защо не искам да осиновя цигане............

• 28 347
  • 244
  •   1
Отговори
# 90
е мисля, че произходът на едно дете играе някаква роля при развитието му като човек. важното е кой и къде ще го отгледа и какво възпитание и образование ще му даде. дали е циганче или българче- какво значение има. моята родна дъщеря има циганска кръв /баща й беше наполовина циганин/. много се надявах да има някакви генетични дадености в музикално отношение, защото аз самата съм музикален инвалид, но май на мен се е метнала в това отношение:-). та преди да се роди бяха едни приказки от страна на роднини- как аз, толкова бяла и т.н. ще се осмеля да родя "черно дете" /тя обаче си е бяла, само дето много бързо хваща тен през лятото:-)/. майка ми и други роднини се опитваха да ме убедят да оставя "циганчето" в дом /разделихме се с бащата/, а след време като се оженя за българин- да си направим бяло дете- простотии пълни, през които трябваше да премина. е, сега не си спомнят нищо от това, което са говорили навремето, но предразсъдъците бяха в пълна сила. е, аз не виждам разлика между моето дете и другите деца- чисти българчета. също така- виждала съм много циганчета, които искат да се образоват, учат много повече от съучениците си, имат желание за развитие и напредък /в някои случаи родителите ги държат изкъсо и ги карат да учат, в повечето случаи сами проявяват желанието/. е, при това положение защо някои хора разделят децата на етнически принцип? странно изглежда. ако решим да осиновим дете /засега опитваме безуспешно да направим второ бебе/, нито аз, нито мъжът ми /той вече отглежда дете от смесен произход- моето/, ще поставяме някакви условия за етнос- децата са си деца и това поне осиновяващите чужденци са го разбрали. имаме да ги догонваме в това отношение. отплеснах се малко в темата, но заглавието ме провокира.

# 91
  • София
ДарЗаМен го е казала най-правилно-не сме длъжни да бием тъпана и да задоволяваме нездравото любопистство на всеки съсед.............което поднесем като информация-това ще е историята на детето.
Другото, в което съм се убедила е, че осиновени от българи "циганета" така се променят, че не можеш да предположиш дори етноса им.В подкрепа на това ми убеждение са децата на мамите, които пишат тук и чиито снимки са показвали.Ами след месец-два по нищо не можеш да оприличиш тези малки ангели с циганчета.................а порастналото вече 20 и кусур годишно цигане, осиновено в САЩ, което скоро посети родината си и даваха в "Часът на мама".Кой ще каже,че това е цигане?Та това е една толкова красива, смугла, млада и образована госпожица, която може да мине за латинокрасавица, но не и за сополиво цигане, което всеки си представя щом чуе този епитет на етноса.
А Иринка на ДарЗаМен , та тя е невероятна красавица, да не и е уруки.........малката и дъщеричка нямам честта да съм виждала, но Иринка е всичко друго, но не и цигане.
В обобщение май всичко зависи от самите осиновители, първо да изчистят съзнанието си от предразсъдъци и след това да споделят с любопитните хорски уши само толкова, колкото смятат за нужно.В крайна сметка веднъж осиновени това са техните деца, всичко друго е назад в миналото и никой не му е работа да пита ида се бърка.Обичайте милите си рожби, гордейте се с тях, те ще станат това, което вие направите от тях.

# 92
Чета ви от няколко дни и се чудех да пиша или не. Ама темата ме зачовърка, а и ето тук „подслушах” един разговор почти по същата тема, но с обратен знак - http://forums.adoption.com/russia-adoption/351321-bit-unclear.html.

Както и да е. Мисля си, че няма нужда зорлем да се агитираме да осиновяваме тези деца – съжалението е обидно за тях; те нямат нужда от осиновители-самаряни, които да се жертват и от съжаление да ги приютят, щото били много по домовете. Тези деца ги чакат семейства, които безусловно ще ги обичат, и за които трепетите около произхода им няма да съществуват, напротив, ще ги обожават именно и заради спецификата им. Защото това са прекрасни деца всъщност, въобще няма да коментирам отделните им достойнства. Стига документите им да са оправени на време, т.е. да са осиновяеми в сравнително ранна възраст (а това за възрастта е отделна тема), тези деца не остават толкова дълго по домовете. Осиновяват се не малко в България (само дето хората не бият тъпана много), желани са и в чужбина. Та думата ми беше, да не ги обиждаме, като ги подценяваме. И да не бъдем толкова горделиви в снизходителността си.
Тези, които губим от това чудене и маене около избора на произход, сме всъщност кандидат-осиновителите. Защото се лишаваме от щастието да имаме най-после едно чудесно дете, чието отглеждане носи най-вече радости. Ама никой не може да бъде накаран да бъде щастлив насила, това си е лична работа.

Иначе, съм много „за”, че трябва да търсим начини да ги опознаем повече, да разберем какви са, да ги усетим, но не за да ги спасяваме тях, а за да спасим себе си. Това, което litula е писала, и аз съм си го мислела, много е полезно всъщност за преодоляване на страховете от неизвестното. Не знам обаче как може да стане, те все пак децата не са в зоопарк да ни водят да ги разглеждаме с учебна цел. Една от формите за подобно нещо е благотворителността, така поне освен личната полза, има поне малка полза и за децата.

# 93

Моя първа приятелка осинови две циганета,  близнаци. Ами деца като деца, по качества с нищо не отстъпват на другите деца. Днес едното така се беше нацапало, а трябваше да ги водим на главната и моята приятелка се ядоса`Виж се, погледни се , на циганче си заприличал!!!` Laughing До такава степен вече е забравила етноса и произхода им.
   Приела ги е с безусловна любов , както всяка майка -децата си.

Последна редакция: пн, 04 май 2009, 19:47 от Танюшка

# 94
Чета ви от няколко дни и се чудех да пиша или не.
Радвам се, че отново пишеш след известно прекъсване Hug

Сори за спама.

# 95
Та думата ми беше, да не ги обиждаме, като ги подценяваме. И да не бъдем толкова горделиви в снизходителността си.
Много точно и много важно да се каже  newsm10

# 96
Милото81, нямаш право да си избереш дете! В основата на нашето законодателство (Закона за закрила на детет) в тази област стои именно интереса на детето, а не проблема на кандидат-осиновителите. Осиновяването е мярка за закрила на детето! Казвам го отново, защото много хора разбират осиновяването като точно обратния процес - осигуряване на дете на семейството. За да няма разочарования е добре да се знае смисъла на процедурата.
А иначе по темата, наистина никой не може насила да те направи щастлив. Ако хората само знаят какво щастие пропускат, собствените им предразсъдаци ще им се сторят смешни.

# 97
  • София
Защитава детето друг път - все още защитава осиновителите, но това не е предмет на темата.

# 98
Защитава детето друг път - все още защитава осиновителите, но това не е предмет на темата.
Че ти не знаеш ли, че децата на България са най-защитени?
Ама- друга тема е , права си.

# 99
Е, момичета, все пак така е по закон, пък и хората се опитват...Не всички и не винаги успяват, но все пак не са съвсем безотговорни. Поне моите впечатления са такива.

# 100
  • у дома
Не искам цигане,а гласувам и агитирам за Софи в ВБ
Мата,на това кво му казваш... newsm78

# 101
ами, че гласуваш за човека, а не за етноса. аз това чудо не го гледам, но чувам оттук оттам, че софка била голям пич.

просто-ти си знаеш, защо не искаш дете от ромски произход. в повечето случаи обаче, не сме напълно наясно защо наистина не искаме. странна нация сме малко.

# 102
 А аз мога ли да попитам защо те интересува толкова защо искат или не искат ? Виждам че твоето дете е бяло, русо , най-вероятно от бг произход. Сложила си снимки навсякъде в сайта, т.е. обичаш да го показваш. Вярно , много е хубава и сладка, да е жива и здрава, но щеше ли да я показваш ако беше някое мургаво "цигане" както сама казваш? Щом си толкова широко скроена, вместо да пишеш тука подобни теми, защо направо не осиновиш дете от ромски произход? Така ще направиш много повече добро на някой който има нужда от него. Честно казано на мен ми звучиш много лицемерно, не те познавам наистина, дано греша. За съжаление има хора, които влизат в такива форуми само да се хранят от чуждото нещастие или да показват колко много имат те, или и двете. Твоята позиция би била по-логична макар и не съвсем правилна ако беше осиновителка на деца от ромски произход, тогава поне би имало връзка. В момента не виждам какво общо имаш изобщо с въпроса и защо така живо те интересува?

# 103
  • София
Твоята позиция би била по-логична макар и не съвсем правилна ако беше осиновителка на деца от ромски произход, тогава поне би имало връзка.
Няколко теми бяха пускани от осиновителки на циганчета, но всичките завършваха с катинарче. Много нерви и емоции се изливаха в тях и биваха заключвани. Това е първата тема, която все още няма такъв финал.
А ти какво тирсиш в този форум, в реда на мисли?

# 104
  • Вън от пространство и време
А аз мога ли да попитам защо те интересува толкова защо искат или не искат ? Виждам че твоето дете е бяло, русо , най-вероятно от бг произход. Сложила си снимки навсякъде в сайта, т.е. обичаш да го показваш. Вярно , много е хубава и сладка, да е жива и здрава, но щеше ли да я показваш ако беше някое мургаво "цигане" както сама казваш? Щом си толкова широко скроена, вместо да пишеш тука подобни теми, защо направо не осиновиш дете от ромски произход? Така ще направиш много повече добро на някой който има нужда от него. Честно казано на мен ми звучиш много лицемерно, не те познавам наистина, дано греша. За съжаление има хора, които влизат в такива форуми само да се хранят от чуждото нещастие или да показват колко много имат те, или и двете. Твоята позиция би била по-логична макар и не съвсем правилна ако беше осиновителка на деца от ромски произход, тогава поне би имало връзка. В момента не виждам какво общо имаш изобщо с въпроса и защо така живо те интересува?

newsm78 Кое е "чуждото нещастие" не разбрах? Да осиновиш цигане ли? И да ти се налага да го криеш под коритото и да се срамуваш от него?  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт