. Колко от жените, които в момента не са подписали са отказали предложението за женитба от партньора, с когото живеят?
Аз съм една от тия, дето са отказали... Mr. Green

За мен, пък и за него, това е една безсмислена процедура. Той ми предложи ей така, щот от години живеехме заедно и щот "трябва". Бяхме съгласни и двамата да направим само църковен брак, без граждански, и не ни притесняваше идеята, че няма същата правна сила, но от църквата не разрешиха. Даже се изумиха на нашите отговори, че да, знаем, че няма правна сила и въпреки това искаме... Mr. Green

Това беше доста преди да се появят децата. Като забременях, пак го обсъждахме и решихме, че не държим на тая формалност, процедурата по припознаване е много улеснена: бащата записва детето в болницата само с личната си карта....Децата носят името на баща си и наследяват имуществото му, така или иначе, независимо майката и бащата имат ли брак или не. Не се делят по никакъв начин децата, родени в брак и тези, извън брак, равнопоставени са. Така че и от гледна точка на децата няма смисъл сключването на брак.

Който е решил да зареже жена и деца, ще го направи и с брак и без брак. Никой не е застрахован. Дано не се стига до там.... Wink

# 189
  • София

На мен ми е любопитно едно друго нещо. Колко от жените, които в момента не са подписали са отказали предложението за женитба от партньора, с когото живеят?
Аз

И аз.

Кръстих детето на баща му (на дядото), защото той държеше много на брак, а аз бях категорична. Така се чувствам спокойна, че му се реванширах.

Против институцията брак съм. Ако един мъж иска да бъде със семейството си, ако иска да ги подсигури, не му трябва натиск от закона. Ако иска да се измъкне - ще намери начин и законовия капан няма да го принуди. Справки: подфорум Родители отглеждащи децата си сами

# 190
  • Варна
Бенджи 2710, има и такива баба и дядо. Не всичко е дъвки и бонбони на тоя свят. Същите дори твърдяха, че детето не е на сина им и въобще се съмняваха дали съществува, а не е плод на "развинтено въображение" /цитат/

# 191
Не е важен!

# 192
Бенджи 2710, има и такива баба и дядо. Не всичко е дъвки и бонбони на тоя свят. Същите дори твърдяха, че детето не е на сина им и въобще се съмняваха дали съществува, а не е плод на "развинтено въображение" /цитат/

Аз знам за идентичен случай: Млада двойка, живеят на семейни начала. Луда любов. Мъжът работи, жената отглежда децата - 4 на брой, плод на голямата им любов т.е. доста години е в майчинство, а след майчинството се грижи за децата и дома, т.е. домакиня. През всичките години 22 - мъжът печели и влага средства в апартамент и обзавеждане. Среща доста по-млада девойка и се влюбва. Решава да започне живота си отначало.
Бившата му  жена остава буквално на улицата. Може да го осъди само  за издръжка на децата, които е припознал, но не се знае дали ще й ги присъдят, предвид това, че няма никакви доходи и няма покрив над главата си. Развръзката предстои.
Адвокатът й е казал, че ако е имало брак, всичко придобито по време на брака е щяло да се дели на две, но сега няма такива права - права на законна съпруга.

Който иска да си прави изводите.

# 193
  • Пловдив
Децата в България в 99% от случаите се присъждат на майката, независимо имат или нямат брак родителите, без значение дали има доходи или не майката.
За да ги присъдят на бащата трябва или тя да не иска да се грижи за тях, или да е невменяема, наркоманка,...

# 194
Има мъже, които намират лъжливи свидетели и очернят майката на собствените си деца  ooooh! - това слава Богу е изключение.
Преобладаващо е децата да се присъждат на майката, но все пак, жената е останала без дом и тепърва ще започва всичко изначале , при това с 4 деца.

Общи условия

Активация на акаунт