Отговори
# 120
  • T"A
miss pretencia, (много подходящ ник, между другото)
след като имаш толкова критичен поглед върху нещата, сигурно си обърнала внимание, че постове, съдържащи само иконка, не се толерират във форума (освен ако не си имала време да прочетеш правилата на форума).

Не се чувствай длъжна да губиш от ценното си време и да влизаш в теми, в които хора, нямащи нищо общо с въпроса, си позволяват да изказват мнение.  Peace

# 121
Благодаря, Мента, нали се предполага, че никът е свързан с човека. (Не мога да се въздържа, но другото го отминавам, не че нямам отговор - просто подобни змийски разговори ми действат зле на целия организъм.)
Яна-Сладурана, ако все още четеш темата (наистина съжалявам, че се е опорочила така), и ако ми позволиш моето мнение е следното, макар че наистина е важно какъв език говори бащата:
1. Ако е англоговорящ - според мен и това, което съм чела е най-добре да говориш на български, а детето няма начин да не проговори и английски, покрай татко си.
2. Ако говори друг 3-ти език - съжалявам, идея си нямам. Да не би пък да се обърка детето с 3-ти език?! Там вече сигурно ще търсиш из мрежата.
3. Ако е българин (както е вкъщи) - твърдо те подкрепям. Ама хич да не ти пука кой какво казал и т.н. Още преди да родя бях убедена, че ще се опитам да говоря на детето си на английски (ако съм в България). Сега го правя и не можеш да си представиш какъв кеф е детето ти да разбира какво му говорят -синът ми още не говори много, но разбира. Баща му се ядосва, че малчо разбира английски повече от него. Laughing Миналата седмица ходихме до Италия и много се изкефих. На летището същата работа. За първи път да видя какво съм посяла, тъй да се каже.Съвсем различно е. В чужбина на никой не му прави впечатление, ако говориш на английски с детето си. Говоря в случай, че се живее в България.
За лексиката и произношението - купих английски детски книжки, а някои са дори с грамофонна плоча, така че може да слуша автентичен език (макар че е американски, пък аз предпочитам британски, ама нейсе). Да не говорим пък в мрежата колко още има за слушане.
Тъй че с 2 думи: Щом си решила, направи го! Пък другите са свободни да правят каквото си искат - да записват децата си на детска градина със засилено обучение по английски език, или пък да ги водят на частни уроци и т.н. И пак не мога да не вметна, че един англоговорящ въобще не е сигурно, че владее езика правилно. За нас, българите е нормално да ползваме български без правописни грешки, но за голяма част от англоговорящите се оказва, че не е така - поне за американците. Няма да влизам в спорове с постоянно или временно пребиваващи или пребивавали в щатите, желаещи да оспорят,това, което казвам. Затова ще кажа, че работих в сферата на туризма там и съм се срещала с всякакви видове от тях, от бедни до много богати(не според българските стандарти за богатство). И за мое учудване разбрах това.
Така, Яна-Сладурана, много накратко това е според мен.

# 122
  • ENGLAND
За лексиката и произношението - купих английски детски книжки, а някои са дори с грамофонна плоча, така че може да слуша автентичен език (макар че е американски, пък аз предпочитам британски, ама нейсе).

Откъде ги изкопа тези книжки с грамофонни плочи? Thinking Голяма антика ще да са. Laughing
И пак не мога да не вметна, че един англоговорящ въобще не е сигурно, че владее езика правилно. За нас, българите е нормално да ползваме български без правописни грешки, но за голяма част от англоговорящите се оказва, че не е така - поне за американците.
Не съм временно пребиваваща в щатите, но пък ако мъжа ми можеше да те прочете (чист англичанин без примеси) щеше да ти каже на сносен български "НА КУКУВО ЛЯТО"  Joy Joy Joy

# 123
Много интересна тема! И страшно поучителна!

Защо?

Защото омъжените за чужденци дами, които се ОПЛАКВАТ от липса на толерантност към съпрузите им чужденци тук в БГ, са именно тези, които показаха най-много жлъч, липса на възпитание и ТОЛЕРАНТНОСТ към останалите в темата. Вие от една ценна тема за двуезичното възпитание на детето, сте на път да направите международен политически конфликт. Израел, Сирия, ОАЕ, Англия....

Мнимата дискриминация към Вашите съпрузи в БГ е всъщност смехотворно прикритие на собствения Ви комплекс, че сте различни. Казвам "различни", не казвам по-лоши или по-добри. Да си "различен" за много хора е повод за комплекс.

Няма такова нещо като дискриминация, непоносимост или нетолерантност към чужденците в БГ, които са женени за българи. Измисляте си мощно. Сякаш ние не живеем в тази страна и не сме част от това общество, че ни разказвате небивалици. Мога само да се съглася, че има "по-особено" отношение към арабите и българките женени за тях. Но подобно по-специфично отношение към арабите има почти навсякъде по света. Но и тук има страшно много изключения. Има блестящи лекари, стоматолози и т..н. сред арабите в БГ. Тези хора се радват на пълно социално приемане!

А за госпожата, омъжена за евреин, хайде сега да сме честни! Къде се е чула добра дума за евреин! Просто тази нация има лоша репутация в по-голямата част от света, може би само САЩ са изключение.

Аз самата нямам нищо против арабите, живяла съм в арабска държава и храня най-топли чувства. Евреите, които познавам с нищо не са ме отблъснали. Но е доста несправедливо да упрекват БГ общество в нетолерантност към съпрузите Ви, а още по-срамно е да не научите детето си на майчиния му език. Няма чужденец, който би Ви похвалил за тази постъпка! Та дори и да пренебрегвате бълг.ез. в полза на езика на този чужденец!

И ми е много интересно да попитам онази дама, Jen04, смята ли, че е обогатила детето си повече с това, че говори brilliant English, а не знае 1 дума на майчиния си език. Какъв е резултатът? Вместо два, знае само един език?

Срамно и тъжно е как лишаваме децата си от идентичност, корен, принадлежност, историчност, защото нещо криво сме разбрали съвременната "циливизасион"

# 124
първо никога не съм използвала фразата `brilliant English ` и второ темата е да се споделят мнения и личен опит а не да се нападаме когато някои има мнение за живота по различно от нашето . това как ще възпитавам дъщеря си и какъв език ще говори си е лично мой проблем . аз не нападам другите съфорумки нито казвам ,че моят избор е по-добър от техния така че язвителните бележки и коментари може да ги запазите за себе си  silviti . тук не сме се събрали да се съдим за избора си а да споделим кои как е постъпил  и в крайна сметка всеки решава сам  за себе си кое е най-доброто за детето и семейството .

# 125
първо никога не съм използвала фразата `brilliant English ` и второ темата е да се споделят мнения и личен опит а не да се нападаме когато някои има мнение за живота по различно от нашето . това как ще възпитавам дъщеря си и какъв език ще говори си е лично мой проблем . аз не нападам другите съфорумки нито казвам ,че моят избор е по-добър от техния така че язвителните бележки и коментари може да ги запазите за себе си  silviti . тук не сме се събрали да се съдим за избора си а да споделим кои как е постъпил  и в крайна сметка всеки решава сам  за себе си кое е най-доброто за детето и семейството .

В този форум най-често се стига до това, да се обвиняват участниците, че си НАЛАГАТ мнението един върху друг! Няма такова нещо, защото не може да стане. Тук КОМЕНТИРАМЕ. Когато коментарът противоречи на твоето мнение, не значи, че аз ти налагам моята визия, че те критикувам, уязвявам, провокирам! Това е форум, арена за размяна на мнения, и колко по-разноонразни и дори разнопосочни, толкова по-ценен е форума.

Мислиш ли, че като се изненадвам, меко казано, че детето не говори бълг.ез. на 5 год. смятам, че мнението ми ще има някакво практическо въздействие върху начина ти на възпитание. Разбира се, че не. Но пък защо да нямам право да изразя позицията си, както всички, които са на твоето мнение. Не можеш да очакваш, че тук се разменят само мнение, които съвпадат с твоето, нали?

# 126

Цитат

Защо?

Защото омъжените за чужденци дами, които се ОПЛАКВАТ от липса на толерантност към съпрузите им чужденци тук в БГ, са именно тези, които показаха най-много жлъч, липса на възпитание и ТОЛЕРАНТНОСТ към останалите в темата. Вие от една ценна тема за двуезичното възпитание на детето, сте на път да направите международен политически конфликт. Израел, Сирия, ОАЕ, Англия....

Мнимата дискриминация към Вашите съпрузи в БГ е всъщност смехотворно прикритие на собствения Ви комплекс, че сте различни. Казвам "различни", не казвам по-лоши или по-добри. Да си "различен" за много хора е повод за комплекс.

Няма такова нещо като дискриминация, непоносимост или нетолерантност към чужденците в БГ, които са женени за българи. Измисляте си мощно. Сякаш ние не живеем в тази страна и не сме част от това общество, че ни разказвате небивалици. Мога само да се съглася, че има "по-особено" отношение към арабите и българките женени за тях. Но подобно по-специфично отношение към арабите има почти навсякъде по света. Но и тук има страшно много изключения. Има блестящи лекари, стоматолози и т..н. сред арабите в БГ. Тези хора се радват на пълно социално приемане!

А за госпожата, омъжена за евреин, хайде сега да сме честни! Къде се е чула добра дума за евреин! Просто тази нация има лоша репутация в по-голямата част от света, може би само САЩ са изключение.

Аз самата нямам нищо против арабите, живяла съм в арабска държава и храня най-топли чувства. Евреите, които познавам с нищо не са ме отблъснали. Но е доста несправедливо да упрекват БГ общество в нетолерантност към съпрузите Ви, а още по-срамно е да не научите детето си на майчиния му език. Няма чужденец, който би Ви похвалил за тази постъпка! Та дори и да пренебрегвате бълг.ез. в полза на езика на този чужденец!

И ми е много интересно да попитам онази дама, Jen04, смята ли, че е обогатила детето си повече с това, че говори brilliant English, а не знае 1 дума на майчиния си език. Какъв е резултатът? Вместо два, знае само един език?

Срамно и тъжно е как лишаваме децата си от идентичност, корен, принадлежност, историчност, защото нещо криво сме разбрали съвременната "циливизасион"

Срамно и тъжно е, че хора като ВАС са решили да дават акъл на другите  ooooh!
    А това изречение показва, самата потребителка колко е толерантна -
Цитат

"Госпожата омъжена за евреин" ( как веднага лепите етикети ooooh!) ви съветва да намерите друго поле за изява на вашата комплексарщина Stop

# 127
Цитат

Защо?

Срамно и тъжно е, че хора като ВАС са решили да дават акъл на другите  ooooh!
    А това изречение показва, самата потребителка колко е толерантна -
Цитат

"Госпожата омъжена за евреин" ( как веднага лепите етикети ooooh!) ви съветва да намерите друго поле за изява на вашата комплексарщина Stop

Аз не виждам нищо обидно в "Госпожата омъжена за евреин"! Как да те нарека по-уважително!?! Не разбирам защо скачаш! Ако ти знаех името, щях с него да те нарека.

А по-надолу прочете ли за моето собствено отношение към евреите! Защо го подмина така "невинно"?

# 128

Цитат
  Аз не виждам нищо обидно в "Госпожата омъжена за евреин"! Как да те нарека по-уважително!?! Не разбирам защо скачаш! Ако ти знаех името, щях с него да те нарека.

А по-надолу прочете ли за моето собствено отношение към евреите! Защо го подмина така "невинно"?
      Не, на мен не ми е обидно, просто лепенето на етикети на други хора е показателно за възпитанието и общата култура на човек. Личното ми име не нужно да знаете за да се обърнете към мен, имам форумски псевдоним, който можете да използвате, но вероятно сте с малко форумски опит и за това не сте запозната. Ето пример как се прави:
       Silviti, мнението ви към евреите не съм го подминала напротив дори го отбелязах  Peace

Цитат
    Следва пояснението:
Цитат
    В горепосоченото се заявява, че нямате нищо против арабите, а за евреите обяснявате, че на се ви отблъснали, а не че храните спрямо тях само "най-топли чувства".
                Изключително е обидно според мен да се включите в темата без да сте я прочели, тя е едва 9 страници. Ако я бяхте прочели, вероятно не бихте се вихрили с такива тежки, тежки коментари....
     Ето цитати от мои постове
Цитат
Здравейте, не смятам да изразявам мнение за или против one parent-one lenguage, смятам да споделя личния си опит. Съпругът ми говори 5 езика, два от тях е научил като малък поради факта, че роден на място съставено 70% унгарци, 30 % сърби. Вкъщи са говорели на сръбски, въпреки,че бащиният му език е унгарски. И той и брат му са израснали така, и двамата не са имали проблеми да проговорят, напротив усвояват много лесно след това и други езици много бързо. Брат му в момента учи китайски . От много изследвания на мозъка е доказано, че изучаването и употребата на няколко езика, намалява риска от склероза,когато се навлезе в определена възраст. 
      Яна-сладурана, хубаво е да научи два езика, но според мен винаги важи едно правило, ако не се използва много езика, също се забравя, но във всички случаи след това ще му е по-лесно на детето в училище
  И още един
Цитат
Хубаво е,че говориш на малката на английски, но може да научи и български от твоите родители например, принципа е,че щом си почнала на английски, трябва само на английски.

# 129
мъжат ми е индиец той говори английски а аз на турски и от двата езика взема по нещо но зависи и от детето според мен посъветвай се с психолог това би било добре  Peace

# 130
мъжат ми е индиец той говори английски а аз на турски и от двата езика взема по нещо но зависи и от детето според мен посъветвай се с психолог това би било добре  Peace

А бг език къде е  newsm78

# 131
  • T"A
Толерантност: (дефиниции от няколко Интернет източника)
 - Уважение и разбиране на чуждото мнение.
от лат. tolero – понасям, издържам, претърпявам
 - Уважение към идеи или чувства, противоположни на нашите.
 - “поносима търпимост на човека към друг човек или група хора и уважение към тях, към техните идеи и чувства.”
 - “толерантност е да уважаваш чуждото мнение, въпреки че то е различно от твоето; да се опиташ да разбереш човека, който вярва в други неща и живее различно от теб; да изслушваш до край събеседника си, макар още в началото да не си съгласен с него.”
 - проява на търпимост към чуждо мнение;
 - ТОЛЕРАНТЕН – който проявява търпимост към чуждото мнение, либера … н, с голяма душа. (това е линк към друга дискусия в този форум, от там е и цитатът)

За сравнение - дадените оценки в последната страница:
"Няма такова нещо като дискриминация, непоносимост или нетолерантност към чужденците в БГ"
"Измисляте си мощно."
"смехотворно прикритие на собствения Ви комплекс, че сте различни."
"Срамно и тъжно е как лишаваме децата си от идентичност, корен, принадлежност, историчност, защото нещо криво сме разбрали съвременната "циливизасион"

=> Моето заключение е, че, ако задалата въпроса на тази тема се опасява от липса на толерантност заради това, че ще говори на детето си на чужд език, има основания за тези опасения.

В този форум най-често се стига до това, да се обвиняват участниците, че си НАЛАГАТ мнението един върху друг! Няма такова нещо, защото не може да стане. Тук КОМЕНТИРАМЕ. Когато коментарът противоречи на твоето мнение, не значи, че аз ти налагам моята визия, че те критикувам, уязвявам, провокирам! Това е форум, арена за размяна на мнения, и колко по-разноонразни и дори разнопосочни, толкова по-ценен е форума.

Човек може да изкаже различно мнение и без да напада другите.  Peace А и е прието да се изказва мнение по даден въпрос, а не относно потребителите. Има си кодове на общуване, ето, напр. главните букви се възприемат за викане. Дали критикуваш, уязвяваш и провокираш си личи по изразните средства, а не по това дали мнението звучи различно от написаните до тук.

За втори път предлагам темата да се заключи, защото не вярвам авторката и да е пожела точно този и развой.
Започнаха да се пишат направо обидни неща  ooooh!

# 132
  • Bristol
За втори път предлагам темата да се заключи, защото не вярвам авторката и да е пожела точно този и развой.
Започнаха да се пишат направо обидни неща  ooooh!
Или да помолим модератор да поразчисти, защото големи глупости се изписаха  Rolling Eyes

А бг език къде е  newsm78
Ама мнооого сте любопитни  Grinning Аз познавам турци израсли в България, те знаят перфектен български, но децата им само турски и английски. Явно не чувстват България и българския толкова близки, че да си правят труда да учат децата си на него. Въпрос на личен избор и усещане. Както някои искат да комуникират с детето си на английски в България или да не ползват български извън България.  Peace

# 133
Мери-точно днес бях в културният център,тук бабите си водят внуците ,защото майките или бащите работят,но българското включая езика не е загубен.Та права си-хоря всякакви  Praynig

п.с внуците са с четвърт бг кръв-да не си помиси някой,че става въпрос за деца дошли на гости,за малко.

# 134
български не знае защото много ще му доде Sad

Общи условия

Активация на акаунт