Реформа в образованието

• 6 666
  • 72
  •   1
Отговори
Проблемите на малките ученици 1-3 клас- основни проблеми, за които смятаме че трябва да има радикални промени, като очакваме допълнения от вас.
-   да ориентираме учебните програми  1-3 клас към  активността на детето. Да предложим варианти за намаляване информационната претовареност на учениците, за причините, които налагат носенето на тежките чанти всекидневно.
-   Предвид многобройните паралелки, които в перспектива се очаква дори да се увеличават и предвид интегрирането на деца със СОП, да очертаем промените в посока- с един клас да работят екипно двама учители и един помощник възпитател.

Обобщено, смятаме че Целта на обучението до 3 клас трябва да е ориентирано предимно към уменията за общуване, развитието на мисленето, които да са подходите за усвояването на знания. Знанията се наваксват ако има добра основа за развитие на мисленето, ако я няма , в прогимназиалните класове започват негативните оценки към образованието.
Новият Закон, който вероятно ще влезе в сила от следващата година прекалено късно за да бъдем подготвени, предполага, новата учебна документация да се пренапише доста бързо. Това ни безпокои.

# 1
  • СОФИЯ
записвам се

# 2
  • София
-   да ориентираме учебните програми  1-3 клас към  активността на детето. Да предложим варианти за намаляване информационната претовареност на учениците, за причините, които налагат носенето на тежките чанти всекидневно.

Не съм забелязала информационна претовареност на учениците, обемът на изучавания материал не е голям и е лесен за усвояване. Голям проблем е теглото на раниците, който е
пряко следствие от ненужното количество учебници и предмети, както и от недобрата организация на учебните програми. Например, предметите Четене, Писане, Развитие на Речта и Български език и литература могат да бъдат обединени в един предмет, с един учебник и без учебни тетрадки.

-   Предвид многобройните паралелки, които в перспектива се очаква дори да се увеличават и предвид интегрирането на деца със СОП, да очертаем промените в посока- с един клас да работят екипно двама учители и един помощник възпитател.

Според мене, един учител е напълно достатъчен, с възможност за помощник-учител, ако в класа има деца със СОП. Обаче е много важно да се прекрати практиката още от първи клас децата да имат различни учители по различните предмети. Обяснението, че няма достатъчно начални учители със съответния профил не е оправдание за това, че децата от самото начало са принудени да се местят от стая в стая, да се адаптират към различни стилове на преподаване и да бъдат разделяни и местени от клас в клас, принудени да седят на пода, ако даден учител отсъства.

Обобщено, смятаме че Целта на обучението до 3 клас трябва да е ориентирано предимно към уменията за общуване, развитието на мисленето, които да са подходите за усвояването на знания.

За тази цел има детски градини и предучилищна подготовка. По-скоро трябва да се наблегне на квалификацията и уменията на предучилищния персонал, от който пряко зависи, дали децата ни ще се научат да общуват, мислят и усвояват материала.

# 3

Голям проблем е теглото на раниците, който е
пряко следствие от ненужното количество учебници и предмети, както и от недобрата организация на учебните програми. Например, предметите Четене, Писане, Развитие на Речта и Български език и литература могат да бъдат обединени в един предмет, с един учебник и без учебни тетрадки.

Peace предложението ми харесва.

Според мене, един учител е напълно достатъчен, с възможност за помощник-учител, ако в класа има деца със СОП. Обаче е много важно да се прекрати практиката още от първи клас децата да имат различни учители по различните предмети. Обяснението, че няма достатъчно начални учители със съответния профил не е оправдание за това, че децата от самото начало са принудени да се местят от стая в стая, да се адаптират към различни стилове на преподаване и да бъдат разделяни и местени от клас в клас, принудени да седят на пода, ако даден учител отсъства.

Мисля, че в повечето училища децата работят с един учител, само по музика и физ. възп влиза друг учител. Не съм сигурна обаче. Ще търся информация.

За тази цел има детски градини и предучилищна подготовка. По-скоро трябва да се наблегне на квалификацията и уменията на предучилищния персонал, от който пряко зависи, дали децата ни ще се научат да общуват, мислят и усвояват материала.

Тук имах предвид , че методите на обучение, които са насочени къв формирането на умения за общуване и развитие на мисленето за да могат да се прилагат с резултат групата, с която тр да се работи е 12- 13 човека. Другото е че тези методи с бавен темп на обучение и времето е достатъчно за усвояване на знанията- която е основна образователна цел и възпитателните и развиващите цели остават на втори план.

Но в началото на тези проблеми е наистина недобрата организация на учебните програми Peace

# 4
  • София

Мисля, че в повечето училища децата работят с един учител, само по музика и физ. възп влиза друг учител. Не съм сигурна обаче. Ще търся информация.

При нас още от първи клас има един учител по български и математика (класната), един по музика и физическо, един по Човек и общество, един по Човек и природа, два по рисуване (понеже е специализирана паралелка, така че не се брои), и един по информатика. Много е неприятно за децата, от самото начало са се сблъскали с безпричинна злоба, крещене и обиди в часовете, няма съгласуваност в преподаването на различните учители, учебната програма е съобразена с разписанието на учителите, а не с количеството предмети и голямото тегло на раниците. Освен това е адски непедагогично, когато на контролното по един предмет се оценява само учебния материал по този предмет, а поправката на правописните грешки "не било тяхна работа", което нямаше да се случи, ако им преподаваше един и същи учител по всички предмети  Shocked

# 5
  Явно във всеки град е различно и наистина този проблем трябва да се реши. Много по-добре е един учител по всички предмети (както е в Пловдив)и това е в крайна сметка квалификацията на всеки начален учител( да преподава по всички предмети). Е, изключение прави или физическото възпитание или изобразителното изкуство, ако е художествна паралелка, или чуждия език.
  Съгласна съм за тежките чанти, но това може да се реши, ако съдържанието на учебниците е преструктурирано.
  За квалификацията на детските учители мога да кажа, че е достатъчна. Според мен проблема е в многобройните групи.

# 6
Дано случаят с различни учители по всеки предмет от първи клас да е изключение. Ако това обаче се допуска, би трябвало образецът на училището да е одобрен от МОН по този начин. Аз не вярвам да е така, защото наистина един учител по начална педагогика не специализира в конкретна област.
Затова си мисля, каква е ролята на ридителите, при решаването на такива проблеми. Има ли действащи училищни настоятелства, които да участват в управлението на училището. Ако този проблем се решава на училищно ниво, то какво трябва да направим- склонна съм да мисля,че различните учители по всеки предмет от първи клас улеснява единствено само учителите!

# 7
  • Пловдив

учебната програма е съобразена с разписанието на учителите, а не с количеството предмети

След като се напише една учебна програма, същата трябва да мине през ХЕИ, за да бъде заверена т.е. тя се прави съобразно натовареността на учениците, а не разписанието на учителите.
Вески един предмет има по изисквания, определени часове, в които може да бъде преподаван. Например математика не може да е първи и последен час, за първи и последен са предвидени по-леки предмети - физическо, музика и пр... Та ако предмета е на "мястото си" носи плюс, а ако ли не - минус. За да се одобри програмата на даден клас за всеки един ден от седмицата трябва плюсовете да са над 60%.
Има изискване и за броя на учебните часове дневно.

# 8
*Devil*  Hug, че се включи. Искаш да кажеш, че седмичното разписание се одобрява от РИОКОЗ, така ли? Това задължително ли е и има ли критерии по които се одобрява то?

# 9
  • Пловдив
Абсолютно задължително е. Критерият е над 60% "плюсове" /както съм обяснила в горният си пост/.
Дори ако се прави промяна в седмичното разписание поради някакви причини /болест на преподавател и т.н./, то също трябва да е заверено в РИОКОЗ. /е, това последното почти никога не се случва ... ако се интересувате, ще обясня защо ...

# 10
Казвай, че ме заинтригува Thinking

# 11
  • Пловдив
Първо - като се обади сутринта някой учител, че е болен се прави разместване на часовете на момента ... ако е възможно ... в случай, за да се уведоми РИОКОЗ, който от своя страна да даде одобрение, трябва технологично време ... и деня си отиде ... Такова нещо е възможно само при предварително планирано отсъствие на учител /командировка и пр./ и при продължителен болничен ...
В момента е в сила новата програма на МОН "Без свободен час",  където всички такива дупки от свободни часове би следвало да се запълнят от колега, преподавате по същата материя, а при фактическа невъзможност /дублиране на часовете и липсата на такъв преподавател/ влиза педагогически съветник, пом.директор или директор да изнася "Възпитателна беседа". Програмата предвижда и викането на заместващ учител от вън - пенсионери или студенти. Все още са начални стъпки по тази програма, та ... не е ясно до колко е ефективна.
Лично аз не съм много ЗА т.нар. възпитателни беседи .. по ред причини.... - лицата, които трябва да ги провждат имат достатъчно други ангажименти и така се случва, че останалата работа може да започне да куца сериозно ...
А и учителя отсъстващ във въпросния ден няма само един-два часа. Да не говорим какво се случва, ако отсъстват повече от един преподаватели ..... Но идеята да няма свободни часове е добра, дано да се отработи добре на практика...

# 12
Значи, проблемите на обучението 1-3 клас се очертават като организационни, касаещи подобряване седмичното разписание?

# 13
  • Пловдив
Имам предимно поглед върху образованието 9 - 12 клас и естествено общите неща, които касаят системата.
Добре е да се включат по-детайлно запознати с началното образование.

# 14

Общи условия

Активация на акаунт