Домашно точени кори за баница- как?

  • 44 371
  • 27
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 90
Предварително се извинявам ако вече има такава тема, но с търсачката не намерих нищо.

Страшно много ми се яде баница, но не живея в България и няма от къде да си набавя кори.
Ако някой има сполучлива рецепта ще му бъда благодарна цял живот Praynig

# 1
  • Мнения: 49
И мен ме интерсува, ако пък и има рецепта за типово или пълнозърнесто брашно...още повече ще се зарадвам  Laughing

# 2
  • Мнения: 649
Мойта баба, беше царица на домашните баници, като малка все ме учеше, но нищо не ми е останало в тиквата за което много съжалявам.

# 3
  • Мнения: 1 777
Ето една много лесна и вкусна рецепта за баница на Блонди

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=189884.msg8960645#msg8960645

# 4
  • Мнения: 1 798
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=342358.msg9040843 - отговори на мами от стара тема

# 5
  • Мнения: 226
1 ч.ч леко топла вода /250 мл./
1 кубче мая
1ч.л. сол
1 ч.л. захар
1ч.л. оцет
1ч.л. олио
1 яйце

Прави се кладенче в брашното и в него се слагат всички продукти. Омесва се меко тесто. Накъсва се на 5,6 топки. Намазват се с олио и се оставят в намаслена тавичка да се отпуснат за около 20, 25 мин. Всяка топката се ръси с брашно и се разточва на тънък лист. Премества се върху хартия или тънка кърпа с помощта на точилката. Върху всеки лист се поръсва олио и се слага плънка. С помощта на хартията /или кърпата/  се повдига от единия край, за да се навие на руло. Навива се като охлюв върху намаслена тавичка. Оставя се пак да се поотпусне /към 151 20 мин./ Пече се. Като се извади, се намазва с масло и се напръсква с водичка, покрива се с кърпа да се задуши.
Плънката:
2 яйца, сирене-около 300 гр., извара, 3,4 л. кис. мляко и още толкова олио/
Аз съм я правила веднъж .. половината със сирене, а другата праз. Жената, която ми даде рецептата е майсторка на тази баница   bouquet  ако мога после ще пусна снимка, че снимка бг нещо ми прави проблем в момента.
Дано съм ти била полезна.

# 6
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Заповядай: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366231.0

# 7
  • Мнения: 90
Благодаря за рецептите, ще ги пробвам със сигурност.
40гр. ли беше кубчето мая в БГ (все забравям) newsm78

# 8
  • Мнения: 90
Аз хубаво питам за маята, ама сега като прегледах обстойно всички теми ми напражи впечетление, че няма мая Shocked

# 9
  • Мнения: 1 101
desi_go маята е набухвател и според мен тънки корите стават без мая..
И аз съм в 4ужбина и ми липсват но си то4а от време на време Peace
Това е една от най успе6ните рецепти
Или тази
или кори съм правила от тази рецепта за баклава

# 10
  • ГОре на черешата...
  • Мнения: 11 511
Аз хубаво питам за маята, ама сега като прегледах обстойно всички теми ми напражи впечетление, че няма мая Shocked

Не, няма мая в корите за баница.

# 11
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Мама правеше тестото само с вода, брашно и солчица. Замесваше, оставяше го да си почине половин час и се развъртяваше с точилката. За съжаление аз не се научих да точа и около мен няма кой да ми направи вкусната мамина баница  Cry

# 12
  • Мнения: 836
Улични банички от stasi76     bouquet
със снимки стъпка по стъпка http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279314.msg6982825;topicseen#msg6982825

# 13
  • Мнения: 99
Дърпана баница

Необходиме продукти:
Брашно около килограм, 1 лъжица оцет, 1 яйце, 1 лъжица сол, 1 лъжица захар и олио.
За плънката: Натрошено сирене, пожелание с разбити 2 яйца, масло.

Приготвяне:
Пресяваме брашното и към него прибавяме солта, захарта, оцета и яйцето, започваме да месим като постепенно прибавяме хладка вода (около половин литър). Месим докато не започне да се отделя от ръцете. Ако е необходимо добавяме брашно още. Раздеряме го на 4 топчета и всяко топче го разточваме по малко. В дълбок съд сипваме олио и в него слагаме едно след друго расточените питки (олиото трябва да ги залива), оставяме за около половин час да престои. Прес това време си приготвяме плънката и маслото което растопяваме на котлона. На платова покривка на масата изваждаме първата питка и започваме да я теглим с ръце, докато не се получи тънка кора, поръваме с маслото и плънката и с помоща на покривката намотаваме кората. Навиваме в тавата и така всички кори, отгоре изсипваме останалото масло и във вече загрятата фурна (умерена) печем баницата.
Уверявам ви че става фантастична и вкусна !!!

# 14
  • Мнения: 90
Утре се захващам с баницата.
Момичета благодаря ви. Толкова много рецепти и коя от коя по апетитно изглежда- доста чудене ще падне коя да приготвя Hug

# 15
  • Мнения: 226
Момичета, и в къщи правим без мая /само с брашно, сол, олио, вода/. Баницата, която предложих е с мая и както вече казах рецептата е жена, която по професия е готвач. На два пъти носи на работа да ни черпи ..ммм и вида й вкуса й ..., за това я споделих с вас. /кубчето е от 42 гр./

# 16
  • Мнения: 99
Ето една която е с мая и лимонада и е страшно вкусна  Peace


Баница с лимонада

Нужни продукти:

1 кг. брашно
1 яйце
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. оцет
1 пак. мая (може и суха)
лимонада
1 пак. масло

за плънката:
4 яйца
500 гр. сирене
1 ч.ч. кисело мляко

Приготвяне:

Пресяваме брашното в широк съд и правим кладенче в което слагаме яйцето, солта, захарта оцета и маята (ако е суха първо я разтваряме в малко топла вода и лъжичка захар). Почваме да месим като постепенно сипваме лимонадата. Сипваме лимонада колкото поеме сместа. Месим докато стане на мехурчета. Разделяме на малки топчета и оставяме да рестои около половин час покрито с кърпа. След това почваме да разточваме една по една корите. Разделят с на по три първата мажем с масло, слагаме от плънката слагаме от горе следваяата разточена кора и пак масло и от плънката и след това третата и пак масло и плънка. Завиваме трите кори заедно и преди да ги сложим в тавата ги осукваме. Така се прави с всички кори. Оставяме да втаса около 2-3 часа или в хладилника завита тавата с найлонова торбичка за цяла нощ. Пече се в предварително загрята фурна докато се опече до желаният от вас цвят.

# 17
  • Мнения: 90
Направих банички по рецепта за Улични банички от stasi76 . Наистина си станаха като уличните банички- голяма вкусотия.
Благодаря много за рецептата.  bouquet

# 18
# 19
  • Мнения: 207
 Embarassed да  се науча и аз.

# 20
  • Мнения: 1 461
и аз до момента имам един неуспешен опит неможах хубаво да разточа листите много бяха твърди или просто трудно се точи

# 21
  • Мнения: 90
И аз за първи път правих баница и съм изненадана от факта, яе ми се получи.
Както казах аз правих по рецептата за Улияни банички. Спазих всички упътвания.
Само корите ми можеха да бъдат още малко по тънки, но при раздърпването ми свърш кухненския плот #Crazy и нямаше веяе на къде да дърпам Laughing  Следващият път като правш баница ще си купя мушама за да дърпам на масата.

# 22
# 23
  • Мнения: 560
Ето я и моята рецепта за дърпана баница:
1кг.брашно
1шепа захар и 1 шепа сол,не пълна
олио или зехтин,около 1каф.чаша
1мая
Брашното се поставя в съда,в който ще се меси и се прави кладенче.
Маята се разтваря в топла вода и се изсипва в кладенчето заедно със
солта и захарта.Мазнината се прибавя на части,до като месите.
Замесва се тестото и се добавя топла вода,колкото поеме.
Не трябва да бъде много твърдо.В случай ,че стане ,се добавя мазнина.
Оставя се да втаса и след това се оформят топки,от които ще
се приготвят корите.На голямо парче тензух или марля,поне1м/1м.
се тегли тестото,като се поставя върху тензуха и се тегли,от средата към периферията.
Ако тестото е станало добро,кората става с размер на тензуха.
Плънката за баницата:
4-5 яйца
сирене,колкото повече,толкова по-добре,
малко олио
1/2коф.кисело мляко,в което
предварително е изгасена,с няколко капки лимонов сок или оцет
1каф.л.сода за хляб.
1-2с.л.брашно.
Разбърква се добре.
На вече оформената кора се поставя малко олио и от плънката.
Завиването на кората става по следния начин
Тензуха се хваща от единият край и се повдига,като по този начин кората се завива на руло.
Завива  се ,като охлюв и се поставя в предварително омазнена тава.По същия начин и останалите кори.
Фурната се загрява до 180°C.

 

# 24
  • Мнения: 7
как точите корите така че да не ви се късат на мен се късат и баницата ми стана леко суха

# 25
  • Мнения: 99
За да не се късат корите трябва да си намериш хубаво брашно, това е причината за хубави кори  Peace

# 26
  • Мнения: 1 232
За да не се късат корите трябва да си намериш хубаво брашно, това е причината за хубави кори  Peace
Кое брашно е хубаво за точене на кори?

# 27
  • Мнения: 99
Трудно ми е да кажа кое защото и аз тъкмо  налучкам някое което е хубаво и те вземат та го изкалпават  newsm78 Знам, че онова тип 500 не става  Naughty а има едно със снимка на баница и последният ът ми се точи прекрасно  Peace

Общи условия

Активация на акаунт