Прием в детска градина гр. ВАРНА - 2009-тема 4

• 68 517
  • 1 105
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Много ми е важно да си изясня нещо, защото гледам е имало разни спорове, които ме хвърлят в съмнение. Как се отнасят в класирането децата на двама работещи родители и децата на тези с един работещ? Равни ли са като позиции или все пак тези с двама работещи са с предимство?
Въпросът ми е отправен основно към register! Бъдете така любезна да ни отговорите, моля! Simple Smile

Може и за някои да не е толкова важно това уточнение, но за мен е!

В старата тем питах подобно нещо, но нямаше много убедителни отговори, за това сега питам компетентно лице.

# 61
И мен ме интересува това.  Peace

# 62
  • Варна
Сега остава да чакаме да ни отговорят, Бо и да се надяваме, че действителността ще е същата като отговора.
Като се замисля, има логика да е залегнало като предимство това, че двамата родители работя на територията на града. Защо иначе ще искат бележките с номерата на трудовите договори? Thinking
Една майка, на едно от дежурствата ми подхвърли, че при записването ще се искат актуализирани бележки, ако не представят такива отива назад в класирането. Ама колко е истина само register може да каже. Дори и да е само измишльотина на изкукала майка, има нещо рационално в предположението и може да се използва. Все пак е някаква, макар и минимална спирачка, на филшивите удостоверения.

# 63
Според мен е по-уместно да направят проверка на въпросните бележки на родителите на приетите деца и ако срещу посочения БУЛСТАТ, съотв. фирма няма регистриран такъв служител/работник в НОИ, автоматично да преотстъпва ред на следващия в списъка.

И като цяло трябва по-строг контрол по отношение на внесените документи за предимства - били заболяване или нещо друго, защото колко от децата, с които излизате са сирачета, болни с ТЕЛК, деца на инвалиди и т.н. - а при кандидатстването се оказва, че 95% са такива - къде се крият през останалото време. Освен това едно дете с ТЕЛК, ако прекалено често отсъства по болест би трябвало да отстъпи мястото си на друго дете - след като така или иначе не посещава градината - да не говорим за фалшивите мед. бележки .................

Аз съм против студентите да имат предимство - на какво основание тяхното дете е с по-големи права от моето - всеки знае как може да се изкара ВИНСа без дори и да стъпваш там, а тези, които миналата година ме порязаха, че видиш ли медицина не може да се учи задочно  - ами затова си има семейно планиране.

Последна редакция: вт, 07 апр 2009, 16:51 от speranzza

# 64
Предполагам, че не могат да напишат точно вида на предимството заради защитата на личните данни. Не може да се изтипоса за всяко дете дали родителите му са с увреждания, дали е сираче, дали е признато от баща му и т.н. Съгласна съм, че ще е добре да има прозрачност на приема, но да ви кажа честно не ми е ясно как ще стане това. Даже и да напишат, че детето е с предимство, и даже и да напишат какво е предимството, кой ще гарантира пред останалите кандидатстващи, че информацията е вярна? Честно казано нищо не ми хрумва по този въпрос.
Права си, че го има момента с личните данни, макар, че никога не съм го приемала, за чак толкова сериозен. Какво толкова лошо има в това, да разбереш, че еди кое си дете е сираче, напр.? Времето на ревниво пазените "тъмни" тайни, като че ли отмина.
Аз също съм се питала, дали се проверяват документите? Е, ясно е, че всичките едва ли биха могли, но произволно избрани? Аз си мисля, че ще има много фалшиви бележки с цитиране на несъществуващи трудови договори. Всеки разчита, че в "мелето" няма кой да тръгне да се рови и проверява. Може би register, ще обясни по- подробно как процедират. Register? Simple Smile

Има си закон за защита на личните данни и той трябва да се спазва.
Всеки момент ще се реши точно какви данни да бъдат публикувани - прозрачността ще я имате.  Wink

Относно фалшивите бележки - крачка напред тази година е да се взимат адресите от личните карти за районирането. До миналата година с временното пребиване се прекаляваше.
Относно трудовите договори и документите не мога да изкажа точно мнение, имаше някаква спънка от НАП за тези бележки.

Много ми е важно да си изясня нещо, защото гледам е имало разни спорове, които ме хвърлят в съмнение. Как се отнасят в класирането децата на двама работещи родители и децата на тези с един работещ? Равни ли са като позиции или все пак тези с двама работещи са с предимство?
Въпросът ми е отправен основно към register! Бъдете така любезна да ни отговорите, моля! Simple Smile

Може и за някои да не е толкова важно това уточнение, но за мен е!

В старата тем питах подобно нещо, но нямаше много убедителни отговори, за това сега питам компетентно лице.

Предимство имат работещи родители. Трябва да се има предвид, че документ от трудова борса се съпоставя с работещи родители.
Ако не бъде предоставен документ, се счита че липсва документ по т.4., което лишава кандидата от предимства.

Предполагам, че не могат да напишат точно вида на предимството заради защитата на личните данни. Не може да се изтипоса за всяко дете дали родителите му са с увреждания, дали е сираче, дали е признато от баща му и т.н. Съгласна съм, че ще е добре да има прозрачност на приема, но да ви кажа честно не ми е ясно как ще стане това. Даже и да напишат, че детето е с предимство, и даже и да напишат какво е предимството, кой ще гарантира пред останалите кандидатстващи, че информацията е вярна? Честно казано нищо не ми хрумва по този въпрос.

Точно така може да бъде направено, само - предимство. Относно вида на предимство мисля, че няма да бъде посочено по обективни причини.

Ако не се представи документ до 10.05, директора отбелязва - непълен комплект документи, което автоматично лишава кандидата от предимства. Същото важи за неплатени задължения.

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 11:10 от Register

# 65
  • Варна
Register блягодаря Ви за бързият отговор!
Недоумявам от следното, обаче: каква е логиката на това реално работещ да се съизмерва с регистриран на трудовата борса? По закон ли е така или по правилото, че безработен е само този, който не си търси работа и така тези от борсата автоматично се приемат за "предполагаеми работещи" в бъдеще? Ами ако не започнат работа в близките 3-4 години, тогава какво?
Това с борсата ми се вижда поредната възможност за фалшификация.

# 66
  • гр.Варна
Аз съм съгласна с Мишона,че трябва да се мисли глобално ,въобще върху проблема с детските градини,защото ако ги имаше достатъчно,нямаше в тази тема да човъркаме списъци и предимства. Затова съм си нарочила,че в темата  за протеста ще разсъждавам глобално и за в бъдеще , а в тази тема,ще нищя конкретно този прием . Това е по повод нечии разсъждения ,че сме задълбали в дребнотии...
Също съм съгласна с Мишона,че в момента не може да се промени нищо по приема-така или иначе много хора са се съобразили с действащите правила.
Прозрачност и квота на този прием обаче искам ... А било и само информация че еди кое си дете е ползвало предимство... За да се сезира прокуратурата и назначи проверка това е достатъчно...Мога да ви посоча и детската градина на която и се готви такава.
Много ме интересува и въпроса с предимството ТЕЛК,току що ми посочиха близко дете,здраво и право на което личната лекарка е наблъскала картона с измислени диагнози .ТЕЛК не се ли назначава с лекарска комисия-т.е. няколко  членове...
И друго -спореше една позната,че предимството за дете на учител важело за всички учители(начални,в средни училища) , а аз си мислех,че е само за деца на учители в детската градина  newsm78

# 67
Мацки, вие знаете с какви разсъждения се включих изобщо в темата, ако някой си мисли, че аз нямам изискания, дълбоко греши...

Обаче си има приоритети. Аз преглътнах, сега и вие /марианик, Бо Hug/.

# 68
Register блягодаря Ви за бързият отговор!
Недоумявам от следното, обаче: каква е логиката на това реално работещ да се съизмерва с регистриран на трудовата борса? По закон ли е така или по правилото, че безработен е само този, който не си търси работа и така тези от борсата автоматично се приемат за "предполагаеми работещи" в бъдеще? Ами ако не започнат работа в близките 3-4 години, тогава какво?
Това с борсата ми се вижда поредната възможност за фалшификация.

Извинявам се, мисля че Ви подведох с информацията.  Утре сутрин ще уточня допълнително тази точка, която изтрих по-горе.

# 69
  • гр.Варна
Мацки, вие знаете с какви разсъждения се включих изобщо в темата, ако някой си мисли, че аз нямам изискания, дълбоко греши...

Обаче си има приоритети. Аз преглътнах, сега и вие /марианик, Бо Hug/.

Хайде,ще си говорим пред Пантеона-на събранието в 19часа Peace

# 70
Това, което Северина беше питала и мен ме вълнуваше много и благодаря на Register за отговора.

# 71
Относно това предимство за деца на учители питах специално директорката на градината, в която кандидатсвахме, защото и двамата с мъжа ми сме дипломирани педагози, но нито аз, нито той си работим по специалността. Отговорът беше, че това важи за Действащи учители и то в детски заведения, а не училища. Мисля и че е правилно  решение - лично мнение естествено, не задължавам никого  с него.
Що се касае до децата с Телк и въпроса на една от съфорумките къде са се били покрили до преди приема, че изникват по кандидатсването, а никъде не се виждат ина4е и че трябва да отстъпят мястото на друг при чести отсъствания:
Нали не мислите, че тези деца са с табела на челото или нещо друго, за Бога - те не са прокажени и не им личи от километри....Моето дете също е с ЛКК - водих го на 2 независими комисии - ходи на ясла в момента и се съмнявам силно, че някой родител от яслата знае за съществуващия проблем. Отсъства да - но не само той и в никакъв случай не пове4е от останалите деца. И не - не смятам че е редно да освободя мястото, защото е болен хронично и отсъства често. Получил е мястото с кандидатсване и отсъства защото му се налага, а не защото майка му си седи вкъщи и е решила 4е няма да гу пусне за кеф т.е. хем да имам възможност да го гледам, хем да заемам мястото на дете, чиито родители не могат да си позволят да си гледат детето. Достатъчно трудности ми създава здравословното му състояние и без друго.  И съм против да се лепне един списък на вратат на яслата примерно, че видите ли моето дете е с еди си каква болест! Пие си лекарствата, бера му гайлето, укрепвам го, лекувам го, зоря се, но това е лично мой проблем и не смятам за нужно да оповестявам на целия свят! Който иска да отиде и да се разрови в документите, които съм подала, да ги провери в НОЙ, в здравната каса, в НАП, в сортови семена и при папата ако иска, но не и да се развява състоянието и проблема на детето ми наляво и надясно!
Съжалявам ако съм била крайна, от доста време не бях се включвала, но сега не издържах.

# 72
  • гр.Варна
Отговорът беше, че това важи за Действащи учители и то в детски заведения, а не училища
Аз също си мисля,че това са имали впредвид
 А за предимството ТЕЛК-ти видя ли някой да го оспорва... Сама казваш,че тези деца не са прокажени. Какво те притеснява тогава да е зачекнато в графата,че е ползвано такова предимство?
Ако си рабрала акцента касаеше онези по мое мнение безумно луди родители,които вадят фалшив ТЕЛК-то си е направо ГРЯХ.
Затова (ако си се успокоила) сподели ,моля как се вади ТЕЛК-просто от личната лекарка с печати или наистина се явяват пред независима комисия?

# 73
В никакъв случай не става въпрос да заклеймяваме децата с проблеми - но има много-о-о родители, които с връзки получават въпросния документ за ТЕЛК, за да могат да се облагодетелстват дали за градина, дали за друг повод. Изобщо не ги разбирам - това е да дърпаш дявола за опашката. (Същото е при инвалидите - тези, които наистина се нуждаят от помощ и преференции, не могат да ги получат заради други псевдо -инвалиди).
Колко родители остават децата си през зимните месеци вкъщи, но си пазят мястото в градината - щом могат да си го позволят, значи нямат належаща нужда от градина.
Не е проблемът в предимствата, а в злоупотребата с тях, затова трябва да има засилен контрол.
Визирам ТЕЛКа, не защото тези деца ми пречат, а защото там са най-многото спекулации - няма как да фалшифицираш, че си многодетна майка или майка на близнаци, няма как да представиш фалшив смъртен акт (не че няма, но това вече ще е най-голямата наглост).
Всяка майка знае какво е детето й да е болно, какво остава да има хронична болест - на никой да не му се случва, но къде е съвестта на тези, които злоупотребяват със здравето на детето си.

После тези така наречени предимства са като параван, зад който се крият директорките, за да могат да уреждат свои хора. Затова трябва ада се извършват някакви проверки. И аз не съм на мнение, че трябва да има поименен списък с данните на всяко дете, НО........през есента като проверявах условията в ЦДГ "Мечо пух" в коридора имаше поименен списък с децата, чиито родители са спонсори на градината - е, това какво е?!?

# 74
Отговорът беше, че това важи за Действащи учители и то в детски заведения, а не училища.
Мисля, че този отговор е бил подвеждащ. Действащи учители в областта на образованието изобщо, а не само в детските заведения.

Общи условия

Активация на акаунт