Майчинството - счетоводно - 18

• 58 552
  • 1 040
  •   1
Отговори
# 135
15 работни дни е срокът след представяне на болничните в НОИ

Имаш ли ПИК?
Да, така си ги проверявам. Мерси   bouquet

# 136
  • Варна
Здравейте, имам въпрос относно изплащането на болнични по майчинство. Променя ли се средно дневният доход на базата на който са изчислени? Защото според това, което са ми превели за януари и февруари излиза, че е различен.

# 137
  • Майничка
Здравейте, имам въпрос относно изплащането на болнични по майчинство. Променя ли се средно дневният доход на базата на който са изчислени? Защото според това, което са ми превели за януари и февруари излиза, че е различен.

Не, променят се работните дни за месеца.

# 138
Някой може ли да ми каже след като съм на постоянен трудов договор(и болничния ми ще бъде издаден към фирмата) в НОИ трябва ли да се представят и някакви документи от университета,понеже съм студентка редовно,и ако трябва какви? Имам ли право на еднократната помощ за майки студентки,след като имам трудов стаж?Тази помощ за всички ли е,или само за тези,които не работят?

# 139
Цитат
дравейте!
Имам син,който на 21.05 ще навърши 2г..В момента съм по майчинство с него и очаквам второ дете през месец септември.След приключването на първото ми майчинство ще трябва да се върна на работа за около 2 месеца преди да изляза в полагаемите ми се 45дни преди раждане.Въпросът ми е, на каква база ще се определи обезщетението,което ще взимам за второто дете ,т.е за година назад влиза ли минималната заплата,която съм получавала през втората година на първото си дете от НОЙ или ще се изчисли изцяло на база моето бруто възнаграждение?Давам пример, ако не съм задала въпроса си достатъчно ясно кое ще бъде базата: брутото за месеците,през които ще се върна на работа + минималното обезщетение за втората година от майчинството ИЛИ брутото за месеците,през които ще се върна на работа + брутото от обезщетението,което съм получавала девет месеца след раждането на първото си дете?
Предварително благодаря за консултацията!

Първия вариант.

Мила, а къде мога да прочета относно този въпрос? Питам, защото преди време когато планирах забременяване отново се посъветвах във вашия форум по този въпрос и тогава ми отговориха,че минималната заплата, която получавам в момента не влиза при изчисляването на майчинството за второто дете, защото по нея не се внасят социални осигуровки... Да не би закона от нова година да е променен?

# 140
Здравейте!
Искам да Ви попитам за следното- бременна съм в края на седмия месец-сега започнаха да ме осигуряват при основно месечно трудово възнаграждение в размер на 335 лв.
Може ли да ми кажете какви сума осигуровки трябва да платя на работодателя, защото аз при него само се водя а аз ще си платя всичко което трябва за един месец и няколко дни.
Благодаря Ви!

# 141
  • Майничка
Честит рожден ден на Elfita, здраве, благополучие и послушни деца!  bouquet

# 142
  • В полите на Пирин планина
Цитат
дравейте!
Имам син,който на 21.05 ще навърши 2г..В момента съм по майчинство с него и очаквам второ дете през месец септември.След приключването на първото ми майчинство ще трябва да се върна на работа за около 2 месеца преди да изляза в полагаемите ми се 45дни преди раждане.Въпросът ми е, на каква база ще се определи обезщетението,което ще взимам за второто дете ,т.е за година назад влиза ли минималната заплата,която съм получавала през втората година на първото си дете от НОЙ или ще се изчисли изцяло на база моето бруто възнаграждение?Давам пример, ако не съм задала въпроса си достатъчно ясно кое ще бъде базата: брутото за месеците,през които ще се върна на работа + минималното обезщетение за втората година от майчинството ИЛИ брутото за месеците,през които ще се върна на работа + брутото от обезщетението,което съм получавала девет месеца след раждането на първото си дете?
Предварително благодаря за консултацията!

Първия вариант.

Мила, а къде мога да прочета относно този въпрос? Питам, защото преди време когато планирах забременяване отново се посъветвах във вашия форум по този въпрос и тогава ми отговориха,че минималната заплата, която получавам в момента не влиза при изчисляването на майчинството за второто дете, защото по нея не се внасят социални осигуровки... Да не би закона от нова година да е променен?

Можеш да прочетеш в  НАРЕДБА
ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ
И ПОМОЩИ ОТ ДЪРЖАВНОТО ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ. Има я в сайта на НОИ, в менюто от ляво - Нормативни актове.

# 143
Здравейте!
Искам да Ви попитам за следното- бременна съм в края на седмия месец-сега започнаха да ме осигуряват при основно месечно трудово възнаграждение в размер на 335 лв.
Може ли да ми кажете какви сума осигуровки трябва да платя на работодателя, защото аз при него само се водя а аз ще си платя всичко което трябва за един месец и няколко дни.
Благодаря Ви!

В първия пост на темата и калкулатор - можеш да си изчислиш.

# 144
Цитат на: gargamela link=topic=385499.msg1Честит рожден ден на [b
Elfita[/b], здраве, благополучие и послушни деца!  bouquet

Присъединявам се и аз към поздравите.  Heart Eyes

# 145
Здравейте!
На 16 май 2009 г. ми изтичат болничните (135 дни) за бременност и раждане. Знам, че трябва да подам молба, свободен текст, до работодателя за 410 календарни дни отпуск. Въпросите ми са: какъв отпуск да искам в молбата си платен или неплатен; трябва ли да цитирам закони алинеи и т.н. на основата, на което ми се разрешава отпуска; трябва ли да напиша крайна дата на изтичането на този вид отпуск или от счетоводството трябва да си го изчислят? Предварително ви благодаря!  bouquet

# 146
Здравейте!
На 16 май 2009 г. ми изтичат болничните (135 дни) за бременност и раждане. Знам, че трябва да подам молба, свободен текст, до работодателя за 410 календарни дни отпуск. Въпросите ми са: какъв отпуск да искам в молбата си платен или неплатен; трябва ли да цитирам закони алинеи и т.н. на основата, на което ми се разрешава отпуска; трябва ли да напиша крайна дата на изтичането на този вид отпуск или от счетоводството трябва да си го изчислят? Предварително ви благодаря!  bouquet

Заявлението до счетоводството трябва да е в този вид:

ДО Управителя
НА .................

З А Я В Л Е Н И Е

от  .................... , с ЕГН ............................с постоянен адрес: .....................
на длъжност ......................

Уважаеми  ...........................

С настоящото Ви уведомявам, че считано от ..................г .ще ползвам
регламентирания в  чл. 163, ал. 1 от Кодекса на труда платен отпуск за отглеждане на детето ми
................  , родено на ...................

ПРИЛОЖЕНИЕ:
1. Копие от акта за раждане на .........................
2. Декларация относно поредността на родените деца;

3. Декларация по  чл. 46, ал. 2 от Наредбата за работно време, почивките и отпуските.

дата .................. г.   С уважение:   ......

град:....................................

Освен това трябва да подаеш и заявление-декларация до НОИ.
http://www.noi.bg/content/laws/07/Pril.2.doc

# 147
Благодаря за отговора, Lady Incandescent, но  какво трябва да съдържат декларацията относно поредността на родените деца и декларацията по  чл. 46, ал. 2 от наредбата за работно време, почивките и отпуските? Изобщо не знаех, че трябва да прилагам такива неща.Това да не би да е самото
ЗАЯВЛЕНИЕ - ДЕКЛАРАЦИЯ за изплащане на парично обезщетение при бременност и раждане на основание чл. 50, ал. 1 и чл. 51 КСО за остатъка от 135 до 410 календарни дни, което трябва да се приложи за НОИ? ooooh!

Последна редакция: пн, 13 апр 2009, 16:06 от bisislava

# 148
здравейте!!имам следния въпрос-през март детето ми навърши една годинка и през април разбрах че съм бременна.прекратих първото майчинство и си пуснах 55 дни отпуска .след това смятам да продължа с бонични докато родя!!въпроса ми ще има ли разлика в майчинството между първото и второто.трябва ли непременно да се върна на работа за да нямам разлика.благодаря ви предварително ще ви бъда много благодарна ако ми дадете отговор

# 149
....
Честито и наздраве,
днес и за множество лета,
Приятели незнайни,
Приятели със име на цветя! smile3525 smile3525 smile3525

Благодаря Радост!  Grinning

Елфита,   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт