Машина за хляб - 16 част

• 97 577
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 885
  • София
Ей сега даже, се вдъхнових и видях една рецепта (професионална) за тесто с мая и сода. Ще я напиша, за да се види в какви количества са захарите и мазнините, за да се налага 2-3 вида набухвател.
Медени бисквити
брашно - 1,2кг
пудра захар - 500гр
кристална захар - 600гр
мая - 20гр
растително масло - 100мл
гликоза - 270гр
пчелен мед - 300гр
сода бикарбонат - 10гр
амонячна сода - 15гр
канела - 1бр
карамфил - 1бр
шоколадов ковертюр - 1кг

Ужас ! То туй тесто какво е бе хора - за дъвка ли ? Егати па глюкоза, па мед, па захар. И после кило и сто грама захар - абе това да не е рецепта за тровене на тъщи ?

# 886
  • София
има и пудра захар и шок. кувертюр  Joy

# 887
Ами, имат 1 месец трайност, това е положението. Ковертюра е за тункване (потапяне) или украса с корнет.  Не съм правила рецептата, ей сега я вадя от учебника, ама му вярвам!  Simple Smile
Там има и много интересна рецепта за сладко тесто с картофи (доста картофи) и стафиди, канела...  Thinking  никога не съм яла такова чудо, звучи интересно.

# 888
  • София
Ами, имат 1 месец трайност, това е положението. Ковертюра е за тункване (потапяне) или украса с корнет.  Не съм правила рецептата, ей сега я вадя от учебника, ама му вярвам!  Simple Smile
Там има и много интересна рецепта за сладко тесто с картофи (доста картофи) и стафиди, канела...  Thinking  никога не съм яла такова чудо, звучи интересно.

Я му дай името и автора на тоя учебник да му хвърля един поглед.

# 889
  • София

и аз бих опитала, ако нялой пръв се прежали.

# 890
дядо хаджия ,  Технология на сладкарските изделия, Доц. к.т.н. Георги Сомов, Инж. Маргарита Кузева, Земиздат, 1992.
Аз по принцип не съм учила по този учебник, ние учихме само от записки. Купих си го ей така, мернах заглавието, беше евтин и тънък. Ако си го намериш, представена е технологията (онсовните неща, ние по- подробно и по- изначално тръгнахме) много сполучливо и достъпно  Peace

katiABV , да напиша, ако някой се захване  Mr. Green (аз бих се прежалила, ама заради диетата ми не ми се иска да рискувам...  Tired  ) Към основно тесто с мая с тегло 1,5кг (става дума за тесто от брашно, вода, мая, сол и евентуално до 50гр захар) се прибавя 500гр сварени и настъргани картофи и 250гр стафиди. След като тестото престои 30мин повърхността му се намазва с прясно мляко, разтопено масло (маргарин) и се посипва със захар и канела. Приготвеното изделие се пече.
Ако се хвана, ще пробвам с половин доза.

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 08:25 от pina

# 891
  • София
аз като правя питка, също слагам сода. нямам логично обяснение. така си правя от край време и се получава добре  Peace
в хлябовете в машината не съм слагала, освен в "гъбката", както го нарекохте, но тогава така си бях решила - продуктите за питката, и ще пека в машината  Peace

# 892
Здравейте и от мен!
Току що опекох едно хлебче по рецептата на Полин с пшеничните трици.Брашното 500 гр.разделих на две типово и бяло.И понеже рецептата ми идва малко множко за 750 гр.хляб за да не залепва на стъклото и капака като започна да втасва го намазах с олио.Когато се наду и започна да пече бързо отворих пак и намазах втори път.Резултата идеален.Получи се и лека коричка,хрупкава като страничните.При печенето леко цвъртеше,но не залепта никъде.После с навлажнена  и суха кърпа.Идеално без последствия.Благодарности Полин само брашното идва повече от 500 гр.и при месенето добавих може би няколко равни лъжици брашно от тип 500.Поне при мен така се получи,а може и двете яйца май бяха доста големи.
Ще пробвам и с чаревично брашно като трета съставка но може би ще трябва да са около 2 суп.лъжици колкото триците а другото ще намаля.  bouquet  bouquet

# 893
  • Панагюрище
вижте какво сътворих

http://media.snimka.bg/3066/012387384.jpg[/img]

Последна редакция: ср, 20 май 2009, 13:34 от rosi_72

# 894
Роси,вкусотиики си сътворила.Тестото в машина ли го меси?
 smile3501

# 895
  • Панагюрище
да-козунака е по рецептата на Макс Мама,а рулата са по рецептата на кифлички с пълнеж,но не помня кои я беше пуснал.Само,че аз проявих малко творчество в кузунака вместо настърганиа лим. кора сложих шок. пръчици,затова е тъмен,а в тестото за кифлички сложих в едната течен шоколад,а в другата сладко от ягоди и не го правих на малки кифлички ,а цялото го навих като руло.

# 896
Хубави и вкусни идеи си дала.Ще се възползвам.Благодаря ти.  bouquet

# 897
Роси,като гледам снимките.....Само да не ми се обидиш  Embarassed
Рулото ми изглежда много мокро и тестото леко глетаво....За козунака....вижда ми се попрепечен а вътре като,че ли е трябвало още да се надигне за да стане по-пухкав и въздушен.Сега ми седи тежък и мокър.....

Иначе идейките са супер!!!  Hug Hug Hug Hug

# 898
  • Панагюрище
Не няма да се обидя,аз нали затова показвам ,за да си кажете мнението,а аз да си подобря качеството на изделията.Приемам всякакви съвети.

# 899
  • София
Привет!
Аз съм нова в хлебопроизводството. За сега и трите ми опита са успешни, но докато се меси тестото стоя над него и го гледам постоянно за да добавям брашно ако е необходимо.(и на трите добавях). Имам въпрос: как да си премеря точното количество брашно с мерителната чаша, на нея няма грамове. Или ако може някой да ми каже на 1ч. колко грама брашно отговаря, а другото ще си сметна сама.
Благодаря Ви предварително   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт