Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Опасна ли е амниоцентезата?

 • 177 720
 • 1 370
 •   1
Отговори
 • Мнения: 617
Здравейте.Току що се връщам от консултация, на която моята докторка категорично изказа мнение, че амниоцентезата е изключително опасна.
Та моята история е : тази бременност ми е 3та.Имам 2 момчета, да са ми живи и здрави.Та борбата е за момиче/ каквото и да е да е живо и здраво/.Още преди да забременея си бях казала че ако това се случи ще правя амнио.Просто това ми се струва най-достоверната информация за бъдещото бебе.Пък и не знам защо съм си внушила че с това 3то дете предизвиквам съдбата.Нямам никакви генетични показатели нито аз нито мъвът ми за това да се роди бебе с аномалии...но въпреки това мен ме е обзел голям страх.И все си мисля, че с едни такива мисли по-бих навредила, отколкото с амнио.Другото нещо което ме притесни беше нухалната трансл. която е 3мм.Не знам колко вярно е измерена, но за мен това е на границата.Резултатите от БСХ са 1:1100.На 29г но мисля че това няма значение, въпреки, че според док. рискът се увеличавал след 35г.Имам пресни примери за това как годините нямат значение.
Та ако някой знае за случаи амниото да е причинило аборт, инфекция или какъвто и да е проблем моля да пише и да сподели.
Пуснах темата и в ''майки''.

Последна редакция: пн, 27 апр 2009, 16:47 от monnnn

# 1
 • Мнения: 96
Та ако някой знае за случаи амниото да е причинило аборт, инфекция или какъвто и да е проблем моля да пише и да сподели.
Пуснах темата и в ''майки''.

Има 1% риск от аборт, инфекции. Ако се прави само заради това да се рразбере пола на детенцето- не мисля че някой доктор би се съгласил да я прави, а и не е етично да се "избира" детето заради пола му....

# 2
 • Мнения: 25
И аз обърнах целия форум в търсене на отговор на този въпрос, защото моят риск от БХС и от НТ е непоносим за мен.
Знаеш ли, мисля, че тук пишат само майки, които са минали успешно през изследването.
Официалният риск на Майчин дом е е 1:300.
Четох много - из интернет, не български страници.

Има риск от нараняване на бебето, ако се прави без постоянен ултразвуков контрол. Нараняването е фатално - или тежки поражения на опрно-двигателния апарат, не дай си боже на мозъка и всякакви други. Тук четох описание на една майка, минала през процедурата при една от най-добрите - доц. Димитрова от Майчин дом. Ултразвукът е направен преди и след, но не и по време на процедурата, т.е. не е следено иглата да не засегне бебето.

Има риск от инфекция на околоплодните води, а от тук и на бебето - никой в Майчин дом не коментира дали рискът 1:300 обхваща и този риск, или отчитат само абортите след процедурата. Ако попиташ, директно ти казват, че си истеричка и да ходиш да си я правиш другаде.

Има риск от Rh (-) сенсибилизиране, ако майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен. Казват ти - ще ти сложим инжекция анти D. Само че не ти казват, че в 1% от случаите ваксината въобще не действа.

Никой не смята за необходимо да ти каже дали плацентата ти не е предно разпложена и дали могат да направят така, че да избегнат преминаването на иглата през нея и от какво зависи - от колко ниско или високо е плацентата или от разполжението на бебето в деня на манипулацията или от двете.

Имам 2 БХС - този в 11 седмица показа риск 1:300м, а този в 13-та: 1:370.
Нухалната транслуценция беше 1,9 мм в 11 г.с. и 2,2 мм в 13-та.
Само на база нухална транслуценция и възраст имам отделни изчисления за риска и те са 1:3000 в 11-та г.с. и 1:420 в 13-та.
Т.е. тези изследвания са толкова ненадеждни, че се питам дали мога да се доверя дори на по-лошите стойности.
Ако някой в БГ можеше да ги направи наистина качествено, дали нямаше да бъдат 1:20 или 1:40 например!
Именно затова обмислям вариантът амниоцентеза.

Никога не бих направила амнио заради пола.

Много бих се радвала ако в темата се включат и майки, които са имали проблеми, възникнали поради или след амниоцентеза.


# 3
 • Мнения: 96


Apryl,
отново се включвам с инфо по някои от въпросите ти...

1. Има риск от нараняване на бебето, ако се прави без постоянен ултразвуков контрол. Нараняването е фатално - или тежки поражения на опрно-двигателния апарат, не дай си боже на мозъка и всякакви други. Тук четох описание на една майка, минала през процедурата при една от най-добрите - доц. Димитрова от Майчин дом. Ултразвукът е направен преди и след, но не и по време на процедурата, т.е. не е следено иглата да не засегне бебето.

Дори и в Майчин дом в момента се прави под постоянен ултразвуков контрол. Поне в Св. Лазар се прави от 2 доктора единия държи ехографа  и консултира другия лекар, който извършва самата процедура къде точно да се направи пробождането и дори си маркират мястото. Иглата се вкарва под ъгъл, не е перпебдикулярно. Прави се прави се предварително обезболяване с ношпа.


2. Има риск от Rh (-) сенсибилизиране, ако майката е с отрицателен резус фактор, а бащата с положителен. Казват ти - ще ти сложим инжекция анти D. Само че не ти казват, че в 1% от случаите ваксината въобще не действа.
Да това е така, в България това не се коментира, намира се като инфо в чуждите сайтове. Аз съм с отрицателен резус фактор нямаше проблем. Но в БГ има българска и чужда анти д инжекция-от българската трябва да се сложат две дози, защото количеството е по-малко. От чуждата една доза е достаъчна.

3.Никой не смята за необходимо да ти каже дали плацентата ти не е предно разпложена и дали могат да направят така, че да избегнат преминаването на иглата през нея и от какво зависи - от колко ниско или високо е плацентата или от разполжението на бебето в деня на манипулацията или от двете.

На мен ми казаха, че е предно разположена. Самия доктор трябва да прецени разположението на бебето и плацентата дали са подходящи към момента на процедурата. При мен се отложи с една седмица с цел по-добро разположение. Все пак плацентата се вдига и намества напълно до към 20-24 седмица /не съм сигурна точно за седмицата/.

# 4
 • Мнения: 617
Оооо в никакъв случай не я правя заради пола.Това за момиченцето го казах просто така - пък и това е последен шанс...с 4 то едва ли бих се справила. CrazyНо напоследък зачестиха случаите на аборти поради аномалии, увредени дечица и то на маъки, които далеч не са над 35г.И просто се плаша...страшно много.А как им се преобръща животът...жестоко е.Мисляче никой не желае да го изпита, колкото и егоистично да звучи.Пък и медицината е достатъчно напреднала и е престъпление да не се възползваме от нея.
Поли, сигурна ли си , че в Майчин дом се наблюдава процедурата   без прекъсване?Защото като прочетох, че не се наблюдавю и тръпки ме побиха...това не би трябвало да е възможно...ами ако плодът мръдне какво става? Shocked

# 5
 • Мнения: 96
monnnn, така ми отговори доц. Димитрова, но аз лично се отказах тя да ми я прави. Докато ме преглеждаше да прецени точната седмица се заговорих с 2 момичета, които бяха за амниоцентеза... беше ги връщала няколко пъти, отделно се правят на конвейр там, а лекаря трябва да е спокоен. Някъде из темите назад бях писала за доц. Димитрова и преживяването ми с нея- още ме побиват тръпки от нея, а се бях насочила към нея, но се отказах.
Най-добре е на място да разховаряш с нея, мисля че на 8 ет. в МД е патологична бременност и там и е кабинета. По-добре я разпитай и прецени на място. Peace

# 6
 • Мнения: 617
Поли, защо се отказа?Всяка информация в момента ми е важна- гадно, хубаво, казвай.И защо връща момичетата...аз съм от Плевен и не мисля да ходя и да се връщам 100 пъти.

# 7
 • Мнения: 4 589
monnnn ако не се лъжа Димитрова, Марков, Манчев, всички са на 7 ет. в МД. Аз ходих на прегледи при Манчев и съм виждала куп момичета да чакат за амниоцинтеза. Аз лично не съм правила, но знам за случаи на спукани мехури вследствие амнио (даже ми казаха за едно момиче от Плевен, което е родило в 21 г.с. след амнио). Много е опасно и наистина трябва да се направи много спокойно и от добър специалист.

# 8
 • Мнения: 617
Ох, много се обърках вече.А това момиче не се знае дали заради амниото или заради нещо друго е станало раждането.Аз доколкото знам е с мъртъв плод.Покриха всичко гадовете, пак ще излязат невинни всички докторя.

# 9
 • Мнения: 4 589
Мон не знам какво да ти кажа. Мен би ме било много страх. Аз също родих в 25 седм. заради инфекция, която спука единия мехур.

Прецени си сама, довери се на някой лекар и давай, каквото сърцето ти подскаже.

# 10
 • Мнения: 170
Гледах наскоро по тв интервю с Марта Вачкова, където тя сподели, че най-добрата й приятелка дълги години не можела да забременее. Когато най-накрая успяла, докторите я посъветвали да направи амниоцентеза, т.като била над 30 (ако не се лъжа). Марта се опитала всячески да я разубеди, но приятелката решила да се довери на лекарите. Вследствие на амниоцентезата мехурът й се спуква, водите изтичат и детето умира. Оказало се, че е било абсолютно здраво.
Не го казвам с цел да разубеждавам някого, но за мен лично изводът е, че дори едно бебе да е загинало напразно след амниоцентеза, значи това е опасна процедура. Аз самата не знам какво бих направила, въпреки че родих дете с малформация. Много трудно решение е, определено.

# 11
 • Мнения: 836
Изчети всичко, което откриеш и накрая прецени всички плюсове и минуси и така ще вземеш решение какво да правиш. Има и много други методи, за да се диагностицира развитието на бебето, макар и да се счита този за най-точен. Трябва да се има предвид и риска от смесване на кръвта на майката с тази на бебето и че така могат да се предадат инфекциите, които майката носи в себе си...

Решението за амниоцентеза по-добре ще вземеш след като обсъдиш с партньора си и лекаря следните въпроси:
1. Информация за генетичните изменения, за които бебето ви ще бъде изследвано.
2. Какъв е рискът бебето да има генетично изменение, за което обмисляте изследване.
3. Информация за анализите и каква информация ще ви дадат резултатите.
4. Колко надеждни са тези анализи.
5. Какъв е рискът да се получи несигурен резултат и анализите да трябва да бъдат повторени.
6. Какъв е рискът от спонтанен аборт.
7. Какви са сроковете за получаване на резултати.
8. Каква е цената на анализа и дали вие го плащате.
9. Как ще получите резултатите си.
10. Какви са всички ваши възможности ако бебето има патологични генетични изменения.
11. Как може това да повлияе емоционално на вас и партньорът ви.

Ето ти и някои линкове по темата:

http://www.kovachev-ag.hit.bg/Amniozentese.htm
http://www.puls.bg/diagnostic/procedure/procedure_13.html
http://www.moetodete.bg/bremennost/p3_607_0.html
http://bulgarianbaby.tripod.com/pregledi.htm
http://tuci.lovelyforum.net/forum-f30/topic-t1443.htm

Има още много такива, които сама можеш да си изровиш...

# 12
 • Мнения: 96
monnnn,
Ами първоъто ми впечатление от доц. Димитрова като почуках на вратата на кабинета и с бележка пт проф. Кременски, че трябва да се прави хорион биопсия / подобно на амниото, но се взима материал от предшественика на плацентата/, беше да се разкрещи "Не им ли омръзна на тия да ми пращат пациенти"... После ми каза да си платя за ехографски преглед и пак да се кача... чаках около 2.30 и накрая освен ехографския преглед ми направи и гинекологичен /защото смяташе че имам 2 шийки на матката Shocked и преграда в матката (прегледах се после и при други лекари сред които и Марков и отхвърлиха това твърдение/. Гинекологичния преглед беше доста брутален една седмица ме болеше и дори първите дни имах и кървене...Отделно плацентата беше закрепена предно и тя твърдеше, че е прекалено високо и не може да се вземе материал от нея... Впоследствие разбрах, че е важно плацентата и бебето да са разположени така, че риска за бебето да е минимален /все пак то си мърда вече към 12 седмица и е рисковано/. Натиска ми корема доста грубо, викаше по време на прегледа а аз си мълчах, защото вярвах, че тя е единствената, на която мога да се доверя и не исках да и противореча.
Докато чаках, се заговорих с едно момиче, което чакаше да я приеме за амниоцентеза, вече беше в края на 18 седмица и това и беше третото посещение, като при второто Димитрова я е била върнала защото е имала повече работа.... Впоследствие се появи и още една жена, видимо над 35 г. и двете ги приеха, но не мога да си представя как се правят 2 амниоценбтези една след друга... работата изисква ГОЛЯМО спокойствие....
Процедурата да вярно е 5-5 минути, но преди това си имаше поне при мен 20 мин внимателно избиране на мястото... след което се взе пробата... но се наложи и второ убождане и отново имаше подготовка...Отделно корема се намазва със стерилизиран разтвор...на ехографа се слага стерилна ръкавица..гела, с които се намазва стандартно корема беше в самата ръкавица а не по корема...въобще незнам дали всичко това се спазва в МД...

# 13
 • Мнения: 184
Аз пък съм си правила амниото точно при доц. Виолета Димитрова - жената си е с такъв характер, но това в никакъв случай не я прави по-малко професионалист (въпрос на темперамент).
Обясни ми всичко за процедурата / на мен и на таткото/, както и за рисковете.
Иглите за амниото са доста дълги и като ги гледаш ти идва да избягаш, но ще те уверя, че само страховете са големи, самата процедура е изключително кратка и безболезнена, прави се без упойка... някъде прочетох, че в св.Лазар слагали упойка за което не виждам никакъв смисъл. /повече ме е боляло докато ми вземат кръв от вената/
При мен по време на процедурата бебето спеше, така, че цялата манипулация от лягането на леглото до излизането ми от стаята беше 6- 7 мин., асистираше една сестра.
Просто веднага щом легнах и ме погледна на ехографа каза: Чудесно, сега е момента бебока спи, плацентата е на задна  стена и имам широко поле за действие... докато попитам за упойка... тя вече пълнеше първото шишенце и ми каза: Каква упойка, аз вече свършвам с процедурата...
Разбирам това, че деликатното положение на бременните ги кара да очакват нежно отношение от всички, но аз лично не бих си вадила заключения за професионализма на някой доктор, само затова, че не ме е държал 40 мин на преглед... или, че не си е говорил с мен сладки приказки...


# 14
 • Мнения: 96
Явно си я уцелила в добро настроение. Все пак всеки си избира и преценява, едва ли ако ти се беше разкрещяла щеше да и се довериш, и едва ли щеше да си доволна, ако не ти беше обяснила всичко за процедурата, щеше да се чустваш спокойна. Пишеш, че деликатното положение на бременните ги кара да очакват нежно отношение, без да знам дали си очаквала добро отношение-си го получила и не виждам, защо има смисъл да се вадят заключения от мнението на даден потребител, като всяко едно мнение само по себе си е субективно.
Но не искам да разводнявам темата.
Моето мнение е, че процедурата колкото и да е кратка, все пак е доста деликатна, крие рискове и всеки на който му предстои си преценява на база на неговите очаквания, чуствителност кое е най-добро за него. PeaceОбщи условия

Активация на акаунт