В Канада пролетта дойде и куфарите за България започнахме да стягаме! - 35

• 20 604
  • 296
  •   1
Отговори
# 180
*&*aBuTiKon*&*,
Когато се прибирахме през 2006 (само със съпругът ми) ни се стори разочароващо, при положение че не се бяхме прибирали от 2.5 години. Сега аз си бях подготвена психически, а отделно че и всички там ни доподготвиха. Дори този път успях да видя и положителни неща. Бях само в София и Ст.Загора.
Каквото и да е сме си балканджии и това няма да се промени.
Негативи винаги може да намери човек, но за малкото време за което се прибираме мисля че нетрябва да си губим така веремето.
Негативи:
- невероятно скъпо!!!! Обувки - около 60-90лв, Детски обувки - 40-45лв, Дрехи - детски - 20лв и нагоре, храната - като тук в Канада (единствено киселото мляко и сиренето са по-евтини), там 20лв вече са нищо. Памперсите - 44памперси (5ца) взех за 26лв. Нямахме кола и сме се движили с такси - по-добрият вариант. Движението в София е меко казано отвратително. Има страшно богати хора - карат се Лексус, БМВ, мерцедеси. Огромни задръствания!!!!!!!
Отвикнала съм и затова ми направи впечатление за цигарите. Навсякъде се пуши и както съм непушач се давих да си поема дъх. Дори и в междуградски автобус и такси при наличието на деца се палеше цигара! В София е невероятно прашно и при хубаво време дробовете се пълнят с мърсотия.
Позитиви:
- видях да косят тревата, градският транспорт в София е по график на секундата (но аз ходих извън пиковите часове) и може да си провериш по интернет кога ще пристигне, приемат кредитни карти дори и в големите хранителни вериги като Кауфланд. Неразбирам какъв е проблема с боклука, защото в Младост, Фондови Жилища и голяма част на града кофите се взимаха в понеделник и дори излизаше човек с метла да мете около кофата. С малки изключения имаше препълнени кофи в баш центъра на столицата. Чистачки метяха по спирките на градският транспорт.
Ст. Загора - град приказка: чисто, по-евтино, подредено и далеч по-спокойно.

Това са впечатленията.
Пътуването мина добре. При положение че моят щурчо е на почти 2г. немога да се оплача. За нас е тежко разтоянието, камо ли за него. Имаше 2-3 дни като пристигнахме да не му се ядеше или да иска само кисело мляко. Събуждаше се посред нощите, но после си влезна в ритъм и всичко си беше наред. Аз обаче психически си се подготвам за най-лошото и съм доволна от изкараното време там!

# 181
  • На бял кон в Pierrefonds
Denzul голямо благодаря!
Много изчерпателен разказ. И аз ще остана около седмица в София и после в Сливен. Предполагам, че в малкия град ще ми е далеч по-лесно с детето, но в София, с тази количка...не знам. Ние се чудихме дали да наемем кола, но както излиза в София няма голям смисъл.

BukTopuq   Hug

# 182

Позитиви:
- видях да косят тревата, градският транспорт в София е по график на секундата (но аз ходих извън пиковите часове) и може да си провериш по интернет кога ще пристигне, приемат кредитни карти дори и в големите хранителни вериги като Кауфланд. Неразбирам какъв е проблема с боклука, защото в Младост, Фондови Жилища и голяма част на града кофите се взимаха в понеделник и дори излизаше човек с метла да мете около кофата. С малки изключения имаше препълнени кофи в баш центъра на столицата. Чистачки метяха по спирките на градският транспорт.

Много се извинявам,че развалям приятния дух на темата,но като човек,който още живее в Бг някак си не мога да се стърпя...Първото,което съм маркирала в червено е всичко друго,но не и вярно,освен може би само за метрото,но в София както повечето може би знаете е само 6-7 станции,така че ползата не е кой знае каква.Ако сте уцелили автобус,който е пристигнал по разписание значи сте големи късметлии.В най-фрапиращи ситуации ми се е случвало да чакам по 50-55 минути,в не толкова крайни ситуации около 15-20, а нормално по 7-10 мин.А това за метенето на спирките-да,наистина метат,но проблема е че после никой не събира купчинките,камо ли да мие и като духне малко вятър става страшно,а ако завали дъжд е кал до ушите.Всичко това за София,в по-малките градове съм убедена,че е доста по-добре.
Пожелавам наистина чудесно изкарване на всички,които ще се прибират в БГ и дано наистина да видите само хубавите неща,защото има и такива. Hug

# 183
  • Монреал
И на нас скоро ще ни предстои прибиране - в БУРГАААААААС  Laughing
На мен престоя сякаш няма да ми е проблем, по-скоро се притеснявам с какво ще го занимавам мъника 8 часа на самолета  Rolling Eyes

# 184
градският транспорт в София е по график на секундата (но аз ходих извън пиковите часове) и може да си

И на мен ми е много трудно да го повярвам това, аз редовно си чаках по 1 час на спирките.
За задръстванията съм съгласна - наистина са непоносими и изнервящи.

# 185
Ех и на мен ми беше трудно да повярвам, но ми се случи на няколко пъти. Дори правех връзка между 2 автобуса с чакане от по 3-5 мин. Добре сте ми почервенили изречението, но не и малко по-важната част, а именно "...(но аз ходих извън пиковите часове)..."  Peace
Като човек, който е роден и отрасъл там не бих лъгала за нещо такова. Щом го споменах значи наистина ми е направило впечатление.
Ето къде съм гледала: http://sched.skgt-bg.com/test/wwwroot/

А да не споменавам че около Великден, София така се опразни, че не само навреме идваха, ами и караха като мравки, че по-рано пристигаше от опоменатото Simple Smile.... пак да подчертая, че беше 9 вечерта  Simple Smile

# 186
Знаете ли откъде мога да си купя калиева селитра или някакъв друг стабилизатор за луканка, сушеница и т.н?
Благодаря.

В аптеките се продава като Potassium nitrate (калиев нитрат),  а на френски е Salpêtre ако сте в Квебек. Правили сме суджуци с него, но честно да си кажа не знам каква му е функцията. Имаше го в рецептата.

Благодаря.   bouquet Още утре се впускам в търсене по аптеките.

Шемет, кажи как ги направи тези теменужки, че само те са ми в главата.

# 187
  • Vaudreuil Canada
croco1 моите теменужки са като издялани от дърво спрямо тези от които гледах ама като си знам способностите за моделиране и на това се радвам Simple Smile ето ти линк към "стъпка по стъпка инструкциите" на една девойка от тортената тема тази снимка и следващите след нея
Между другото по-голямо писмо ми казаха че е около 6 лв от бг до тук тъй че ако срещнеш затруднения с тукашното пазаруване ти остава и този вариант.

# 188
Дензъл, добре завърнала се! Радвам се, че е минало добре пътя и ваканцията.

Много зависи човек къде отива в България, кой го чака, с какви ресурси разполага- време, средства Simple Smile, но преди всичко е среща с най-близките, завръщане в Родината - това за мен е най-важното.

До моето пътуване остава малко повече от месец и съвсем не се готвя за лоши неща, а напротив- мечтая да си почина малко и аз - ще има кой с много любов да се грижи за децата, а за нас - малко релакс!

Поздрави на всички!

# 189
Шемет,
Разгледах снимките. Останаха ми очите. А какво си обиждаш твоите произведения, супер са си, аз и такива не мога да направя.
Мерси за инфото за писмото. Силно се надявам да намеря нещо тук.

# 190
А да не споменавам че около Великден, София така се опразни...
Ми софиянци са си отишли по родните места.  Joy Неостаряваща истина.

# 191
 Честито Възкресение Христово!!! newsm68
 Чета ви от доста време ,но все не намирам куража да пиша. Моля за инфо.
След около 1 месец ще кацнем в Торонто и сега сме в последни предстартови подготовки.Много ни се бавят легализациите на документите. Ако не успеем да ги легализираме всичките до тръгването- може ли и ориентировъчно на каква цена -това да направим в Канада.За шофьорските книжки и удостоверението от КАТ- изрично е посочено ,че превода трябва да се направи в Канада.Има ли такова изискване и за други документи,за да не правим всичко два пъти. Ще бъда благодарна за помощтта! yes

# 192
Какви легализации? На кои документи? Нищо такова не сме правили...

# 193
Главата ми е побеляла  #Crazy.Превеждаме и легализираме във Консулски отдел на МВР следните документи:актове за раждане и граждански брак,дипломи ,академични справки,удостоверение от КАТ за липса на ПТП и от кога си шофьор,от застрахователното дружество за липса на щети и застрахователни събития,удостоверение за трудов стаж.Дипломите и  академичните справки се заверяват и в моето любимо МОН-дали случайно не сме си купили дипломите. В същност изобщо нямям идея дали нещо от тези документи ще ми потрябва, Rolling Eyesно предпочитам да са в нас,в случай на нужда.А пък и е много ангажиращо  да оставиш някой друг да ти върши черната работа .Ако някой знае какви са цените на преводите на документи в Канада -нека да пише.

# 194
healthi,кой те посъветва да правиш всичко това?А и когато започвахте процедурата не сте ли превеждали вече актовете за раждане,брак и дипломи?Това удостоверение от КАТ за липса на ПТП и шофьорският стаж случайно може и да потрябва,ако някой от вас мисли да работи като професионален шофьор.Лично ние със съпруга ми не сме носили никакви преведени шоф.книжки и др.документи ,достатъчно беше да си носим книжките,от там нататък процедурата си е еднаква-теория,практика и тогава местна книжка.Удостоверението за трудов стаж също едва ли ще ви трябва някъде,тук не се интересуват по принцип от неканадски трудов стаж.

Общи условия

Активация на акаунт