Какво готвите,вегетарианци?

  • 68 087
  • 410
  •   1
Отговори
# 315
  • Мнения: 6 791
Напиши рецептата Peace
Има една много полезна тема за вегани обаче, за вегетарианци не съм сигурна има ли друга newsm78

# 316
# 317
  • Мнения: 1 715
Кифлички със сирене

1/2 кг брашно
1/2 пакетче мая (18 gr)
1 ч. ч. прясно мляко
3 с. л. олио
50 гр чисто масло
2 яйца
200 г сирене
1 ч. л. захар
* В купа се смесват хладкото мляко, маята, 1 ч.л. захар и 3 с.л. брашно. Оставят се 15 мин за да шупне маята.
* В голяма купа се пресява брашното и се добавя шупналато тесто и едното яйце.
* Замесва се меко тесто, което се оставя в купата загънато с домакинско фолио за 30 мин.
* След като тестото е втасало се разделя на 3 части, всяка от които се разточва леко. На първата се нанася половината от чистото масло и отгоре се слага втората питка. Намазва се с останалото масло и се слага третата питка.
* Разточва се на кръг с дебелина 0,5 см и се реже като торта, на 16 равни триъгълни парчета
* Сиренето се натрошава на ситно или се настъргва на едро ренде и се смесва с разбития белтък на другото яйце.
* В широката част на всеки от тестените триъгълници се слага част от сиренето, разпределя се по равно между всички кифлички. И се завиват на рулца.
* Кифличките се подреждат в леко подмазана с олио тава. Намазват се с разбития желтък с 2 с.л. олио.
* Кифличките се оставят да втасат около 1 час, или до удвояване на обема и се пекат на 180 градуса до готовност, докато станат златисти.
От опит – когато решите, че кифличките са опечени ги оставете още 5 минути на изключена фурна. Първо така пестите енергия, второ у дома предпочитат препчените кифлички
Тези кифлички могат да бъдат приготвени и с друг пълнеж – кашкавал, шоколад, колбас, сладко или смес от извара и спанак.

Това е една от любимите ми рецепти. Малко е бутлива и я правя рядко, но пък кифличките стават страшно вкусни!По- късно обещавам да пусна и за меденките!
Палия много ти благодаря за темите и аз ще погледна. А "моята" тема е още мъничка и от съвсем скоро. Ще се радвам, ако и там пишете и тя се развие!

# 318
  • Мнения: 1 715
Меденките на мама
http://media.snimka.bg/6438/019131199.jpg

http://1.bp.blogspot.com/_IURNbHywo8o/SyJ81ELoj1I/AAAAAAAADEY/E0 … 320/food1+139.jpg

http://vrindabg.com/wp-content/uploads/2011/03/medenki.jpg


рецепта:
1 чаша захар
1 чаша олио
2 л. мед
2 яйца
1л. сода в млякото
2л. Кисело мляко
1/2 л. канела
Брашно- колкото поеме за меко тесто – 300-400 гр.
орехи
Оформят се топчета(може да със във абсолютно млякаква форма тестото лесно се манипулира) слага сеорех и се пече в умерена фурма.

# 319
  • Мнения: 332
Моля, предложете ми някоя вкусна рецепта с тиква (това имам в наличност в момента) за дете, което нищо не харесва.  Sad

# 320
  • Мнения: 1 715
Десерт или нещо друго?Аз не съм почитател много на тиква но виж в гугъл има много добри предложения

# 321
  • Пловдив
  • Мнения: 5 215
Записвам се да следя за интересни рецепти... Hug

# 322
  • Мнения: 189
Моля някой да ми предложи повече рецепти с тиквички.
Благодаря ви предварително !

Баница с тиквички

Настъргани тиквички /около 2бр./
сирене
копър
сол морска
кори за баница за предпочитане по дебелите, тип домашни. Ако се използват фините слагам малко овесени ядки и яйца, защото листите са прекалени тънки и не могат да попият водата от тиквичките и става тикливо.
Има от по-дебеличките кори и пълнозърнести, но тези, които аз съм намирала имат едно Е. А белите такива нямат. И всъшност не знам кое е по-малкото зло с Е, но пълнозърнесто или бяло без Е....?! newsm78
Кори-плънка, кори-плънка и най-отгоре също слагам каквото е останало от плънката.



... тиквички през сезона им или от фризера слагам къде ли не...общо взето манджите ми са зърнено + зеленчуци налични... Wink Тиквички + др.зеленчуци с киноа или просо, ориз, към славянски гювеч ........почти навсякъде...

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1446695642730&set=o.1 … ype=1&theater

Ох, Palia, посочила си една тема, която бях пуснала преди време, когато имах мноого чуденки, но за щастие сред компанията във веганската тема ми се избистри погледа... Laughing

# 323
  • Мнения: 20 002
Привет!

Ако се чудите къде да скриете вкуса на киноата, може да я смесвате на зърнени кюфтенца във всякакви вариации.
Тази седмица правих с
1/3 част киноа
1/3 боб мунг
1/3 зелена елда.
Накисвам всичко за една нощ и сутринта преплаквам хубаво.
1/2 глава лук
пулпата от морков, магданоз, тиквичка, червено цвекло. (Понеже цедих сок от тези трите и реших да не изхвърлям част от пулпата. Ако не цедите сок,  може да сложите цял морков, 1/4 тиквичка и малко магданоз)
Подправки като за кюфтета-чубрица, чесън, кимион, черен пипер.

Слагам всичко в блендера и пасирам до фина смес. Ако слагате пулпа, първо пасирайте зърнените и накрая я сложете, защото тя вече е смелена.
Аз добавих и 2-3сл доматено пюре, че беше много гъста сместта.

По принцип пека кюфтета на хартия, която мажа с краве масло, но този път ги изпържих в зехтин на слаб огън и станаха много хубави. Отвънка хрупкави, вътре меки.

# 324
# 325
  • Мнения: 0
Събирам разнообразни идеи за супи и ястия от тиква, аз лично приготвям супата по следния начин:
Продукти:
3 ч.л.зехтин
1 глава лук, нарязан на ситно
750 гр.нарязана на кубчета тиква
1 скилидка чесън, пресован
1 ч.л.къри на прах
1 ч.чаша зеленчуков бульон
1 ч.чаша ниско маслено прясно мляко
1.с.л.кисело мляко (по желание)
други подправки, на вкус
Начин на приготвяне: Сгорещете мазнината в тиган на среден огън.
Добавете лука, тиквата, чесъна и кърито, и запържете за около 5 минути.
Изсипете зеленчуковия бульон, после покрийте съда и варете докато тиквата омекне, около 15 минути.
Добавете млякото и пасирайте сместа.
Сервирайте с лъжичка кисело мляко.

# 326
  • Под сянката на разлистените кактуси
  • Мнения: 2 784
Ето и от мен една рецепта за печени зеленчуци, много любима на всички вкъщи:

1 патладжан
3 тиквички
1 червена камба
1 зелена камба
няколко гъби
1 голяма глава лук

Всички зеленчуци се нарязват на парчета и омесват със зехтин, соев сос, малко балсамов оцет,лук и чесън на прах и италианска подправка (босилек, риган и розмарин). Пекат се докато се карамелизира лукът. Много са вкусни и стават страхотни за сандвичи със сирене, комбинацията е убийствена!

# 327
  • София
  • Мнения: 12 705
Ето една веганска рецепта:

Яхния от арпаджик
400г арпаджик,1 глава лук, 3 с.л. олио, 2 с.л. брашно, 150г сушени сини сливи, 1 ч.л. захар, 1 дафинов лист , 2 с.л. доматено пюре, черен пипер на зърна, сол.
Почистеният и обелен арпаджик се задушава в олиото заедно с настърганата глава лук. Прибавя се  брашното, разбърква се и се залива с размитото доматено пюре и вода, колкото да покрие арпаджика.
Ястието се слага на огъня и щом заври, се прибавят измитите сушени сливи, няколко зърна черен пипер, дафиновият лист, захарта и сол на вкус. Вари се на тих огън, докато водата се изпари и яхнията остане само на мазнина.

Крем с целувки
2 ч.ч. сметана, 6 натрошени целувки, 8 с.л. пудра захар, 6 ябълки, 4 бишкоти, ванилия.
Ябълките се обелват, настъргват се на ренде и се отцеждат от сока. Сметаната се разбива със захарта и ванилията. Прибавят се ябълките и натрошените целувки. Кремът се разпределя в чаши и се оставя за малко в хладилника. Украсява се с бишкотите.

# 328
  • Мнения: 1 269
Ето и от мен една рецепта за печени зеленчуци, много любима на всички вкъщи:

1 патладжан
3 тиквички
1 червена камба
1 зелена камба
няколко гъби
1 голяма глава лук

Всички зеленчуци се нарязват на парчета и омесват със зехтин, соев сос, малко балсамов оцет,лук и чесън на прах и италианска подправка (босилек, риган и розмарин). Пекат се докато се карамелизира лукът. Много са вкусни и стават страхотни за сандвичи със сирене, комбинацията е убийствена!
Не сме вегетарианци, но това определено ми хареса и правя нещо подобно вечер на скарата( катосач е нашата).

# 329
  • София
  • Мнения: 12 705
Вегетариански спагети
400г спагети, 5 тиквички, 1 гл. лук, 1/2 червена чушка, 1/4 малка глава зеле, 4 листа маруля, 2 яйца, кашкавал, инд. орехче, олио, сол, черен пипер.
Почистваме и измиваме зеленчуците. Нарязваме лука и го запържваме в тенджера с 3с.л.олио. Междувременно нарязваме тиквичките на много малки кубчета и ги прибавяме към лука. Нарязваме салатата и зелето на тънки ивици, а чушката на не много дълги ивици. Прибавяме зеленчузите към тиквичките, подправяме със сол, черен пипер, покриваме с капак, задушаваме за 15-20 мин. на слаб огън.През това време възвираме водата за спагетите, като я посоляваме. Сваряваме спагетите. В достатъчно голяма купа, в която след това ще изсипем и спагетите, разбиваме яйцата с щипка сол и 4 с.л. кашкавал (настърган). Отцеждаме спагетите и ги изсипваме в купата с яйцата, като прибажяме и зеленчуците. Към спагетите прибавяме 2 с.л. от водата, в която сме ги варили, разбъркваме и веднага поднасяме, гарнирайки всяка порция с ивици пушена сьомга и няколко листа градински чай.

Общи условия

Активация на акаунт