И З Р А Е Л 31

• 23 394
  • 299
  •   1
Отговори
# 195
  • T"A
suni4ka, аз днес правя брашнени неща, да използвам последните дни, в които може да си ги хапваме без задръжки  Peace Въпреки че ние не чистим хамец (квасени) от къщи, но пак не го ядем публично, дори в заведенията навън, в които се предлага хляб и в периода на Песах, обикновено го поднасят на масите, които са разположени вътре, а на външните - не.

С домакинята на Седера сме се уговорили да донесем салата от спанак (Песах е и символ на пролетта, даже пеят "Пролетта пристигна, Песах идва", така че се връзва) и аз ще направя и чушките като екстра. Другите роднини ще носят традиционните ястия и така ще се събере храна. Потвърдили идването за Седера са 20 човека, ще има за всички  Grinning А през седмицата до края на Песах ще комбинираме, ние пътуваме и до още едни роднини на север (всяка година на този празник), от време на време приготвяме неща с маца, но иначе си готвим нормално. Но имам някои идеи за кулинарната тема  в тон с празника Wink

Ели,   bouquet  мъничка принцеса ти е Сара, точно отговаря на името си  Hug Изглежда, че се е забавлявала, още и се наслаждавам на снимките. Съжалих малко, че толкова късно узнах рождената и дата, но нищо...

# 196
Бубе,Мента,мерси да ви се връща Simple Smile,за тортата-домашна е да.
Много ми е интересно за Песах,как се празнува,какво се прави...аз очаквах шефа на мъжа ми да ги пусне почивка/казвала съм ви,че обикновенно на вашите празници и тук в софийския офис празнуват/,но май сега ще се разминат Sad
Аз си купувам маца,но до сега нищо не съм приготвяла с нея-хрупаме си я така.Ще взема да пробвам с плънка някаква,апетитно ми звучи.

Съничка,не е много лесно,често си ходи рошавка,ха-ха...

# 197
Ели, и аз ти благодаря за снимките.Голяма наслада за о4ите и сърцето!Сари4ка е много,много хубаво детенце!Да е жива и  и здрава и да ви радва!  bouquet

# 198
Да, имах предвид The Body Shop,който е от Англия,помислих,че става въпрос за същия!Като ми го донесоха,ми се стори прекалено евтин-8 паунда за две шишета!А в Турция 22лв едното,не си поплюват комшиите Mr. Green

Ели,голяма сладурана е твоето детенце,и моето си ходи така рошавка! Laughing

Цани,стискам ти палци!

Бубе,чакам снимки от Тел Авив!

# 199
  • T"A
Ели, от къде я купувате мацата? Дори не знаех, че се продава маца в България, знаех си, че в синагогата раздават на еврейските семейства, но дали се плаща... все друг е отговарял да вземе от там и не съм питала  Blush... Значи вие я ядете сухичка Simple Smile по най-трудния начин за ядене... Нали цялата идея на храната за Седер Песах е да си припомним с каква цена е придобита свободата, и вие минавате по трудния път с мацата. Но, между другото, има много силно религиозни евреи, които смятат, че като я киснем, един вид я подквасваме, започва някакъв процес на квасене, и те също я ядат само сурова (но това са наистина най-строгите последователи, с най-тежките интерпретации на текстовете)

На съпруга ми също много му орязаха подаръка тази година, други години са били щедри, сега - криза! Получихме една кутия, не съм я отворила да разгледам дори, просто е много красиво опакована  Grinning
Но поне отпуската за по два дни в началото и в края на празника не му я пипат  Peace

Виждам, че се събрахме почитатели на къдричките  Heart Eyes

# 200
Eли, страшна  мадама е малката  Grinning ! И ти с тази дълга кестенява коса  Rolling Eyes  Grinning, падам ...лъскава , жива ти е ,браво  Grinning ! Това рода ли са :
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=11457483 

Мале , каква ваза ми донесе  моят мъж от работата - подарък за Песах ! Страшна , с кожа по нея !  Crazy Лудница , тамън на место си дойде , така я харесвам !  newsm44

http://www.petia911.snimka.bg/album.php?album_id=360672&pid=11461917  и следващата

Боряна , аз да ти направя маца да видиш как ще искаш още една  Wink Много яйца вървят покрай мацата за пържене ....

# 201
Ето ме и мен  Hug мерси за комплимента  Embarassed  Желая ви приятно изкарване на празника   bigdance2

# 202
здравейте
аз писах писах от работата и нещо стана и не се публикува писанието ми
Вав вразка с лишката кешер
доста ми е трудно да пиша накирилица
та аз сам била там няколко пъти говорих с йехезкел - голям идиот е и много ме беше нервирал , проссто историятя ми е дълга и не ми се разказва , но с 2 думи - аз сам живяла в Израел от 1990 г.. омъжих се 1998 . от 1999 мъж ми беше с временен паспорт и по техни думи трябваше да чакаме 5год да получи теодат зеут. между временно почнаха да ме разследват мен на ново и изведнаж решиха че не сам еврейка- защото на баба ми в брачното свидетелство пише- нация - еврейка , вяра- изповядва православната църква - и от това този Йехезкел реши че не сам еврейка. Между временно мъж ми получи гражданство , тедат зеут и даркон  на базата на това че е омъжен за еврейка, но за мен решиха че не съм  еврейка.
аз се разправях с него , трови ми нервите , носих му доказателства баба ми е погребена в еврейски гробища в бг , имам писмо от рав кахлон че съм еврейка  , но не .. нищо не помага и писмо писах до рош амемешала ама не ...
накрая му казах че той въобще не познава историята на мизрах европа - защото всичко това с баба ми става по времето на фашизма и е имало много евреи които са се криели и по този начин са се спасили , и тои зе че се обиди и не искаше да говори с мен повече.

В последствие решихме да се върнем в бг - и се майтапа че понеже неме признават за еврейка си се вращам в бг
та не искам да те плаша санитка но този Йехезкел е отврат , но незнам дали е сащия но най - важното че квото той каже това е

приятна вечер на всички, ако някой иска да ме пита още нещо да заповяда винаги съм готова да помогна с квото мога -

бай

# 203
Ели,много хубави снимки на малката сладурка!Страхотна торта си спретнала,браво!
Sarrah,честито за дъщеричката ти,много успехи в университета!
Наина,Ментичка,Perah мерси за подкрепата! Hug
 Борянка весело изкарване на ваканцията! Simple Smile
 Петя страхотен подарък,много добре ти се връзва на интериора! Peace
 Лека вечер на всички!  bouquet

# 204
 bube-baron мерси за поясненията,но моята история е много по различна.Аз съм си християнка,съпругът ми е евреин.Омъжихме се в Бг и месец по-късно аз дойдох да живея тук.сега кандидатствам за паспорт,сте видим какво ще стане,и колко време ще ме разкатават.Надявам се да се приключи по-бързичко Praynig!
 Съжалявам че ви се е наложило да се върнете в Бг,ако сте имали желание да останете в Израел.
  bouquet

# 205
  • Някъде там...
Еех адашке,голям късмет си имала...Мъжа ти е получил всичко по правилата а на теб са ти отнели историята на семейството...Нямам думи  Rolling Eyes
Цани,дано тоя идиот не се падне и на теб и на мен също а и на Мимкиса  Praynig Тя всъщност Мимкис би трябвало да знае вече дали е тоя идиот де.Спомена май някакво име тя ама дали беше това или друго не помня  Tired
Моя мъж е кореняк израелец надявам се да го пропуснем тоя момент с доказването евреин ли е или не  Praynig

# 206
Успех,Цани и на всичко момичета тук в подобно положение Hug
Мента,мацата си я купуваме от синагогата,но според тях не я купуваме,а плащаме по 2лв.като дарение,символично е.От години така практикуваме,някой път не е удобно като ме попитат-за какво ти е?не е Пасха?,но не ми отказват Simple Smile
Петя,това е сестрата/близначка/ на любимия, с мъжа си.А вазата е ..Фърха,много харесвам подобни  неща,честито!
Хайде лека нощ на всички Hug

# 207
е не  ние не сме се върнали в бг заради това а защото аз исках , но не съм казала че е за винаги , винаги мога да се върна в Израел , имам си 2 гражданства, децата ми също , не мисля че е проблем.
 Peace
ще видиме.   newsm78
вече нещо започна да ми домъчнява па незнам Confused Sad
 айде лека нощ момичета, беше ми приятно да си побъбря с вас
 thumbsup smile3507

# 208
  • София-България, Израел - където си поискам
Цани, стискам ти палци Peace fingerscrossed Flowers Four Leaf Clover
bube-baron ,sladuran4eto  bouquet Hug,  голяма "банда" станахме Laughing
Ели, на снимките видях една малка щастлива принцеска, още веднъж да вие жива и здрава и много да ви радва Peace, да бъде все така усмихнато и жизнерадостно дете Heart Eyes.
Сара, честито на дъщеря ти и успех Peace.

# 209
  • T"A
Мента,мацата си я купуваме от синагогата,но според тях не я купуваме,а плащаме по 2лв.като дарение,символично е.От години така практикуваме,някой път не е удобно като ме попитат-за какво ти е?не е Пасха?,но не ми отказват Simple Smile

Ели, тогава им кажи, че в Пасхалната Агада пише "През останалите нощи ядем маца и хамец, а тази нощ (на Песах) само маца"  Wink http://www.moreshet.co.il/holiday/katava6.asp?id=2310
Т.е. маца можем да ядем целогодишно  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт