защо не искам да осиновя цигане............

• 28 363
  • 244
  •   1
Отговори
# 105
  • космополитно
Размислите и питанията на Данката имат право и място. Вероятно се основават на наблюдения и опит във форума по принцип!? Вярно Мата е майка на "жълтичко" дете, но това не пречи да е чувствителна към явления от българската реалност и да се пита "Защо бе аджеба?"... не само за "циганетата", но и за деца с увреждания и пр... И не виждам защо трябва да заемаме защитно поведение...
...колкото до показване/непоказване на снимки на децата в интернет пространството това си е личен избор и той никак не е свързан с произход и цвят на кожата. Още повече, че по-тъмнокожите перли тук не са само "циганета", а просто имат в кръвта си ген за тен Rolling EyesТолкова си падам по всички тях! Hug

...твоето дете е бяло, русо , най-вероятно от бг произход. Сложила си снимки навсякъде в сайта, т.е. обичаш да го показваш...ако беше някое мургаво "цигане" ...

Пък и те"циганетата" са били циганета, дотолкова, доколкото са преживели първите девет месеца от живота си в коремчето на циганка... Отхвърлянето на тези дечица е поради други невидими процеси и може би е добре човек да си даде сметка, че ги има, а това може би изкрализира именно като си задава въпроси....

И за мен ще бъде интересно да чуя Мата и не защото търся конфликт(знам непримиримата им към несправидливост и деление същност), просто  ще се запозная с мнението, размислите и гледната точка на един човек...
Вярно матината щерка е"бозавичка", но аз искренно вярвам, че следващите и деца ще бъдат различни по разнообразни критерии както  провокативната им майка Peace

Та можем да си говорим за различието днес и тук без нотки на подозрителност и напрежение... защото факт е има категории дечица, които дори не биват видяни от осиновителите... Cry

И би могло ценното да се окаже именно, че хората си задават тези "екзинциални" въпроси (дори да не им се е случил подобен избор) щом те са на дневен ред в съзнанието им... Отговорите  биха могли "да свършат работа" не само на някому, но постепенно и на обществото в цялост- с принос за самите деца и промяната на явленията, свързани с тях...

Напр. аз много съм си мислила каква е оная сила караща хората с репродуктивни проблеми да инвестират години време и огромни финансови средства за да станат родители и чак когато постиженията на медицината са безрезултатни тогава да забележат, че има по-щадящ психика и физика благодатен път? Имала съм желание да пусна тема в тази насока, но съм го отлагала във времето именно зачитайки правото на личен избор на всеки и индивидуалния път до него...

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 11:37 от Venecias

# 106
 Хм... явно пове4ето от вас не са ме разбрали.
Чета форума от около 2 седмици, макар и досега да не съм писала. Просто събирам наблюдения и информация, тъй като и аз също искам да осиновя дете. С тази разлика че не веднага, може би след някоя и друга година. Просто в момента имам други приоритети( да си стъпя на краката първо). Та има постове тук които ме подтикват към размисъл но досега не съм се намесвала и не смятам да го правя ако нещо не ме касае лично. Тоя пост е изклю4ение в тоя смисъл, тъй като го написах малко спонтанно. Както и да е, искам да кажа че не съм имала предвид под 4уждо нещастие да осиновиш циган4е и да "го криеш под корито". Чак ме досмеша като го четох, не съм очаквала подобно тълкувание. Имах предвид че тука има хора които влизат и пишат само с цел да покажат че са по-добре от други(по-щастлив брак, повече пари, по-висок стандарт и т.н.), което според мен е неетично. Нямам предвид просто този подфорум, а изобщо бг-мамма като цяло. В тази връзка струва ми се 4е въпросната авторка непрекъснато бистри въпроса с осиновяването на ромчета, сякаш е нейн висш приоритет но е факт че тя не е осиновила такова дете. Други пък, осиновили деца от ромски произход ми правят впечатление на много по-толерантни към чуждия избор. Та няма нищо на лична основа, нямам честа да познавам въпросната дама и не ме и интересува нейната позиция. Просто надуших лицемерие и реагирах импулсивно и сигурно глупаво, та моля да бъда извинена. Просто мразя лицемерните хора и понякога съм достра рязка. Сори отново ако някой се е засегнал. Поздрави  Flutter

# 107
 Та ако от предния пост не сте ме разбрали: за мене няма значение дали детето ще е бяло или черно, българче или турче или циганче. Но има хора, които мислят че като осиновят бяло, русо и т.н. дете са едва ли не късметлии, та трябва да се "похвалят" и индиректно да подскажат, че смятат детето им за "по- качествено".  Все едно са имали възможност да се сдобият с "рядка стока", която вече не се предлага. И понеже познавам такива хора, затова и го казвам, а авторката на мен много ми прилича за съжаление на тях.

В тази връзка днес видях невероятно красиво черно момиченце циганче, сред българчетата не съм срещала такова чудо Wink. А иначе мисля че тука всеки е щастлив с избора, който е направил, така че няма какво да обсъждаме това. ( И моля ви, не си крийте децата под корита Hug). Joy

# 108
тъй като напоследък съм бяла и добра, ше приема питането като чиста монета и ще напиша какво ме вълнува. е, няма как да напиша всичко, но поне в общи линии.

пресен осиновител съм. 3 години не са много време.
не живея в българия от 20 години, с това ще започна, защото то ще обясни много голяма част от доводите за позицията ми.

аз осинових без право на избор Mr. Greenнаистина. дълга история, но ако някой го интересува, мога да му я разкажа на лични Wink

и докато живеех в българия мислех като че ли малко по-различно, но животът ми в германия и времето ме направиха не широко скроена, а нормална. бих показвала с гордост всяко свое дете, черно, бяло, зелено, със специални нужди и каквото още ти хрумне като външни маловажни отличителни белези, ДОНИКА 85.

засега ми се намира само това, това показвам.
въпросите ти са логични, затова и ще отговоря, доколкото мога.

не, не мисля, че съм лицемерна. поне не усещам да ме водят подобни пориви.
най-добрата ми приятелка осинови две деца от този прословут произход, други наши близки едно, трети добри познати, на които много държа и харесвам, и те по едно. пак от същия произход, дето толкова много се впряга.

предстои ми да стана кръстница на двете деца на приятелката ми. за мен това е голяма отоворност. кръстницата е втора майка, закрилнца и феята от приказките. тези деца ще станат мои деца, ерго, имам огромна отговорност спрямо тях.

по някаква случайност произхождат от въпросния етнос, а както знаем този етнос не се долюбва в българия. и аз за себе си се опитвам да разбера защо, а като цяло темата е полезна за доста други хора.

може би за да се замислят, да подредят приоритетите си............

вярвам в доброто у хората и тази ми вяра е безсмъртна. едно, че промяната в мисленето лично ме засяга, както по-горе обясних защо, поне засега. и второ, защото единствено в българия го има този парадокс. домовете пълни, кандидат осиновители много, а осиновявания сравнително малко.
няма да е нова вест, че в тези домове има просто много деца с така наречения неподходящ произход. с подписани съгласия за осиновяване, но нежелани..
не прося за тях милост или снизхождение, това е унизително. просто се питам що за хора сме и защо не ги искаме. защо първата реакция на околните и на повечето роднини е негативна. с какво тези деца са по-различни от всички останали деца.

иска ми се да чуя един логичен довод, който да ме задоволи и да кажа, ок, прави са хората. но не го прочитам никъде.
повечето неща се въртят около основното-ами не мога да го приема такова дете.
никъде не прочетох, че някой го е страх какво аджеба ще излезе от детето, но си мился, че това е основният страх, последван от този, какво ще кажат хората.

в този ред на мисли, считам че последния довод е смешен, този за гените.
никоя от нас, не е родила детето си. те са родени от други жени. за ромките ясно, манталитет, култура, бит.
обаче, за българките Mr. Green какво е. коя нормална жена, с акъла, си се отрича от детето си. ако вярвах, че гените могат да носят злото, бих се притеснявала повече какви ще станат тези деца, носещи в себе си гените на едно чудовище..........

и така нататък...........
стана много дълго, а не написах и една стотна от това, което мисля, което ме вълнува и което бих искала да кажа.

последно ще отговоря на въпроса, защо не съм си осиновила цигане.
ами засега няма начин да осиновя дете, или поне такъв, който да не побърка всичките ми планове. но работя по въпроса и то усилено. имам си програма минимум, а тя е още поне 4 деца. по нормаления ред за осиновяване. без претенции за произход и пол, може би с претенции за здравословно състояние. много ми се иска да осиновя детенце с даун синдром, просто. и не за да го спасявам, а защото това са най-слънчевите и прекрасни деца. познавам доста и просто сърцето ми се къпе в щастие, когато мога да гушна някое от тях.
ерго, пак ще правя щастлива себе си bowuu
и тъй като съм убедена, че ще постигна това, което искам, досега винаги е било така, задай ми въпросите си след още две-три години...........
дано само се натуткаме да си подадем документите скоро, защото наистина ме е страх, че нещата така може да се променят, че децата да станат много, много малко в домовете и то тези, които най-много ме интересуват, а именно, въпросните с ОНЗИ произход.
и не защото искам да ги спасявам, а защото просто много ги харесвам. тена им, очите им, абе всичко външно. и когато имам такива деца, поне ще съм сигурна, че ще имам красиви деца.
за това какви ще са като хора, мисля, че няма да имам притеснения, поне не за тях, виж за това русото би трябвало повече да ме е страх, то носи в себе си гените на една жена, която аз не разбирам и никога няма да разбера.

и, последно, даника85. явно не си осиновител и нямаш много подобни познати. затова и в поста ти има много изрази, които поне мен ме карат да се усмихвам.

чуждо нещастие, благородно дело, правене на добро............

всеки осиновил, знае, че спасените сме ние. независимо от това, какво дете сме осиновили. тези малки чисти душици идват при нас за да ни спасят, ние сме избраните. когато сме узрели да приемем за свое дете роденото от друга жена и да последваме естествените си инстникти, които впрочем в природата са напълно нормални, само ние се кумим с години, вместо да се оставим да бъдем щастливи.

който чака за определено дете, сам си е крив. отлага сам даденото време в този живот, в което му е определено да е щастлив.
знам, че много ще ме е яд за сегашното пропуснато време, ама какво да се прави. моето щастие вече е щастието на дъщеря ми и засега просто е рано да има братчета и сестричета. надявам се обаче това бързо да се промени.

стана дълго и объркано, дано все пак е ясно горе/долу какво мисля и какво ме води.
извинете ме, ама два дни във венеция ми се опече мозъкът, та малко е кашаво положението......

сега прочетох последните два поста Joy. явно малко си чела в този подфорум, даника85. последното, което родителите им правят е да крият черните перли Heart Eyes просто не им слагат снимките, защото имаше неприятни случки. и не само черните, а и белите ги крият.......
аз принципно слагам снимки на александра навсякъде, а не би трябвало. предпазва ме само това, че принципно не ми пука много от хорското мнение и съм практически имунизирана от опити за всяване на шаш и паника.

интересно, ако не те интересува мнението и позицията ми, защо тогава ги правиш на тема за въпроси, зададени от теб. просто за да напишеш нещо много умно ли, или да ме разкриеш и разобличиш. ти да не си от антилицемерната полиция, а Mr. Green

признавам си, разкри ме Joy
не се впрягай, не е заяждане, а заигравка.
като поседиш повече при нас, може би ще си изградиш лично мнение за мен. надявам се да е положително, а ако пък не, ще се опитам да го преживея  bouquet

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 13:26 от matakosmata

# 109
  • София
Цитат
в този ред на мисли, считам че последния довод е смешен, този за гените.
никоя от нас, не е родила детето си. те са родени от други жени. за ромките ясно, манталитет, култура, бит.
обаче, за българките Mr. Green какво е. коя нормална жена, с акъла, си се отрича от детето си. ако вярвах, че гените могат да носят злото, бих се притеснявала повече какви ще станат тези деца, носещи в себе си гените на едно чудовище..........
    Точно това каза сърцето ми преди Мата да го напише! newsm51 Благодаря ти!

# 110
  • Вън от пространство и време
Та ако от предния пост не сте ме разбрали: за мене няма значение дали детето ще е бяло или черно, българче или турче или циганче. Но има хора, които мислят че като осиновят бяло, русо и т.н. дете са едва ли не късметлии, та трябва да се "похвалят" и индиректно да подскажат, че смятат детето им за "по- качествено".  Все едно са имали възможност да се сдобият с "рядка стока", която вече не се предлага. И понеже познавам такива хора, затова и го казвам, а авторката на мен много ми прилича за съжаление на тях.

Даника, много хубаво, че си стигнала до нивото да разсъждаваш по този начин - да, всички деца са деца, независимо от цвят на коса, очи, кожа, независимо какво е вписала майката като декларация за етнос в документите. Всички имат нужда от майчина ласка, от грижи и любов. И в този ред на мисли искам да кажа, че всички активно пишещи осиновители във форума считаме че сме късметлии и нашите деца са уникални. Приемеш ли един път дете в сърцето си, заговори ли майчиния инстинкт, то за тебе е най-прекрасното. И когато гледаш снимки на други деца можеш само да им се радваш, разбирайки много добре, че за техните си майки те пък са най-прекрасните. Искам да кажа, че за една майка най-естественото нещо е да се похвали с детето си и това няма как да подразни никого.

А ние тук повечето сме станали майки след дълги години очакване и копнеж за това събитие. Това ни прави още по-чувствителни. Една колоритна мама беше писала, че й се иска да разлепи снимки на децата си по всички билбордове. И далеч не с целите, които ти описваш, а за да покаже колко е щастлива от майчинството.

Добре дошла при нас с намеренията си да осиновиш дете!  Hug

# 111
Аз по темата.
Вчера не исках да осиновя цигане, защото попаднахме на един батут заедно с роми. Успях да изчакам 15-те минути... Видяха ми се цяла вечност.
Не искам, защото свързвам тая дума точно с това, което видях на бабтута - агресия, нечистоплътност, арогантност. Ако в момента трябваше да попълня делкарацията и да отговоря на въпроса за етноса сигурна съм, че асоциацията ми ще е вчерашния батут. Ако като екстра се добави и "приключение" от сорта на нападение или кражба... малко трудно става промяната на нагласата.
Нещо в посочването на произхода е недобре направено. И това унищожава шансовете на децата. Обикновено в процеса на интрвютата много от нагласите се променят, а в процеса на очакване - още повече. За след това - тогава всичко се променя.

# 112
 Всеки си има своите мотиви. Аз съм от тези които не биха осиновили циганче. Ще кажа и защо.
С приятеля ми, с който сме заедно от доста време сме обсъждали възможността да си осиновим дете, наред с това и да си имаме наше. Няколко наши познати направиха така и са много щастливи. Но в никакъв случай не желая детето да е от ромски произход. Основната причина е че не харесвам този етнос като цяло. Някои сигурно ще ме нарекат расистка. Грешка. Аз нямам нищо против детето да е от турски, руски, еврейски, американски или какъвто и да е друг произход. Ако бях расист щях на всяка цена да искам чисто българче, с доказан произход до девето коляно. Аз не искам само да е ромче. Не уважавам ромите. Не ги харесвам. Имам си моите причини за това. Когато човек тръгне да осиновява дете той го прави с ясната мисъл че връщане назад оттам няма. Дете назад не можеш да върнеш. Затова и трябва на 100 процента да си сигурен че ще можеш да го приемеш такова каквото е. Е аз няма да мога. Ако е циганче. Не виждам защо трябва да се самоизмъчвам и страдам само за да бъда от така наречените"благородни" широкоскроени и без предразсъдъци хора. В тая връзка искам да кажа че тук прочетох доста лицемерни и невени неща.
Не може да мериш с един аршин всички и който не постъпва като теб значи греши. Това е много снобско. Оставете хората да си имат собствено мнение и да си го отстояват. Малко  класа липсва на този форум.

# 113
  • Вън от пространство и време
...искам да кажа че тук прочетох доста лицемерни и невени неща.
Не може да мериш с един аршин всички и който не постъпва като теб значи греши. Това е много снобско. Оставете хората да си имат собствено мнение и да си го отстояват. Малко  класа липсва на този форум.

Съгласна съм, че всеки има право на мнение и то трябва да се уважава. Но и трябва да е формулирано ясно и да бъде защитено. И понеже и аз съм писала в тази тема искам да попитам кое точно е лицемерното и невярното написано тук според теб?

# 114
съншайн, не си разбрала целта на темата. тя не е за да се коментира дали е добре или зле нежеланието, а за да се разберат доводите, които го пораждат.
всеки има право на личен избор.

ето твоите доводи например. не харесваш етноса. лошо няма. и аз не харесвам някои нации като цяло, не държа и да живея до циганското гето в софия, примерно, не бих искала да имам приятел от етносите или нациите, които не харесвам. но за дете съм съгласна да е от всяка нация и от всеки етнос, защото не считам, че то носи в себе си и гените си отрицателните черти, с които е позната тази нация или този етнос.
надявам се да съм се изразила коректно.

става дума за цялостната нагласа на нашето общество, нежеланието за осиновяване на дете от даден етнос е само върха на айсберга. в случая става дума за циганския етнос, но би могъл да бъде всеки друг.
от изказванията стигам до извода, че нежеланието идва оттам, откъдето идва страхът, че едно бебе, да речем на 6 месеца, носи в себе си вече тези негативни качества и каквото и възпитание да получи после, в каквато и среда да расте, ще ги носи в себе си и те един ден с голяма вероятност ще излязат наяве. поправи ме, ако греша.........

не считам, че темата не е актуална, напротив. затова и съм я пуснала. не става дума за заяждане, а за споделяне на мисли. какво толкова лошо има, та така се разбуниха духовете. в едина дискусия всеки излага доводите си, а този, който изповядва различни, се опитва да го обори.
хайде да се опитаме да се придържаме към темата и да не си подхвърляме заядливи забележки за стил и класа. не са по темата. това с лицемерието също не е за тази тема. разводнява я. моля ви, недейте, защото пак ще дойде мод с метла.

# 115
Във връзка с написаното от kalin@, което просто ме наведе на някои мисли, не е конкретно към нея... Peace
Ние сами ги набутваме на дъното циганите, а после на всички ни тежат недостатъците на неграмотния и нечистоплътен човек до нас. Колко БГ-работодатели биха взели в администрацията хора с очебиен ромски произход? Колко от нас ще посетят втори път ресторант, ако в кухнята работят предимно цигани? Това са все риторични въпроси, но ако майка ти може само да продава цветя на пазара, баща ти събира боклука, а ти си с цвят на абанос...колко точно можеш да се издигнеш в нашето предубедено общество?!

Човек трябва да бъде съден за постигнатото в живота си спрямо това откъде е тръгнал. Всички ние имаме различен старт, а за тези деца е най-ниският възможен. 

# 116
Не съм съгласна. Ако циганина отговаря на посочените критерии за кандидатстваната длъжност, в повечето случаи той се назначава с предимство. Друг е въпроса, че в повечето администрации търсят висшисти, а висшистите цигани са рядкост. Повечето спират децата си от училище след 2-3 клас. В началото ги пускат заради детските надбавки. Но когато едно момиченце циганче стане на 12-13 години, вече и се търси съпруг и добра цена, а момченцата започват да работят нещо с бащите си.
Не съм съгласна, че на тези деца им се дава най-ниския възможен старт. Напротив, имат повече привилегии заради различните ромски неправителствени организации. Лошото е, че собствените им семейства им спират развитието. А като станат 25 годишни и не могат нито да си напишат името, нито да го прочетат, как да получат добра работа и добро заплащане? Живеят в мизерия, но смятат "щом аз съм се справил, значи и детето ще може без образование, по-добре да помага" и затварят кръга.

Във всеки град има и по някой с висше образование, с добра работа, с авторитет и съответно никой няма нищо против да работи с него.

Точно за постигнатата в живота, спрямо това от къде са тръгнали ги съдят. За това и обществото е негативно настроено към тях.

# 117
Малко  класа липсва на този форум.

Но пък с твоето присъствие тук тази липса моментално се попълни.

# 118
Не съм съгласна. Ако циганина отговаря на посочените критерии за кандидатстваната длъжност, в повечето случаи той се назначава с предимство.

Не съм съгласна, че на тези деца им се дава най-ниския възможен старт. Напротив, имат повече привилегии заради различните ромски неправителствени организации.

Пак ще кажа - дай ми три конкретни примера моля, айде не три - по един ми дай, ама не "една позната на моя приятелка чула от леля си...", а нещо, което ти лично си видяла.

Много ми е интересно например какви конкретни  привилегии имат циганчетата, в сравнение с етническите българчета напр.

АБСОЛЮТНО съм съгласна с  Бъзззз

# 119
Първо искам да кажа на Калина, че асоциацията й не е съвсем точна. Дори и от ромски произход, твоето дете няма да е мърляво, нечистоплътно, нахално, агресивно или там каквото си видяла. Това категорично не се определя от произхода, а от средата в която се отглежда детето, от стандарта на живот на родителите и от тяхното възпитание. Хората не се раждат крадци, убийци (не дай боже) и престъпници.  И това, че свързваме ромския етнос с тези определения е резултат на незавидното положение, което ромите имат в обществото по една или друга причина. Аз също не съм фен на идеята да живея в ромско гето, но нямам абсолютно никакви задръжки да отгледам ромско или каквото й да е друго дете, защото поне на половина ще прилича на мен, т.е. на майка си. Моята дъщеря става мое копие, защото е във възраст в която имитира абсолютно всичко, което правя - и хубаво и не дотам (когато се изпусна за нещо). Имитира как чета - и тя чете, гледа че си мия зъбите - и тя прави същото, слага си ръката пред устичката, когато кашля - явно ме е видяла, че аз правя така, убива с пантофата си мухите - пак от мен е видяла. Така, че детето ще прилича на мен, няма начин, колкото и да сме генетично различни. Черно, бяло, зелено, пенбено - все ще вземе нещо и от мен, надявам се само хубавото Simple Smile

Съншайн,
"Не виждам защо трябва да се самоизмъчвам и страдам само за да бъда от така наречените"благородни" широкоскроени и без предразсъдъци хора. В тая връзка искам да кажа че тук прочетох доста лицемерни и невени неща.
Не може да мериш с един аршин всички и който не постъпва като теб значи греши. Това е много снобско. Оставете хората да си имат собствено мнение и да си го отстояват. Малко  класа липсва на този форум"

Защо така наречените? Ми хората може наистина да са широко скроени и благородни, има и такива хора, нали! И от какво съдиш, че изказванията са лицемерни, защото аз приемам едно към едно постовете на участниците тук. Няма причина да се преструват на нещо, което не са.  И друго, че грешиш, грешиш! Няма да си кривя душата. Но това си е твое право! Всеки си прави собствените грешки и живее с последеците от тях. Така, че не оспорвам правото ти да сбъркаш или да имаш мнение по-различно от моето. Ни май-малко. надявам се да съзираш много класа във това Wink

Общи условия

Активация на акаунт