Израел33

• 17 114
  • 292
  •   1
Отговори
# 135
# 136
Съпри4астна. Peace. Flowers Rose Flowers Rose

Последна редакция: пн, 20 апр 2009, 22:52 от Sarrah

# 137

Вечна памет на жертвите  Flowers Rose Flowers Rose

# 138
  • София-България, Израел - където си поискам
 Flowers Rose Flowers Rose
Вечна памет на жертвите

# 139

...за всеки един от тях

# 140
# 141

ЯД ‌ ‌ ВАШЕМ*

Споменът за мъката и марша барабанен,
за пещите и онзи 6-милионен стон
под свода твой от живите събран е
във мраморния чер, мъждукащ полигон.
Събраното е кръст разпънат до небето,
събраното е болката на хиляди сърца,
примесено в едно с небитието
...на голите мадони, ...на детските лица.

*Яд вашем е Музея на холокоста в Ерусалим

Мони Папо
Из "Поглед назад"

# 142
  • T"A
Когато се изучава Холокоста, се отделя специално внимание на т.нар. странични наблюдатели (в англоезичната л-ра - bystanders) - това са всички тези хора, които са виждали какво става, но са си траяли, не са направили нищо, за да се спрат събитията - от съседите на еврейски семейства, пред чиито очи тези семейства са извеждани от домовете си или унижавани на улицата и до държавите, чиято политика не е позволявала приемането на бежанци (м/у тях са държави като САЩ), защото са идвали от вражеска страна (Германия и завладените и територии). Казват, че Шоа не би съществувала без такива bystanders. За мен това е един от най-важните "уроци" от Холокоста.

В момента по телевизията има и много интересен документален филм - за децата на портокалите и слънцето.
Преди избухването на войната е имало 18 милиона евреи по света, като над милион и половина са били полски евреи, разпръснати по света, т.е. извън пределите на Полша, вкл. е имало в ерец Израел (такива са и семейството на свекърва ми) - тогава Палестина, сега държавата Израел. През лятото на 1939 год., доколкото разбрах, са изпратили израелски деца на почивка в Полша, най-вече при роднини там (баби и дядовци, които не са дошли с наследниците си да живеят в Израел). Тези деца са събрани от нацистите, част от тях са върнати на родителите си в Израел, благодарение на някакви сделки, при които са обещали размяната им срещу темплиерите, живеещи по тези земи. Друга част са изпратени в концентрационни лагери. Та, тези деца наричат децата на портокалите и слънцето (йалдей а-тапузим ве-а-шемеш).

Flowers Rose  Flowers Rose

Много е странно да се отбелязва рожден ден на деня на Холокоста  Sad съпругът ми и без това не обича рождения си ден, а и лично преживява този ден като възпоненание на близките си. Предложих му да празнуваме на еврейската дата (днес е по грегорианския календар), но той не иска... В крайна сметка ще посетим баба му и дядо му на гроба им, друго не можах да измисля  Confused Поне да се направи нещо значимо, дори и да е тъжно... надявам се и да успея да се свържа с някой, който знае в кой лагер са били, има толкова неразказани истории при тях...
Това е... а за екскурзията до Полша - не успях да резервирам билетите, но ми дадоха някаква ориентация за дати и полети и съобщих на половинката, че летим за там на тези дати. Дано не се обърка нещо и да ми ги отменят  ooooh!

Стана дългичко, но не знам дали по-късно ще мога да пиша.... а още няколко истории ми се въртят в главата ... както и да е
Лек ден!

# 143
# 144
  • Някъде там...
Да ти е жив и здрав рожденика,Ментичка  Hug

Днес бяхме от училище на концерт.Децата от училищата правиха концерта и ние като ученици се включихме като публика.Много силен концерт...После гледахме филми...Отивам да си поплача,че стисках зъби цял предиобед  Cry

# 145
Момичета пускахте ли превод на тази песен на Сарит Хадат - звучи много тъжно, но е страхотна песен, дали мога да помоля ако може някой да я преведе или да каже поне за какво се пее в нея http://www.vbox7.com/play:30eb11a9

# 146
  • T"A
suni4ka, като се поосвободя, мога да пусна превод на песента, ако друг не преведе до тогава... Песента се казва "Сладки илюзии" (ашлайот=илюзии метукот=сладки) и се пее за това колко хубаво би било, ако хората си протегнат ръце; ако излитащите самолети разпръснат добри послания за любов и невинност, управляващите вдигнат наздравица, войниците се обличат в розово и т.н. за цветя и да няма глад... и в припева се казва, че това са сладки илюзии, които виждаме, като затворим очите, заспивайки пред новините... При мен vbox7 не върви, мн. бавно се зарежда, но от написаното заглавие разбирам, че става дума за тази песен: http://www.youtube.com/watch?v=cOQKuCuhNww... не е тъжна песен обаче, просто има по-бавно звучене..

# 147
  • София
Здравейте момичета,
Понеже и преди това съм слушала тази песен, т.е интересувала съм се от съдържанието на текста й, си позволявам въпреки абсолютното незнание на иврит от моя страна да пусна превода й съответно на английски Peace За начало пак е нещо! Simple Smile

SWEET ILLUSIONS 

If all the people in the world,
suddenly held hands
a great chain of people,
from here until tomorrow.
If all the planes of the world,
would take off for the sky
and scatter good messages,
of purity and love.
If on each injustice that is created,
we spray soap and water,
there won't be any deprivation (of priviledges)
or a stage for rebelling
if all the leaders of the world,
raised a glass to a toast (to life)
all the world's soldiers
they'd dress in pink

Illusions, sweet illusions
that I see, when I close an eye,
Illusions, sweet illusions
that I hear, when I fall asleep to the news.

If we plan flowers - colourful and
pretty in every zone,
then in each field or even any desert,
suddenly there'll be style.
If a cute knight on a white horse,
will ride waiting at the doorstep,
then I'll turn to a princess
and he'll have a palace.
If to each starving (person) in the world,
we (will) give a bag of flour,
then he'll start to live a life of honour
in the midst of reality.
If we stop the clock,
the now time will flow for me forever,
all the people will live
a life of happiness and liberty.

Illusions, sweet illusions...

На рожденика на Мента пожелавам здраве и щастие!  bouquet
 На останалите рожденици - същото!

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 15:12 от not stubborn enough

# 148
Мноого мноого благодаря  Hug точно за тази песен става въпрос - звучи много тъжно, а в действителност има много хубаво съдържание поздравявам ви с нея мисля, че е подходяща в такъв случай за ден като днешния и вчерашния.

ЧРД на всички рожденници днес  - Г-н Ментов, Hand, hard defence, snejana haj - пожелавам да имате най-вече здраве, любов, уважение и по-малко грижи.

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 15:07 от suni4ka

# 149
Здравейте момичета , отдавна не съм писала и имам още малко да ви до изчитам.

" Който пролее човешка кръв, и неговата кръв от човек ще се пролее..." Съжалявам за жертвите от Холокоста

Честит да е рождният ден и на моите сърожденници , желая им здраве и любов , другото щом има желание воля и постоянство се постига !

Общи условия

Активация на акаунт