Египет - трета тема

• 51 554
  • 705
  •   1
Отговори
# 630
Една от най-честите причини е overbooking-а, когато трябва да се предпочетат едни гости пред руги - и разбира се хотелите избират плащащите повече гости. Не твърдя, че това е била причината при вас, но е една от най-често срещаните.

# 631
Абе точно Overbooking си беше при нас...после в трипадвайзър, четох един руснак се жалваше че и на него са му отказали настаняване (горе-долу по същото време сме почивали), явно източния блок им се виждаме не достатъчно платежоспособни  Rolling Eyes или в последния момент някой богат египтянин е решил да прекара Аида в този хотел, и защо да не му дадем запазената стая от Тез Тур  Thinking Както и да е, лошо впечатление прави това за хотела, пък било и всичко останало да е на ниво ....

# 632
Да така е, но от гледна точка на хотела това са едни от най-ужасните моменти и всеки се опитва да се справи както може - например, ако едно семейство с дете (деца) е запазило две съседни стаи, на семейството се предлага апартмент, който по принцип не може да бъде обитаван от две различни двойки/семейства, но е ок за едно семейство с деца. Така се освобождават две двойни стаи...има и други варианти. Въпрос на далновидност и креативност от страна на мениджмънта е да се разрешават подобни проблеми. Най-крайната и нежелана мярка е отпращането на гости в други хотели.
Поддържането на едно определено ниво на overbooking е здравословно, защото винаги има канселирани резервации, но се случва и да се продадат повече стаи от наличните.
При избора кои гости да се отпратят се гледа не само колко плащат, но и какъв обем от бизнес правят съответните тур.оператори и се решава на база бъдещи отношения...То е ясно това, де.
Сори за лекцията, просто исках да покажа нещата и от другата гледна точка  Peace

# 633
Aaa Олди няма лошо да знаем и неща от кухнята  Wink Въпреки, че ние направо си бяхме бесни как от голям хотел 800 стаи май бяха ...точно до нашата опряха и при това резервирана над месец и половина преди пътуването, ако не и повече. А и нашият гид каза че обикновено винаги пазят по една - две стаи/студия, точно за такива непредвидени случаи. То и късен check out ми отказаха първо, но втория опит на следващия ден беше вече успешен  Peace Както и да е ние се преборихме, и сме много доволни от ваканцията макар и да почна с този екшън  Simple Smile но за в бъдеще си имам едно наум, защото тези 10-12 човека от Пирамиса Блу Лагун не бяха хич хеппи от изненадката, която им бяха подготвили.   

# 634
Здравейте.
Днес се обадих в Аква-та и направо отидох на място. Говорих с жената. Оказа се, че офертата от 286 евро за Алф Лейла Уа Лейла не е на ласт минит, а си е просто таква оферта.. Тя каза все още не са ни излезнали ласт минитите... Simple Smile Както и да е, за мен цената е устройваща отвсякъде, защото хотела май си заслужава.
Подписахме договор, трябва да заплатим летищните такси (88 евро), престоя в хотела (286 евро )и екскурзията до пирамидите (49 евро + обяд вкл.). Всичкито излезе 1655 лева за 2ма човека.
Платих 300 лв и идните дни ще ходя да внасям още понеже от банкомата имам лимит по 200 лв на ден. За седмица ще я изплатя горе долу Simple Smile Дадоха ми документ и касове бележка. В договора всичко е описано добре, уж...
Паспортите не ми ги искат, а само по мейла да пратя сканирани или просто написани имената на латиница и ЕГН-тата за застроховките.
Визите на място в Египет ще си ги оправяме на летището  newsm78
Препоръча ни да си носим долари и то по много дребни.
Екскурзиите като Луксор, дайвинг, сафари - на място се плащали. Алма тур в офертата си предлагаха Луксор за 90 евро, сега от Аква-та ми казаха, че на място Луксор може да се заплати и цената му е 85 долара.
В Кайро сме 2 дни на закуска.. Тя каза, че хотела е с поносими цени в ресторанта за хранене.
На 19 дек. в 10 часа летим Simple Smile Много съм щастлив, дано всичко е ОК Simple Smile А сестра ми е на 100-тното небе от щастие, толкова мечтае за Египет Wink Супер  Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning

# 635
  • Beyond the Frontiers
Old Sport, обяснила си го чудесно  Hug Аз като една всестранно развита личност  Embarassed Embarassed съм поработила известно време като управител на голям хотел в Слънчев бряг. Случвало се е да връщаме и гости на ТУИ, Некерман и т.н. Определено и за двете страни не е приятно.

forski, предполагам, че имате 2 нощувки в Кайро. Възползвайте се и отидете на вечерята на корабче по Нил - много ми го похвалиха, като преживяване. Peace

Последна редакция: сб, 28 ное 2009, 17:32 от Galactic Voyager

# 636
Forski, ха честито! За Луксор 90 евро са много, купете я на място, щом я предлагат за 85 долара. Аз съм ходила на подобна за 75 евро, но беше организирана от Некерман, а техните цени ( и съсответно качество) са едни от най-високите  Peace
Галактик, така е случва се и в най-добрите хотели - в случая аз визирам примерно този, в който в Египет работих последно: http://sharmelsheikh.regency.hyatt.com/hyatt/hotels/index.jsp Предизвикателството е основно за мениджъра резервации - по това как реагира може да се съди какъв професионалист е - от една страна да балансира нещата така, че да не се стига до критични моменти, а от друга - като се стигне дотам, да знае как да разреши проблема.
Друг е въпросът, че не всеки хотел си дава зор да разреши проблема по най-добрия начин...На някои им е най-лесно просто да разхвърлят гостите насам-натам, въпрос на политика и професионализъм  Peace
Това, което е добре туристът да знае е, че ако все пак трябва да бъде преместен в друг хотел приемащият хотел трябва задължително да е от същата (или по-висока) категория. Нямат право от 4 да ви настанят в 3 звезди примерно...В такъв случай човек трябва да си търси правата до край  Twisted Evil

# 637
ОК, не бях чувал за вечеря на корабче по Нил, но щом препоръчвате, ако имам възможност ще отидем.
Попитах жената от Аква тур дали 500 долара са добра сума за джобни на човек. Тя ми каза да, като да имам предвид да имам много дребни за бакшиши и сувенири.
Мисля да тръгна с 500 долара по доларче Grinning

# 638
Forski, ха честито! За Луксор 90 евро са много, купете я на място, щом я предлагат за 85
Това, което е добре туристът да знае е, че ако все пак трябва да бъде преместен в друг хотел приемащият хотел трябва задължително да е от същата (или по-висока) категория. Нямат право от 4 да ви настанят в 3 звезди примерно...В такъв случай човек трябва да си търси правата до край  Twisted Evil

Много добър съвет  Peace Подкрепям с две ръце! При нас точно се опитаха да ни настанят в по-ниско категорийния си дъщерен хотел, за който и като цяло отзивите бяха лоши. Това бе причината да се запъна като магаре на мост  Twisted Evil и да искам или да ни настанят където сме си резервирали или поне в сходен хотел като категория/местоположение и.т.н., което е по малкото зло все пак. Ако бяха ни предложили Steigenberger например, можеше и да размисля Wink, въпреки че като локация по не ми харесваше.

# 639
Ани, така е - когато се опитват да те прекарат нещата загрубяват. Иначе в Щайгенбергер и аз не бих отказала да ме преместят  Laughing
Форски, с 500 долара диста добре ще си изкараш - ще те уважават много  Twisted Evil Бъди щедър, оставяй бакшиши на персонала (ако не си недоволен) - все пак там заплатите са свръхмизерни и хората почти за единия бакшиш работят  Peace

# 640
Жената от Аква тур ми каза, че местната валута е египетски паунд и горе долу 5-6 е.п. са 1 долар. И ми каза, че винаги можело да се оставя по 1-2 паунда навсякъде - и всички били повече от доволни  Joy
защото още като започнах да се итнересувам за Египет и влязох в темата тук, като прочетох, че навсякъде се оставят бакшиши си представих в порядъка на 5-10 долата Simple Smile А с 5-10 долара  Joy супер! Simple Smile много е добре значи, ако 1-2 паунда за достатъчни за бакшиш! Simple Smile

# 641
Като цяло си прав, но все пак зависи къде оставяш бакшиша - нали се сещаш, че на по-луксозните места 1-2 паунда по-скоро обиждат. Но иначе - да, така е. Аз лично на камериерите оставям обикновено 1 долар ( зеленичт цвят им се нрави)....и после има цветя във вазичката, леглото ми е поръсено с венчелистчета, пижамата сгъната артистично и прочие  Laughing

# 642
  • Beyond the Frontiers
Аз също смятам, че зависи от човека/обекта, колко бакшиш оставяш. Минимум по долар в хотела и ресторанта, на разни улични тарикати - нищо. на екскурзовода според тона, как се представя  повече.
Вече двама мои клиенти, пътуващи с различни фирми им се случва, още със слизането от самолета - екскурзовода /не българин/ да им заяви, че има задължителен бакшиш от 10 долара на човек Shocked Shocked ShockedМного нагли са станали.

Абсолютно при овърбукинг - същата или по-висока категория - дори в договорите за пътуване клиент -туроператор го пише.

# 643
  • София
A пък нашия екскурзовод, много мило младо момче, се изниза под някакъв предлог още на влизане в Хургада и изобщо не взе бакшиши. Бяхме много доволни от него след 5 дена развеждане и точно коментирахме, че си е заслужил добри бакшиши. Но явно не всички са от едно "тесто". Още в началото каза, че заплатата му е голяма/колко е вярно той си знае/ и не иска нищо допълнително. Подсети ни, че който иска може да даде на шофьора нещо, но не е задължително.

Много ме беше подразнил факта, че още на летището се започнаха тарикатлъците. Знаехме, че визата е 15 долара и се заплаща на гишето на банката веднага до входа. А посрещачите ни веднага започнаха да събират пари за виза и то с няколко долара отгоре, което си е истинско мошеничество. Купихме си визите от банката, казахме и на останалите българи, че от там се купуват, но никой не ни повярва.  Grinning  Иначе в хотелите оставяхме по 1 долар и всички бяха доволни.

# 644
Извинете, оувърбукинг какво е?  Embarassed

Много лошо като нямаш 50 мнения и не можеш да пишеш в този подфорум Simple Smile Ще си позволя на мимидони на копирам едното писмо, тъй като мисля, че е ценно и полезно като информация. Надявам се, че няма да се сърди.

Ще си позволя да ти дам още някой съвет  Smile. Ние в Кайро бяхме в хотел Husa Pyramids. Не е идеално лош. Нямахме подсигурена вечеря и ни препоръчаха да вечеряме в панорамния ресторант на хотела. Пицата най-ставала за ядене. Нищо подобно - дебела и безвкусна. Една жена се престраши да си поръча някаква супа - така и си я остави на масата. Всичко на всичко за 4 пици и 4 бири дадохме към 70 $. Ако имаш възможност по-добре отидете на вечеря по Нил - ако храната не е добра, поне ще е вълнуващо. Ние отидохме в Египет с 750$ и се върнахме с -30  Smile . Не сме се лишавали абсолютно от нищо, дори някои неща ни бяха в излишък. Задължителния разход са ти визите - 15 долара на човек и допълнителните екскурзии. Ние за тях дадохме 340$ /за двама/ - Райски остров, Сафари, Луксор. Последния ден ходихме и на аква парк - по 20$ на чоек. Но трябва да си доста екстремна личност, за да ти хареса. Аз лично не бих повторила. Ходих и на масаж - нищо особено, по-скоро втриване на някакви ароматни масла срещу 25 $. относно бакшишите - и аз затова си мислех, че ще са доста нагли и досадни. Напротив - никъде не те притискат за бакшиш, даваш където и колкото прецениш. За дребните не се притеснявай - когато си спазарил нещо за 1 $, дори и да  дадеш банкнота от 100$ чинно ще ти върнат 99$ като ти ги преброят поне два пъти о те попитат дали всичко е ОК  Smile Ако имаш някакви други притеснения сподели, аз съм насреща  Smile

Утре ако имам време ще отида до една книжарница, за да видя справочника за който ми говореше Олд Спорт Wink

Общи условия

Активация на акаунт