А вие на какво мнение сте?

  • 2 138
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 12 665

Много е просто!На практика би следвало тези храни да са най-евтини,защото не са и преработвани,но производителите на здравословни храни са твърде малко в България и нямат конкуренция.Защо да не печелят повече?Ако имат достатъчно конкуренти със сигурност ще паднат и цените.Така е в търговията.Когато си сам на пазара,можеш да си позволиш всичко,но когато се появи конкурент,той смъква цената,за да печели клиенти и тогава започва истинското падане на цените,а това идва от съревнованието и начина да се печелят клиенти.
А плодовете и зеленчуците са скъпи,защото ги продават на 100% печалба /знам го от сигурен източник/,а и търговците на плодове и зеленчуци наистина се възползват от това,че българина ,започва да им обръща все по-голямо внимание.А каква по-добра печалба от това?

А защо говориш все за българина. по чужбина не е по-различно.

# 16
  • Мнения: 1 394
Незнам как е в чужбина,затова говоря за българина и понеже не обичам да говоря,за неща,в които не съм сигурна.

# 17
  • Мнения: 11 747
Каква е логиката черното брашно да е по-скъпо от бялото?

По- скъпо ли е? Аз не съм гледала цените на брашната. И хляба не знам, дали е по- скъп, но за чужбина знам, че черния хляб е по- скъп.
Черните брашна са с по- голям добив и би трябвало да са по- евтини, но е възможно и да не са. Те са с по- високо съдържание на мазнини и ензими и това прави съхранението им по- трудно.
За черния хляб вече, нямам обяснение как би могъл изобщо да е по- евтин от белия!  Thinking  Той се прозвежда в пъти по- трудно, изисква много повече време, труд, агрегатите са по- сложни и по- скъпи, брака със сигурност е по- голям. Това, предполагам, е и причината, да се произвеждат бели хлябове, които се оцветяват с кафе, какао, боя или каквото дойде и да се продават за черни. По- лесно е и по- евтино, в сравнение с истинския черен хляб.

# 18
  • Мнения: 2 018
Е и за кафявата захар се чудя защо е по-скъпа от бялата, ама отговор няма.

# 19
  • Мнения: 14 654
Като цяло смятам, че статията е набързо скалъпена от немай къде, все едно е написана от човек, който не се интересува от здравословно хранене, но е прочел по нещо от тук и там, за да си напише материала.
Особено частта за захарта и кариесите, и ужасът на децата от зъболекаря е малоумна. Ако ядеш само бонбони и майонеза с бял хляб наистина може да те стресне статията, иначе - не  Mr. Green
Но съм съгласна с това, че някои болести идват от лошото хранене, не всички обаче.

# 20
  • Мнения: 5 710
Ами мисля, че има много информирани хора, да. Интересуват се, знаят, внимават, търсят качествения и здравословен продукт.
Това, което ме притеснява е по-скоро нарушаването на разни стандарти при производството на храни, на отглеждане на култури, животни.. Мляко без мляко, салам без месо ... и т.н.
Мен напоследък ме вълнуват пилетата, все повече се чува  No more chicken, аз мисля, че пилетата са адски вредни, ще гърми тепърва темата.

dodyniki, прочетох 100% надценка на плодове и зеленчуци и искам да отговоря. Изглежда ти много, всъщност не е толкова много, даже ми се струва малко.  Като свалиш фиксираните разходи на продавача ( примерно наем на сергията, бензин на камиона, разходи за счетоводител, данъци и т.н не им ги знам), после приспаднеш това, което им  остава, като стока непродадена ( при плодовете и злеенчуците има страшно много остатък, който се изхвърля, но е платен), печалбата им изобщо не е 100%. , а е под 30-40%. Просто отстрани е адски лесно да се говори "Взел една ябълка за 2 и я продава за 4", но тая сметка, ако беше вярна... всички щяхме да продаваме ябълки))))

Последна редакция: пн, 20 апр 2009, 15:27 от 10cent's

# 21
  • някъде другаде
  • Мнения: 629



По- скъпо ли е? Аз не съм гледала цените на брашната. И хляба не знам, дали е по- скъп, но за чужбина знам, че черния хляб е по- скъп.
 
При нас черният хляб е по-евтин.
По темата - информирана съм , но не ми пука. Повече хора са умрели от катастрофи , а не от нездравословно хранене. Шрябва ли да се качвам на кола? newsm78

# 22
  • Мнения: 5 710
Няма как 'черен хляб' да е по-евтин!
Черните брашна са по-скъпи най-малко, технологиите са различни също.
Черния хляб/брашно се произвежда далеч в по-малки количества, цената е по-висока и заради това.

# 23
  • Мнения: 543
Амиии... на мнение съм, че ми се ядат вредни храни и не искам да умра здрав

# 24
  • Мнения: 1 394
Цитат
dodyniki, прочетох 100% надценка на плодове и зеленчуци и искам да отговоря. Изглежда ти много, всъщност не е толкова много, даже ми се струва малко.  Като свалиш фиксираните разходи на продавача ( примерно наем на сергията, бензин на камиона, разходи за счетоводител, данъци и т.н не им ги знам), после приспаднеш това, което им  остава, като стока непродадена ( при плодовете и злеенчуците има страшно много остатък, който се изхвърля, но е платен), печалбата им изобщо не е 100%. , а е под 30-40%. Просто отстрани е адски лесно да се говори "Взел една ябълка за 2 и я продава за 4", но тая сметка, ако беше вярна... всички щяхме да продаваме ябълки))))
 
В магазините имат абсолютно същите разходи и също хвърлят продукти,но не ги продават на 100% печалба,а на 20-30 доколкото знам.А и плодове и зеленчуци могат да се намерят и на половината от цената на която се продават на пазара.Зная и какви са всеки ден цените на борсата.Съгласете се ,че по празниците се надуват изкуствено цените на плодовете и зеленчуците.Една моя позната казва така:"В чужбина по празниците намаляват цените,за да може всеки да си купи,а в България по празниците ги увеличават,защото всеки ще си купи...а така се правят пари!"
Цитат
Мен напоследък ме вълнуват пилетата, все повече се чува  No more chicken, аз мисля, че пилетата са адски вредни, ще гърми тепърва темата.
И как няма да са вредни,като ги хранят с какво ли не за по-бърз разтеж и повече продукция...естествено ,че ще са вредни.Баба ми гледа пилета по два месеца и пак немогат да станат с такива бутове,като купешките...къде ли бърка???Сигурно дето им дава царевица,жито,просо и ги пуска да пасат.... Wink
Цитат
Повече хора са умрели от катастрофи , а не от нездравословно хранене. Шрябва ли да се качвам на кола?
От нездравословно хранене не се умира,а човек се разболява от тежки и нелечими болести.Питаш дали да не се качваш на кола?По твоята логика,ще пресечеш ли улица с натоварено движение със завързани очи?Точно това правим всеки ден-хапваме си боклуци и незнаем в кой ден това ще окаже влияние върху организма ни и ,кога ще се разболеем от коварната болест-просто на късмет.Е ,в този случай предпочитам да не разчитам на късмета си ,а да си пресека на зелен светофар...Ами дай да я караме през просото,защото утре можем да катастрофираме или да ни блъсне някой рейс...така де!Преди две години предупредиха свекърва ми ,че кръвната и захар е на границата и има голяма вероятност да се разболее от захарен диабет тип 2.Наложиха и диета и и казаха да се храни здравословно.Това тя го спази три дни и после продължи по старому:"Нищо ми няма,айде сега пък това няма да ям,онова няма...какво да ям...утре може да ме смачка някоя кола...няма да се тормозя ,я?"-точно това бяха нейните думи.Месец по-късно при нея започна адско главоболие,замаяност,сухота в устата...отиде да си направи изследвания...хоп-диабет тип 2.Връщане назад няма!Пие лекарства,а успоредно с това и се наложи наистина да се храни здравословно и да не поглежда към сладкишите и повечето плодове/които тя обожава/Наред с това отвреме на време получава световъртежи,пак главоболие,изследват я всеки месец и търчи за лекарства и здравословни храни.Сега думите и са такива:"Ако можеше само да се върне времето ,в което ми казаха да внимавам,само това искам сега!Тогава не ми пукаше.И защо ли тогава не започнах да се храня така-нямаше да умра,но нямаше и да се разболея и да пия лекарства до края на живота си.Сега пак се храня здравословно,но се налага и да търпя тези главоболия и да се тъпча с лекарства.По-добре щеше да е да бях се хранила  така, преди,когато ме предупредиха,отколкото сега и то със останалите ужасни "екстри"!
Ей за това говоря.Какъв е смисъла да се тъпчеш с боклуци и после да агонизираш до края на живота си и да не знаеш,какво те чака утре-каква болка,какъв пристъп и дали ще можеш да станеш бодър от леглото си...

Последна редакция: пн, 20 апр 2009, 21:55 от dodyniki

# 25
  • Мнения: 3 736
Какъв е смисъла да се тъпчеш с боклуци и после да агонизираш до края на живота си и да не знаеш,какво те чака утре-каква болка,какъв пристъп и дали ще можеш да станеш бодър от леглото си...

Е, е, това малко крайно ми звучи, сякаш е абсолютно задължително всеки, който се храни не на 100% здравословно да се докара до 'агонизиране'. Stop
А поведението на свекърва ти е класическото "след дъжд качулка", нали?
Аз за себе си съм наясно, че от каквото и да се разболея, до голяма степен ще е резултат от начина ми на живот, съответно вредните ми навици. Оообаче, съвсем по темата, информирана съм за вредностите описани в тази (наистина адски досадна) статия, но съм също така информирана и за често спорното качество на "здравословните" алтернативи на тези вредни храни. Така че, да задам и аз въпроса: на фотосинтеза ли да караме? Лично предпочитам да ми е вкусен живота и си слушам нуждите на организма.

# 26
  • Мнения: 958
Този текст е копиран от книгата на Лидия Ковачева, и като е изваден от контекста някак си се губи връзката, според мен.
По принцип е така, но малко трудно приложимо в България, в момента.
Черният хляб, всички знаят колко е черен, предполагам това важи и за брашното. Миналата година купих пълнозърнесто брашно от мелница в едно село и разликата е огромна, спрямо купешкото, да не говорим, че ако не го смесиш с поне малко бяло, нищо не става (или на мен поне не ми става ).
Кафявата захар в магазина, е корено различна от истинската нерафинирана кафява захар, която навремето се продаваше много евтино по пазарите, главно за ракия я използваха.
Солта, за мен необосновано е вредна, тоест в нормални количества, няма как да е вредна.
Общо взето, всичко звучи много идеалистично. Добре съм запозната, за някои неща спазвам и се храня здравословно уж, за други просто няма как.

# 27
  • Мнения: 1 394
Цитат
Е, е, това малко крайно ми звучи, сякаш е абсолютно задължително всеки, който се храни не на 100% здравословно да се докара до 'агонизиране'.
А поведението на свекърва ти е класическото "след дъжд качулка", нали?
Аз за себе си съм наясно, че от каквото и да се разболея, до голяма степен ще е резултат от начина ми на живот, съответно вредните ми навици. Оообаче, съвсем по темата, информирана съм за вредностите описани в тази (наистина адски досадна) статия, но съм също така информирана и за често спорното качество на "здравословните" алтернативи на тези вредни храни. Така че, да задам и аз въпроса: на фотосинтеза ли да караме? Лично предпочитам да ми е вкусен живота и си слушам нуждите на организма.
Ето тук грешим!"Нека ми е сладичко и да си угодя,пък ,като се разболея ще му мисля!"Ако повечето хора мислят така и при тях след време положението ще е "след дъжд качулка"Неможе да тровим организма си 20 -30 години със всякакви храни-торти,вафли,шоколади ,бисквити ит.н./списъка е много дълъг/ и ,когато се разболеем ,тогава да се сетим ,че е трябвало да се храним здравословно.Като казвам здравословно,това не означава,че веднъж в месеца или на седмица не можеш да си позволиш някоя вафла или парче торта.Става въпрос,че при някои хора това е ежедневие и те немогат да си представят деня без солети вафли или чипс.Просто е добре да се съобразяваме със здравословното хранене и здравословният начин на живот...трудно се възпитава напълно здравословен начин на хранене,след 20 години безразборно такова,освен ,ако не е крайно наложително./има и такива случаи/
А някой беше споменал за въпросният и толкова обсъждан стрес,който всъщност на много хора им е удобно да се оправдават с него.Ако човек се храни здравословно,не пуши,не пие и се движи достатъчно...такова нещо "стрес"-няма!Стреса си го докарваме ние-знам го от личен опит.Не веднъж или два пъти съм била подложена на стрес,но когато намалиш вредите около себе си,той се свежда до минимум и не  устещаш на практика ,че има такова нещо.Ако не се храня здравословно,пуша по кутия на ден,работа седнала по цял ден в офис и вечер се отбивам в кръчмата на по чашка....ооо,несъмнено ще съм подложена на стрес,няма как.Но малко са тези,които се запитват откъде им идва стреса...и също малко са и тези,които са отстранили повечето причини и са го свели до минимум в ежедневието си...
И всички популярни болести идват от неправилното хранене,а стресът е само "отключващият" фактор.Така,че от тук следва,че когато човек се храни що годе здравословно и намали до минимум стреса ,около себе си,вероятността да се разболее от някоя болест на старини се свежда до минимум./все пак има и генетични фактори/

Общи условия

Активация на акаунт