Re: КЛУБ "РОДИТЕЛИ-ЧАСТНО ОБРАЗОВАНИЕ" 14 - таксите

• 29 583
  • 302
  •   1
Отговори
# 165
И аз имах точно това предвид - изглежда системата на цялото образование (ДУ и ЧУ) е неадекватна в БГ, щом на всички, които се стремят към някакъв успех са им нужни частни уроци. Това е много тъжно, защото българите имат претенциите, че са много знаещи и учени, но се оказва, че в чужбина хората постигат същото по съвсем стандартен и доста по-безболезнен (да не говорим и за евтин) начин.

# 166
Само да вметна, че Някой си тотално ни заряза. Сигурно се убеди колко сме прави.  Joy Joy Joy Майтапче, Някой си! Видях, че се бори за друга кауза срещу световната конспирация.  hahaha hahaha hahaha
Пирине, очакваме включване с твой коментар за вечния ни спор.  Grinning

# 167
Моя приятелка,чието детет е в градината на Българско школо,сподели,че са им казали таксите за предучилищна:
6 500 + 1500 за транспорт.Пуснали са им и някакви тестове,но не разпитах какви.Тя бе неприятно изненадана,очаквала е по-ниски такси.

# 168
Гичка просто в Германия по друг начин правят нещата и за това не се налагат уроци. Просто нямат подмотаване, подмотаване из школото , без да занят за какво са там и юруш за един изпит готови теми на изуст и пр.
По успеха (главно математика и немски), интересите и наблюденията на учителите след 4 клас децата биват разпредлени на 3 категории: 1. най ниско ниво , които продължават да учат още няколко години и са до там. 2. нещо като нашите техникуми , после имат право на нещо като полувисше и 3. децата , които имат право да учат в гимназия и после да кандидатсват за висше образование.
Така пресяването е постепенно, труда за образование е в самото училище и учебния ден и всеки си зане на какво има право.

# 169
Моя приятелка,чието детет е в градината на Българско школо,сподели,че са им казали таксите за предучилищна:
6 500 + 1500 за транспорт.Пуснали са им и някакви тестове,но не разпитах какви.Тя бе неприятно изненадана,очаквала е по-ниски такси.

аз си подадох молба за входящ тест на детето в Българско школо, таксата не ме притеснява дори за второ дете, обаче ни вест ни кост от въпросното училище. Всичко си е по каналния ред, обаче защото съм гозпожа "никой" молбата ми е отишла директно в коша. Така че доста негативизъм предизвика въпросното училище и колкото и да ми се искаше да вярвам в добрите намерения на частното образование, не мога. Детето ми не е със свръх възможности, но не е и по-зле подготвено в ДГ от тяхните деца.

# 170

аз си подадох молба за входящ тест на детето в Българско школо, таксата не ме притеснява дори за второ дете, обаче ни вест ни кост от въпросното училище. Всичко си е по каналния ред, обаче защото съм гозпожа "никой" молбата ми е отишла директно в коша. Така че доста негативизъм предизвика въпросното училище и колкото и да ми се искаше да вярвам в добрите намерения на частното образование, не мога. Детето ми не е със свръх възможности, но не е и по-зле подготвено в ДГ от тяхните деца.
Обади се по тел.и попитай за теста,искай да го видиш.Ще ти откажат ли? И моята приятелна е госпожа"Никой",обикновени хора са,но не съм питала имала ли е трудности с приема.Май ги бяха шриели по каналния ред.Ще разпитам,ако те интересува.

# 171
  • София
след 4 клас децата биват разпредлени на 3 категории: 1. най ниско ниво , които продължават да учат още няколко години и са до там. 2. нещо като нашите техникуми , после имат право на нещо като полувисше и 3. децата , които имат право да учат в гимназия и после да кандидатсват за висше образование.
Така пресяването е постепенно, труда за образование е в самото училище и учебния ден и всеки си зане на какво има право.

Знам за тази система в Германия, но винаги ми е било чудно дали имат право напр. в 5-и, 6-и клас, ако им е дошло желанието да учат повече, децата да се прехвърлят в т.нар. Gymnasium или за винаги си остават така разделени, както след 4-и клас. И евентуално, ако имат право, чрез изпит ли става?

# 172
  • Sofia
след 4 клас децата биват разпредлени на 3 категории: 1. най ниско ниво , които продължават да учат още няколко години и са до там. 2. нещо като нашите техникуми , после имат право на нещо като полувисше и 3. децата , които имат право да учат в гимназия и после да кандидатсват за висше образование.

Знам за тази система в Германия, но винаги ми е било чудно дали имат право напр. в 5-и, 6-и клас, ако им е дошло желанието да учат повече, децата да се прехвърлят в т.нар. Gymnasium или за винаги си остават така разделени, както след 4-и клас. И евентуално, ако имат право, чрез изпит ли става?
И на мен това ми е интересно. Доста неприятно е още в 4ти клас да ти кажат, че си с по-ограничени възможности и да те отделят в съответната група до края на обучението ти...
Но пък в Германия не всички се юркат да стават висшисти.

# 173
Мога да кажа за Австрия. До 4 клас го карат супер лежерно, то не е безкрайно писане с молив, та първата година печатни букви. Във втори клас се учат геройски на ръкопис. И т.н.  И после като отидат в гимназия в 5 клас им скапват душиците от учене. Основното училище обаче е доста по-скапано от българското като система. То и резултатите от Пиза показват, че не са го вързали и цъфнали повече от нас  Grinning. Обаче там верно далеч не всички се стремят към висше образование. Само 30% от постъпилите в университета го завършват даже.

Ние изкарахме първи клас в държавно австрийско училище и с писъци избягахме оттам (а се водеше за едно от най-добрите и бая трябваше да се потрудим, за да се набутаме. След първи клас не бяха взели даже всичките букви, какво остава за свободно четене Simple Smile

Последна редакция: ср, 29 апр 2009, 23:53 от Rila

# 174
И в Испания първи клас се мъчат да пишат и заучават буквите.Втори ги затвърдяват,чак трети могат да четат и пишат.После програмата им е подобна на българската,но върви с една-две години по-назад.

# 175

Цитат
И на мен това ми е интересно. Доста неприятно е още в 4ти клас да ти кажат, че си с по-ограничени възможности и да те отделят в съответната група до края на обучението ти...
Но пък в Германия не всички се юркат да стават висшисти.

Аз намирам системата за доста добра. Никой в същност нищо не ти казва, че си с по-ограничени възможности, въпроса е ти какво показваш. В същност , според мен , до 4 клас с просто око се вижда , дали РОДИТЕЛИТЕ (което е най същественото)  държат на образование за детето. А и дали детето е умно ...

# 176
  • София

И ние бяхме поканени на интервю, казаха,че до края на месеца ще ни се обадят да ни кажат какви са резултатите. Понеже никой не ми се обади до днес, аз им се обадих- приета е дъщеря ми. Не знам дали съм "никой", но със сигурност не съм някой по-особен...дори за месторабота съм писала- домакиня(това си е самата истина). Обадете се просто, веднага ще ви отговорят! И успех Peace

Може би не съм разбрала правилно, след молбата не са ви се обадили за интервюто ли? Ако е така, трябваше да им се обадите. На нас при подаването на молбата ни казаха кога горе-долу ще е интервюто...

Последна редакция: ср, 29 апр 2009, 17:03 от anelima

# 177
В целия ЕС е политика да има ниско ниво на държавното образованието, целта е по-скоро да се обхванат децата целодневно, да не се мотат по улиците докато родителите работят. Като изключение мога да посоча Германия, но незнам докога ще бъде.
Моя опит е от частно училище в ЕС-начален курс. Много беше високо нивото, чужд език (английски) се учеше само с носители на езика, и всяка година сменяха преподавателя, за да свикват с различни акценти децата. Като цяло 3-4 клас говореха свободно , наистина като роден език.Учиха си естествено и родния език на топ ниво.
Между едно такова частно училище и държавното няма база за съпоствавка. Това са два различни свята. Затова ми е странно какви са тези компромисни схеми в българското частно училище. Приема се някак си за естествено да се ходи паралелно на частни уроци по езика, по български и математика. Оправдаваме се, че им вдигаме нивото на децата. Естествено, че като има глад за знание, си го задоволяваме с паралелни схеми, като не ни го предлагат в училището, така ще е.

# 178
Връх Мусала, разкажи повече за ЧУ в чужбина. Интересно е. Благодаря!

# 179
В целия ЕС е политика да има ниско ниво на държавното образованието, целта е по-скоро да се обхванат децата целодневно, да не се мотат по улиците докато родителите работят. Като изключение мога да посоча Германия, но незнам докога ще бъде.

според мен целта е по скоро да се концентрират над желаещите да у;ат деца , а не да осредняват нивото заради нежелаещи , но които са принудени да бутат наред с другите. Пък и не харчат излишно пари за такива, които и без това няма да идат в университет. По добре да си похванат професия още в техникум. 

Последна редакция: чт, 30 апр 2009, 12:08 от jabata_dil

Общи условия

Активация на акаунт