Отговори
# 90
  • T"A
Тази тема съвсем се изкриви  Crazy

Разбира се, че не може да се сравнява отношението към  българин от смесен брак с отношението към чужденец. Да не говорим, че има чужденец и чужденец (т.е. за различните чужденци има и различни мнения). Така е по света, така е и в България.

Doret, аз пък не съм била свидетел на голяма толерантност в родната си страна, нито към мен като различна, нито към хора с други различия, нито към чужденци. Не знам защо възприятията ми и опитът ми е друг, но факт. И преди някой да ми отговори, че не съм си избрала средата добре, ще уточня, че не съм живяла изолирано само сред родители, приятели и близки, налагало ми се е да влизам в контакт и с други хора - заради обстоятелства, не по избор.

През месец юли, миналата година сключих граждански брак в България, трябваше да си извадим медицински, взимат ни кръв. Сестрата ме пита дали планираме деца, отговарям и (учудена от въпроса и), че да. Всъщност трябваше да и кажа, че не е нейна работа, но в момент на наивност и шок не реагирах адекватно. Реакцията и беше реплика "Е, жалко, че няма да се родят българчета", съпроводена с немногозначително повдигане на веждите и физиономия, която обикновено се асоциира с неодобрение, да не казвам - с отвращение.  Rolling Eyes
По-груби коментари дори не искам и да си припомням, но не липсват.

Мисля, че е време за ключ - и авторката на темата отдавна не се е включвала, и се започна със заяждания и оценки на мненията...  Thinking

# 91
визирам по-малките градове . в началото всички ти се усмихват и ти правят мили очи но същевременно зад гърба ти те обсъждат .
В малките градчета има "по-отворени" отношения между хората (израстнала съм в такова и знам за какво говоря). Там хората обикновено са си по-близки, съответно и клюките и говренето зад гърба нарастват пропорционално с близоста.
Имам чувството, че ти несъзнателно (или може би съвсем съзнателно) се изолираш от останалите местни. Самият факт, че нямате контакти с българоговорящи е красноречиво доказателство. Като излезете навън си говорите с детето на английски- това пак е знак "ние сме различни, стойте на разстояние". Нормално е да ви имат за полезни изкопаеми и да гледат странно на вас. А и нагласата "тук сме за малко и бързаме да си ходим" едва ли спомага за интеграцията ви (ако изобщо целите такава)...

На улицата на нашите, възрастна двойка англичани си купи къща преди няколко години и заживяха там, много отворени хора. Въпреки че не говореха езика в началото, непрекъснато контактуваха с комшиите и с останалите хора в градчето, даже и мен ме поканиха на гости, нищо че се мярнах само за малко Simple Smile Разбираха се с ръце и с крака първо, но контактуваха, миналата година даже жената си приказваше с мен на сносен български. Не съм чула някой да ги дели или да ги оплюва, защото са чужденци, даже много им се радват околните и междувременно ги приемат за "свои" и от "наш'та махала" Wink. Сигурна съм обаче (понеже си познавам съседите Simple Smile) че ако тези двамата се бяха скрили у тях си, говореха само на английски и нямаха контакт с местните, хората щяха и да говорят зад гърба им и да ги гледат странно, защото са различни. Това е положението- за хубаво или за лошо хората в малките населени места не си падат по хора, които се "цепят от колектива" Wink.
Не казвам, че и вие така правите, не те познавам Peace просто от писането ти човек остава с такова впечатление....

# 92
  • далечно
Biba Sparrow, точно  Peace Познавам хора от смесени бракове в БГ и не са споменали за такава 'дискриминация', но не не се 'гнусят' от местните  Peace

в началото всички ти се усмихват и ти правят мили очи но същевременно зад гърба ти те обсъждат .

джен04, а ти живяла ли си някога в чужбина с мъжа си newsm78 ? аз живея в трета 'чужбинска' държава в смесен брак (едната е родината на мъжа ми, в другите две сме били-сме 'чисти чужденци'  Laughing, но признавам Англия не е сред тях) и мога да ти кажа, че е ясно, че навсякъде ще те обсъждат. Еми, по=различни са смесените бракове от 'стандартните' - по=различни не значи по-лощи или по=добри, просто други  Peace Мисля, че бъркаш интереса към животното смесен брак с недобронамереност към вас. Преместете се в Англия, поживей, виж какво ще е там отношението и после евентуално би имала база за сртавнение  Peace Също съм на мнение, че бг общество е толерантно към чужденците - дали е идолопоклонничество или друго - не знам, нямам мнение.

# 93
  • ENGLAND
Мисля, че е време за ключ - и авторката на темата отдавна не се е включвала, и се започна със заяждания и оценки на мненията...  Thinking
Що за ключ, точно взе да става интересно? Laughing
Мента, аз не живея в София, и тук не живея в Лондон, столиците ги изключвам. Но ако мислиш, че няколко груби според теб коментари са дискриминация, значи нищо не знаеш. Явно в Израел е друго, но ела в Англия и ще видиш какво значи дискриминация и то скрита. Едно е някой да ти подметне нещо с физиономия на отвращение, а друго е да не можеш да си намериш работа не с месеци, а дори и година ( не става въпрос за мен) защото не си бритиш уайт. Всяка апликационна форма за работа съдържа тези данни. Вообще не говоря за отвращението с което ти отговарят, ако благоволят, в което и да е учреждение, когато разберат че не си от тяхните. Мога още много да говоря.
Дискриминация не е кой какво казал зад гърба ти, а действията срещу някого. Е, в България чужденците дори ги толерират много повече, да не говорим за англичаните.
Биба, точно това се опитвах да намекна, ама все има недоразбрали.  bouquet

# 94

Цитат
Що за ключ, точно взе да става интересно?
   Първо наистина много се отплесна темата и второ ако сте решили да си чешете езика и да изливате компетентно мнение, без изобщо да четете внимателно, мнението на другите по-добре си отворете тема в КЛЮКАРНИКА  ooooh!

# 95
  • Там,където се събуждам щастлива.

Аз лично съм се чувствала много по дискриминирана от "боляри", отколкото от американци, или датчани например. Всеки с опита си  Peace

Тук напълно те подкрепям и разбирам. Имах болярин за приятел мнооого години и последните две от връзката ни живях там. Леле, какъв трън бях в очите...не е истина. И то само, защото идвах от друго семейство и бях от София.
Израстнала съм и всяко лято в едно населено място наблизо. Същата история. Интересното е, че най-лошото и дискриминиращо отношение започна след 1995-1997 година. Какво съм преживяла..... Tired Не искам дори да си спомням....

# 96
  • T"A
Doret, примерът ми не беше за дискриминация, а за това до къде се простира толерантността (в общи линии, най-пресният пример, който имам). Ако мед. сестра е имала нужната власт, за да избира между кандидати за работа и моят съпруг беше кандидат, не съм сигурна, че би го наела, но просто с нея контактът ни беше друг.

Пък и уточних, че предразсъдъците към чужденци от различни "чужбини", са различни (и макар че това не е по темата - и в Израел отношението към американци и англичани не е като отношението към руснаците напр.).

Може би покрай това, че се купиха имоти от британци и те са по-често срещани съжители в някои градчета, отношението към тях да е по-друго, по-отворено; но си мисля, че са останали места, на които все още се гледа с подозрително око и на тях. За което не винаги може да се вини затворения начин на живот на семейството със смесен брак - всеки случай с особеностите си  Peace

България е страна с отрицателна миграция, чужденците там не са толкова много, сравнявайки със страни като Англия.
А наличните са от по-бедни страни и също не се ползват със съвсем равнопоставено отношение, ситуацията е сходна, а по мои убеждения - и по-неблагоприятна, отколкото в редица други държави.

# 97
     Kalinka  и аз не искам вече да си спомням, но е кошмарно,особено за хора идващи от София. Така и не я разбрах тая омраза. И да не карам само с отрицателно, ще допълня, че все пак града е хубав Peace

# 98
извинявам се за спама,но дължа отговор на мимкис

Филма който си посочила е класика  в жанра  Mr. Green,гледала съм го ,чела съм и книгата-но,и тук допускаш грешка да обощаваш-пък и бъркаш страните-ще потърся дали има един филм с превод на английски-защото филмът е на арабски-голяма копродукция,печелил и международна награда-не се сещам обаче коя в момента-но има и малко иврит -е ,тук пък не знам дали ти знаеш езика Grinning-филма също е истинска история-почти докуметален

цивилизацията освен,че съм я гледала съм я и чела Peace,а ти знаеш ли на какъв стрес подлагат родителите децата си поставени в една изкуствена среда-без да им дават шанс за нормално общуване с връстниците  им-именно поради тази езикова бариера която са им поставили newsm78

По темата на авторката-да ,писах,че щом е почнала да и говори на английски нека да продължава-но,забележи  там се касае за 2ма родители българи-от които само единият ще говори на английски така,че детето практически ще разсте в двуезична среда-т.е ще може да общува с околните . Peace

мента ти се оплака от отношението към мъжа ти-да,сестрата не е била права,но всеки си гледа от неговата камбанария-преди време във вашата тема някой се беше оплакал-че по парковете се чувала само руска реч,а иврит почти не се говорило Peace

# 99
....не можеш да си намериш работа не с месеци, а дори и година защото не си бритиш уайт. Всяка апликационна форма за работа съдържа тези данни.

Това не е вярно.
(И другите неща не са, но не ми се отделя много време на глупости.)

# 100
  • ENGLAND
....не можеш да си намериш работа не с месеци, а дори и година защото не си бритиш уайт. Всяка апликационна форма за работа съдържа тези данни.

Това не е вярно.
(И другите неща не са, но не ми се отделя много време на глупости.)
Ти живеещ в Лондон, писах че излючвам столицата. А мога да приложа поне 3 апликационни форми с доказателства за това, което съм написала.
И на мен не ми се отделя време да споря с теб, както обикновено.

# 101
  • Там,където се събуждам щастлива.
     Kalinka  и аз не искам вече да си спомням, но е кошмарно,особено за хора идващи от София. Така и не я разбрах тая омраза. И да не карам само с отрицателно, ще допълня, че все пак града е хубав Peace

Оооо, Търново е прекрасен град. Спор няма. Аз много го обичам и дори си мислех, че мога да живея там някой ден....
Сега се сетих как всяко лято на това място, майка ни много държеше да ни преподава английски. Имахме часове за уроци, които стриктно се спазваха. Какви коментари съм чувала  Shocked Shocked Сега сме й благодарни, че беше кон с капаци и поне аз малко съжалявам, че много е искала да ни говори повече на английски, а не го правеше.

# 102
  мързел, въобще не се чувствай длъжна да ми отговаряш, аз пак ще си спя спокойно и да не ми отговориш Grinning, а и знам, че си заета да оплюваш Израел и евреи по форумите Crazy

Цитат
а ти знаеш ли на какъв стрес подлагат родителите децата си поставени в една изкуствена среда-без да им дават шанс за нормално общуване с връстниците  им-именно поради тази езикова бариера която са им поставили
По темата на авторката-да ,писах,че щом е почнала да и говори на английски нека да продължава-но,забележи  там се касае за 2ма родители българи-от които само единият ще говори на английски така,че детето практически ще разсте в двуезична среда-т.е ще може да общува с околните .

Виждам,че пак си пропуснала поста на jen04,както и моят- детето ходи в детска градина с други английски деца, а иначе,ако контактува с деца българчета пак ще научи лесно езика. Второ този цитат
Цитат
Хубаво е,че говориш на малката на английски, но може да научи и български от твоите родители например, принципа е,че щом си почнала на английски, трябва само на английски.
е от мой пост, а не от твой, така че айде да не си губим времето Peace.

# 103
Чета с голям интерес темата и виждам пак  нетолерантност/
Първо, мисля, че майката трябва да говори на детето на майчин език. Ако е българка, да му говори на български. Чувала съм много българки да се мъчат да говорят на децата си с грешки, направо е смешно. Но въпросът не е в грешките и в акцента. Въпросът е, че майчиният език е начин на мислене. Ако детето не го е овладяло добре, просто му се губи нещо, основата, която му помага да възприема света. Това че един малчуган бръщолеви на няколко езика, още нищо не значи. Помислете си, когато смятате на ум, или сте болния, или под въздействие на емоциите казвате нещо несъзнателно - на чужд език ли го казвате. Не. Но в крайна сметка всеки постъпва както мисли за добре
Преди време направих забележка на една потребителка, че не се казва свекъри в множествено число. Тя реагира доста надменно и ми даде пример с младоженци, сватове.
Ето, това е пример за неразбиране на собствения език.
Свекър и свекърва означават противоположни  неща: баща на мъжа и майка на мъжа, т.е тва са две същностно различни думи. Правилно е да се каже родителите на мъжа ми.
Има думи крал и кралица, но не се казва пристигнаха кралете на Англия, а английската кралица със съпруга си или английското кралско семейство.
Брат и сестра не може да се обобщи  само  с братя или само със сестри.
Но братовчед и братовчедка може. Защо? Защото в самата дума се съдържа чедо, а то вече обобщава и означава братови деца
Давам този дълъг пример, за да демонстрирам, че знаенето на родния  език е важно за мисленето и никога не завършва. Ето защо е глупаво да се каже. Владея 6 езика. Да, има хора, които са надарени и свободно говорят на няколко езика. Но знаенето е нещо различно.
Така че учете децата си на родния език. Дайте им средство да мислят.

Последна редакция: пт, 22 май 2009, 08:50 от Vivi

# 104
zinzin2009 ,  мисля че ти липсват доста уроци по български език, но най-страшното е,че типично по български си решила да ограмотяваш другите с твоята неграмотност. Плаша се като се замисля, колко са образовани лекарите в  Б-ия.

Общи условия

Активация на акаунт