Кога дадохте на бебето си супа или бульон и как го приготвяхте?

• 24 364
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
На 10 месеца дадох зеленчукова супа със сухар.

# 16
  • UK/София

Кога давате супата, за обяд или за вечеря?

# 17
  • в Надежда-та
Към 8-9м. започнах да му давам за вечеря. Без сол и подправики Peace

# 18
  • София

За обяд, преди второто от ДК.
В началото давах половината супа, защото Иво беше малък и не можеше да изяде и двете неща.
По-нататък-цялата супата и второто.

Дълго и продължително имахме един период, в който Иво ядеше само млечна супа за вечеря (не признаваше никаква друга храна)-пак по рецепта то ДК, но аз я правех. Тя, обаче, чувствително се различава от зеленчуковите супи. Правех я с мляко, сирене, масло и кус-кус.

# 19

За обяд, преди второто от ДК.
В началото давах половината супа, защото Иво беше малък и не можеше да изяде и двете неща.
По-нататък-цялата супата и второто.

Дълго и продължително имахме един период, в който Иво ядеше само млечна супа за вечеря (не признаваше никаква друга храна)-пак по рецепта то ДК, но аз я правех. Тя, обаче, чувствително се различава от зеленчуковите супи. Правех я с мляко, сирене, масло и кус-кус.

Vivi, ще дадешли рецептата за млеЧната супа (Че отдавна искам да и направя такава), тоЧните пропорции, та да пробвам нещо разлиЧно.
Благодаря предварително   bouquet

# 20
  • София
Ето я рецептата, преписана от рецептурника на нашата ДК, но ти обръщам внимание, че се приготвя с прясно мляко и цяло яйце, т.е., може да изчакаш още 1 месец, преди да я дадеш в този вид на детето си.

Млечна супа
Продукти за 10 порции - Брутно тегло г. - Нетно тегло г.
Прясно мляко - 550 - 534
Кус-кус- 70 - 70
Сирене 9 100 - 96
Брашно - 10 - 10
Яйце-1бр.
Масло - 30 - 30
Сол - 1 - 1
Прясното мляко се сварява. Прибавя се солта, част от маслото и кус-кусът. След сваряването му се прибавя варената застройка от брашно, яйца, част от млякото и останалото масло. Варят се 10-15 минути.  Накрая се прибавя сиренето. Супата се поднася топла.

Аз лично не я правех точно така. Не правех топла застройка, не слагах яйце.
Сварявах предварително кус-куса във вода и когато беше почти готов го слагах да ври малко и в прясно мляко. Брашното (1 супена лъжица) препичах и разтворено в хладка вода добавях, за да се сгъсти малко супата. След като поври около 5 минути, изключвах котлона, добавях маслото и сиренето и-това беше. И слагах една идея сол, ако сиренето е добре обезсолено.
Честно казано, пропорциите също не ги спазвах. Правех супата на око. Ако ми се видеше твърде гъста по някое време, добавях още прясно мляко. Сиренето също слагах на око-по мой вкус, може да се каже. Но подчертано и осезателно присъстваше.
На едно готвене правех по няколко бурканчета-не си спомням точто колко супа ми е излизала като количество-10 порции или по-малко, но с положителност не съм си играла да я правя всеки ден.

# 21
Досега съм предлагала само супа топчета.Купувам мляно телешко без сол и подправки с картофче,морковме,чушка,фиде и малко магданоз.Моят син много я харесва.

# 22
Вече опитахме няколко лъжички супичка/с някакво месце е / мисля ,че е пилшека.На малката много и хареса и дори поиска и още да хапва.Ама мисля малко по късно да и дам пак.Защото е яла попарка в 10 часа.
Иначе аз се опитах да и правя ама нещо не ми ги хареса моите и не искаше да яде от тях/може би защото не сложих сол и е много безвкусна/.Тази която взех от ДК преди малко май има малко солчица.Така ми се стори поне като я опитах  Laughing

# 23
  • UK/София

Виви, благодаря за отговора.Но не мога да разбера каква е ролята на супата ConfusedПедиатърката в БГ, на която имам страхотно доверие, ми каза, че супите не са желателни.Причината е, че раздуват корема.Каза, ако давам да обирам с черпака само гъстата част от супата.
 Тук няма детски кухни и купувам храна в бурканчета.Има за след 4, 7, 10 и 18 месеца.Не мога да кажа, че са пюрета, по-скоро ми приличат на страхотни манджи със зеленчуци и месо.И се чудя какъв смисъл има да се дава супа, в БГ детската кухня предлага и манджа.

Просто си разсъждавам, знам ли...............

# 24
Vivi,  smile3525, благодаря ти много. Ще изЧакам тогава още един месец и запоЧвам.
Аз лиЧно, давам супа веЧер и мисля Че е едно по леко ядене за преди сън (отколкото някоя манджа). Съдя по себе си, Че като хапна нещо по тежко, солидно, спя по лошо, отколкото ако хапна салата или една супиЧка ....  smile3524

# 25
Давам супичка от 7.5 месеца, когато записах малката на ДК. В началото я давах за обяд, а сега за вечеря. Дъщеря ми е на почти година и два месеца.

# 26
  • София
Но не мога да разбера каква е ролята на супата ConfusedПедиатърката в БГ, на която имам страхотно доверие, ми каза, че супите не са желателни.Причината е, че раздуват корема.Каза, ако давам да обирам с черпака само гъстата част от супата.

Педиатърката на сина ми препоръча да започна с бульон, а след това да продължа със супа, защото подготвя стомаха за основното ястие и спомага за отделянето на необходимите стомашни сокове. По този начин влияела добре на храносмилането и апетита. Давам супата на обяд преди основното. Същата педиатърка ми каза, че практиката да се дава супа за вечеря е грешна. Може би това е имала предвид и вашата педиатърка.  newsm78 Явно и супата като всяко нещо може да е полезна в една част от деня и не- полезна в друга. Сигурно зависи и от количеството- на мен ми препоръча в началото и за бульона, и за супата по 40-50 мл. Сега вече няма ограничения, но детето ми е по- голямо.

# 27
  • София
Биляна, Бояна Ламбер ми е спестила писането.  Simple Smile
Точно това щях да ти отговоря и аз.

# 28
Аз дадох супичка преди около месец и нещо мисля  newsm78 като зеленчуковата най се яде Simple Smile (картофче, морковче, малко лук, грах или вместо него малко карфиол, а сега вече слагам и фиде по малко) Нямам определено време - дали на обяд или вечер

# 29
  • София
Бульон не съм правила, за първи път дадох супа от детската кухня, когато беше на 10 месеца. Давам я за вечеря, с едно сухарче вътре.

Общи условия

Активация на акаунт