как свикват децата ви на гърне

• 6 397
  • 89
  •   1
Отговори
# 45
Йоана около годинката се запозна с гърнето и с функциите му.Слагах я сутрин след млякото и там се изхождаше,винаги я поущтрявах и хвалех.Сега махнахме вече памперса,в началото беше трудно и за двете ни,слагах я често на гърнето,постепенно започва да свиква да си върши там нуждите,сега сме разредили,понякога си казва сама,често я слагам без да я питам.Иска се постоянство и много търпение.
Мариета много интересни материали,ще очаквам да сканираш  повече  bouquet

Последна редакция: пн, 04 май 2009, 16:45 от mery_79

# 46
  • ГОре на черешата...
Мариета много интересни материали,ще очаквам да сканираш  повече  bouquet

Заповядай:
http://media.snimka.bg/2868/011991204.jpg

http://media.snimka.bg/2868/011991205.jpg

http://media.snimka.bg/2868/011991203.jpg

Надявам се, че се чете добре, поне при мен е ОК.

Не само интересни, а абсолютно точни, съобразени с физическтото и психическото развитие на децата Peace.
Забележете от каква възраст авторката говори за приучаване към чистота - след 18-20 месеца.
Изобщо книгите на тази авторка са невероятни - чета и препрочитам и всеки път откривам нови, полезни неща/вече 8 години и половина/.

# 47
Аз съм против ранното слагане на гърне(преди годинката).
Дори и привидно детето да си върши работата в гърне успешно, на тази възраст то го прави съвсем машинално и не може да осмисли и осъзнае какво се случва с тялото му, а камо ли да го контролира. Не съм го измислила аз, пише го в книгите.
Е, опознавахме гърнето, търкаляше се из стаята, за да свикне снего.
Доколкото си спомням, първо, и по-лесно е приучването към гърне по голяма нужда (защото по-лесно се контролира тази нужда). Макар че моето дете често съобщаваше за едното, а после правеше другото, или и двете.
На ясла тръгна на 1 г. 3 м. - с памперс, с биберон-залъгалка, и шише с мляко.
Постепенно там се отучи от всичко. Първо от биберона, а след 5-6 мес. сестрите там предложиха да махнем памперса. 1-2 седмици се напишваше и носехме повечко резервни дрехи, после свикна да предупреждава. Естествено това не трябва да става посред зима, а не трябва и да става в период, в който детето все още усвоява някакво друго умение (да върви, да говори, да държи приборите само и др.) Всяко умение едно по едно, не трябва да се пришпорват децата. Казвам го, защото дъщеря ми проходи и проговори по-късно от другите деца. А шишето с млякото (адаптир., не кисело) си остана до по-дълго време вечер преди лягане, може би до 2-2,5 г., давах и го дотогава, докато тя го искаше.

# 48

Мариета, не съм съгласна,че си дресирам детето Wink Аз също съм чела доста материали, а имам и достатъчно лични примери. Понякога освен общоприетите норми или пък новостите и тенденциите в литературата е хубаво да се водим и по собственото си нете. Не бих го насилила да прави каквото и да било, ако виждам, че не е готов  Naughty Но факт е, че знам кога му се ака-след закуската и следобедното ядене и го "каня", а той не се дърпа. Факт е също, че от новороден ака, кгато събуя памперса, а не в него. За това също има доста публикации- нарича се естесвена бебешка хигиена и аз чисто и просто  поддържам този навик. А и не бих го подценявала, смея да твърдя, че найстина знае за какво сяда там-той, а не аз. Peace

# 49
  • ГОре на черешата...
Мдаммм, вундеркинди имало, пък аз незнаех...няма как едно 10- месечно бебе да контролира уринирането и дефекацията си. Факт. Научно доказан.

Това, че ти знаеш, че детето ти си върши нуждите след хранене, не означава, че ги върши съзнателно.

Ето, сама си противоречиш:

Но факт е, че знам кога му се ака-след закуската и следобедното ядене и го "каня", а той не се дърпа.

...смея да твърдя, че найстина знае за какво сяда там-той, а не аз. Peace

Не ми се спори.
Надявам се да продължите със същия успех Peace. Защото в 99% от случаите след годинката, в периода на осъзнаването на "Аз-а" и в периода на тоталното отрицание настъпва такъв регрес, чеее...

# 50
  • София
Здравейте отново,
вече съм по спокойна, защото почна да си пишка нормално.
Спрях да я слагам на гърне! Като се напишка казва, че има пиш и иска "чист памперс", с ако е като преди Simple Smile. Иска да сяда на гърне, като е го свършила в памперса. Много е смешна.
Мисля да я оставя две, три седмици и ще купя хубава дъска за тоалетна и пак ще я пробвам. Защото ги гледах тука в квартала, но ми се видяха дори опасни. Явно с гърнето няма да стане.
Мисля че трябва да стане, защото има всички признаци. baby_neutral
Една мама ми беше казала, че докато детето слага разни неща в устата още не е готово да се откаже от памперса. Е моята принцеса още си лапа пръстите и друго каквото реши.  newsm78 Та се чудя в това има ли резон?

Важното е, че вече не се стиска и чуди къде да пишка. Явно я бяхме объркали.

# 51
  • София

Една мама ми беше казала, че докато детето слага разни неща в устата още не е готово да се откаже от памперса. Е моята принцеса още си лапа пръстите и друго каквото реши.  newsm78 Та се чудя в това има ли резон?

Резона е в това, че лапането на "неща" е свързано с оралната фаза, а контролирането на отделянето с аналната фаза, т.е. ако има сериозна нужда да суче- гърда, биберон, пръсти е все още във фаза предишна на тази свързана с гърнето. Има едно допълнение- децата слагат неща в устата и в по- късна възраст, заради растящи зъби, за успокоение, а може вече да ходят на гърне. Плюс това, по- необходим признак е умението да се изкачват стълби, което показва зрялост на определена част от нервната система /извинете ако не съм точна, но не съм лекар/ и на конкретна част от мускулатурата, които позволяват чисто технически да се контролира отделянето. Не знам дали психическата готовност и физическата са плътно свързани, но ако детето е готово за гърне ще го използва с удоволствие и ще се радва на произведенията си.

Много бебета слагани на гърне на 6- 7 месеца успяват да се изходят в него, но не вярвам в ползата от подобни упражнения- бебето не може да каже, че има нужда да отиде до тоалетната, нито може да отиде без чужда помощ. ЕБХ е съвсем друго нещо, но и без това не това е темата. Wink

# 52
Моят син така и не свикна на гърне . Баща му го научи да пишка прав в тоалетната , а с другата работа ходеше пак там - с детска седалка .

# 53
Май колкото повече настояваме,толкова по-трудно става.Йоана прекрасно знае за какво е гърнето,като я сложа си върше работата,но и често предпочита в гащите.Вече 2 седмици е без памперс,сменяме по 3,4 ката дрехи,все ще има някой фал Laughing

# 54
  • Луната ни пази
Аз именно поради тази причина сложих дъщеря си на 7 месеца. Отначало също не искаше и плачеше, но след 2 месеца свикна. Като видя, че на гърнето й е по-лесно и вече нямаме проблеми - ака / когато я хвана / и пишка / когато я сложа /. Моят съвет е да не ги насилвате, а да пробвате постепенно. Не залъгвайте децата с нищо, тъй като те трябва да се научат точно за какво стоят на гърнето, а не да си мислят, че на него ще играят. Като начало може да ги слагате веднага след сън, защото тогава обикновено пишкат. Когато свършат някаква "работа" винаги ги хвалете и поощрявайте. Може също да им казвате пиш-пиш или нещо подобно. Ако е студено в стаята я затоплете, за да няма неприятни усещаниея. Същото се отнася и зя гърнето. Друго, което мога да кажа като съвет е, докато стоят на гърнето да не им стоите непрекъснато на главата, защото може да ги е срам. Правете се на приятно разсеяни  Laughing и заети с нещо. Ако акат през определено време от деня пробвайте да ги сложити тогава или когато ги хванете, ч есе напъват. Успех !
Точно на същия принцип! Само ч за акането ми казва : "ака" и показва, че се пъне! Когато я сложа на гърнето излизам от стаята за 3-4 минути, иначе нищо не върши (и вие не бихте искали да стои някой на главата ви, докато сте в тоалетната)! Важно е да сте постоянни и да не ги насилвате. Аз моята я слагам, от 6-я месец, но по 1 път на месец, защото плачеше отначало! Успех!

# 55
  • София
не свикват
пика в кофичка от кисело мляко

Ох, уби ме....  Joy
Не свиква. Не дресирам деца. Когато стана на 2 години и 2-3 месеца и започна да осъзнава какво прави, й обясних за какво служи гърнето. Разбра ме. И от тогава си върши работата на него.

А какво се прави, когато детето много добре разбира за какво служи седалката / гърнето, с удоволствие сяда там (понеже е много забавно да си сваляш и вдигаш гащите), но категорично отказва да върши нещо вътре - "н'икам"?

# 56
Никак, само личен пример - вратата на тоалетната отворена и като му дойде времето, детето самО казва "Искам като големите" Peace

# 57
Много е индивидуално и зависи от детето.
Аз имах голям проблем. Не разбираше защо е там и толкова... Laughing Laughing Laughing
на колежката ми обаче - родихме с няколко дена разлика много бързо свикна.
Тя го слагаше още от 7-8 месечна възраст и му даваше да пие вода.
Може би е беше някаква асоциация с водата, но много бързо започна да си пишка там.
После свикна да ходи и по голяма нужда.
Но както казах аз претърпях пълен провал, така че съвети не давам Joy

# 58
Преди някоко години лекарите бяха свиквани на обучения специално по въпроса от вредата на памперса в това отношение,действа затоплящо в областа на мъжките полови органи и намалява възпроизводителните възможности. Детето свиква на гърне изключително бързо ,стига да има кой да му помогне , а не да го насилва разбира се -въпрос на подход.

Браво, Hrrisss  bouquet !
Искам да добавя и прекалено тесните панталонки.

# 59
     След първата годинка на дъщеря ми,че и по рано започнах да я свиквам на тоалетна чиния със специална добавка за деца. Не съм ползвала специално гърне за случая. Сутрин и вечер преди да си легне я държах на"пиш",и когато прeценя за необходимо. Към 18 месечната си възраст сутрин,когато се събуди сама си махаше памперса и сядаше без наша намеса. А памперса си беше напълно сух. Синът ми свикна по късно. Малко си е до детето.
Не се притеснявай,като пораснат няма да имаш такива проблеми, даже ще ги търсиш Grinning!

Общи условия

Активация на акаунт