Коликите вече отминават ФЕВРУАРЧЕТАТА на килца наддават

• 13 564
  • 295
  •   1
Отговори
# 195
Виви, Калина, моите съболезнования!
Калина, мисля, че суеверието идва от там, че при стрес "спира кърмата", пиша в кавички, защото просто се блокира рефлекса на потичане. Но според мен стреса е еднакъв независимо дали ще отидеш на погребението-така че щом искаш-иди.

За стерилизирането и гладенето-аз просто няма какво да стерилизирам, т.к не ползвам залъгалки, не давам вода... Не гладя дрехите на бебето от самото начало.

За профилактиката на луксациите-нося малкия в слинг редовно, в слинга бебето седи с разкрачени като жабче крачета, мисля че му е достатъчно.

Мия, за ръцете най-добрата гимнастика е слагането на бебето по корем-така то само си упражнява ръцете Hug
Сега като започнахте да пишете за гладни бебета, които се дърпат от цицата и си спомних за моя Алекс като бебе-искаше да седи само изправен, та се налагаше да го държа прав докато засуче и тогава си го слагах настрани, както ми е удобно да го държа. Помня също че го кърмех ходейки и пеейки, че се криех в банята на тъмно.... Чудя се какви ли нови номера ще ми измисли Дими Thinking Joy

Алхимика, не спирай да кърмиш-така че предпазиш детето! Отиди на лекар-има много лекарства съвместими с кърменето! Бързо оздравяване от мен! Хапвай ориз, сухари, пий много течности... Между другото, аз най-бързо се оправям когато остана с абсолютно празен стомах няколко часа.

И аз съм за столчето за кола-аз и друг път съм писала, че моите деца не бих ги возила никога без столче. Вече вс. роднини знаят че дете без столче в кола не се вози и няма "ама тука е за 2 преки" или "съвсем близо"

# 196
Ако на някой му е интересно!На мен ми беше  Laughing

Колко дълго трябва да преваряваме водата, за да я направим годна за пиене.

Posted by Стоян Стоянов in Екипировка / Survival, tags: оцеляване, ръководства, съвети

Както е известно, имам син, който към момента на писане на този пост е само на година и няколко месеца. По тази причина вкъщи ежедневно се преварява вода, за различни негови нужди (пиене, приготвяне на мляко, готвене и т.н). Преварявам я в микровълнова фурна и тъй като не обичам да стоя пред нея и да чакам, често се случва да я забравя и да отида по-късно, когато фурната отдавна е изключила. В такъв случай жена ми, която е чела от различни източници съветите за преваряване на вода, често ме кара да пускам водата да заври отново, защото “не съм знаел колко време е вряла, и дали изобщо е завряла”. Проблема идва оттам, че въпросните източници препоръчват 1,3,5,10 и дори 20 минутно кипене на водата, за да умъртвят болестотворните организми.
Тъй като се интересувам от навиците и уменията за оцеляване в дивата природа, и аз съм попрочел това онова за преваряването на водата и знам, че всичко това е излишно. Много пъти съм се заканвал да намеря една много полезна статия на тази тема и да я представя на жена ми, та споровете да приключат.
Е, най-накрая се наканих. Теди, следващият пост е за
теб 

Оригиналната статия се намира на сайта www.survivaltopics.com. В нея се описват резултатите от експеримент за дезинфекцирането на вода чрез нейното кипване.

Много уважавани източници съобщават, че едноминутно кипене на водата я прави годна за пиене. Никъде не споменават 3,5,10 или 20 минути. Сред тези източници са Центърът по контрол и превенция на заразните болести на САЩ и Агенцията по опазване на околната среда и дезинфекцията на питейната вода на САЩ. И двата препоръчват едноминутно кипене на водата в нормални условия и триминутно при надморска височина над 2000 метра.

Самото достигане обаче до точката на кипене на водата е повече от достатъчно. Понякога в условията на оцеляване дори подържането на кипенето на водата за една минута е трудна работа. В местности, където горивото е малко, е жизненоважно то да не бъде прахосвано.

Точното време, което е необходимо да кипи водата за да се унищожат всички болестотворни организми, всъщност е нула минути. Веднъж достигнала температурата на кипене, водата е достатъчно гореща да унищожи организмите почти моментално.

След като отдръпнете съда с водата от източника на топлина следва един дълъг период от време, в което водата трябва да се охлади достатъчно, за да можете да я пиете. През този период тя продължава да е достатъчно гореща, за да елиминира патогените.

Дори при голяма надморска височина точката на кипене на водата е достатъчно висока, за да убива болестотворните организми.

Защо въобще да караме водата да кипва?

Единствената реална причина, поради която обикновенно се налага да накарате водата да кипне е, че обикновенно не носите в себе си термометър. Когато водата достигне температура, при която започва да кипи, можете да бъдете абсолютно сигурни, че тя е станала достатъчно гореща. Тя просто не може да стане по-гореща от това, колкото и да продължавате да я загрявате. И това е достатъчно за да убие болестотворните организми, които могат да ви разболеят.

Достатъчно ли е гореща водата?

Пастьоризацията на млякото се извършва при температура от 63 до 65 градуса и в много райони на света водата се дезинфекцира при същите температури. Фактически пастьоризацията на водата се извършва при температура много по-ниска от тази на кипенето й, и се препоръчва с цел спестяването на гориво.

“Загряването на водата до 65 градуса по Целзий убива всички бактерии, вируси и паразити. Този процес се нарича пастьоризация и както е известно се използва за обработката на млякото.”

Когато се използва топлина за унищожаването на болестотворните организми, колкото по-висока е температурата - толкова по бързи са резултатите. Когато водата достигне точката на кипене тези организми умират много бързо. Поради тази причина продължителното кипене не е нужно. То е просто разход на енергия.

Ето един пример за преваряване на вода на 100 метра надморска височина:
Поставена на котлон, водата кипва към 10-тата минута. След това котлона се изключва. Оставена да изстива, водата е с температура:

- над 65 градуса - повече от 25 минути (пастьоризация)
- над 74 градуса - около 15 минути (организмите умират за няколко минути)
- над 85 градуса - около 7 минути (организмите умират за минута-две)
- над 93 градуса - 2 минути (бонус, екстремна температура, патогените не могат да я преживеят)

Водата, независимо че само е достигнала точката на кипене, без да кипи, е безопасна за пиене в полеви или домашни условия, и определено е по-безопасна от тази, преминала през различни филтриращи или химически системи. Няма да спечелите нищо, ако варите водата дори една минута повече. Просто ще прахосате енергията.

Тогава защо Центъра по заразни болести (и други) препоръчват едноминутното кипване на водата? Причината за това е, че трябва да сте сигурни, че водата е достигнала достатъчно висока температура. Тъй като повечето хора нямат термометри, те искат да са сигурни в успеха на третирането, и за тях кипването на водата е достатъчния признак.

Мисля, че това ще е полезна информация за всички![/color]

# 197
  • София
Ей, найема, супер инфо, спестяваш много прахосани на вятъра тенджерки от една завеяна мама (т.е. аз) Simple Smile

# 198
  • Пловдив
Момичета кокичета,от няколко дни не съм се включвала,че готвихме кръщенката.Надявам се,че всичик сте добре  Hug

Нашата беба е християнче от тази събота.Ето снимки

Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 20:19 от Elfita

# 199
Ели,страхотни сте  Hug

# 200
момичета при мен има подобрение за 2 часа съм била само 3 пъти до smile3550 Sad
ДИДЕРОНЧО добре си ни дошла миличка,разказвай как мина почивката.
Яна благодаря за съветите,аз гледам да не го натоварвам стомаха,надявам се да не навредя на кърмата от не ядене Confused
Елфи много сте хубави,аз имах съвсем рзлична представа за теб,нали знаете като не познаваш някой лично и си изграждаш свой образ,та тебе си те представях не по висока от 1.50 с лице  на детенце Laughing но това може би е от ника ти,малко сладко  елфче Hug
 ЗА ВОДАТА аз имам бързо загряваща кана и с нея преварявам водата и стерилизирам бибата,шишето за вода и помпата.незнам колко е стерилно сканата но колкото толкова.досега детето не е имало проблем поне не видим.
за дрехите аз много мразя да гладя и не гладя мойте дрехи и милото го научих мачкан да ходи Embarassed Embarassed Embarassedно на детето гладя.е мисля да не е още много дълго Heart Eyes
айде момичета лека и поспалива на всички Hug

# 201
  • София
alximika, днес и аз бях много зле сутринта... Толкова зле, че кърмих малката в тоалетната
След това се наспах до обяд и всичко ми беше наред.
НО вече трети път акото й е зелено и слузесто... все едно е яла спанак /а аз ядох спанак преди 3 дни, така че не може да е от това/
Въпреки това си я кърмя цял ден...
Твоята госпожица как е?

# 202
Елфи честито ви кръщене  Hug

И аз като alximika си те представях по друг начин - а ти си толкова младичка, свежа и хубава  Simple Smile

Nade, alximika
яжте препечни филийки и сиренце и всичко ще е ок.

# 203
  • София
Елфи страхотни сте.Честито кръщене.
Алекс хапна в 18ч. и заспа към 19:30 и още го чакам за баня и папкане, но ще се будим, че иначе ще се събуди по никое време и ще прецака тактиката ми(е тя не е стриктна, но когато го къпем към 22 и после ядене се буди чак в 6ч.Днес е бил много послушен сигурно заради малкия си рожден ден.
Е хайде лека и спокойна нощ.И да цункате малчовците по малките краченца.

Атмосферче чак сег попрочетох темичката която си пуснала.Егати усойниците.Не оставят човек да има различно от тяхното мнение.

Ох момичета на 10.05 съм на сватба и направо незнам какво да си купя за тоалет.Хич не ми се дават пари за нищо официално сега, а пък и като се надявам да сваля в близките седмици 8кг.(ех мечти)Имам си няколко официални костюма,но не ми стават седят ми като впити.УЖАС.

Елфи много ми харесва тази рокличка, с която си на кръщането (ако споделиш).Акто гледам горе-долу сме един размер.А то и това е проблем навсякъде все малки продават(още повече да те депресират.)
И сори за това накрая,но имах нужда да споделя.

# 204
Ей болните я бързо да се оправяте стига ни вече толкова! От днес забранявам боледуването!  Hug
Да споделя и аз това онова. За водата преварявам по около 3-4 мин. на котлона не че я ползваме за нещо просто да има за всеки случай вече дори не я предлагам без друго само си правим гаргара с нея.
Мия шишетата с обикновено веро не знам дори че има за бебета и ги стерилизирам нявга нивга на високосна година а и толкова ги и ползвам. В събота не искаше да пие от тях дори и кърмата  #Crazy
За гимнастиката исках да ви питам колко редовно я правите щото аз съм много несериозна в това отношение а и май ми се иска да се постопли още и тогава да държа малчо гол по продължително. та така че и аз съм в нарушение много съм далеч от титлата "майка за пример"  Blush
Елфи и аз си те представях някак по различно, но определено това което виждам ми харесва. Много сте сладки  Peace Вече ще свързвам счетоводния ни гуру с позната визия  Hug
Карбо и вие изглеждате много яко тримцата на снимката
Чао и лека нощ на всички!

# 205
Карбо днес малката ми ака повече,след всяко ядене и е малко слузесто,но на цвят си е жълто и си има ядки.аз не съм кърмила в тоал но пък детето си отвися на вратата в шезлонга Sickгоркото.
аз сега ям сухари(опекох си ги)и сварен ориз с много малко шарена сол.единственото хубаво нещо от цялата работа е че корема ми направо стана плосък днес. Laughing
Ларакрофт аз също съм на свадба на 09.05 и съм се побъркала ,хич не ми се копува нещо което после ще ми е голямо,аз на кила съм ок но таза ми е много разширен и имам корем(кожа).даже си мислех да си взема под наем рокля,но нещо не мога да открия нищо освен булински.

# 206
  • София
Ние гиманстика правим минимум по веднъж на ден /както и масаж/ и обикновено продължава над 10 минути - после е почти ледена, но доволна... Понякога това е единствения начин да я успокоим - гола и всички надвесени над нея  Rolling Eyes
ОЩЕ ЧАКАМ ПЛУВАНЕТО /на лента ли ще е или на снимка Simple Smile/ - много искам и Белослава да плува... Как става?
за тоалетната и корема - днес за пръв път от половин година видях цифра под 68  bowuu
Иначе както казах на мен ми мина както и започна - изведнъж  newsm78 Но около два часа изкарах без да мога да се надигна... Добре че за късмет милото се беше сменил за днес и не ходи на работа...
А за бебешкото ако - с нетърпение чакам да видя следващото какво е... Пък дано да си е нормално..

ООО и да ви се похваля - днес биг бос ми се обади и каза че имат нужда от моята помощ /от вкъщи/!!! Тъкм се бях нацупила на милото за нещо и ми мина на мига Simple Smile
От утре започвам да поработвам - странно как може да съм толкова щастлива  newsm78

Хайде лека нощ от мен и мучо  Hug

# 207
  • в сърцето на един мъж...
Елфи, честито християнче Hug Много сте хубави  bouquet
И ние сме на сватба на 11 юни и за сега тоалета ми ще е такъв пък да видим до сватбата Mr. Green

# 208
  • Пловдив
Момичета благодаря за комплиментите.Хич не съм младичка,бузките ме правят такава  Crazy

larakroft1 ,роклето ми е шито,не е купувано.По магазините има неща за манекенки,а аз не съм от тях  Crossing Arms

# 209
Да ви се пооплача малко и аз,
както вече ви споделих сутринта водихме Йоан да го боцкат. След обяд излезнаха резултатите и има завишени нива на еозинофили и базофили, което означавало, че организма се бори с някаква алергия в момента.
Обадих се аз на педиатърката и й разказах за всичките му неразположения - цвят на ако, обилно повръщане, раздразнителност, обриви, белеща се кожа + резултатите от изследването. Тя каза, че най-вероятно е с АКБМ и след като Хипоалергенното мляко на Хип не помага ще трябва да се мине на друго.

Четох, че има два варианта -
             1) да преминем на соево мляко
             2) да преминем на друго мляко с напълно разградени белтъци

Най-кофтито от всичко е, че наличието на алергия поне на този етап се определя единствено по състоянието на кожата. На толкова малко бебче не може да се правят кръвни тестове. А това означава, че от тук нататък ще разчитаме на късмет да услучим млякото, което да му подейства добре.

Незнам защо така се получава и какво му става на моето дете - първо спряхме да се кърмим заради тъпата кърмаческа жълтеница, а сега и непоносимост към млякото   Sad

Единсвеното хубаво, е че поне жълтеница нямаме. Нивата на билирубина са вече доста под нормата.

Утре ще ходим при педката да обсъдим какво ще правим. Но при всички положения ще държа да ни изпрати и на алерголог и отново на гастроенетеролог.

Лека и спокойна от мен  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт