Петя беше дала рецепта за фалафел, в съдържанието е първа в безмесните ястия.
В заведенията имат няколко тънкости в приготвянето на фалафел - първо, слагат хляб (+сода за хляб), който има ефект, както при кюфтетата Второ - подправките - аз обичам да има много зелено във фалафела Слагат магданоз и листа кориандър, чесън и лук. Подправя се със сол, черен пипер и кимион. Освен това, в Израел ползват хумус - т.е. нахут, специално български сорт - той е по-дребен и казват, че той е най-хубавият, особено за хумуса за забърсване, както наричат тук пастата от хумус
Точните пропорции за фалафела:
2 чаши нахут, накиснати поне 12 часа във вода
2 филии хляб (може да се заместят с брашно - около четвърт до 1/3 чаша)
5 скалидки чесън
1/2 ч.ч. магданоз
1/2 ч.ч. листа на кориандър
(може да намалиш зелените подправки, но, дори и да не обичаш кориандър, намали го, но все пак сложи малко)
1 малка глава лук или 1/2 средна
1/2 ч.л. сода за хляб или бакпулвер
1 ч.л. кимион
сол (по-малко от 1 ч.л.), черен пипер, може и червен пипер да се сложи, ако обичате; кориандър (от семена) - върви - до 1 ч.л.
може да се сложи и малко люта чушка, тук има такъв пикантен фалафел и си има своите почитатели
За овъргалване - галета и сусам
Хумусът се пуска в месомелачка, заедно с хляба, лука и чесъна. Ние нямаме месомелачка, ползваме кухненски комбайн, но има разлика - с месомелачка става по-хрупкав, по-хубав е Ако е сухо, добавяме малко вода, колкото да стане годно за оформяне на топчетата. Разбърква се със зелените подправки и содата за хляб, след това се подправя и се опитва - трябва да се усещат подправки, при пърженето остротата им намалява Оставя се половин-един час, оформят се топчета, овъргалват се в сместа със сусама и се пържи в дълбоко олио. Поднася се със тхина (сос от сусамов тахан) и кълцана салата
От години не правя, защото много обичам и не се сдържам да не изяждам порции за трима. А и е калорична храна.
Но си имам любими фалафелджийници и ядем готов Като направиш веднъж, после започваш да "играеш" с пропорциите - може да намалиш зеленината, чесънът също търпи да се намали и да сложиш повечко лук напр.
harris bell, привет!
Аз представям повече ашкеназката кухня, но и от сефарадската има много рецепти