МАЙче вече казва мама, това за нас е радост най- голяма (32)

• 13 335
  • 271
  •   1
Отговори
# 15
Ние днес голяма разходка,голяма игра навън.

Имаме нова градинка с люлки,пързалки,катерушки.

Там голяма игра пада.

Люляли ли сте децата на люлка,навън?

Ние и пързалката пробвахме.........всичко

# 16
Бебчо заспа и сега мога да седна спокойно на компа.
Алабала, мерси за темата!   bouquet

Алекс е почитател повече на пързалките отколкото на люлките  Grinning

Ето нещо интересно за нитратите:
Кога растенията натрупват най-много нитрати?
Най-често преди събирането на реколтата. По това време недозрелите зеленчуци, а също и зеленчуците с ранно съзряване могат да съдържат повече нитрати, отколкото достигналите до нормална зрелост. Особено много нитрати може да има в растенията, които се отглеждат в оранжериите.

В кои растения се натрупват най-много нитрати?
В салатата, марулите, спанака, лапада, цвеклото, репичките. По-слаб афинитет към трупането на тези вредни вещества имат краставиците, зелето, доматите и картофите. Съдържанието на нитрати в плодовете е нищожно малко.

Как се разпределят те в растенията?
Неравномерно е отговорът. В зелето например нитратите се натрупват в кочана, в горните листа и в „жилките” на листата. В краставиците, репичките и тиквичките – в обвивката, в морковите – в сърцевината, в картофите в централната част на кореноплода (режете картофите на  половинки и ги накиснете във вода за 1-2 часа), в цвеклото  - в опашката.

Как да избираме зеленчуците и плодовете?
Минимално съдържание на нитрати най-често имат зеленчуците със среден размер. Повечето дребни плодове предимно млади растения имат излишек от нитрати, събрани като резерв за бадещо развитие. Необичайно едрите зеленчуци често са резултат от прехранване с азотни торове.

Как да намалим съдържанието на нитратите във вече купените плодове и зеленчуци?
Старателно ги мийте с течаща вода и четка. Може допълнително да използвате сапунен разтвор, след което да ги накиснете във вода. Така се губят от около 10-15% от нитратите. При почистването и миенето на растенията трябва да отстраните техните най-нитратни части: кочана и горните листа на зелето, опашката на краставицата и т.н. Винаги белете краставиците и тиквичките. Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги употребявайте – те имат прекалено много нитрати. При варенето на зеленчуците се унищожават от 40 до 80 % от нитратите. Водата, в която са врели, трябва да се излее, още докато е гореща. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях.

# 17
Alabala, AnMary   bouquet
Мушмороче, много полезна информация, мерси  Hug
Честито на всички имали поводи да празнуват - от все сърце най-добри пожелания!
Най-накрая и ние да видим малко повечко слънце, та КАлината и тя барабар Петко с батко си, на люлка, на пързалка, и на пясък. И беше много смешна, първо не смееше да пипне пясъка, а си е сложила ръчичката на пясъка, а е започнала да я тупа усилено...а после не искаше да я вдигаме от пясъка. И много подражава на Борис, днес даже рисва по бяла дъска с фулмастери, като батко й - прави чертички, драска........но мерак за ходене няма още.

Ние сме с баба и дядо на гости за 2 седмици и от разходки и работа до интернет не стигам.

Надявам се всички сте здрави.  Hug

# 18
mu6muro4e, много полезна информация. Благодаря ти!  bouquet

mam4e82, как си, мила? Надявам се, че си по-спокойна вече. Дано всичко се нареди скоро при вас.   Hug

Момичета, какво стана със срещата на НДК? Ще се организираме ли? Прогнозата за времето за следващите няколко дни е за хубаво време.

Днес Калоян не пожела да ходи. Сутринта отидохме на площадката при децата, но има един строеж точно срещу площадката и едни багери дефилираха напред назад около площадката. И детето се хипнотизира - рев за багерите, не иска и да погледне децата. Следобяд пък градинката беше препълнена. Той направо се шашна като видя толкова народ. И като седна на земята, отказа да стане. Май ще трябва да го водя в часове, когато има по-малко хора. Но както времето се затопля, май няма да има такъв момент. Дано утре се окопити и се впусне да гони футболната топка на батковците пак. Wink

Спокойна вечер на всички.

# 19
Привет и от мен Hug
Алабала , благодаря за темичката, на ниво както винаги bouquet
Ан- Мари, колажа е страхотен Hug

Аз готвя, когато Дени спи, иначе си иска компания и тогава на помощ ми идва каката. Тя ми е най- голямата помощница Heart Eyes, вчера седя 2 часа при Дени в стаята, докато аз сготвя и периодично ми снася информация той какви ги върши в креватчето и коя играчка е метнал на пода, отделно аз надничам в стаята, така че той да не ме види. Това му е любимото занимание да хвърля играчките и посли да ги търси къде са Mr. Green Живеем сами, но така ми е по- добре, е не мога да излизам когато искам, но поне не ми се меси никой. С мъжа ми неделята сме я определили за санитарен полуден и напоследък само той чисти с прахосмукачката и стирката, аз само обирам прахта, защото той незнаел как Crazy
Вчера Дени направи първите си крачки сам, неуверено, страхливо, но вече са факт и е много сладък. Днес отново, но стоя поне 3мин. в средата на стаята и се чудеше на къде да тръгне и за какво да се хване Mr. Green, въпреки че аз съм в готовност да го хваня, ако рече да пада. Започнах и да му готвя, но не всеки ден, от едно и също ядене му давам 2 пъти, няма начин да готвя всеки ден, то и такова разнообразие не мога да измисля. Зъбки още няма маминия, метнал се е на кака си, та ги чакам към годинката.
Лека вечер и всички бебоци да спят непробудно цялата нощ Hug

# 20
  • Перник
Здравейте и от нас!
Алабала, благодаря за прекрасната темичка!  bouquet
Честито на проходилите! Hug Ние днес цял следобед бяхме навън - на люлки отдавна се люлеем - аз сядам, той в мен и така. Но днес пробвахме и пързалката, май не схвана за какво става дума... Laughing Обаче какво гонене на гълъбите прави в градинката моя сладунчо... Постоянно иска да го държа да тича след тях. Гони ги и крещи от радост...И за десерт днес го заведох в Патиланци - да видим за какво иде реч, щот и аз не бях ходила. Харесахме си едно малко влакче и викам да го сложа вътре само да видя как ще реагира. Лелеееееееееее, няма откачане, момичета. Като се залепи вътре, хванал се за волана и въртиииииииии и вика бууууууууууу! Joy Гушкам го да си ходим - бре като реве това дете и се опъва, не иска да го изкарвам от това вагонче. http://media.snimka.bg/2579/011412878-big.jpg
После го заведох да гледа картингите - гледа като хипнотизиран. Тръгваме си - пак рев! Та си представям какво ни чака - как ще отива майчинството ми в Патиланци... Ама да са живи и здрави дечицата!
За НОИ - на мен ми преведоха за февруари и март наведнъж. Друг е въпроса с каква скорост се изпариха - предварително ги бях похарчила! Laughing
Та това от нас!
Лека нощ на мами и бебета!

Последна редакция: пт, 03 апр 2009, 23:51 от mona-bonbona

# 21
Алабала,   bouquet
Аз да ви се похваля, Хрисито като я питаш как и е името и тя вика: " Иси!", не всеки път ама казва  Crazy , постоянно иска да щъка по мебелите, където свари там дърпа, но таз пуста баба не я оставя и това е, щяло да падне детето  ooooh! направо вече незнам какво да я правя и на какъв език да и говоря. Оня ден пита детето: " Искаш ли бабе бийка?" а кажете ми вие на мене какво е бийка, и така се чудих и така викам ще питам аз, накрая се оказа, че е бисквита  smile3555 как няма се сетя. "Пусей" било пусни. Последно от днес, детето трябвало първо да се научи да казва баба и дядо и тогава мама и тати  Shocked
Оплаках ви се, мога да си лягам вече.

Честито на порасналите тези дни!!!

# 22
Добро утро. Къде са всички  Thinking

Дано с аромата на кафе да ви разбудя

Лек ден на всички!

# 23
lenka_ilenka, как я търпиш?  #Crazy Направо отврат. Само като чета и ме побиват тръпки.  Sick Много мразя така да се държи някой с дете.
Хубав ден на всички!  Hug

# 24
Привет на всички!
Аз от доста време само ви чета без да пиша.
От вторник до четвъртък Рая имаше 38,4 температура, защото три зъбчета излизат. Две от тях пробиха, а трето все още не е. Тя тотално отказа да яде и аз мислих, че като отидем на консултацията ще се окаже, че е отслабнала. Но за моя голяма изненада детето качило 400 гр и пораснало половин сантиметър, та сега е 8 кг и 72,5 см.
И на Рая продупчихме ушите на 25.03.

# 25
# 26
И аз се записвам  Rolling Eyes

И Ема казва ма - ма, като и кажа "Кажи Ема МАМА", тя ме гледа в устата и повтаря, а как смешно се смее с глас баща и като се прави на маймуна  Laughing Laughing Laughing

Купихме днес първите обувки на "Колев и Колев" - добре изглеждат и са удобни май.
Хайде чао от нас и много весели моменти и прекрасни разходки през пролетния уикенд!

# 27
Деси, ще покажеш ли какъв модел избрахте, че аз си мисля да взема буйките с цип и връзки, ама още не съм решила.Ето тези http://www.k-k.bg/bg/collection/0/2/

# 28
Момичета, помогнете,
Досега Калоян заспиваше през деня на спалнята при мен. Хващах го за ръчичка и се преструвах на заспала.  Той бърбореше известно време и също заспиваше. Обаче много е шавлив вече и ме е страх като изляза от стаята, ако той се събуди, да не падне от леглото. Затова днес реших да го сложа в неговото легло да спи. Познайте дали е заспал досега - нито веднъж не е спал днес. Като фурия е в леглото си - скача, играе, мята каквото намери. Махнах всички играчки от леглото и пак се мята от единия в другия край. Не иска да заспи и това. Чудя се как да го науча да си спи в неговото легло.
Дайте съвет, направо ще се побъркам вече. Имам нужда от 2 часа почивка на ден.

# 29
Здравейте!
Днес го изпратих в майка ми и цял ден чистя и готвя. Ами така е - в събота идеално, през седмицата само по една прахасмукачка и готвя предимно вечер. Иначе не става.
И ние искаме постоянно да вървим, ама за ръцете, сам не може още. И май няма скоро да проходи, а уж е стабилен. Обаче и той стъпва на пръсти. Незнам ... не съм го водила на ортопед скоро /беше на 3 м като го водих/.
Обикаляме по цял ден, когато е хубаво времето - топки, люлки, пързалки .... валяме се из тревата, и така ...
Тошко не спи много - 1 ч предиобяд и 1 ч следобяд, но явно му е достатъчно. Според мен важното е, че цяла вечер спи.
Обувки взехме на КК, но само е 1 цип, който минава отдолу и вече са обелени  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт