Отговори
# 45
...

Но съм съгласна, че липсата на практика на език води до забравянето му. Често остава пасивното владеене на езика - т.е. да успяваш да схванеш какво ти се казва, да разбираш тук и там, но да не успяваш да се изразяваш на дадения език. Но това са проблеми при по-късните етапи...
...

а аз предлагам да не говориш така наизуст,  теорията няма нищо общо с практиката и реалността
написаното от теб важи за възрастни (и то не винаги), но не и за деца
и да, имам опит в това отношение със сина ни - след 2 години в Дания говореше перфектен датски, но го забрави страшно вързо
докато аз още го помня и макар че не мога да си кривя вече така езика поради липса на практика, се справям отлично писменно

Бояна, точно така е
първият език дава системата за овладяване на следващия
и аз съм с 6 езика, научени точно по този метод, и то след 9год. възраст
вярно, акцент остава винаги

за мен единствената полза от ранното езиково обучение е възможността да се повлияе на оформянето на гласовите органи - процес, който продължава до 10 годишна възраст обикновено
но за да се постигне, езикът трябва да се слуша от човек, на който му е майчин и го говори без акцент
иначе е безмислено
детето запомня твоя собстен акцент и го имитира, вместо истинското звучене

# 46
  • ENGLAND
За мен е неестествено една майка да говори на детето си на друг език, а не на родния. Та нали най-важния е майчиния език, за една българска майка българският е майчин.
Мисля, че тези майки сравняват детето си с нашите деца, тези в чужбина. Но нашите деца са поставени в съвсем друга обстановка, майка или родители българи или единия от родителите местен. Те просто са длъжни да научат двата или трите езика за да могат да общуват в страната в която са и с българските си роднини. Това е най-важния мотив за да започнат да учат още от раждането си два или три езика. Те имат възможност да практикуват езиците в съответната среда.
А да говориш само ти  на детето си в България на друг език е ненормално. Може би в началото не може да разбере, но по-късно ще се чуди защо мама като е българка ми говори на друг език. Няма я мотивацията. За едно дете е естествено майка му да говори на родния език. А и детето не сменя средите с различни езици, което е много важно за овладяването на даден език.

# 47
В действителност има забавяне в проговарянето.
Това е трудно за доказване.
До скоро и аз мислех, че може да има забавяне в проговарянето, но след като се запознах с доста 3-годишни унгарчета от едноезични семейства, които казваха по 1-2 думи, се убедих, че това не е вярно. Синът ми е по-малък, учи два езика, но ползва повече думи. И съвсем учудващо за мен разбира ужасно много неща и на двата езика.
Но да се говори на малко дете на чужд език, който не е майчин за говорящия, ми се струва неприемливо, точно заради вероятността от възприемане на акцента.

...и да, имам опит в това отношение със сина ни - след 2 години в Дания говореше перфектен датски, но го забрави страшно вързо
докато аз още го помня
Mma Ramotswe, и у децата ученият някога език остава в запас. Зълва ми е говорила български до преди да тръгне на детска градина - 3 год. Там заради използването на унгарски бързо го е забравила. Много години по-късно, като студентка, решава пак да го научи и за 3 месеца при роднини в България, го възстановява. В момента говори почти перфектно.

Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 17:23 от Ванилия Канелска

# 48
Според мен ти си избери единият език ,а бащата другият и всеки да говори само на неговият си-така детето ще научи и 2та езика.
[/quote

задължително! трябва всеки на неговия си език. Виждала съм това и е успешно!

# 49
Здравей!
Моята дъщеря е на 1г. и 4 месеца. От момента, в който се роди, аз й чета, пея и говоря на английски, но не през цялото време. Аз съм от Пловдив, но всяка неделя ходим в София на курс за бебета по метода на Хелен Дорон. Аз говоря езика, нямам претенции за съвършенство, но детето ми обожава да слуша английска реч, и ако е разстроена или кисела, една английска песен върши чудеса. Аз съм твърдо ЗА двуезичното обучение. Дъщеря ми разбира всичко и на двата езика, защото извършва съответните действие, когато я помоля или искам нещо от нея, което за мен означава, че усилията ми са възнаградени. Понякога не се усещам и сред други хора започвам да й говоря на английски, гледат ме много странно, но на мен не ми пука особено от този факт. По-важно е забавлението с детето и факта, че тя приема чуждия език съвсем естествено - вече казва "doggy", "duck"= Grinning
УСПЕХ!

# 50
Най-малкото имам акцент, който не искам да предам на детето.

Без да имам опит по въпроса, искам да вметна, че детето едва ли ще приеме акцента на майката, защото живее в английско говоряща среда и се научава да говори както говорят всички около него - другите деца в градината, училището, учителките и т.н. Има такива хиляди примери. Дори в Канада, където всеки втори говори с акцент (сигурно има и доста учителки), децата се научават да говорят английски без акцент.

# 51
  • T"A
...

Но съм съгласна, че липсата на практика на език води до забравянето му. Често остава пасивното владеене на езика - т.е. да успяваш да схванеш какво ти се казва, да разбираш тук и там, но да не успяваш да се изразяваш на дадения език. Но това са проблеми при по-късните етапи...
...

а аз предлагам да не говориш така наизуст,  теорията няма нищо общо с практиката и реалността
написаното от теб важи за възрастни (и то не винаги), но не и за деца
и да, имам опит в това отношение със сина ни - след 2 години в Дания говореше перфектен датски, но го забрави страшно вързо
докато аз още го помня и макар че не мога да си кривя вече така езика поради липса на практика, се справям отлично писменно

Mma Ramotswe, дай да не "си ги мерим" така да се каже  Crazy Като ходиш при специалист за някаква консултация, едва ли го питаш дали има собствени деца, но, ако няма определен образователен ценз, не би му се доверила, нали?!  Peace  Пък и не ми става ясно с коя част от цитата ми не си съгласна  Thinking

Била съм свидетел на имигранти, които не могат да направят едно изречение на езика на родителите си, но разбират много добре какво им се говори, именно защото са слушали този език в ранна детска възраст (и въпреки че не са го използвали през годините). И не - не е на теория, работех в неврологична рехабилитация, където част от екипа беше от логопеди.

Английският език е много популярен език - музика, детски филмчета и т.н. са много достъпни и не е такъв проблем детето да бъде излагано на стимули във всеки един етап от развитието му, какъвто проблем би имало с по-редките езици. За това вярвам, че има голяма вероятност детето да не забрави всичко заучено в ранната възраст Peace Както и вярвам, че с постоянство в началото, заученото в тази ранна възраст ще има тежест и влияния и в по-късните етапи на учене на езика.

# 52
  • далечно
С риска да разбуня духовете, радвам се, че моите родители не са ги мъчели такива езикови амбиции в моята бебешка възраст - и все пак говоря отлично 2 чужди езика (+ български, естествено) и ползвам още 2 при все че съм почнала първия си чужд език на престаряла 7-годишна възраст.
Поради личната ни ситуация на сина ми му се налага да ползва 3 езика, а като тръгне на предучилищна 4-ти (не смятам да го давам в италианска предучилищна). Но ако си бях в едноезично семейство в БГ (примерно) не бих натискала 2-3 годишното дете (примерно) с езиково обучение  Rolling Eyes
Не искам да разбунвам спорове - това е напълно лично, профанско/непрофесионално мнение на една съвсем обикновена майка без гранде амбиции да отгледа дете-чудо.  успех на всички тако- и инакомислещи Peace

# 53
ЗДРАВЕЙТЕ, АЗ САМО ЩЕ СПОДЕЛЯ МОЯТ ОПИТ БЕЗ ДА ДАВАМ СЪВЕТИ ВСЕ ПАК ВСЕКИ РЕШАВА ЗА СЕБЕ СИ. ОТ РАЖДАНЕТО ГОВОРЯ С МОЯТА ДЪЩЕРЯ САМО НА  АНГЛИЙСКИ ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ. МЪЖЪТ МИ Е АНГЛИЧАНИН АЗ СЪМ БЪЛГАРКА А ДЕТЕТО НИ ИМА МАЛКО АМЕРИКАНСКИ  АКЦЕНТ ( ОТ CARTOON NETWORK МОЖЕ БИ newsm78) МАЛКО МИ БЕШЕ ТРУДНО В НАЧАЛОТО ДА СЕ Лигавя НА ДРУГ ЕЗИК НО НЕ ЧАК ФАТАЛНО . А КОЛКОТО ДО ПОГЛЕДИТЕ НА ХОРАТА СЪМ ОТНЕСЛА МНОГО ТАКИВА И ВСЕКИ ВТОРИ ТИ ДАВА АКЪЛ КАК ДА СИ ГЛЕДАШ ДЕТЕТО И `ЗАЩО НЕ Я НАУЧИ НА БЪЛГАРСКИ ПЪРВО`. НО ЗА МЕН БЕШЕ ПО-ВАЖНО ДА МОЖЕ ДА ОбЩУВА С БАЩА СИ ОТКОЛКОТО С ХОРАТА НА УЛИЦАТА ПОНЕЖЕ МЪЖА МИ ПЪТУВА ДОСТА И НЕ ПРЕКАРВАШЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ С МАЛКАТА ЗА ДА Я НАУЧИ САМ. НО ПАК КАЗВАМ ТОВА Е ПРОСТО МОЯТ ОПИТ.

# 54
  • ENGLAND
jen04 извинявай,а детето ти знае ли български?

# 55
ЗДРАВЕЙ DORET ОБЩО ВЗЕТО РАЗБИРА ДОСТА НО НЕ ЗНАЕ БЪЛГАРСКИ , ПРЕЦЕНИХ ЧЕ СЛЕД КАТО ЖИВЕЕМ В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО НАУЧИ ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ. МОЖЕ И ДА СЪМ СБЪРКАЛА КАТО НЕ Й ГОВОРИХ И НА ДВАТА ЕЗИКА НО ПРИ НАС  ВАРИАНТА САМО АНГЛИЙСКИ БЕШЕ ПО-ДОБЪР.
В МОМЕНТА ТЯ Е ПОЧТИ НА ПЕТ И ИМА ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ НАУЧИ ДА ГОВОРИ БГ ДАЖЕ ПРЕДИ НЯКОЛКО ДНИ МИ КАЗА ,ЧЕ ПРЕДПОЧИТА ДА ХОДИ НА УРОЦИ ОТКОЛКОТО ДА Й ВЗЕМА ПОДАРЪК newsm78

# 56
 Shocked Почти на 5 и още не е научила български, въпреки че живее в България? За мен това би било обезпокояващо. Това е все едно дъщеря ми (също на 5) да не знае немски, като живеем в Германия, сериозно бих се притеснила...
Нямате ли контакти с други хора, не ходи ли на градина? На какви уроци ще я пращаш? Пусни я просто между децата, за няма и 2 месеца ще го проговори идеално....

(пиши с малки букви, големите се възприемат като крещене Peace)

# 57
  • далечно
jen04, интересно решение  Thinking Би ли споделила как детето си общува със себеподобни в БГ  newsm78 - предполагам приятели има, само английско-говорящи ли са? Познавам доста двойки в 'твоя' вариант (баща англо-говорящ, живеят в държавата на майката), но децата са все 'подхванати' от рано с двата езика (всеки родител на своя си) и си общуват прекрасно и на двата. Няма нищо неловко в българската реч...още по-малко в БГ  Stop

# 58
ПРОСТО НЯМАМЕ БЪЛГАРСКИ БАБИ И ДЯДОВЦИ А ХОРАТА ОКОЛО НАС СА ПРЕДИМНО АНГЛИЧАНИ И ЗАТОВА МНОГО РЯДКО  ОБЩУВА С БЪЛГАРИ . А ЗА ГРАДИНА ТЯ МИ БЕШЕ МНОГО БОЛНАВА ДОСЕГА И ЗАТОВА СИ Я ГЛЕДАХ САМА.  ПАК КАЗВАМ МОЖЕ И ДА СЪМ СГРЕШИЛА НО ТОВА БЕШЕ ВАРИАНТА ЗА НАС И  НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАМ , ЗАЩОТО КАТО ТРЪГНЕ НА ГРАДИНА  ОСОБЕНО С ИЗУЧАВАНЕ НА  АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЩЕ НАУЧИ БЪЛГАРСКИ БЪРЗО . ИНАЧЕ ЗНАЕ ПЕСНИЧКИ , МОЖЕ ДА БРОЙ , ЗНАЕ ОСНОВНИ ДУМИ И РАЗБИРА ДОСТА НО НЕ МОЖЕ ДА ГОВОРИ СВОБОДНО. 

# 59
извинете за големите букви просто не съм обърнала внимание на клавиатурата  Embarassed

Общи условия

Активация на акаунт