Какво готвите,вегетарианци?

• 68 063
  • 410
  •   1
Отговори
# 120
И аз много обичам вегетариански манджи  Hug Любими са ми:
борш (без месо), кремсупа от картофи и тиквички с копър, лучена супа, червена леща с джинджифил и кимион
картофи с ориз на фурна, тиквички с ориз, кюфтета от тиквички, ориз с маслини и праз, задушени картофи с гъби, кюфтета от червена леща, грах яхния, имамбаялдъ, чушки с доматен сос,...
Това ми се е дояло в момента, а друг път - още  Peace

# 121
  • Чехия
Малко се присетих за тараторите..Много любим, но без краставица, а с морков.Поне винаги има моркови у дома.

Баба ми като деца ни правеше летен таратор..Само вода, рязана краставичка, много копър, чесън и малко оцет с олио..леле как нагъвахме..посред жегите.

Сега точно съм по киселите неща и  ми се иска да ги споделя с вас.

Друго което обичам е морковчета рязани на тънки лентички потопени в разбъркан оцет със сол,...или стъргани моркови с чесън, сока от един лимон и олио и сол..страхотна салатка.

# 122
И аз да се намеся в темата - интересна рецепта , която правя

Пълнени червени чушки със зеленчуци

няколко червени чушки
картофи
моркови
лук
ронена чубрица
домати

картофите и морковите се настъргват на ренде на пръчици, ако има възможност и се запържват с лука. Добавя се чубрицата. С получената смес се пълнят чушките и се нареждат в тавичка. Доматите се претриват през ренде и с тях се заливат чушките.Ако е гъстичко или смятате , че доматеният сок няма да е достатъчен да уврят чушките се добавя и малко вода.  Слагат се да се запечат , докато изври водата от соса.

# 123
  Палачинки със зеле. Wink

# 124
Много хубава тема!  Peace

Може да повторя някой, съжалявам за което.  Blush
Само нахвърлям идеи, рецептите са известни на всички. Ако някой иска подробности - да пише. Simple Smile
Менюто напоследък при нас се върти такова:

Фалафели / Кюфтета от тиквички или картофи / Печени картофи със свежа салатка - предимно рукола или друг треволяк

Баба Гануш / Кьопоолу / Хумус / Песто Геновезе, Розо или магданозено с топъл хляб

Пълнени домати / патладжани / тиквички. Пълнежът е най-различен, според желанието и съдържанието на хладилника Wink

Разхлаждаме с таратор и други студени (крем)супи - доматена, тиквена, от червено цвекло или прозаично зеленчукови с каквото има.

В дъждовни дни, които това лято не са малко:  Confused

Брюкселско зеле / Задушен зелен фасул или Аспержи със млечен или сметанов сос със синьо сирене

Паста и пастоподобни с различни сосове - доматен, гъбен, сирена

Ориз / Елда / Киноа / Булгур или комбинация със зеленчуци / гъби. Последната зима преоткрихме праза в комбинации с различни други по-леки на вкус зеленчуци.

Прясно зеле с домати

Панирани тиквички / карфиол на фурна. Рецептите са форумски и става много вкусно в комбинация със салата или таратор.

Много обичам сърмички с различни плънки (някакви зърнени с гъби или ориз със стафиди и подобни), но много ме мързи да увивам и си купувам готови, които са пак домашни, но правени от друг.  Embarassed

Подправки ползвам само пресни или сушени, но не готови тип универсални. Смесвам си ги аз, според нашия вкус и поне знам, че са чисти от вредни добавки.

Последна редакция: ср, 08 юли 2009, 02:20 от Кюбит

# 125
Много хубава тема - ще я следя, а при първа възможност ще постна и мои любими рецепти.

# 126

Гречка/елда  със зеленчуци

1 голяма глава лук
1 морков
1 стрък целина
1/2 чушка
гъби
1ч.ч. елда
4ч.ч.вода
2-3 с.л. зехтин
щипка кимион
магданоз
черен пипер

В зехтина и малко водичка задушаваме нарязаните на ситно зеленчуци,като се задушат добавяме и елдата
разбъркваме и добавяме водата и подправките.След като заври ,оставяме да поври около 30минути на слаб котлон.
След това изключваме и слагаме капак и оставяме така още около 20 минути .
Зеленчуци могат да се сложат по избор.

# 127
Една гъбена салата от мен.

Малки гъбки или нарязани на дребно по-едри се варят 10 минл, т.е. цели се да останат хрупкави. Оставят се да изстинат идеялно. Прави се сос/марината от лека сол, зехтин, оцет, счукан чесън и подправки по избор - черен пипер, кимион, бахар........може допълнително да се прибави и кромид лук, нарязан на сърпове. Сосъст се слага върху гъбите, когато обезателно са изстинали, защото иначе се променя вкусът на чесъна.

Добър апетит!

# 128
ПОСТНА МУСАКА

Продукти: 1ч. чаша ориз, 2-3 средни тиквички (може и повече), 2-3 глави лук, картофи (1-2бр.), чушки, моркови, сол, черен пипер, магданоз, копър.
Приготвяне: Първо задушаваме тиквичките. После лука, морковите и чушките, когато са готови слагаме за малко и ориза. Изсипваме всичко в една тавичка (копър, магданоз, картофи) и печем на умерена фурна до готовност на картофите. Накрая, който иска може да направи заливка от яйце и кисело мляко. (може продуктите да не се задушават предварително, а направо да се наслагат в тавата, но според мен така е по-вкусно)

# 129
Вреча правих пълнени печурки с пушено сирене и с рокфор на фурна. За да е по-инетресно под сиренето , в гъбата, слагам и някаква подправка по избор - вчера се спрях на кимион.

Днес ще направя за вечеря печени тиквички на фурна с червен пипер и зехтин.

# 130
Като прочетох за чушките та се сетих - наскоро правих изпечени и обелени чушлета, след това изпържени в мазнина и залети с доматен сос гарниран с подправки Simple Smile

Да ви е вкусно!

# 131
  • Sofia
Записвам се тук, понеже моят мъж от месец отказа месото и съм в чудо какво да готвя.
Чудесни идеи, ще пробвам  bouquet
Днес купих булгур за първи път в живота си, сега ще търся какво да го правя Thinking

# 132
Записвам се тук, понеже моят мъж от месец отказа месото и съм в чудо какво да готвя.
Чудесни идеи, ще пробвам  bouquet
Днес купих булгур за първи път в живота си, сега ще търся какво да го правя Thinking

можеш да напълниш чушки с него, можеш да направиш булгур със зеленцучи (както с ориз е рецептата), булгур с гъби.

# 133
Няколко предложения и от мен Hug

# 134
nordina,благодаря за чудесните идеи   bouquet
Стилно и красиво както винаги Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт