Машина за хляб - 16 част

  • 97 735
  • 1 067
  •   1
Отговори
# 930
  • София
  • Мнения: 8 495
Момичета, Ердинч и дядо хаджия, (  Wink ), за шарения хляб, кога слагате доматеното пюре/лютеницата? При първоначалното омесване или след основното втасване? В машината ли месите, как процедирате?
Лично аз го слагам тогава когато няма да има повече месене. При моя случай преди второ втасване (ако има такова) или преди печене.
Впрочем нека и другите да споделят, но аз правя по леко тесто, защото нямам представа как ще повлияят доматите на тестото. Още повече, че аз правих и зелена част със сок от копър.

# 931
  • Мнения: 11 743
eldi , ами тя твоята питка значи почти не е втасвала?  Thinking

дядо хаджия , ами като меси, да се разнесе цвета добре..., не ти ли се стегна прекалено много тестото?

# 932
  • София
  • Мнения: 8 495
eldi , ами тя твоята питка значи почти не е втасвала?  Thinking

дядо хаджия , ами като меси, да се разнесе цвета добре..., не ти ли се стегна прекалено много тестото?
Исках да кажа че тургаш "оцветителя" замесваш съответната част от тестото, оформяш и това е. Ама не съм ги месил после на машината де, а на ръка. С една дума аз го турих преди второ втасване - щото тогава експериментирах и нямах нищо под ръка за да видя как да го направя.

А да ти кажа като добавих доматите нали (то си беше доматено пюре де) не забелязах тестото нещо да се е променило толкова, виж след два три дена стана по сухо от другото нормалното. Ама аз опитите съм ги правил преди година и повече не съм щото е играчка, еле па от три връзки копър да изцедиш нищожно количество сок.

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 10:05 от дядо хаджия

# 933
  • Мнения: 11 743
Имах предвид, че на втасало тесто, като сложиш пюре и започва сериозно месене, за да се разнесе равномерно. Ама, нали изкарваш въздуха така, тестото се сбива, а другата, бяла част, тя не е затегната толкова и втасват различно  Thinking Леле, дано се разберем  Simple Smile
Аз мисля, че най- удачно е, да се оцвети още при основното месене, но това означава, че няма как да стане в машината - 2-3 теста, в 2-3 различни цвята, също и не може да втасва там на едно  Thinking

# 934
  • Мнения: 459
Pina, при мен програмата за пица е 45 мин - през това време бялата част си втасва навън, а цветната си втасва в машината. програмата ми за печене е 1ч и 30мин - 15мин подгрява и тогава започва печене (аз й не я оставих докрая). Не изглеждаше като недовтасал, но и аз не съм голям капацитет в тази област  Embarassed
Изглеждаше си добре хлебчето.... Може и да не съм го направила както трябва, но като за първи опит, смятам, че се справих  Flutter

# 935
  • Мнения: 1 147
Аз като правих шарения хляб си омесих тестото в машината, извадих го, разделих на две и пак в машината омесих това с доматеното пюре (аз сложих лютеница) (пуснах програма само месене, без втасване и докато цветната част се месеше, другата стоеше отвън за тези 15 минути, за които се меси цветната)
След това си оформих хляба, сложих го в машината да втаса и като реших, че е втасал, пуснах програма печене ... т.е. само едно втасване имаше при мен ... но се получи доста добре.

# 936
  • Мнения: 3 621
Здравейте искам да ви помоля да ми дадете изпитана рецепта за хляб с канела и стафиди. Моята пекарна е Мулинекс 3000

# 937
  • София
  • Мнения: 372
много ви благодаря за комплиментите към хляба  newsm03
и се получи вкусен. веднага казвам  Peace

значи месих отделно двете теста на програма месене. много съм болна и много бързах за да излезем на слънчице и малко едно към гьотере го правих.
само си  премерих киселото млякото /150 г/, за да знам че ще ми се получи еднакво количество от двата цвята,
разбих едно яйце и го разделих горе долу на две,
сипах по-малко от 1 1/5 с.л. кафява захар,
сол ... незнам колко  Embarassed може би 1 - 1/2 ч.л.,
олио - директно от бутилката - 1-2-3 клоквания,
в червената част около 1 с.л. червен пипер и шарена сол - ей така ръснах,
брашно
по-малко 1 1/2 ч.л. мая
при месенето добавях БКП /за двете теста отиде около 700 г/

и тук сега не ми се смейте  Party нали помните, че съм болна и ми е лошо  Naughty

при мен 5 мин меси и 5 почива. ама на мен не ми се чакаше почивката и рестартирах машинката отново да започне отначало. та меси 10 мин общо и в купа във фурната за втасване.
всяка топка се получи по около 500 и нещо грама.
за другата част с пасатора минах магданоз и киселото мляко и останалото е същото.
после преместих казанчето във фурната при червеното тесто и като втасаха разточих разделените топчици на елипса - една върху друга и в казанчето пак да втасва. пуснах хляба на 1 час печене и беж на вън, ама го мислих  Peace
зеленото тесто беше добре зелено, ама като се изпече нещо се загуби  newsm78
извинете за подробностити, ама може някой да го интересува  Hug

# 938
  • София
  • Мнения: 8 495
Пина, ми да обсъдим варианта, тестото се разделя на две или три части примерно. Едната част се връща в машината да доомесване с домати или лютеница, а другите отиват на хладно да не втасват. После иде ред на другата част и така. Инак кат са замисля аз като накъсам тестото на парчета нали и го пусна в оная хала (хлебепекарната) и тя го подпука едва ли ще и се опре и въздух и не знам какво.

# 939
  • Мнения: 9 785
ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ С ЯЙЦА

150 мл прясно мляко
3 яйца / мойте бяха съвсем малки /
40 г маргарин
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
350 г бяло брашно
140 г царевично брашно
7 г суха мая



Пекох го на програма за сандвичи, но не ми бухна до горе, както очаквах. Следващият път ще го пусна на основната програма.

# 940
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 773
Ердинч много благодаря, а и на всички които ми отговориха.  bouquet
Ще опитам таблицата, да видя какво ще се получи.
И каничка ще си купя и няма да се отказвам да опитвам, защото вкуса на дом. хляб е несравним. Laughing
(намерих и аз на кой да го кажа)

po, радвам се, че още първите хлябове са ти се получили. Наистина вкусът на домашния е различен  Crazy
И аз в началото ударих на камък с меренето, затова реших да се изръся с 25 лв. за една ел. везна и сега съм много доволна.

Аз продължавам да си чакам да ми поправят машината, междувременно у нас станах любими бързите половинчасови питки на Карина без втасване.

# 941
  • София
  • Мнения: 372
Аз продължавам да си чакам да ми поправят машината, междувременно у нас станах любими бързите половинчасови питки на Карина без втасване.

е стига де  #2gunfire то не е ли повече от месец вече  ooooh! имат ли право!!! като не могат да я поправят - да я сменят   #Cussing out

# 942
  • София
  • Мнения: 254
Здравейте, доста често хвърлям по едно око при вас но не съм писала многооо отдавна Embarassed.

Ще ви бъда страшно благодарна ако ми кажете по коя рецепта правите двуцветния хляб? Рових из цялата тема, но самата рецепта не видях .

Моите поздравления за вашите вкусни хлебчета  bouquet.

# 943
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 773
valia m, мисля, че няма специална рецепта. Взимаш която и да е рецепта за хляб и го замесваш. Делиш на две и на едната половина слагаш допълнително кетчуп или доматено пюре за цвят. Завиваш и печеш.

Ако съм сбъркала нещо, нека някой ме поправи.  Blush

# 944
  • София
  • Мнения: 17 652
Момичета, Ердинч и дядо хаджия, (  Wink ), за шарения хляб, кога слагате доматеното пюре/лютеницата? При първоначалното омесване или след основното втасване? В машината ли месите, как процедирате?

Аз преди време правех хляб с лютеница, слагах я на мястото на водата...

Общи условия

Активация на акаунт