Въпрос относно детските кухни-за съдовете и цената на купона

• 4 634
  • 25
  •   1
Отговори
Здравейте, момичета! Извинявам с, ако темата не е за тук, но не знаех къде да я пусна. Ето за какво става въпрос. От 1 април във Детска млечна кухня Велико Търново въведоха раздаването на храната да става в пластмасови съдове за еднократна употреба, съгласно Наредба 26 на МЗ от 18 ноември 2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях. Да, но тази наредба гласи в кухните в цялата страна да се използват стъклени буркани или пластмасови кутии. Бурканите трябва да се стерилизират на 160 градуса и т.н. Нас обаче във Велико Търново никой не ни пита как да се приложи наредбата, защото доколкото разбрах в София е пускана анкета за това /така поне твърдят от МЗ/. А пластмасовите кутии, не знам на какви критерии за стерилност отговарят, но са ужасни. Първо като се сипе топлата храна в тях, те се деформират и топят от температурата и после храната намирисва на пластмаса, второ - според мен тези кутии са за студени храни, а не за топли /приличат на кутиите, в които в големите супермаркети спиват салати/, и трето, но не и последно място - за всяка купичка плащаме по 0,10 ст., което ми се вижда скъпо. От 1,30 купонът за трета група във Велико Търново стана 1,60 лв., а след месец-два предстои ново увеличение. Говорим за общинска детска кухня, не за частна, в частните знам, че цените са по-високи, но там няма субсидии и всичко се заплаща от родителите.
Та искам да ви попитам вие по колко пари плащате за ДМК, имам предвид колко струва един купон и в какви съдове ви дават храната?
В момента водим битка с Общината да закупи стерилизатори за да може да се премахнат тези купички и да се използват буркани, както е в много други градове. На нас ни излизат с номера - няма пари и това е. А що се отнася до цената на купоните ние май плащаме най- висока цена. За това ще съм ви благодарна да споделите при вас как е!
Благодаря ви предварително!  bouquet

Последна редакция: ср, 08 апр 2009, 17:39 от Vivi

# 1
Незнам за тази наредба.При нас кухнята се дава с в стъклени буркани(тези ниските-широките) и ни искат 6бр.Давам празните- взимам пълните.Купона на ден е 1,50лв

# 2
  • София
Аз взимам от частна кухня, но вчера си говорих с една майка, която взима от държавната и тя каза, че струва 1.40 лв. Храната е в стъклени бурканчета.

# 3
Ще ти кажа как е в Пловдив и в Несебър,понеже взимам от двете места.
В Пловдив- носиш си 3 бурканчета,разливат храната на място.Миеш си бурканите вкъщи и на другия ден пак си с тях за храната.Отговорността за хигиената си е твоя.Цена-1лв.
В Несебър - ползват същите пластмасови кутии,за които пишеш.Неудобни,разливат се,нехигиенични.Цена - 1лв.

# 4
Да, тази наредба гласи точно това - купуваш еднократно стъклени буркани и след това като отиваш за храната, даваш празните буркани и взимаш пълните. За това се борим и ние! Дано да въведат тази система и тук. До сега давахме наши буркани, пълнеха ги и си ги взимахме. Ние си отговаряхме за тях дали са измити добре и дали са чисти. Но най-добре е да се стерилизират в кухнята, поне аз така си мисля.

# 5
В Плевен от октомври месец раздават храната в пластмасови кутии.Цената на 20 купона за 1 месец беше 12 лева,но заради пластмасовите кутии ги увеличиха на 16 лева за месец.
На мен също не ми харесват,особено това,че слагат гореща храна в тях.

# 6
В Асеновград:
Общинска ДМК-Носим си 3 бурканчета всеки ден,пълнят ги на място,ние си ги мием,цена-0.80 лв.
Частна МДК-Има два варианта:
1.Взимаш си я ти,пак си носиш 3 бр. бурканчета,слагат на мято-цена 1.50 лв.
2.Носят ти я в къщи,в пластмасови кутии-цена 2.50 лв.

# 7
И при нас детската кухня е в стъклени буркани, като всеки ден носим празни и получаваме подготвени пълни 3 бурканчета. Те си ги стерилизират.  Ползвам услугата вече около 1 година и половина и цената не е мръднала - 1 лв.! Храната мирише адски приятно и можеш да различиш телешкото от пилешкото! Така отгледах и първото си дете. Нямам забележки-чисто, разнообразно, вкусно!Страшно съм доволна!   bouquet Говоря за София-р-н Красно село.
Миналото лято като бяха ваканция се включих към частна-Джуниър и не останах доволна. Детето също. Храната беше в пластмасови кутии и докато си отидех до в къщи се разсипваше. Беше адски блудкаво и никога не можех да разбера кое е първо, и кое е второто ядене!  Shocked А също и месото което описваха в менюто, така и не го открих!   #Cussing out

# 8
  • София
Весе, докато взимах кухня на Кало - от държавната - купонът беше 1 левче. Сипваха манджата в бурканчета - стъклени от 190 грама.

# 9
Не съм запозната с проблема, но ако кутията се размеква от високата температура, това означава, че изобщо не трябва да се нагрява по един или друг начи - миене с топла вода, в микровълнова или слагане на топла храна вътре.
Отделно при нагряване на пластмасови съдове се отделят куп вредни отрови, които преминават в храната. Помислете си дали е добре да храните децата си с тях.

Какъв е бил проблема на бурканите че са ги сменили?

# 10
Както по-горе бях писала досега ние носехме наши буркани, които ги пълнеха на място. Но от 1 април решиха да приложат Наредба 26, в която пише следното: Чл. 46. (1) Приготвената в детската кухня храна се разпределя в стъклени бурканчета за многократна употреба или пластмасови съдове за еднократна употреба.
(2) Когато храната се разпределя в стъклени бурканчета за многократна употреба, върнатите от абонатите бурканчета се измиват, дезинфекцират и стерилизират в сухи стерилизатори при 160 °C за два часа. Капачките се измиват и стерилизират чрез водна или суха стерилизация.
(3) Пластмасовите съдове за еднократна употреба по ал. 1 следва да отговарят на изискванията на Наредба № 2 от 2008 г. за материалите и предметите от пластмаси, предназначени за контакт с храни (ДВ, бр. 13 от 2008 г.).
Но при нас решиха директно да въведат пластмасовите кутии, а аз и всички маки, с които контактувам са против, именно защото са опасни. А и цената на една кутия според мен не е 0,10 стотинки.

# 11
При нас кухнята се дава с в стъклени буркани(тези ниските-широките) и ни искат 6бр.Давам празните- взимам пълните.Купона на ден е 1,50лв
И при нас, в Сливен е така, само, че цената е 1 лев.

# 12
При нас детската кухня е ужасна - месото с лупа да го търсиш, два дни от седмицата менюто става, в останалите дни, много зле! Едни воднисти манджи... а когато има риба, изобщо не можеш да разбереш, защото не мирише на такава! Затова от няколко месеца аз си готвя на детето, да си знам аз какво има в яденето!

# 13
  • Ланкър, планините Овнерог
В Сф, Младост-1 ден=1лв, в стъклени буркани

# 14
Незнам за тази наредба.При нас кухнята се дава с в стъклени буркани(тези ниските-широките) и ни искат 6бр.Давам празните- взимам пълните.Купона на ден е 1,50лв
В Димитровград е по същия начин Peace

Общи условия

Активация на акаунт