Бъдещи майки- ЮНИ 2009! Тема №55

• 15 975
  • 295
  •   1
Отговори
# 165
Момичета треперенето от този Гинипрал само в началото ли е или докато се пие?

Гъди ако говориш за тези дебелите превръзки дето са като памперс при нас ги има в аптеките,
но по добре да те насочат мамите от София

the1 в тази тема има различни мнения за смъкване на корема  http://club.biberonbg.com/read.php?5,71794

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 11:43 от Fresh_

# 166
Какво се замислих и се сетих да ви питам: задължително ли е да ви "падне" корема преди да родите? Нали знаете, казват, че когато бебчо се намести вече в изходна позиция ниско долу, корема изглежда спаднал и по-ниско! Та задъжително ли се получава или е повече в графа "възможно е"? Ако на някой му звучи тъпо, се извинявам, ама се сетих и не можах да си спомня как беше при сестра ми пък и не се сещам да съм чела нещо по въпроса...
Гъди, аз не мога да ти отговоря за оттичането на краката! Ако моите са оттичали някога то даже и не съм им обърнала внимание  Whistling А за превръзките, аз смятам да си взема нощни на Always, въпреки, че в болницата имало и не изискат, ама аз съм малко капризна и не понасям всякаква материя  Simple Smile

# 167
И аз се чудя за падането на корема  newsm78  Моят върви право напред, ама вчера, като отидох в офиса, една колежка (малко философка си пада, все ме наплашва с врели-некипели) ме гледа и вика: Ооо, ама той ти започнал да ти се смъква коремът  Shocked 

Направо ме уби. Като се прибах, се загледах в огледалото, ама не можех да се сетя преди какъв ми е бил коремът. И все пак си мисля, че още не ми се е смъкнал. И предполагам, че ще усетим, когато това започне да става  Peace

the1, една приятелка ми каза, че лохиите били доста обилни и не знам дали с обикновени превръзки ще стане работата. Също така ми каза, че много миришели и съвсем ме озадачи  Tired  То пък само гадости след раждането се очертават.

Ааа, и май след нормално раждане, когато се стои 2 часа, преди да ни качат в следродилното отделение, се слагат торби с пясък и лед върху корема за притискане на матката.

Я мамите с опит да се изкажат и по тези въпроси  Hug

# 168
За смъкването на корема - моят вече е много ниско, но при мен нали е почнал родилен процес и затова. По принцип се смъква.

За торбите с пясък - слагат ги. Слагат и подлога под дупето, която на мен лично много ми убиваше.

За превръзките - и миналия и този път ще ползвам нощните на Always. Няма да купувам специални.

# 169
 Искам да попитам полага ли се 15 дни платен отпуск по бащинство след раждането на дете?
И кога може да се ползва,веднага след раждането или примерно една седмица след това(в случай че болничния престой е по дълъг)

# 170
Искам да попитам полага ли се 15 дни платен отпуск по бащинство след раждането на дете?
И кога може да се ползва,веднага след раждането или примерно една седмица след това(в случай че болничния престой е по дълъг)

Райче, ето инфо за този отпуск:

"Отпуск при раждане на дете в размер на 15 календарни дни имат право да ползват всички бащи, работещи по трудово или служебно правоотношение. Те могат да ползват това си право от 1 януари 2009 г., считано от деня на изписване на детето от лечебното заведение, в случай, че имат брак или живеят в едно домакинство с майката на детето.

За целта бащата трябва да подаде писмено заявление до работодателя/органа на назначаването за ползване на отпуска, да посочи датата, от която иска да го ползва, както и да декларира, че се намира в брак или живее в едно домакинство /фактическо съжителство/ с майката на детето. Към заявлението той трябва да приложи документ от лечебното заведение, удостоверяващ датата на изписване на детето.

Работодателят/органът на назначаването е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението. Ако бащата няма право на този отпуск, работодателят/органът на назначаването е длъжен да го уведоми за това незабавно, като мотивира отказа си.

Отпуск поради бременност, раждане и осиновяване
Чл. 163.
(7) (Нова - ДВ, бр. 108 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Когато майката и бащата се намират в брак или живеят в едно домакинство, бащата има право на 15-дневен отпуск при раждане на дете от датата на изписване на детето от лечебното заведение."

# 171
Рая .. подава се молба ро работодателя от таткото .. със бележка от болницата кога ще те изписват .. и се счита от деня на изписването от лечебното заведение ... още требва да има копие от сключен граждански брак или нещо с което удостоверяваш че живеете на семейни начела ....

# 172
Fresh, тук мамите казват, че свикват с треперенето  и не им прави впечатление от гинипрала- аз прецених, че щом аз не се чувствам добре от него и ми причинява големи неразположения, представям си как му вреди на бебчо моето сърцебиене и ускорен пулс и реших да не го друсам повече, защото бях писала и преди при моя кратък досег с тези хапчета, след всяко хапче беба не спираше да се бушува из корема ми, ама мощно докато треперех и от това съдех, че и на нея не и е добре!! Rolling Eyes

Превръзки за след раждане, повечето ми познати са ползвали нощните на Always -вършели работа! За миризмата на лохиите, миришело на мърша, всичките ми приятелки и познати са ми го споделяли, дори са ми разказвали, че и през един час да се миеш пак си мирише ужасно!! За торбите с пясък, на нито една пак ще спомена от моите познати и приятелки, не са им слагали такива!

За ниския корем и моя според мен е нисък и на мен много хора ми го казват, че ми се бил смъкнал,  а според мен той си е такъв от самото начало!

И аз днес съм на преглед и ще видя какво ще ми кажат, но преди това ще видя моята позната дето роди в Токуда и ще видя и бебето!! Heart Eyes

# 173
  • около Варна
Привет, момичета, аз не съм от пишещите, че не мога да ви смагам на темпото Laughing, но пък редовно чета.

Та днес ужасно се развълнувах от новината и влизам да кажа:
 Честито на мама Ди, да са и живи и здрави дечицата и мноооого да я радват!

Торби с пясък на мен не са ми слагали предния път, май само при второ раждане слагат в ОБ Варна.

Гинипрала го пия по половинка и получавам ужасно сърцебиене и треперене някъде около половин час след като го взела, но контракциите ми поспряха и ще го спирам.

Превръзки си бях купила такива за родилки, дето са като памперси, но няма смисъл от тях, аз очаквах някакво ужасно кървене, а пък то изобщо не беше толкова обилно, в началото ми беше по-добре с лигнин заради епизиотомията, че превръзките много спарват.

Падането на корема мисля, че не е задължително.

Въпрос към варненските бременелки - някой мисли ли да ражда в АГ? аз съм се насочила натам, защото се водя рискова бременност поради РХ-несъвместимост, а все пак там е единственото неонтологично отделение, ако не дай си боже се случи нещо. Иначе съм чувала доста лоши неща за варненското АГ Sad

# 174
  • София
за превръзките и миналия път и сега мисля да ползвам само нощни
за лохиите на мен пък не ми направи впечатление да миришат чак толкова лошо, а съм с много фино обоняние.
за ниския корем аз моите деца ги нося много ниско, може и затова да имам толкова контракции. Но е така от самото начало, даже една мама в ЖК ми каза, че ми бил паднал вече много корема и аз и казах, че е паднал от самото начало  Joy

# 175
  • Плевен
Роси, много гадно това с хадяина. Ама се случват тези неща. Мисли, че всяко зло е за добро. На моя приятелка абсолютно като на вас в 8-я месец хазяина много им вдигна наема и те се мобилизираха, намериха си нова, много по-хубава квартира за много по-малко пари. И мъжът и с 2 приятели за 3 дни пренесоха всичко. Така че вярвам, че и при вас ще се уредят нещата  Hug

Фреш, от Гинипрала, който пия от 1-2 месеца си продължавам да си треперя, но аз не пия лекарството за сърцето, защото не са ми го предписали.

Корема наистина накрая видимо се смъква надолу. Скоро започнах да си го гледам, но все още не виждам да е започнал да слиза надолу. Стои ми като топка отпред, нали е все контрахирал, пък и малко съм качила - 7 кг., та засега ако се съди по това, няма да раждам тези дни.

Аз пък така искам да родя на Гергьовден. Много хубав празник, пък и нали бебето като се роди на празник си идва с името и с особен късмет, светията го закриля. Нищо, че е месец преди термина ми...

А за усещането кога ще родим някой казваше, че усеща датата, ами и аз така бях с Андреа - още от 3 месец говорех, че ще родя на Св. Александър - 30 август, и така и стана, 8 дни преди термин. Мама не можеше да се начуди как съм си говорела щуротии а пък накрая точно така си стана.  Flutter

Ох, забравих да посъветвам мамите с мънички дечица - да се опитат да подготвят детенцето за бъдещото бебе. Едни приятели преди седмица им се роди бебе, със секцио. Голямото детенце на 2.5 г. не свикнало да се дели от майка си, 5 дни големи драми, не спи и плаче, чака я да се върне от работа (така му казали) А като се прибрали - истерии, висока температура, припадъци. Скъсаха се да обикалят 3 дни по лекари и да я тъпчат с лекарства, много се шашнали. Накрая я завели при циганка да и бае (въобще не вярвам на тези работи, но е факт) и след 2 часа момиченцето се оправи, сякаш нищо не е имало. Явно от стрес и от уплаха, че е изгубило майка си е било всичко. Много ми стана жал и затова ви казвам ако има начин да си подготвите дечицата. Нашата е свикнала да спи събота и неделя при баба и дядо, а и когато съм в болница, затова по-малко се притеснявам.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 12:13 от anyto

# 176
  • Варна
Днес влизам да наваксам с четенето и като прочетох за Ди само си седях и се пулех пред монитора и не можех да повярвам  Grinning Grinning Grinning Мислех, че е рано още за всички ни. Да са й живи и здрави малките съкровища и тя да се възстанови бързо  Grinning Grinning Grinning Grinning Grinning   bouquet  bouquet  bouquet
wiwi и ние сме с различни резус фактори с мъжа ми, но аз си мисля да раждам в Окръжна. Другата седмица на Отворените врати ще отида да видя там как е. В АГ не е чак такава мизерия (поне в стаята където бях). Като бях за три дни там поне видях горе долу как е. Е, има си хлебарки наистина, но пък и минаваха поне два-три пъти за 24 часа да чистят. За отношението също не мога да се оплача, може би попаднах на свестни акушерки и сестри на смяна.
Само се надявам живот и здраве като дойде време да се ражда бебка мъжа ми да си е вкъщи, а не на работа, че е военен и дава 24 часови дежурства. Ще трябва някой приятел да ме кара до болницата или такси да си викам, ама как пък ще замъкна багажа до долу, блокът ни е без асансьор... Все се успокоявам, че всичко ще се нареди по най-добрия начин и си мисля позитивно Simple Smile
Аз както бях писала почти съм готова с багажа за болницата. Превръзки за родилки и еднократни гащи си взех от един склад за бебешки неща. Ама тея гащи дето съм си взела май не са каквито трябва, щото са си точно като памперси  Sad За превръзки ми препоръчаха и нощните на Либрес. Може и с такива да се запася, че тези, които съм взела са едни дебели. Днес ще излизам за нощничка за раждането, че си взех двечки ама са ми много сладки и не ми се иска да ги хвърлям, защото предполагам, че след раждането тая, с която съм ще стане на нищо.
А за бебка още нищо си нямаме Sad Другата седмица уж след ЖК ще ходим да понапазаруваме малко. Сега сме се заели с основното почистване вкъщи.
Роси, това за квартирата е много гадно. И ние сме под наем, но хазяите не мислят да качват наема и последно ни успокоиха даже, че до десет години поне няма кой да живее тук, че да ни карат да се изнасяме.

# 177
По въпроса за отпуска в размер на 15 дни, полагащ се на бащата - поста на Amorevole е много точен, но само искам да добавя, че освен в чл.163, ал. 7 от КТ, този отпуск е регламентиран и в чл.45а от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, където  е посочено, че към заявлението на бащата се прилага декларация от бащата и майката, че бащата е припознал детето и те живеят в едно домакинство /това го пиша заради двойките, които нямат сключен брак Simple Smile/.
Кокитка, бащата не моли работодателя да ползва този отпуск, а заявява, че ще го полза, поради което не подава молба, а заявление Peace

# 178
  • София
това че майката и бащата живеят в едно домакинство има ли нещо общо с адресната регистрация, защото таткото не е регистриран в София или само попълва декларация на своя отговорност че живее с майката?

# 179
За превръзките - миналия път в болницата ползвах само лигнин, те и лекарите така изискваха, носех си и нощни превръзки, но лигнина може много често и лесно да се подменя, а да събуваш и обуваш бикини и превръзка да слагаш си е зор след епизиотомията, но всеки сам си решава.
за лохиите на мен също не ми направи впечатление да миришат чак толкова лошо, за мен си беше като обикновен цикъл, само по-обилен, иначе и аз съм с много фино обоняние.
за ниския корем-по принцип след 35-36 седмица пада надолу, преди точно тогава ми падна и се облекчава дишането, а до 36 си расте все нагоре, на мен вече доста ми се притиска черния дроб и като легна по гръб започвам да се задушавам, а има още да расте 2-3 седмици, но ще се търпи няма как...
wiwi В АГ наистина останах приятно изненадана от доброто отношение на персонала, може би защото бях приета по спешност, лекарите мъже бяха много готини и акушерките много загрижени, е хлебарчици в родилното нямаше, но нагоре си има, минават да пръскат п-в тях, но все излизат.
Иначе и аз мислех пак в Окр.б-ца да раждам, ама ако не съм влязла в деветия, трябва в АГ. Торба с пясък на мен са ми слагали предния път, сега чух, че вече не слагали в ОБ Варна.

Последна редакция: пт, 24 апр 2009, 13:07 от vanny_76

Общи условия

Активация на акаунт