Отговори
# 240
Дубай няма нищо общо с Иран, изобщо не могат да се сравняват.

# 241
Тити е права,

Дубай е изключително туристическа дестинация, там всеки ходи облечен както си иска, сервира се алкохол.
Тук в Иран, жените, независимо дали са чужденки, туристки за длъжни да спазват облеклото и нормите на поведение на исляма на обществените места. Мъжете пък нямат право да носят къси панталони. Алкохол няма никъде, вносът му е забранен, ако те хванат, може и на бесилото да отидеш. И като казах бесило, в южната част на града, все още бесят по крановете за назидание. За щастие, до този момент не съм се натъквала на подобна гледка, дано никога не виждам такива неща. Законите са строги и варварски, но предвид това че хората не са дисциплинирани, е може би оправдано. За кражба режат пръсти. За наркотици, проституция и прелюбодейство бесят. Годишно има около 300-400 екзекуции.

Не всичко е лошо, ние сме в северната част на Техеран, която се води по-заможна. При нас е чисто и горе-долу подредено. Има зеленина, облеклото е по-фриволно ( по-шаренко, шаловете са до средата на главата, не са черни..)

Аз съм тук за 3-4 години, така че ще го изтърпя, но местните...

За да ви шашна още малко, тук дамските фризьорските салони са замаскирани с тъмни стъкла, щори и не се виждат с просто око. За незнаещите фарси е много трудно да намерят салон. Също магазините за дамско бельо са покрити. А ако случайно са смесени с тези за мъжко бельо, са разделени със завеса, аз като една невежа, около 4 месеца търсих магазин за бельо, накрая питах в един общ, и ме заведоха зад завесите (аз мислех че това са складови помещения).

Ето малко клипчета за движението, правени преди 3 години, сега много по-зле:
http://www.youtube.com/watch?v=5IBIz2D-Mcw

А тук ще видите, най-добото от града:
http://www.youtube.com/watch?v=qy4difUazd0&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=ICgwVmNVVI0&feature=related

Има много пазари и търговски улици, които са интересни за разглеждане, има улица на парфюмите,на килимите,на куфарите, на обувките, и тн. Парковете са големи и много добре поддържани, има много розови градини, все пак Иран е страната на розите. Има много сладкарници - иранците са царете на сладкишите, италианците, има мнооого да ги гонят. Освен това има и много ресторанти, в крайна сметка като няма барове и дискотеки, хората наблягат на яденето.

# 242
  • Немция
Ioli, много интересен разказ!
Трафикът по улицата е "убиец", по закона на джунглата. Crazy

Доколкото ми е известно от една моя бивша съквартирантка-иранка, Техеран е многомилионен град; зимно време ходят да карат ски в планините. Забранено е да се правят партита по домовете- тя със свои роднини решили да празнуват по някакъв повод с оркестър, с музика на живо и е дошла полиция, за да разтури веселието. Полицията не е била там заради вдигане на шум, а поради всеобщата забрана, за която вече споменах по-горе.

# 243
  • в Tara
ако някой ден случайно попадна в иран сигурно ще приключа на първия кран

ioli, много интересно. продължавай да разказваш, моля  Wink

# 244
Забранено е да се правят партита по домовете- тя със свои роднини решили да празнуват по някакъв повод с оркестър, с музика на живо и е дошла полиция, за да разтури веселието. Полицията не е била там заради вдигане на шум, а поради всеобщата забрана, за която вече споменах по-горе.
аз пък съм виждала снимки и клипчета от домашни партите на роднините на един познат иранец... музика, танци и шарени дрехи.... мъжете и жените (не бяха забулени) заедно в едно помещение... може би защото семейството му е доста светско.

# 245
  • Немция
И нейните родители изглеждаха модерни хора, виждала съм ги на живо, когато й идваха на гости, но ...

# 246
Радвам се че ви е интересно, на мен все още също ми е интересно.

Да забранени са партита от всякакъв тип. Алкохолът също, НО...
Повечето средностатистически Техерански домове са по над 300-400 кв. С гооолеми холове, кухни., джакузита, басейни и тн екстри.
Понеже няма барове, хората са принудени да си купонясват вкъщи. Колкото и да забраняват, иранските купони са много, и са доста фриволни и бурни. Не говорим само за музика, алкохол, по такива частни партита стават страшни оргии. Иранките ходят почти голи. Има къщи с подземни дискотеки, оборудвани с последен писък на DJ техника, бар с толкова алкохол, все марков, говоря за отлежали уйскита от 30 годишни нагоре, питиета, които даже не сме и чували. Всичко това е под сурдинка. Един вид обществена тайна.
Понякога в различните посолства има разни празненства, на които са поканени и иранци, съответно когато си в посолство, носенето на ислямските одежди отпада, е тогава, не можете да си представите за какво иде реч. Европейките и въобще жените от белите държави са нормално облечени за събитието, по скоро консервативно, иранките, са с едни голи гърбове, тоалети..., ум да ти зайде.

Друго интересно което се сещам е по рамазана. Тогава 1 месец не се яде и не се пие след изгрев слънце. За сметка на това от 19.00 всички заведения са пълни, има и опашки от по 30-40 човека чакащи да влязат. Та по време на този месец, аз си ходех по улиците бременна и си пиех вода, ако знаете как лошо ме гледаха...ама нямаше начин Simple Smile. Питах си доктора (много свестен иранец), как издържа тоя народ. И той ми обясни, че честа практика е да се ходи на лекар и да си измисля някаква медицинска причина, заради която да могат желаещите да си пийват и хапват и през деня  Joy. Та по този повод, съм се чудила защо са толкова лицемерни и власт имащите в Иран, пък и народа.
Любима дестинация на иранците е Варна. Купон, пиене, жени, плаж...

На плаж жените в Иран ходят с дрехи Party. Дълги ръкави и дълги панталони и шал. Има и бански Joy hahaha, представете си цял бански с дълги крачоли (широки тип, шалвари) и дълги ръкави (тип буфан), ха сега си представете как се излиза от водата с такъв бански Joy hahaha много са смешни. Иначе има и закрити басейни,  отделно за мъже и за жени. Там се ходи като в белите държави.

Тук най-разпространената операция е възстановяване на химена. Щото трябвало да са девствени при брак. Та пак същия доктор ми е разказвал, че е имал клиентки с по 5-6 такива операции, накрая казал на едната, да се .... на воля, па като реши да се жени, да дойде.

Такива ми ти работи при нас в персийско  bowuu.

# 247
Йоли, а ти там ли си раждала?Разкажи?

# 248
Ето малко клипчета за движението, правени преди 3 години, сега много по-зле:

Ужас, тези с моторчетата са като хлебарки  ooooh!

Познавам много добре иранския политически живот.
Но колкото и да прихващаш нещо от тук от там за ежедневието, друго си е разказа "преживяно"..

# 249
Кала,

Да тук родих, тук забременях, тук карах цялата си бременност.
Медицинските им услуги са на ниво. Бих казала, че в това отношение България е доста по-назад. Докторът ми е завършил в БГ, специализирал във Франция дълги години и най-важното говори перфектен български. Раждах в най-обикновена държавна болница, за която той ме предупреди, че е с остаряла материална база, но по-добри специалисти и лекарства. Имах избор между тази клиника и частна модерна, но послушах доктора и не съжалявам. Стаята ми беше с 1 легло за мен и кушетка за майка ми, ТВ, хладилник, собствен санитарен възел, за щастие със седалка, душ, няколко вида сапун. Не видях една паяжина или боклук метнат в някой ъгъл, идеална чистота. На влизане ми дадоха торбичка със джапанки, прибори, сапун, паста и четка за зъби, нощница, болничната зелена операционна дреха, стъклена чаша. Родих планирано секцио ( тук никой лекар не се наема на естествено раждане с чужденки, 3ма ми отказаха). Нямах медицински показатели за секцио, но се съгласих. Операцията мина за 30-40 мин ( от 8,45 до към 9,30), бях с пълна упойка от която се събудих на 10тата минута след операцията, без повръщане, главоболие или каквито и да било "есктри". Цяла нощ сестри и санитарки идваха да ме проверяват как съм, дали искам болкоуспокоителни. На другия ден не дадоха на майка ми даже чехлите да ми подаде, всичко правеха те с усмивка на уста. Бебето ми го донесоха на 3я час и си беше при мен през цялото време. Изписаха ме на следващият ден към 13,00 часа. Качих се пеша до 4я етаж където живеем. На 5я ден вече ставах и си ходех, бях като нова. Операцията ми е малка, като косъм тънка, не ме боли, не дърпа, не опъва. Не ме болеше и преди това, имаше разбира се дискомфорт при кашляна, но не е страшно.
Всички изследвания по време на бременността си ги правех в близката до нас частна клиника, цените са по-ниски от тези в БГ. А клиниката е като хотел, мрамор, дограми, ламперии, идеална чистота, учтив персонал, вежлив и усмихнат. Хигиената, боже, по-чисто отколкото вкъщи. В тоалетните имаше по 2 вида хартия и сапуни. Всички работят с ръкавици и всички игли и спринцовки се вадят пред мен в стерилни опаковки. Имах малък спор с един друг доктор в частната клиника, на 3тата седмица отидох за ехография, че имам едно кухо яйце януари 2008, и ми беше важно да нам дали всичко е наред. Та отивам, аз съм добре тапицирана, и трябва да ме гледа вагинално за да се види нещо, на коремен ми каза, кухо, яйце. Аз се заинатих че искам вагинален. Той не ще, нямало нужда, рано било. Аз се инатя, накрая ми обясни че не било прието, само ако имало нужда, иранките не искали....Аз му се скарах, че съм си платила и докато не ме прегледа няма да си тръгна, че не съм иранка, нито мюсюлманка и не ме интересуват техните нрави. Та накрая ме прегледа, оказа се че всичко си е наред, а той ми се извини. След това при всеки преглед все той се падаше дежурен и беше безкрайно внимателен, подробен.

Педиатрите им са добри, но прекаляват с витамините, нашата ми изписа мултивитамини на 2я месец, аз я попитах до кога трябва да се дават, тя отговори до 2та година. Аз си помислих че се шегува, тя ми се обиди...Не че давам витамини...Мисля, че е прекалено.
Иначе дечицата им не са така миловидни, като нашите. Големи са им главичките и са много космати. Според мен размерите са свързани с приема много витамини, които тук са на мода. На Деничка не можем да й намерим шапка, всички са й големи.

Сега тук предстоят избори и започнаха да ни ограничават Интернета, от 2 дни нямам facebook, snimka.bg, dnes.bg  и доста други нормални сайтове, skaype не набита. Предполагам, че с наближаването им съвсем ще изчезне Интернета...

Това от мен, ако имате въпроси питайте, ще разказвам Simple Smile

# 250
Moмичета, не мислите ли, че е по-добре постингите на ioli да са преместят в нова тема, специално за Иран?
Така ще прочетат доста хора.

# 251
И друго през 1 ден от седмицата се затваря 1 улица на всеки квартал и се превръща в пазар за пресни плодове и зеленчуци, при което всички се втурват да пазаруват от там и вместо да ги носят на ръце мъкнат едни колички на 2 колела. 

това пък защо да е странно- аз бих го нарекла улеснение- тук навсякъде пазарските покупки се пренасят с колички, защо да ти умаляват ръцета newsm78
И аз не разбирам защо е странно. Аз съм супер щастлива когато е ден да дойде пазара, страшно улеснение си е

# 252
Родих планирано секцио ( тук никой лекар не се наема на естествено раждане с чужденки, 3ма ми отказаха).

Защо не се наемат?

# 253

Сега тук предстоят избори и започнаха да ни ограничават Интернета, от 2 дни нямам facebook, snimka.bg, dnes.bg  и доста други нормални сайтове, skaype не набита. Предполагам, че с наближаването им съвсем ще изчезне Интернета...

а ти видя ли си личните съобщения, писах ти коя програма ти ги отваря...на нас също са ни блокирани редица сайтове...по принцип  Wink

# 254
Дубай наистина е доста по цивилизован, но това с държенето на ръчичките при мъжете както и хвърлянето на бележчици от колите съм го виждала не веднъж. Като се добави, че са ислямски държави и двете (Дубай е град де) все нещо общо има между  двете.

ioli, клипът с трафика много ме шашна. Даже го показах и на мъжа ми уж да го шашна, но той каза че това е нищо, в Бомбай и Пакистан било още по зле. В Бомбай улично платно с 4 ленти и по него карат 8 ленти коли на по 1 см една от друга.  #Crazy Бе мен Лондонското обратно движение ме побърка, на няколко пъти не ме сгазиха, камо ли по Далечния изток. Как съм свикнала на тукашния ред сигурно и в София ще ме е страх да ходя по улиците вече  ooooh!

Даже още поразгледах от Иран

http://www.youtube.com/watch?v=mflLNAwqu_c&feature=related

Общи условия

Активация на акаунт