Машина за хляб - 16 част

• 97 657
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Христос Воскресе!
Момичета,помагайте!Имате ли рецепта за кекс в машината?И още нещо за какво основно се използва програма сандвич? newsm78

Ето заповядай копирах рецептата от миналата тема:
Рецептата е на БЪНИ, обясненията на Мileto

Нарекла го е Лимонов сладкиш
Това са нейните продукти:
Цитат:
"6 яйца
чаша и половина захар
чаша и половина брашно
шипка сода за хляб
половин чаша олио
сока от половин лимон и кората на лимона настъргана.
Всичко в машинката - дори яйцата не съм бъркала предварително."

Какво аз промених:
Сложих 5 яйца, защото едно ми трябваше за днес за детето.
Сложих само чаша захар
Сложих една ванилия
Нямах цял лимон, настъргах 1/4.

Поглезих кекса (понеже имах време) и предварително с миксера разбърках яйцата и захарта. Преди старта на самото печене поръсих с Нескуик какао и разбърках леко с вилица.

# 151
ей супер е

# 152
  • близо до Кресненското дефиле
  bouquet

# 153
мммммм звучи доста вкусно

# 154
  • София
.....А на мен машинката май се кани да сдава багажа.......Бъркалките въртят в свободно състояние, без нищо, на сухо, но като сложа тестото - и спират и се чува едно виене...Не ми е твърдо тестото, слагах и олио, но пак същата работа.......Мъж каза,че ще я погледне, дано е нещо дребно.......

Дано Скъпият ти е майстор. Трябва да отвори корпуса на машината. Там където е моторчето, да погледне предавките (като зъбни колела са). При мен (ФИФ на 4 години) наскоро се развали така едната бъркалка - на сухо върти, с тестото - не. Оказа се, че предавките са пластмасови и са се спукали/счупили. При натиск не могат да задвижат въртящото тяло (онова дето завърта осите с бъркалките). Свекърът ги подсили с метални пластинки. Първите пъти стържеше лошо като пуснех машината, но вече си издълбаха легла и за сега нямам проблеми.

# 155

Казвала ли съм ти скоро,че си злато Heart Eyes? Не е много майстор Милото, пък да видим........

Това е последното, което замеси машинката - в началото започнах в машинката, но положението стана нетърпимо и ....накрая на ръка - Хляб - още е топъл, няма разрез......

Ето и разрез

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 19:35 от Мама Цоцоланка

# 156
Маме, потекоха ми лигите, дай едно парченце насам, топъл топъл, не искам да го режеш Mr. Green
Дано оздравее машинката, ако пък не ти нали беше мераклийка на нова Thinking Mr. Green

# 157
  • София

Казвала ли съм ти скоро,че си злато Heart Eyes? Не е много майстор Милото, пък да видим........

Това е последното, което замеси машинката - в началото започнах в машинката, но положението стана нетърпимо и ....накрая на ръка - Хляб - още е топъл, няма разрез......

Видях аз, видях. И в другата тема видях....

Моля Ви се - някои хора са на работа. Ще се прибират най-рано в 18:15. Закваската им е свършила. Уплашили са кантара. Скъпият им е забранил да готвят това хилядолетие..... А-а-а-а! Имайте милост!

# 158
  • Czech Republic
Момичета влизам само да кажа, че току-що изпробвах рецепта за млечен марципан за покриване на торта в машина за хляб. Стана много добре - леко мек, но така след хладилника ще се работи по-добре с него. Сега съм го сложила в хладилника и в петък ще украсявам торта и ще кажа как се работи с него.

За всички желаещи да опитат ето рецептата:

Млечен марципан за покритие на торта:

200гр сухо мляко
200гр. добре пресята пудра захар
2ч.л олио
3ч.л бадемова есенция (може и без нея, заменете я с вода)
Около 50мл вода (може би малко повече)

Програма Тесто или Бърза - такава, която не започва да нагрява продуктите веднага!!!! оставете да се меси около 20 мин
Консистенцията трябва да е на топка и като откъснете парченце и завъртите между пръстите - да стане на топчица, без да се лепи по пръстите.

ПС. Докато го завия в прозрачно фолио, малкия ми син само ходеше около мен и искаше да си откъсне. Crazy Доста е сладичко, но много вкусно. Peace

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 17:49 от natalyna

# 159
Наталина, ей такъв марципан чаках аз.......Мързелив! Ще взема да спретна в скоро време торта...то няма повод де.....ама ще намеря за нещо скромно поводче...... Hug

# 160
  • Czech Republic
Наталина, ей такъв марципан чаках аз.......Мързелив! Ще взема да спретна в скоро време торта...то няма повод де.....ама ще намеря за нещо скромно поводче...... Hug

Ама знам бе Маме, точно ти ми беше в мислите като се чудех дали да я пускам тази рецепта! Hug Heart Eyes

# 161
Трябва да се редактирам, щото бързам аз да отговарям без да прочета всичко.

Любопитно ми е как се връзва тая теория дето солта пречела на маята да втасва. Прегледах всички рецепти в ония сайт с турските рецепти и там като гледам солта направо си я ръсят хората като за последно.

дeдо хаджия,

Маята преди цикъла месене не трябва да влиза в съприкосновение със захар, мляко, вода или сол.
Солта прави тестото плътно, компактно и не му позволява да втаса твърде бързо, даже може да се каже че солта регулира ръста на тестото.

солта е Stoper, a захарта, водата или млякотo e Starter

Kогато влезе във съприкосновение със тези продукти преди цикъла месене , маята или се активира мн.бързо или просто умира.

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 19:16 от Ердинч

# 162
  • София
Програма Сандвич се използва за направата на хляб.

Някой ще се престраши ли все пак да я опише тая програма "Сандвич". Например меси 5 минути почива 5 минути, второ месене толкова минути и т.н., че да я видя какво толкова представлява.
Щото наистина аз в Мулинекса такава програма не виждам, а няма да се учудя ако е наречена с друго име.

Благодаря за отговора, пропуснал съм явно да отбележа, че моето впечатление е валидно за маята преди месене. В машината явно като се тури солта най долу, а маята най-отгоре върху брашното, това съприкосновение отпада.

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 19:55 от дядо хаджия

# 163
Програма Сандвич се използва за направата на хляб.

Някой ще се престраши ли все пак да я опише тая програма "Сандвич". Например меси 5 минути почива 5 минути, второ месене толкова минути и т.н., че да я видя какво толкова представлява.
Щото наистина аз в Мулинекса такава програма не виждам, а няма да се учудя ако е наречена с друго име.

Благодаря за отговора, пропуснал съм явно да отбележа, че моето впечатление е валидно за маята преди месене. В машината явно като се тури солта най долу, а маята най-отгоре върху брашното, това съприкосновение отпада.

Severin 3986
най вдясно

# 164
  • София

Аз нямам представа доколко ще бъде интересно да коментираме понякога и теоретични предположения за приготвяне на хляб в машина, но ми се струва интересно да чуя все пак някое и друго мнение на по опитните домакини.

Доколкото разбрах програма "Сандвич" има приблизително следното разпределение на времето:

Предварителна подготовка   - 00:11
Разбъркване - 00:03
Месене - 00:15
Втасване - 01:42
Печене - 00:56

И веднага ми направи впечатление, голямото време за втасване. Това всъщност е нож с две остриета, защото ако количеството на маята не е точно преценено, може да доведе до превтасване и това да е един от основните дефекти. Затова личното ми мнение, е че тази програма явно може да се използва само за строго определена рецепта, а не за всяка.

Всъщност цялото време на приготвяне на хляба варира някъде около 3 часа и нещо, та много не ми е ясно какво кара някои да я предпочитат пред нормалните програми за приготвяне на хляб.

А между другото машините Мулинекс предлагат подобна програма, НО ... за приготвяне на безглутенов хляб. А за безглутеновите брашна знаем, че наистина тяхното използване коренно се различава от използването на обикновенните.

И ако може един въпрос към Ердинч:

Тази машина, за която си ми дала програмата, наистина ли няма премесвания между отделните втасвания ?

Последна редакция: вт, 21 апр 2009, 20:40 от дядо хаджия

Общи условия

Активация на акаунт