96 Разпетипетъчно-Великденска Американска Яйчено-Козуначена

• 14 463
  • 303
  •   1
Отговори
# 105
Имаме български книжки и СД-та, но ако няма среда или роднини наоколо (имаме един единствен дядо, който говори български, и той не живее наблизо), това е трудна работа.   Всичките приятелчета на детето говорят на английски, и аз говоря на английски около тях. Ако превключа, отварят широки очи и питат "Whа-at? What did you say?  Simple Smile

Атти, дете на 9 години, идващо от друга държава,  е вече установило добре първия си език. Проблемът е за деца под 7 години и особено под 5. Имам роднини, дошли тука на 3 и 7 съответно--огромна разлика в българския език и дори акцента в българския.  

Хитруша, имала съм лазерни процедури, но не на лице!  Моят опит показва, че техничката е най-важният фактор. Първата техничка, при която отидох, ме изгори (не лошо, но имаше малко петно за 1 месец--хиперпигментация и добре, че на място което не се виждаше).  Нямах други проблеми после.  С други думи, направи си добре домашното и разпитай техничката добре какви сеттингз ще използва за тебе, особено за лице. Трябва да има много опит!  

# 106
всеки решава сам какво да прави според собствените си разбирания, желания, усещания, приоритети. важното е да се чуства доволен от решението си  Peace.
Факт,само дето много неща,особено касаещи езика съвсем не зависят само от нас и идеите ни,поне при нас така се получи.Изчела бях,надиплила книги и дискове и какво ли не,забранявах дума англ...резултатите са около 3% над плачевните, "баба уил разбира ми,ай ем телинг ю" от днес като за пореден път алелирах за бг реч..направихме бг у-ще (зоооооор по не 1 парагеаф),малко сякаш се подвигна интереса у дома,дано...та не съм доволна ако трябва да бъда честна,но и не мисля че някъде/някой има грешка,въпрос на много фактори..

# 107
  • usa
всеки решава сам какво да прави според собствените си разбирания, желания, усещания, приоритети. важното е да се чуства доволен от решението си  Peace.
Факт,само дето много неща,особено касаещи езика съвсем не зависят само от нас и идеите ни,поне при нас така се получи.Изчела бях,надиплила книги и дискове и какво ли не,забранявах дума англ...резултатите са около 3% над плачевните, "баба уил разбира ми,ай ем телинг ю" от днес като за пореден път алелирах за бг реч..направихме бг у-ще (зоооооор по не 1 парагеаф),малко сякаш се подвигна интереса у дома,дано...та не съм доволна ако трябва да бъда честна,но и не мисля че някъде/някой има грешка,въпрос на много фактори..

аз имах предвид, че всеки решава какво да прави, а какво ще се получи и дали ще доближава търсените резултати е друга тема Simple Smile.

# 108
така или иначе, всеки решава сам какво да прави според собствените си разбирания, желания, усещания, приоритети. важното е да се чуства доволен от решението си  Peace.
Абсолютно  Peace. Аз понеже чета доста по въпроса, затова си позволих да напиша, но нищо не е написано с критика към другите. Лично аз тая надежди, но не прекалени, и малко се боя, че опитите ми ще са неуспешни, а и все пак съм отдалечена от реалността в момента. Няма едно решение за всички.

Клер, иди в закованата тема за ученето за писане и четене на български, има много информация събрана в началото.

# 109
Миз, аз чета подобни теми още от 2004-та. Та, тогава нерядко се поучаваше, че видиш ли, говори си на детето на български, то като тръгне на училище, ще научи английския много бързо. Това имам предвид, а не това, което пише Биз.  Simple Smile Добре че форума "порасна".
Самуил проговори, когато спрях да чета насоки от специалисти, форумски или извънфорумски, и му спрях и българския за няколко месеца. Иначе, можеше да продължим да си мълчим на български още известно време.
Изобщо, желая успех на всички.  Simple Smile
То е като с много други неща - биберони, гърне, кърмене, хапене, бой в пясъчника и т.н. Обикновено очакванията и  резултатите, се разминават.

Само като си помисля, как ще трябва да обяснявам математика на английски, която дори на български ми е трудно да обясня и се изпотявам  Laughing

# 110
Биз,моето "решение" е че няма "неуспех",има динамичи цели Laughing.Преди да се родят-да говорят,пишат и четат.Сега-ако говорят и баба им им разбира-пак келепир.
миз,абсолютиш си права,разбира се,само все ми се щеше да си мисля че м-у "правя" и "резултат" има поне малко от малко линейна връзка,засега,що касае езика-няма.Понеже правя,не съм се спряла,но резултатите са грррр ++

# 111
а за 6 месеца е изключено детето да научи какъвто и да е език, но аз лично не съм срещала дете, което за 6 месеца не е започнало да се справя комфортно в ежедневни ситуации.

Моето, само дето късно открихме защо.  Rolling Eyes Като се преместихме тук спря да говори и на български и на английски поне 3 месеца. После си говореше само на български. Като тръгна на градина и му се разболяха ушите и дръпна назад...и така.

така или иначе, всеки решава сам какво да прави според собствените си разбирания, желания, усещания, приоритети. важното е да се чуства доволен от решението си  Peace.

Ами аз хич не се чувствам доволна, просто нямам избор и затова се чудя и мая какво да правя.  newsm78

Биз, а вие как се справяте с 3 езика? Вашата пък е съвсем сложна...На кой език му е най-трудно? newsm78

Само като си помисля, как ще трябва да обяснявам математика на английски, която дори на български ми е трудно да обясня и се изпотявам  Laughing
Ти остави обясняването, като гледам тука как делят и умножават и се чудя как ще науча детето да ги пише нещата по този начин, като аз съм свикнала на друг  Laughing

# 112
Ето, полезно е, на всеки 6 мес. да сверяваме, кой докъде е стигнал в борбата и без това, се увеличава групата на проговарящите.

# 113
  • usa
тандури, Hug. анет го е казала - няма неуспехи, има динамични цели. щом има проблем, сменя се целта и се работи по нея. важното е, че калин напредва. на мен от едно известно време насам (след като спрях да се възмущавам от родители, които не са си научили децата на български) девиза ми по темата за многоезичието е "важно е какво казва един човек, не на какъв език го казва."

а математика аз обяснявах до събиране и изваждане на числа до 20, после се отказах... като имат нужда от помощ, баща им обяснява по начина, по който ние сме го учили, пък те като разберат как стават нещата, си го `превеждат` на местния начин...

# 114
мдааа..моят "важното е да говоря/се разбирам с децата,все едно на какъв език"

# 115
Ние говорим по4ти само на бг на ЕйДж вкъщи. При нас е и по-трудно, трябва да го у4им и на английски, заради семейството на мъжа ми, не мога да ги игнорирам и той да не комуникира с тях. Резултата е, 4е е назад с говоренето, знае много по-малко думи отколкото други деца на неговата възраст. Докато бяхме в Сиатъл пред 2 седмици, думи, които знаеше само на бг, ги нау4и от брато4едите си на английски и сега само така ги казва. Разбира като му говорим на български, но по-4есто отговаря на английски.

Единствения вариант, който виждам в момента е да го водя летата(след няколко години) на дълги ваканции в Б-я и там иска-не иска ще говори на български.

# 116
тандури, Hug. анет го е казала - няма неуспехи, има динамични цели. щом има проблем, сменя се целта и се работи по нея. важното е, че калин напредва. на мен от едно известно време насам (след като спрях да се възмущавам от родители, които не са си научили децата на български) девиза ми по темата за многоезичието е "важно е какво казва един човек, не на какъв език го казва."

Много ми хареса това, ще си го запиша и сложа някъде на видно място, че да ми напомня! Hug  bouquet

# 117
  • usa

Много ми хареса това, ще си го запиша и сложа някъде на видно място, че да ми напомня! Hug  bouquet

значи денят ми е бил ползотворен, щом съм подействала на някого благотворно, заслужила съм си вечерята Simple Smile.

# 118
  • Чикаго / София
Много интересна тема сте захванали.

Аз много, много май няма с какво да се включа. Моите деца си говорят на Бг без проблем- за сега. За вече 10  месеца от както са тук и ходят на градина - свикнаха с езика, разбират простите неща от ежедневието и разбират децата и учителките в детската градина. Истината е, че аз не им давам зор с англ. Напротив - книжки, песничкии пр. - всичко е на Бг.  Сега с Дени се занимавам малко повече, за да напредне с буквите, но така или иначе има още една година Предучилищна и ще навакса.  Забелязах, че все по-лесно й става да ми казва някои неща които учат в градината на англ. - цветове, числа, форми и пр. Преди броеше на бг. без проблем. Сега брои на англ. до 100, но на бг се затруднява след 11. Същото е и с цветовете - казва ми ги всички на англ. но ги бърка на бг. А преди ги знаеше всичките на бг. Затова, за да си поддържа българския, и аз съм решила да ги запиша и двете на бг училище. Тук поне има. Радвам се и на възможността която имат да общуват с много българчета.

# 119
Това е cute за по-малките (2-3 год.): The Shapes Song: http://www.totlol.com/watch/o4zDyxxf8Gs/Central-Park:-Marmot%27s … ap-Shapes-Song/0/

Общи условия

Активация на акаунт