Подадох молба за дело за издръжка, а сега...?

• 3 240
  • 15
  •   1
Отговори
Подадох молба за дело за издръжка, а сега какво, да чакам да ми изпратят призовка с датата на делото ли? Иска ли се нещо друго от мен? Моля мами, които са минали по този път да ме светнат за процедурата. Предварително благодаря   bouquet

# 1
  • София
Подадох молба за дело за издръжка, а сега какво, да чакам да ми изпратят призовка с датата на делото ли? Иска ли се нещо друго от мен? Моля мами, които са минали по този път да ме светнат за процедурата. Предварително благодаря   bouquet
Адвокат - нямаш ли???

# 2
  • на изток от рая
Имате ли развод? Ако не, ще ти трябват и свидетели, за да докажеш, че не живеете заедно.
И- да, чакаш, тоест ти и адвоката ти.  Peace

# 3
Имам адвокат, но тъй като днес не успях да се свържа с него, а разбрах че бащата на детето е получил известие /явно не е призовка, защото ми каза, че не е посочена дата за дело/, та затова реших да ви попитам, да не би да пропускам нещо  newsm78

# 4
  • София
По принцип /и при мен беше така/ адвокатът ти получава призовката за делото - дата и час - и може да се яви само той или и двамата да се явите. В зависимост от поисканата от теб сума за издръжка, а и това - дали БНД ще се съгласи веднага на тази сума /сключвате споразумение и прекратявате делото/ започвате да си доказвате разходите на детето, нуждите му и т.н и не на последно място бележки за твоите на БНД доходи и т.н. Адвокатът ти би трябвало да те е подготвил за това.
При мен делото го насрочиха за след 2-3 месеца, но ако е лятото имай предвид че Август не работи съдът.

# 5
Надявам се до август всичко да е минало, че хич не ми се проточват толкова дълго нещата. С адвоката не сме говорили още подробно, каза като насрочат дата за делото тогава ще говорим. Що се отнася до споразумение с бащата на детето, едва ли ще се стигне до такова, защото той си държи на минималната, т.е. 40 лв., а аз се надявам на повече. Не че тези пари, било то и 80 лв. на месец ще ми отгледат детето, но все пак смятам че щом е създал дете трябва да поеме някаква отговорност.

# 6
  • Бургас
Имам адвокат, но тъй като днес не успях да се свържа с него, а разбрах че бащата на детето е получил известие /явно не е призовка, защото ми каза, че не е посочена дата за дело/, та затова реших да ви попитам, да не би да пропускам нещо  newsm78
Нищо не пропускате. Сега бащата има едномесечен срок, в който да представи отговор на исковата молба и доказателства, след което съдът ще насрочи заседание и ще получите призовки за датата и часа.

Последна редакция: вт, 14 апр 2009, 22:04 от Marid

# 7
Много благодаря за отговорите   bouquet . Бях се притеснила, защото за пръв път се занимавам със съдилища и доколкото познавам бившия, едва ли ще е за последен  Confused

# 8
  • София
Не се притеснявай - важното е да си спокойна и уверена - ти си от позицията да изискваш. Вярно е че достаааа неприятно, но не се отказвай и не махай с ръка /от теб да мине/. Защото веднъж присъдена издръжката хич няма да ти се занимава да водиш нови дела за увеличаването й.
Незнам колко е голямо детето ти и какви насоки ти е дал адвоката ти, но е добре да си помислиш и да си съставиш списък с разходите на детето - такса детска градина, извънкласни занимания - език, танци, спорт и т.н. ако е на училище - учебници, тетрадки, уроци и т.н., ако има някакво хронично заболяване - асма или нещо друго - събирай бележки за платени лекарства, такси, квитанции, копия от бланките за посещения при лекар и т.н. - абсолютно всяко нещо което може да докаже нужди на детето. Ще са ти от полза за да воюваш за по - висока издръжка.

# 9
  • Добрич
Не знам дали е по- темата, извинявам се предварително за офф-а. Peace
Имам въпрос за мой близък.

Можете ли да ми кажете до кога се дължи издръжка за дете? До пълнолетие? До завършване на средно образование? Висше?
Разводът е по взаимно съгласие, ако това има значение. Издръжката е по- голяма от законоустановения максимум.
Благодаря предварително!  bouquet

# 10
докато учи детето,но не повече от 24 години

# 11
  • при палмите и алигаторите,FL
Първоначално присъдената издръжка се дължи, до завършване на средното образование на детето.Ако , след това то продължи да учи , може да заведе дело и да иска издръжка при положение че учи редовно във висше учебно заведение, като тази издръжка се дължи до 24та година на детето.

# 12
  • Добрич
Благодаря на всички. И на Пела, която ми отговори на лични.   bouquet

# 13
Да се извиня на авторката,но за да не отварям нова тема ще попитам тук.
Има ли шанс да се присъди издръжка,ако няма брак?

# 14
  • София
Да се извиня на авторката,но за да не отварям нова тема ще попитам тук.
Има ли шанс да се присъди издръжка,ако няма брак?
А бащата признал ил е детето???
Попринцип винаги има шанс и това дали има или не брак е без значение, ако детето се води на името на бащата.
Има тема за въпроси, където адвокати отговарят и помагат със съвети.

Общи условия

Активация на акаунт