Токсоплазмоза и бременност

• 36 264
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
Мен пък изобщо не са ме изследвали за токсоплазмоза. newsm78
За сведение - нито имам котка нито контакт с такава.

# 16
Мен пък ме изследваха ,защото съм в постоянен контакт с котки и в къщи и в професията ми.Нищо няма за радост.С токсоплазмоза по-често се заразява при случаен контакт или от не-добре обработена и измита храна.

# 17
Според мен изследването за токсоплазмоза трябва да е задължително при всяка бременност
Както е по много страни
На мен лично ми беше объркано изследване и беше показано, че имам висок титър на скорошна инфекция
Повторих го 2 пъти на други по-надежни лаборатории и е отрицателен
Но нямам имунитет
Както го пише и в зачатие, ако бременната няма имунитет, е необходимо да съблюдава нещата, с които се храни
В никакъв случай не добре обработено месо и сурови яйца, за яйцата не знам защо, но така ми го каза лекаря
Всички зеленчуци и плодове да са много добре измити
Да не се консумират зеленчуци и плодове - трудни за идеално измиване - като магданоз, марули, ягоди
Наистина зарязаването от котка е по-трудно, отколкото от храна.

# 18
За сведение, в България, не само че едва ли не трябва да си го самоназначиш това изследване, ами и ако случайно се окаже, че бременна жена е се е заразила по време на бременността, лекарството, което се изписва при токсоплазмоза при бременни просто не се продава в България. В аптеките те убеждават, че има прекрасен заместител на Rovamycine (това е нужното лекарство), само дето този заместител съдържа и Metronidazole заедно със Spiramycine-а, а Metronidazole-ът е изцяло противопоказен при бременни. И ако имаш този "късмет" да ти се наложи да пиеш Rovamycine започваш да търсиш приятели по чужбина да ти го купят...
За сравнение в Испания се продава и без рецепта даже и един 3-седмичен курс с този антибиотик излиза 20 евро... Просто поредната идиотщина...   

# 19
Моля някой ако мойе да ми помогне със съвет.Днес си взех изследванията за токсоплазмоза IgG и IgM.За IgM пише че е oтрицателен но за IgG пише само резултат 1:40 а на референтни стойности не пише нищо дали това 1:40 е резултата или трябва да се върна в лабораторията да ми впишат резултата.Благодаря ви много предварително ако можете да ми кажете нещо по въпроса

# 20
Не се тревожи, това е стойността. Означава, че най-вероятно вече си я прекарала, имаш антитела и няма за какво да се притесняваш. Лекарката ти може да ти каже по-подробно...  Simple Smile

# 21
Благодаря ти radostta всичко е наред и двете са отрицателни

# 22
  • Пловдив
И мен ме изследваха в по - ранни седмици. За референтните стойности и аз ги гледах от страни и видях, че са Ок.

# 23
може ли някой да ми каже кога мога да си направя изследване за токсоплазмоза и колко струва

# 24
За бременните е опасно да се заразят по време на бременността (особено в първите три месеца). На мен ми правиха изследванията в трети месец, но в много случаи лекарите препоръчват да се правят още преди забременяване - да се види дали има вече прекарана инфекция и съответно имунитет. Изследват се обичайно два показателя IgG (за наличие на имунитет, стара инфекция) и IgM (за прясна текуща инфекция). Общо двата са около 30 лв. - частна лаборатория в Пловдив.

# 25
  • Пловдив
може ли някой да ми каже кога мога да си направя изследване за токсоплазмоза и колко струва

на мен също в 3 месец ми се направи това изследване, а за цените в Пловдив, вече са ти ги дали  Hug

# 26
Мерси , еми аз съм в началото на 5 ят месец  дано да мога да го направя това изследване въпреки закъснението.

# 27
  • Пловдив
Мерси , еми аз съм в началото на 5 ят месец  дано да мога да го направя това изследване въпреки закъснението.

Предполагам, че трябва да може.

# 28
  • Leeds, UK
Първото изследване, което ми пусна моят АГ беше за токсоплазмоза в началото на 3-ия месец /поема се от ЗК при бременност/, но не съм питала колко пъти се прави по време на бременността или само веднъж. Все пак може да се заразиш по всяко време... newsm78

# 29
Истината е, че е изследване за токсоплазмоза трябва да се пуска веднага щом жената забременее и ако и двата й маркера се окажат отрицателни да се пуска поне по веднъж на месец. За съжаление почти никой не ти казва, че токсоплазмоза може да се хване не само от котки, както бе смятано до неотдавна. Не достатъчно добре измити плодове или зеленчуци, непастьоризирано мляко, недостатъчно добре обработено месо и куп други неща спокойно могат да ти лепнат паразита.

После още един грешно схващан факт - не е най-опасно да се заразиш по време на първите месеци. Опасно е да се заразиш и да не знаеш, но това важи за всеки един етап от бременността. Защо го казвам. Токсоплазмозата се предава на бебето главно чрез плацентата. До третия месец такава още няма и рискът е едва 15 процента. Във втория триместър процентите се удвояват на 30, а в третия триместър стават 60 процента.

Казва се, че е най-опасно да имаш паразита в първите месеци може би защото тогава в най-голям процент от случаите той причинява спонтанен аборт. Но и това не е задължително да стане. Особено ако се хване навреме и се лекува.
"Най-забавното" е че лекарството, което може да се приема от бременни за лечение Rovamycine, не се продава в България и ако нямаш близки, приятели или възможност да идеш я до Гърция или Испания - се чудиш какво да правиш.

Та - изследвайте се! И на своя глава да е - направете го. Ако сте от София не ходете просто в някоя лаборатория, а в Националната лаборатория по паразитология на Кракра. Защото ако се окаже положителен (М) маркера пак там ще ви пратят за контролна проба, защото само техните резултати се имат за крайни и изцяло валидни. Доц. Харизанов консултира там, както и Д-р Биков, те са невероятни хора и ако има проблем ще ви посъветват най-добре.

Hug Hug Hug

Общи условия

Активация на акаунт