как свикват децата ви на гърне

• 6 391
  • 89
  •   1
Отговори
# 30
  • ГОре на черешата...
Ходенето по нужда извън памперса е свързано с две неща, които са налице по различно време при различните деца. Физическата възможност за задържане, която позволява на мозъка и на тялото да изчакат докато се събуят гащите, докато седне на гърнето и тн. Второто е психологическата фаза свързана с отделянето, която се нарича "анална фаза" и следва след "оралната фаза", която започва с раждането и е фокусирана върху устата, сукането и тн.
Времето за гърне според тези два признака е около/след 18-тия месец, но при различните деца е различно. Някои казват, че белег за готовност е способността да се изкачват самостоятелно стълби. Принудата и екстремните методи за приучване към гърне носят вреди, които често се изразяват в нощно напикаване в по- късна възраст, отказ от изхождане и други. В други страни децата стоят с памперс до 3-4 години и не виждам толкова притеснени от това родители. Тук е било обяснимо ранното слагане на гърне, защото не е имало памперси, но сега не виждам причина да се напъват толкова децата и то в период, в който очевидно не са готови за това.

Моето дете вече ходи по 10-тина пъти на ден на гърне. Преди няколко месеца му го въведох като предмет, обясних му за какво е и го оставих в хола. В началото го пълнеше с играчки, а от скоро се събува сам, сяда и се изхожда, и по голяма, и по малка нужда. За махане на памперса ми се струва рано, а за нощния памперс ще изчакам поне 7 сутрини, в които се буди със сух памперс.

Peace

С големия вече ми се губят моменти, но някъде на 18-20 мес. възраст махнахме дневния памперс, няколко месеца по-късно и нощния.
Сега с малкия ще процедирам по същия начен - вече е на 20 мес, изчаквах времето да се стопли - по-удобно е и за детето /с по-малко дрехи, които се събличат/събуват по-бързо/ и за мен - прането съхне по-бързо.
Освен това направо ще почваме да ползваме детска дъска за тоалетна /купих днес на Нук - много стабилна и удобна ми се вижда Peace.../ - и без това клечи постоянно с мен и изобщо с всеки друг в тоалетната, та смятам лично за него този преход ще е по-удачен.
Та накратко - след още два-три дни/да се стпопли веднъж завинаги пустото му време/ махам памперса и - каквото сабя покаже. Една-две седмици е периодът, ще свикне, просто мокър няма да се чувства комфортно.
Ще споделя после какво сме постигнали двамата.

П.П. А това със 6-7 мес. бебета на гърнето -  ooooh!, направо ме изумява. Закъде бързате, бе хора, още малко ще искате проходили  и проговорили да се раждат, че да ви е по-лесно...

# 31
Да споделя и аз моя миниатюрен опит. LaughingОт три дни започнахме с гърнето.Добре го прие , не плаче , дори му е забавно да стои.Първите два дни сутрин ставаше и го слагах и вършеше всичко Grinning,  но днес сутринта се събуди с подарък в памперса за мама CryУтре продължаваме , пък когато стане Laughing

# 32
  • някъде другаде
Голямата започнах да я слага от както започна да сяда. В началото дори я крепях , че не можеше да седи хубаво. Свикна без проблем дори можеше да седи и по цял час.
Малката, честно, ме мързеше и я слагах когато и сменях памперса свикна да се изхожда постоянно на гърне чак когато тръгна на ясла.

# 33
Здравейте момичета. Аз започнах от около половин месец да слагам малката на гърне (около 9,5 месеца). Никога не е създавала проблеми, но аз и не я слагам редовно, за сега по 1-2 пъти на ден. Единия е на обяд веднага след сън и тогава почти винаги пишка. Но и давам играчки  Blush иначе по-бързо и омръзва.

# 34
  • София
zdravejte,
nadqvam se nqkoq ot vas da moge da me posyvetva i pomogne.
Predi sedmica malkata stana na 2god. Imam samo tova dete Simple Smile . Slagam q na gyrne ot okolo 2 meseca, no nishto ne pravi. Po skoro kato igra. Slagam q sled syn - sedi, stava, slagam pampers i sled malko preliva i e mokra. Opitah s nagrada, no ne se polu4i. Znae za kakvo e gyrneto, vsi4ko govoi i razbira.
Ot minalata sedmica se syrdi 4e i e mokro na duprto kato se izpishka v pampersa i iska 4ist. Sama iska pish na gyrne - sled kato se izpishkala v pampersa. Kato se izaka v pampersa hodi kato pate da ne i se dopira do dupeto, i kato i go svalqm sedi na "most" na legloto.
No ot Petyk na sam /nedelq/ ne iska da pishka nito v Pampersa, nito na gyrne! Osobeno ve4er. Sutrin qvno ne moge da se sdyrgi ili se zaigrava i razseiva pove4e - neznam i pylni pampersa. No sled sledobedniq syn do ve4erta pishka samo vednyg i to zashtoto ve4e ne moge da izdyrga. Kazva 4e i se pishka, no ne iska v pampersa i reve, slagam q na gyrne ne iska 4e shte go izcapa. Az i obqsnqvam 4e to e za tova, no qvno ne razbira... neznam. Itaka ot 13.00h do 21.30h do zaspivane pishka samo vednyg. Ve4er kato qdem kazva 4e q boli korem4eto - veroqtno se stiska i da aka... ili ot tova 4e ne pishka?
Mnogo sym pritesnema, molq za syvet!!!!

# 35
  • София
zabravih da kaga, 4e ot okolo mesec sled noshtnia i sled sledobedniqt syn e syha. I imenno tova me naso4i 4e e gotova za gyrne, ama na!

# 36
  • ГОре на черешата...
geryger , първо - пиши на кирилица. Ако нямаш, горе вдясно има бутон "Кредор".

А защо не опитате в тоалетната на детска дъска - може би се стахува, че ще се изцапа, защото гърнето е малко и може да достигне с дупе "купчинката" - обясни й, че в тоалетната всичко изчезва бързо във водата и няма как да се нацапа, а и там ходят големите - мама и тати, следователно и тя вече е голяма.

А всичко описано дотук показва, че вече сте готови за чистотата - имай още малко търпение и скоро всичко ще е наред!
Успех Peace!

# 37
zdravejte,
nadqvam se nqkoq ot vas da moge da me posyvetva i pomogne.
Predi sedmica malkata stana na 2god. Imam samo tova dete Simple Smile . Slagam q na gyrne ot okolo 2 meseca, no nishto ne pravi. Po skoro kato igra. Slagam q sled syn - sedi, stava, slagam pampers i sled malko preliva i e mokra. Opitah s nagrada, no ne se polu4i. Znae za kakvo e gyrneto, vsi4ko govoi i razbira.
Ot minalata sedmica se syrdi 4e i e mokro na duprto kato se izpishka v pampersa i iska 4ist. Sama iska pish na gyrne - sled kato se izpishkala v pampersa. Kato se izaka v pampersa hodi kato pate da ne i se dopira do dupeto, i kato i go svalqm sedi na "most" na legloto.
No ot Petyk na sam /nedelq/ ne iska da pishka nito v Pampersa, nito na gyrne! Osobeno ve4er. Sutrin qvno ne moge da se sdyrgi ili se zaigrava i razseiva pove4e - neznam i pylni pampersa. No sled sledobedniq syn do ve4erta pishka samo vednyg i to zashtoto ve4e ne moge da izdyrga. Kazva 4e i se pishka, no ne iska v pampersa i reve, slagam q na gyrne ne iska 4e shte go izcapa. Az i obqsnqvam 4e to e za tova, no qvno ne razbira... neznam. Itaka ot 13.00h do 21.30h do zaspivane pishka samo vednyg. Ve4er kato qdem kazva 4e q boli korem4eto - veroqtno se stiska i da aka... ili ot tova 4e ne pishka?
Mnogo sym pritesnema, molq za syvet!!!!

Мила не знам как да ти помогна, пробвай да я държиш над тоалетната чиния или да я изпишкваш навън , като и ти клякаш държейки я . Като я сложиш на гърнето пускай чешмата да върви или преливай вода от чаша в чаша. Много е лошо,че задържа урина, така се развиват бактерии и може да развие цистит, в краен случай пак слагай памперса и изчакай известно време , после пак пробвай .От това , което пишеш виждам че детето е осъзнало много неща, но две крачки напред, една назад и все така. Peace

# 38
  • ГОре на черешата...
Стига де, никакви бактерии не се развиват от това, че детото пишка рядко, просто не е хубаво да си препълва мехура.
Но и това ще мине, убедена съм. А може пък просто в този момент от деня наистина да пишка по-рядко. Вие да не би да пикаете по 100 пъти...расте детето, мехурът също расте и може да побира по-голямо количество урина Peace.

# 39
Слагам го на гърне от 6-я месец, когато започна да сяда по- стабилно. Резултатът е винаги пълно гърне-пишо или ако, няма значение. Знае за какво сяда там и след като си свърши работата понечва да става Grinning Освен това съм забелязала,че доста по-спокойно се изаква в гърнето отколкото в памперса.Вече знам кога ака-2 пъти на ден и тогава го слагам.Все още не целя да махам памперса напълно, отлагам го за лятото, но е добре от мънички да се приучават към ЕБХ Grinning

# 40
  • ГОре на черешата...
Мдаммм, ти знаеш, не бебето Wink. Дресировка направо.

Вие книги четете ли Rolling Eyes?

Сега нямам време, но следобед ще ви сканирам част от книгата на Ан Бакюс.

Ето малко:

http://media.snimka.bg/2863/011981951.jpg
http://media.snimka.bg/2863/011981954.jpg

Последна редакция: пн, 04 май 2009, 10:52 от mari_eta

# 41
Стига де, никакви бактерии не се развиват от това, че детото пишка рядко, просто не е хубаво да си препълва мехура.
Но и това ще мине, убедена съм. А може пък просто в този момент от деня наистина да пишка по-рядко. Вие да не би да пикаете по 100 пъти...расте детето, мехурът също расте и може да побира по-голямо количество урина Peace.
marie_ta , аз съм минала през този проблем , говоря изключително от собствен опит, а това за бактериите са думи на лекар,последното което целя е да всявам паника, а да се гледа реално. Peace

# 42
Отговорих и в другата подобно тема, ама да си кажа и тук.  Mr. Green Миналото лято бях се ентусиазирала да махам памперса, но детето не беше готово, бяха ми казали да я оставям без памперс, като се намокрела няколко пъти щяла да разбере какво да прави. Да, ама не. Изпишваше се и тогава ми казваще: "Мамо, мокро." Колко гащи съм прала на ден не е истина. А на гърнето като я сложех и почнех да й говоря веднага се ставаше. А когато и се изака на паркета и се уплаши от това, което вижда й сложих пак памперса и реших, че ще изчакам. Сега откакто направи 2, постоянно виси с мен в тоалетната, когато аз ходя, и когато съм у дома я оставям без памперс, не сме имали мокри гащи, като й се доходи, вика: "Пишам" и бяга на гърнето.  Mr. Green С акането още е сложно, все още я е страх, скоро ще й взема дъска за тоалетната да ходи там като мама и тати. Не си насилвайте децата излишно, всичко е индивидуално. А да, на 9 месеца и Вики седеше на гърне и почти всеки път пишаше или акаше, но като проходи...ставаше това, което съм описала.  Peace

# 43
  • Sofia
Сложих я на гърне когато започна да стои седнала(6-7 месец). Детето свикна, защото отначало му беше интересно а в последствие разбра и за какво иде реч. Mr. Green

# 44
Синът ми сяда на гърнето без проблем от 11-месечна възраст. Все още е с памперс, защото отказва да каже или покаже кога има някаква нужда. Но, за мен това не е голям проблем. Не го насилвам, не викам, не се ядосвам когато се напиша в гащите. И аз чакам топлите дни, за да сваля памперса. Надявам се да не е по-трудно от отказа от биберона Laughing

Общи условия

Активация на акаунт