Реформа в образованието

• 6 659
  • 72
  •   1
Отговори
# 30
За след 7ми клас говоря за Голямото кандидатстване в "елитните" гимназии.
Така и така не успях да разбера последно решиха, че изпитът ще е = на това, което децата направят на Външното оценяване (тестовете, които всяка год се правят ли  Rolling Eyes ). Май езиковите гимназии се дърпат нещо и не им се иска да вземат тези оценки и са прави...не ми се ще да обиждам никой колега учител, ама трудно бих повярвала, че 6-ца в село Долно нанагорнище е = на 6-ца от някое у-ще в град, в което наистина се държи. Wink

За учебницета какво можем да кажем - хем ми се иска да впечатляват децата с външен вид, т.е. да са лъскави  Joy , хем предпочитам да са леки, което някак не става, защото първите тр да са на гланцирана хартия, а другите на вестникарска. Верно е добре м/у задачките/упражненията в начален курс да има картинки, но пък тези картинки увеличават обема на страниците..ни така, ни онака, ама в крайна сметка не мен са ме сложили да мисля учебници, ам онези, на които им се плаща за това и дано този път се паднат такива, които са имали скоро деца в начелен курс и са им мъкнели чантите до у-ще пеша! Че наистина не е нормално 10 кг и отгоре да е ученическа чанта  #2gunfire

# 31
Да, изпитът ще е вход за гимназиите. Аз съм твърдо за външното оценяване. Така ще се види и нивото на учителите-училищата също, че и там има какво да се контролира.

Че наистина не е нормално 10 кг и отгоре да е ученическа чанта  #2gunfire

Това се очертава като проблем, за който тр да се говори...

# 32
Фани, външно оценяване би имало, ако външен човек Wink дойде и пази на изпита или поне на ротационен принцип да се въртят учителите (нещо като квесторите на матурите за 12 кл), но...тук пък идва психологическият момент, в който децата се притесняват и шашкат дали ще направят нещо. Или пък играят на тото 2 и в един момент някой посредствен ученик извади 6-ца, а Иванчо, който цяла година се мъчил и учил едвам стигне до 5, щото се колебае сума време а) ли е или б), но нека изчисля и с) . Не ми се ще да го оправдавам много Иванчо, ама хич не е честно онзи другият да има повече, като цяла година е спал и е за изпит.
Пример от нашето у-ще тази година - единствено в класа 1 дете е "решило" някаква трудна задача по математика, въпросното дете повтаря няколко класа Wink , но на фона на всички, които са се мъчили да изчислят отг, то просто е оградило буквичката, но се счита за верен отг.  Whistling

Бе май аз на всичко мога да намеря кусури.  hahaha

# 33

Бе май аз на всичко мога да намеря кусури.  hahaha

То кусури, колкото искаш....
Очаква се на този изпит, квесторите да са външни- учители от едно училище, ще бъдат изпращани в друго- това е описано в наредбата. Относно налучкването на верните отговори- това е пак по-обективно, отколкото този, който те обучава, само той да те оценява. А за да се избегне налучкването има начин- при неверен отговор се отнемат точки- така който не е сигурен в отговора си ще предпочете да не отговори Mr. Green

Като проблем, който виждам на този етап, за който тр да реагираме като родители са тежките раници на първолаците.

# 34
За съжаление обаче аз не се сещам как бих помогнала за нещо такова, освен да спретнем една петиция в нета като хилядите подобни, но после...?  Rolling Eyes

# 35
За съжаление обаче аз не се сещам как бих помогнала за нещо такова, освен да спретнем една петиция в нета като хилядите подобни, но после...?  Rolling Eyes

Толкова много петиции има, че някакси смисалът се е изгубил вече...

# 36
http://www.tvevropa.com/bg/news/bulgaria/view/12710

Какви други варианти има:
Аз се сещам за
инициатива със снимки на ученици- моята чанта тежи....кг
стикери за чанти...
протест от страна на родителите

Казвайте какво друго.

# 37
  • Пловдив
Ще се протестира срещу тежките чанти на учениците ли? Аз май това разбрах само до тук.

# 38
Все още обмисляме варианти- какво можем да направим като родители, загрижени за дравето на децата си. Давайте идеи. Thinking

# 39
  • Пловдив
Темата е "Реформи в образованието" и първото изречение гласи:

Проблемите на малките ученици 1-3 клас- основни проблеми......

Като накрая се стига до реформа на тежестта на чантите?  newsm78

# 40
Да, за да "олекнат" чантите на учениците тр да претърпи промяна организацията на образователния процес, както и изискванията при писането на учебници. С други думи като краен резултат от тези двете трябва да "олекнат" чантите на учениците.
Обсъждаме и други проблеми, но този се очерта като проблем, по който изглежда , че ако ние родителите не се "обадим", няма да се разреши.
Разбира се, споделяйте и друго каквото ви вълнува Hug

# 41
Темата е "Реформи в образованието" и първото изречение гласи:

Проблемите на малките ученици 1-3 клас- основни проблеми......

Като накрая се стига до реформа на тежестта на чантите?  newsm78

Тежестта на чантите си е сериозен проблем, макар и не единствен. Но в крайна сметка темата е точно разискване на тези неща в образованието на малките, които ни притесняват и как и дали можем да настояваме да бъдат променени. Надяваме се да се включат хора с повече личен опит, които могат да степенуват задачите и да предлагат възможности за разрешаването им.

# 42
  • СОФИЯ
Непосилната тежест на раниците води до физиологични проблеми и увреждания при децата. И да, проблемът е във връзка с образованието, защото съдържанието на въпросните раници е пряко свързано с него.

# 43
Като говорим за най-малките (1-3 кл), най-лесно изглеждащото решение е всички учебни материали и помагала да остават в у-щето, да няма учене в къщи, домашни и т.н.

# 44
За това от поста на Petroff се заговори мисля в последните години, а именно да се направи целодневно обучението на начален курс, което е и доста добро като идея, защото малките и не съвсем малките (до 12 г ли беше  newsm78 ) по закон нали не може да стоят вкъщи сами уж Wink Това всъщност е като едно време, поне аз така си спомням, че бяхме, дори 6годишните спяхме на обяд там, което си е кошмарно, ама то това друга тема  Laughing

За целодневно обучение на начален курс, а ако не се лъжа и на горен до 8ми клас, сега са направили програма за пътуващите от селата деца с включен обяд, поне 1 такова у-ще знам  Peace

За начален курс обаче занималнята, т.е. следобедното учене си е проблем, защото за да се назначи учител, то у-щето тр да има бройка. С една дума - на n-брой деца се падат m-брой учители, така че всеки от тях да има и норматив от определен брой часове..с една дума всичко е много навързано и ако ще се променят нещата трябва да стане изцяло...и както обикновенно все се въртя в омагьосан кръг аз.  Confused

Общи условия

Активация на акаунт