Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ-14

• 64 503
  • 753
  •   1
Отговори
# 150
Всичко може ! Аз стигнах до този извод покрай нашата одисея с включването ни към незаконния водопровод.Но по принцип трябва да имаш проект , вик да го одобри и тогава да започнеш да копаеш.
Мисля , че служителката не е била компетентна , щом не ви е казала какви документи са ви необходими.На мен още по телефона ми казаха какво трябва да направя , докато не стигнах до частта с незаконния  водопровод.

# 151
[ Другият парадокс е , че въпреки , че вик ти посочват незаконния водопровод и ти съвсем законно се включваш , твоят водопровод е също незаконен ! А бе , пълна лудница е ![/b]

Aми, защото сме в БГ. Тук всичко е пълна лудница.И при нас ситуацията е същата. Освен това ако за в бъдеше се случи някаква повреда по частния  незаконен водопровод, ВИК въобще не го интересува. Ремонтът е за сметка на хората, които си търсят фирма да го оправи.
Същата работа е с частните трафопостове. А би било толкова лесно да си минат към съответните дружества, които да си ги стопанисват. И без това са им безплатно изградени.

# 152
galana_s , мисля , че не е лесно трафопостовете да минат към дружествата.Нали трябва да ги платят , а те ако разполагаха с толкова средства , нямаше да се налага да си ги строиш сам.Надали някой ще се съгласи да им ги прехвърли без , пари при условие , че е вложил десетки хиляди лева ?! От хората , които познавам с частни трафопостове , никой не е съгласен да им ги подари безвъзмездно.

# 153
Пред нас стои въпроса с незаконна канализация.Когато вадихме визата главния архитект ни каза за това.Според него ВиК ще ни правят проблем защото отпадните води отиват в реката.Интересно,къде ли отиват отпадните води на законната канализация в селото  newsm78
За плащане на частно лице мисля не можем да мислим защото тогавашния кмет е направил канализацията за сметка на кметството и всеки който е искал се е включил по това време.Надявам се лесно да разрешим проблема.Една от причините да платим повече от реалната цена на това място беше именно канализацията и това,че граничи на два пътя.
Вода и ток имаме,дори телефон имат през едно място (кметското  Grinning)

# 154
Щастие , у наше село канализация нЕма !  Laughing Така , че в този случай не знам как реагира ВиК и дали трябва да плащаш на някой ?
Аз изобщо не съм запозната с канализациите , но по пътя на логиката си мисля , че ако няма пречиствателна станция ,явно и законната канализация се отича в реката !  Grinning Вие не може ли да се включите към изградената вече канализация ?

# 155
pepita66 Честито!
Аз пак имам въпрос този път  относно ВиК (можеби вече сте го разяснявали някъде)
Интересуваме дали е мое задължение да изкопая канялите,да закупя и положа тръбите и всичко останало, за да имам вода в парцела ,или това е задължение на ВиК т.е. те изпращат хора ,които да свършат тази работа?
От парцела до местото от което трябва да се вземе вода е около 50м.
Florina mnogo pravilno ti e odgovorila Didi -dano ima6 kasmet i popadne6 na 4itav sased ,moq sased samo za svarzvaneto mi poiska 5000lv.,/parvona4alno tazi cena 6te6e da vklu4va vsi4ko -da ama NE/zasega re6ih da iz4akam.
pepita66 4estito i uspeh!!!  bouquet

# 156
Щастие, а не може ли вие да си изградите сами водопровод и мр. канал до колектора на селото. Той пак няма да е съвсем законен, защото на ВИК му е по-лесно после да събира такси, но да абдикира по отношение на поддръжката, но на вас ще ви е по-спокойно някак.
Флорина, и на нас ни поискаха 5000лв за включване в мр. канал и водопровод. Естествено ние си плащаме  тръбите и прокопаването. На времето човекът, който го е изградил е платил така че има логика.
Диди, не съм съгласна, че нямат пари да изкупят вече изградените трафопостове. Малко ли пари лапат от хората за сметки за ток. Освен това не е тяхно задължение да изграждат трофопостове, а на енергоразпределение, което е държавна фирма май. Мисля, че дори ако в един район има няколко домакинства , които искат да си прекарат ток, са длъжни по правен ред да им пуснат. По отношение на нашия ток ми бяха обяснили, че предстои след няколко години да откупят трафопоста от този съсед Rolling Eyes Това ме наведе на съмненето, че ще го откупят , когато човекът продаде вече ток на всички желаещи съседи Laughing Т.е. вероятно играят някакви игрички заедно. За мен е време държавата да се намеси в тези неща или общините. Все повече хора се изнасят към покрайнините на градовете все пак и не говорим за някое самотно кътче в планината, а за добре населени места, където целогодишно живеят хора.
Дано сте ме разбрали, че малко хаотично се изразих, но бързах Embarassed

# 157
galana_s  , разбрах те , то и на мен ми са ясни тези неща !  Grinning Но е факт , че не ги изкупуват, пък причините са отделен въпрос ! А , бе да се оправим ние , пък всеки да му мисли !  Mr. Green

Теди , какви са тези 5000 лв ?! То , ако сама си прекараш всичко , ще ти излезе по-евтино ! Това е някаква кожодерска цена  , само да те включи към мрежата ! Не му давай парите !  Peace

# 158
  • София
Щастие , у наше село канализация нЕма !  Laughing Така , че в този случай не знам как реагира ВиК и дали трябва да плащаш на някой ?
Аз изобщо не съм запозната с канализациите , но по пътя на логиката си мисля , че ако няма пречиствателна станция ,явно и законната канализация се отича в реката !  Grinning Вие не може ли да се включите към изградената вече канализация ?

Диди, и у наше нЕма  Mr. Green , то не е за смях де, би ли ми казала как решихте въпроса, със септична яма ли и кой тип? По закон трябвало да бъде напълно изолирана ми казаха.

# 159

Диди, и у наше нЕма  Mr. Green , то не е за смях де, би ли ми казала как решихте въпроса, със септична яма ли и кой тип? По закон трябвало да бъде напълно изолирана ми казаха.
Да ,и на мен ще ми бъде  интересно

# 160
Вода с водомер в една шахта имаме.Проблема е само мръсната.Тръбите минават  на 10 метра от постройката.Днес мъжа ми отиде във ВиК да прехвърля партидата и да види дали няма да изкочи някакъв проблем и с чистата вода.Почвата на мястото е много хубава и преди ние да го купим някаква жена от селото е садила зеле.По пътя на логиката го е и поливала.Има кладенец но тя няма как да го ползва защото и е много далече а и е доста занемарен което показва,че не е ползван.Когато взехме наториалния акт потърсихме същата жена за да и кажем да си сее зелето,ние и без това скоро няма да строим,поне да не е ливада.Незнам защо тя отказа,други хора го засяха с култура която не иска поливане.Ако въпросната жена е поливала от чешмата и водата се е отчитала кой ще я плаща???Ние имаме документ,че сме собственици след това,предишния собственик вече е забравил за мястото си.Тока като не се плаща го спират,а водата?
И партида за ток имаме а електромер никъде няма(освен ако не е под руините на една паднала построика).
Въпреки многото питанки на този етап не сме имали никакви проблеми.Визата ни я извадиха за 10 минути,главния архитект като я подписваше ни каза какво и къде имаме прави да строим и какви "подводни камъни" да очакваме.Написаха ни на един лист къде точно да отидем във ВиК и Енергото както и какво да искаме.Ако и другите "братя" са толкова добрички може би до седмица ще сме вече при тези които измерват нивото на подпочвените води.

# 161
Ние още не сме я сложили , но гледахме на панира.Мисля , че струваше около 4500 лв на някаква френска фирма май беше !В някоя от старите теми сме го дискутирали.Беше с някакви контейнери за разпределяне на твърдите частици , химикалите и накрая с водата може да си поливаш градината. Grinning

# 162
 newsm78 Много започвам да се чудя за нещо от този род:
http://www.hg-sons.hit.bg/
а правата вода да е от собсвен водоизточник.....
Някои има ли някакви впечатления или мнение по въпроса?

# 163
Galana, пак съм аз с питанка и благодарност за координатите на градинари   bouquet  bouquet  bouquet

От къде да поръчаме парапети? Взехме оферта от Инстра, но май височка мис е струва.

# 164
Didi nqma da se dam lesno Simple Smile
haresvat mi angliiskite gradini koito si pokazala.Az sa6to 6te sloza tuja i kiparis okolo ogradata,malko "4aeni rozi",hrasti i razli4ni cvetq.Ve4e daze sam si pora4ala ne6to po -taka i ako se hvanat v BG 6te ti dam koren4eta. Peace

Общи условия

Активация на акаунт