Момичета и момчета, молим за подкрепа!

• 69 197
  • 1 416
  •   1
Отговори
# 1 170
деси1509,не е нужно да злорадствате,по-добре дайте алтернатива.

pogar,каква алтернатива да дам? Казах,че съм ЗА това,в училищата да се продават и пресни плодове и зеленчуци,натурални сокове. Всеки да има право на избор. Как да не я намирам за безмисленна тази наредба като навсякъде около нас е залято с тези храни? Ако се продават само в училищата,ок. И как няма да злорадствам на подобни коментари? Първо,че щом си на различно мнение от болшинството тук,то това значи,че си неграмотен или боклук. А какво говори това за хората които си позволяват да дават подобни определения. Ок,заяждам се,но само аз ли? Веднага посочвам за пример тео777. Веднъж й се извиних,че съм я объркала с друг и тя реши да бълва цялата си злоба и да продължи да се държи арогантно. Аз имах достойнството да й се извиня публично,а тя показа каква е. И второ-как няма да се държа подигравателно? Щели да организират 'матинета' и да превъзпитават родителите,как да си гледат децата. Смях,смях,смях  Mr. Green

# 1 171
  • София
Ооооо, не ми казвайте, че им е трудно да печелят на лавките, че и да влачат "стол" на гърба си. Аз такива надценки видях, че всяко квартално кафене ще им завиди. А за постоянната, вярна, сигурна клиантела - гладния ученик - няма да пиша! Та близо 1000 клиента на ден, по 2-3 пъти , зле ли е?
Какви са им наемите на тези хора? Нима са по-големи  от тези на улицата?

# 1 172
Аз пък мисля, че е крайно време за по-радикални мерки.
Проблемът за мен е не къде да се продават, а че изобщо се продават такива "храни".
Вече имаме официално признанието, че храните и напитките с изкуствени оцветители, изкуствени подсладители и хидрогенирани мазнини, са нездравословни и вредни.
Защо не ги забранят изцяло, тогава?  Wink
Поредното лицемерие и жажда за печалба.  Confused

Мечтата ми е, да мога като вляза в който и да е магазин,  спокойно да купувам за семейството си от предлаганите храни, било то сирене, бисквити, кексче или плодово млекце, както беше преди няколко десетилетия. А не да се взирам по съдържанието за да видя, абе това кашкавал ли е, или само прилича. Напоследък се чудя и дали изобщо да вярвам на етикетите.  
Иска ми се всичко, което се продава да е годно за ядене- без вредни примеси, а не химичен продукт, само приличащ на определена храна, с натурално идентичен аромат и пълен с консерванти, и ако може да е със срок на годност 10 години, за да може да се продаде на 100%.  Рабирам, че е невъзможно да променя цялата, така наречена хранително-вкусова промишленост, но поне мога да си мечтая.

Втълпиха ни, че дъвката (напитката, храната, бозата) с аспартам, е полезна за детето и за мен, защото е без захар. Накараха ни да мислим, че маргаринът е най-полезната мазнина, защото е без холестерол.  ooooh! Направиха така, че децата да си мечтаят за чипс, кубети, зрънчо и К***-К*** Light.  Всичките са супер скъпи продукти, от евтини суровини. А, забравих, да включа и разходите за реклама.  Close

Нали не се залъгвате, че изобщо им пука какво е добре за консуматорите, а коя суровина е най-евтина за тях, и че трайността на продуктите им расте правопорпоционално на количеството Е-та в съдържанието, а продажбите се увеличават спрямо добавните пристрастяващи субстанции от рода на "вкусови подобрители", какъвто е глутаматът.

Вкъщи имаме правило- в никакъв случай, да не купуваме рекламирани храни, напитки, стоки.
Не ми е необходимо някой да ме светва, и да ми повтаря колко е хубаво определено нещо на всеки час, за да ме накара да го купя. Имам глава на раменете си и изконно право на реален избор. А не да избирам от 3 вида "здравословни зърнени закуски" на една и съща фирма, със супер агресивна рекламна кампания.
 Не намирам за необходимо съществуването на разни гризини от рода на кубети, никога няма да ги купя на децата си.
Също толкова безсмислено за мен е съществуването на някакви продукти, които са ни втълпили, че трябва непременно да присъства в ежедневното ни меню, защото без него няма да е вкусно, или “нЕмаш пауър” или ако си го купиш ще си по-секси, няма да имаш кариес и ще си звезда.  

На стилажите на едни от най-продаваните марки чипс, са изтупанчили с големи букви надписа- Без изкуствени подобрители* ( със звездичка)
Със ситни букви отдолу а написано нещо  извънредно интересно.

Някой обърнал ли е внимание какво пише там? Wink

# 1 173
  • София
Зи, имам забележка!

Вече не се казва "хранително-вкусова промишленост", а  "химично-вкусова промишленост".  Simple Smile

Гледах интервю на шефката на К----К---  , беше нагла да оповести, че никакви забрани в САЩ и Европа не могат да ги разклатят. Благодарение на тяхната стабилна маркетингова политика, имат постоянен ръст все нагоре  в сектора за хранителни напитки. А де? Колко са нелепостите тук?

Става въпрос за забрана на газирани напитки и боклучави храни на територията на всички държавни училища в Калифорния и някои от най-големите градове. Та нямало да пострадат... И то защо? От промиващи мозъка реклами.... И то в кой сектор? В  "хранителните" напитки ????????????????

Ще чакаме клубът на знаещите да отговори на последния ти въпрос   Simple Smile .

# 1 174
Скъпа Зи,много хора като теб искат същото,аз си спомням,когато и кренвиршите бяха кренвирши,лютеницата беше лютеница и всичко си беше на ниво,много можем да си говорим по тази тема,но нали всички знаем,че все по-малко земя се обработва,а населението расте много бързи темпове и единствения начин то да се изхранва е в генномодифицираните храни,колкото и лошо да звучи това.
и аз искам да си купя истински кашкавал,от едно време,но като се сетя през колко ръце минава за да стигне до мен ми призлява.
Аз искам да се забранят и шоколадите в училище,защото съдържат много захар,консерванти и половината таблица на Е-тата.
Като сме тръгнали да забраняваме дайте да го правим,без изключения на захраните изделия.
Тук именно се корени абсурда в новата наредба-хем знаем,че баниците,тутманиците и шоколадите са не по-малко вредни от  "боклуците" и пак се съгласяваме с това,пълна забрана на тия боклуци  искам от министъра.
Да се продават само здравословни храни искам.
А някой,може ли да ми каже кои са според него здравословните храни,че се затруднявам,пълно зърнест хляб в България не се произвежда,ако си мислим,че ядем истински пълно зърнест хляб в България,един такъв бухнал във форма,нарязан,много,ама много сериозно се бъркаме.
Знаете ли имам си градинка до къщата,посях няколко корена домати това лято,без малко амониев нитрат в почвата,домати не стават.
Какво остава за плодовете,който са пръскани с пестициди и други гадости от химията,и всички в купом ти казват-яжте плодове,ами спрете "боклуците" и яжте здравословно,ако след някоя година почнат да ви растат косми на лицето,да знаете,че са от плодовете,вие друга храна нали не ядете.

# 1 175
Опс кока кола е единствената фирма за безалкохолни напитки ,която е подписала споразумение с ЕС да не продава на територията на училищата,ако някъде е има то не е директно от кока кола,а под изпълнител,който не се обхваща от този договор.

# 1 176
От това мога да си направя два извода:
1. Първо, че от ЕС съзнават опасността върху здравето на децата от продуктите на К... К... и затова е налице такова споразумение. Явно и от к.... к.... го осъзнават.
2. Какво им дреме на въпросната фирма, че ТЕ са се ангажирали да не продават на територията на училищата, след като дистрибуторите им и препродавачите го правят, т.е пак се реализира стоката им в тази таргет група. Да ви кажа, ако от въпросната фирма бяха толкова загрижени, щяха в договорите с дистрибуторите да имат клауза и да ги задължават да спазват това споразумение. Ама печалбицата е по -важна, нали?

# 1 177

Вече не се казва "хранително-вкусова промишленост", а  "химично-вкусова промишленост".  Simple Smile

Допълвам - химично-овкусителна промишленост.
Жалко е, че правим вицове от толкова трагични неща.

# 1 178
Какво остава за плодовете,който са пръскани с пестициди и други гадости от химията,и всички в купом ти казват-яжте плодове,ами спрете "боклуците" и яжте здравословно,ако след някоя година почнат да ви растат косми на лицето,да знаете,че са от плодовете,вие друга храна нали не ядете.

Ами не знам дали от плодовете ще пораснат косми, но от пилешкото месо в детските пюрета растат гърди на 2 годишни момиченца  #Cussing out

Хрумва ми друго, вярвам, че много ще ви хареса  Wink

Нека храните и напитките, които се определят като вредни, да се продават само на лица над 18 г. възраст. Така, децата ще ги консумират, само ако им купят родителите .  Peace

# 1 179
БРАВОООО
НАЙ-НАКРАЯ ЕДНО ИСТИНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ДА ПРОЧЕТА ТУК,БРАВО,ПОДКЕПЯМ ГО С ДВЕ РЪЦЕ...

# 1 180
  • София
Зи, много ми харесват постовете ти, поздравления   bouquet

# 1 181
А бе хора,чакайте малко това да не е някой лавкаджия ?

# 1 182
А бе хора,чакайте малко това да не е някой лавкаджия ?
Не, той нямаше да ги хареса. Mr. Green

# 1 183
Защо си толкова предубедена бе спиролина ?
Като е лавкаджия не е човек,няма семейство и деца като нас ? така ли ?
Ами не мога да се съглася с теб .
Много хокане не е на добре,кажи ми защо токова ги мразиш и аз мога да ги мразя заедно с теб после.

# 1 184
  • София
Да се намъкна отново в темата, щото мира не ми дава тия дни...

Тази сутрин детето щастливо измъкна от ученическата си раница грижливо съхранявана програма на учебните занятия с шарени, красиви цветове. След кратък миг на заблуда, прочетох името на известна марка кроасани и надлежно изложена цялата продуктова гама на фирмата - отпред и отзад. Листчето било раздадено в училище от класната (явно е повсеместно в първите класове).
Няма да ви казвам колко зарибяващи са сладките животинчета, всяко гушнало по едно божествено кроасанче (със срок на годност няколко месеца).
Наложи се тайно да смачкам и скрия рекламката, за да не се затръшка детето - то, милото, вижда само красивите цветове и не се сеща за вторичния ефект...
Аз съм тази, която може да го предпази.
Аз съм тази, която може да му откъсне от градината ябълка, или ако нямах градина, да му купя от някой второстепенен пазар ябълка с неугледен вид (и евтина на всичкото отгоре), за да съм сигурна, че не е изкуствено напомпана с гадости.

Аз съм тази, която може да реши и обратното - и детето не може да се защити срещу моите решения.

Затова нека тези, които са решили обратното, да раздават бленуваните зрънчовци, кроасани и вафлички за вечеря - вкъщи.
Скъпи родители, нямам силите и желанието да ви превъзпитавам (както се изрази по-горе съфорумка), въпреки, че съм убедена в нуждата от това.
Просто не обременявайте и нашите деца със свободата, която търсите за вашите деца.
Искаме нашите наследници да растат в по-добра среда, да живеят по-дълго, да страдат от по-малко болести - не ни пречете!!!
Доставяйте на децата си ежедневната доза боклуци, така че да не увредите нашите интереси.  Stop

Бихме могли да живеем в мир и хармония, въпреки противоположните възгледи.  Peace

П.П. Още не мога да повярвам, че министърката на образованието лично дойде на 15-ти в училище и изтъкна гордо как вече децата ще се хранят здравословно и на следващата седмица в същото училище вече зарибяват с кроасани!!!   ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт