Как ще реагирате ако ви намалят заплатата?

• 6 237
  • 91
  •   1
Отговори
# 45
  • Galaxy 13197853088
тъй като кризата се усеща и при нас преди дни обмисляхме вариантите
- намаление на заплатите
- намаление на работното време
- намаление на персонала
което и да изберем ще има недоволни, но няма начин ...

# 46
Нашите заплатите не ги намалиха те и без това са ниски но почнаха
да ги дават с два месеца назад и то на няколко пъти !

# 47
Да, много познато оправдание. При мен няма намаление на заплатата, даже очаквам слабо индексиране, но за това пък съвместявам няколко длъжности и началство обяви да се не надяваме на назначение на нови хора. Криза било. Айде д.г.д...а.
Лошото е, че българите сме овче стадо и като изблее някой "криза -  а-а-а" и всички останали в хор започват да му пригласят и кротко-малоумно сами да понасят шия към дръвника за заколение. Много ми е интересно кой работодател може сам да свърши всичката си работа, та да му печели бизнесът и няма ли да се постресне, ако поне 20% от хората му станат и в 1 ден си тръгнат. Много се отвориха напоследък нещо. Не знам какво си въобразяват - че ще вземат на някого квалификацията, дипломата, уменията, възможностите?
Евала, мацка, че си напуснала. И аз се оглеждам, защото все си мисля, че няма да ми дадат повече от 3-4% увеличение, а за без пари и мама на тате не дава. Желая ти късмет и дано скоро се похвалиш с добри новини.

# 48
Хайде стига с това клише, че все работодателите са лоши и че кризата била химера. Аз мога да дам обратния пример. Фирмата за която работи съпруга ми и в която има  процентно участие, работата и поръчките действително намаляха през последните няколко месеца. Заплатите на работниците обаче не бяха намалени, нищо че работеха само два или три дни в седмицата, нито пък някой бе съкратен, коледни добавки също получиха... Икономиите бяха изцяло за сметка на намалената печалба и намаление на заплатите на собствениците с 25% от което пострада нашият семеен бюджет. И сега, когато нещата започнаха да се раздвижват, на тях им докривя, че трябва да работят 5 дни в седмицата за същите пари, пък ние на почивка сме щели да ходим...Така, че не винаги нещата са черно-бели и не всички работодатели използват кризата за оправдание, за да орежат хората, които работят за тях. Понякога и те не оценяват жестовете от страна на работодателя.

Последна редакция: пт, 17 апр 2009, 10:34 от Ulia

# 49
  • Насред хаоса
Да, много познато оправдание. При мен няма намаление на заплатата, даже очаквам слабо индексиране, но за това пък съвместявам няколко длъжности и началство обяви да се не надяваме на назначение на нови хора. Криза било. Айде д.г.д...а.
Лошото е, че българите сме овче стадо и като изблее някой "криза -  а-а-а" и всички останали в хор започват да му пригласят и кротко-малоумно сами да понасят шия към дръвника за заколение. Много ми е интересно кой работодател може сам да свърши всичката си работа, та да му печели бизнесът и няма ли да се постресне, ако поне 20% от хората му станат и в 1 ден си тръгнат. Много се отвориха напоследък нещо. Не знам какво си въобразяват - че ще вземат на някого квалификацията, дипломата, уменията, възможностите?
Евала, мацка, че си напуснала. И аз се оглеждам, защото все си мисля, че няма да ми дадат повече от 3-4% увеличение, а за без пари и мама на тате не дава. Желая ти късмет и дано скоро се похвалиш с добри новини.

Peace В повечето случаи е точно така.
Евала на авторката за решението. Ти си вложила пари в образование и квалификация и имаш право да очакваш адекватно заплащане на труда си. Никой не е виновен за кризата, най-малко пък служителите. И ми се струва, че точно тази криза ще "пресее" работодателите и ще остави тези, които са наистина сериозни и търсят начин да запазят бизнеса си. А последното зависи в голяма степен от служителите.

# 50
  • Насред хаоса
А ето как хората по света отговарят на приказките за кризата.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2095511

# 51
много обидно,но в тази криза знае ли човек какво ще се случи newsm78

# 52
А ето как хората по света отговарят на приказките за кризата.
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2095511

Интересно какво решение може да се вземе при липса на работа и естествено липса на нужда от работници ?
След като сте вложили толкова в образование дайте алтернатива на съкращение на работните места!
Остават си работниците,поръчки няма съответно и пари получават си заплати докато има средства ,фирмата фалира и те пак на улицата !?!?

# 53
   Работното време поне не ти ли намалиха?

# 54
Хаха, ХП явно са пример за поведение по време на криза. Скоро в Лондон имаха стачка, че ги съкращават, пък шефът взима голям бонус по време на кризата  Crazy

# 55
  • Насред хаоса
Хаха, ХП явно са пример за поведение по време на криза. Скоро в Лондон имаха стачка, че ги съкращават, пък шефът взима голям бонус по време на кризата  Crazy

Говоря за реакцията на хората. А шефовете, както и тукашните, си гледат техните интереси.

# 56
Хайде стига с това клише, че все работодателите са лоши и че кризата била химера. Аз мога да дам обратния пример. Фирмата за която работи съпруга ми и в която има  процентно участие, работата и поръчките действително намаляха през последните няколко месеца. Заплатите на работниците обаче не бяха намалени, нищо че работеха само два или три дни в седмицата, нито пък някой бе съкратен, коледни добавки също получиха... Икономиите бяха изцяло за сметка на намалената печалба и намаление на заплатите на собствениците с 25% от което пострада нашият семеен бюджет. И сега, когато нещата започнаха да се раздвижват, на тях им докривя, че трябва да работят 5 дни в седмицата за същите пари, пък ние на почивка сме щели да ходим...Така, че не винаги нещата са черно-бели и не всички работодатели използват кризата за оправдание, за да орежат хората, които работят за тях. Понякога и те не оценяват жестовете от страна на работодателяquote author=Ulia link=topic=389133.msg10922321#msg10922321 date=1239950651]

Напълно подкрепям това мнение, защото гледам нещата от същата страна.
Да работниците са вложили в образование и т.н., но знят ли за сметка на това какво е вложил работодателят за да им осигури прехраната!

Кризата е страшна, защото аз съм в един от най-засегнатия бранш и разбирам че на работниците им е трудно, но никой не пита от къде ще вземеш на края на месеца пари да му платиш, при положение че работата рязко е намаляла.

А че няма криза, може да твърди само този, който е свикнал на края на месеца да си взима заплатата, но не прави нищо по въпроса да привлича приходи за фирмата Peace
[/b][/i]

# 57
ОК, Кокетка, на работодателят му било трудно и се чудел в края на месеца как да плати на работниците си, ама аджеба, защо е ползвал нещо(времето, знанията и труда на работника), за което е в несъстояние да плати цял месец, а не вземе да каже "виж сега, положението е такова и такова" да преструктурира раб.време според възможностите си да плаща и така и другата страна да може да потърси страничен доход?
Освен това има длъжности и работи, където броя на работниците зависи от обема на работата, но има и такива, при които няма никаква връзка. А много често в България си позволява работодателят да те ползва за всичко, макар в договора (ако въобще е благоволил да подпише такъв с теб) никъде не пише "момче за всичко".
И т.н. приходи във фирмите не падат от летящи чинии - появяват се благодарение на работата на служителите. Wink

# 58
ОК, Кокетка, на работодателят му било трудно и се чудел в края на месеца как да плати на работниците си, ама аджеба, защо е ползвал нещо(времето, знанията и труда на работника), за което е в несъстояние да плати цял месец, а не вземе да каже "виж сега, положението е такова и такова" да преструктурира раб.време според възможностите си да плаща и така и другата страна да може да потърси страничен доход?
Вече споделих, че във фирмата на съпруга ми въпреки, че работното време беше намалено, намаление на заплатите на работниците нямаше, нито съкращения. Но това не беше оценено от някои от тях по никакъв начин. Напротив- сега когатто нещата започнаха да потръгват и работата да се увеличава- никак, ама никак не им се работи.

# 59

Говоря за реакцията на хората. А шефовете, както и тукашните, си гледат техните интереси.
Защитават интересите на фирмата и търсят начин за нейното оцеляване.
Защото ако ти си вложила твоя труд те са заложили много повече.
Ако ти можеш да си биеш камшика и да си търсиш друга  работа или да отидеш на борсата те не могат.
Просто е .
Предприятието не е благотворително дружество за държи служители ,които не са му нужни .За това се плащат данъци от ,които държавата осъществява социалната си политика.
Вече споделих, че във фирмата на съпруга ми въпреки, че работното време беше намалено, намаление на заплатите на работниците нямаше, нито съкращения. Но това не беше оценено от някои от тях по никакъв начин. Напротив- сега когатто нещата започнаха да потръгват и работата да се увеличава- никак, ама никак не им се работи.
Че и вместо да им вдигнете заплатите ще ходите на почивка !Гадни капиталисти!

Общи условия

Активация на акаунт