Имате ли домашни помощници?

• 33 073
  • 285
  •   1
Отговори
# 150
Така като ви чета и чак почвам да се чудя как са се сушили дрехи преди 50 години... newsm78

Преди 50 години ли? Ами тогава в Америка вече са имали сушилни Laughing, ако пък се върнем по-назад/ или не толкова назад/ в годините, може да питаме как са перяли на ръка, но пък сега ти не би седнала да переш на ръка, нали? Макар, че не е толкова трудно- до 5 месец/ докато се преместим/ аз прах дрехите на първото си дете на ръка, за да не ползвам  общите перални.

# 151
Така като ви чета и чак почвам да се чудя как са се сушили дрехи преди 50 години... newsm78

Преди 50 години ли? Ами тогава в Америка вече са имали сушилни Laughing, ако пък се върнем по-назад/ или не толкова назад/ в годините, може да питаме как са перяли на ръка, но пък сега ти не би седнала да переш на ръка, нали? Макар, че не е толкова трудно- до 5 месец/ докато се преместим/ аз прах дрехите на първото си дете на ръка, за да не ползвам  общите перални.

Изобщо не може да става дума за сравнение между пералня и сушилня. Пералнята ми пести работа и време, сушилнята- върши работата на природата. А и преди 50 години и да е имало сушилни, не знам колко хора са могли да си ги позволят, но както и да е. Въпросът е съвсем друг и мисля Че го разбираш.  Wink

# 152

Изобщо не може да става дума за сравнение между пералня и сушилня. Пералнята ми пести работа и време, сушилнята- върши работата на природата. А и преди 50 години и да е имало сушилни, не знам колко хора са могли да си ги позволят, но както и да е. Въпросът е съвсем друг и мисля Че го разбираш.  Wink
Ако сушилнята вършеше работата на природата, нямаше да се е превърнала вече в стандарт на много места по света. Все пак хората не са толкова глупави да дават пари за нещо, което може да им дойде от небето!
Сушилнята също пести време и труд на простиране и прибиране на пране, по-бързо е, по-чисто, няма риск дрехите да избелеят и е голямо удобство като цяло. Особено за по-студен и дъждовен климат. В България не знам дали бих си купила, но определено е по-лесно  Peace

# 153
mama007, с най-голямо уважение към трудът ти smile3525

bel1070  Hug

# 154

Ти ме уби  #2gunfire Да не бачкаш при Рокфелерови  newsm78. За коя държава става дума всъщност?
NikiFin не са Рокфелерови,но са заможни. Wink За Ирландия става въпрос.

# 155
Имам.Не съм особено доволна от нея,но по-добре от хич.

# 156
  • България
Влязох да поме4тая малко в тази тема...а ина4е , от една година майка ми е на гости и е влязла в ролята на такава. Естествено, не и позвoлявам да прави вси4ко, но е несравнимо как се мъ4ех преди нея и сега. Аз съм свикнала да се оправям сама и никой не ми е помагал дори за 5 минути, което е голяма глупост сигурно, но не оби4ам някой 4ужд 4овек да ми ходи из къщи Mr. Green, както и не мисля, 4е някой може да го направи като мен( не става въпрос да е по- добре от мен, а по моят си на4ин Blush).
А и това за кой парцал се ползва и къде Sick, доста ме притеснява ли4но мен, как можем да сме сигурни, 4е 4овекът е добросъвестен. Thinking

Оба4е ако съм в положение да имам 3 или 5 деца ,не бих се замислила и за миг дали да си платя за подобен труд. Гадно или не, не бих могла да се оправя сама с вси4ко. Всеки явно гледа от неговата си камбанария.

# 157
  • T"A
Първо ще отговоря, после ще ви дочитам, че много сте писали  Laughing

При нас идва една жена веднъж на 2 седмици и почиства, работи около 5 часа... Това е "помощта" на съпруга ми в чистенето, през останалото време аз си чистя  Mr. Green Гладенето и аз си го обичам, единствено чаршафите не са ми приятни за гладене и ги давам на фирма... както и да е...

Жената при нас работи на черно (както повечето в този бранш), тя изобщо не е законно пребиваваща (полузаконно е... ще обясня), мисля, че е нигерийка, но не съм сигурна, от доста години е тук (но не знае езика, на английски си общуваме). Взима около 40 евро, в това и е включен и транспорта.
Защо полузаконно - защото е майка на деца, родени тук - тях нямат право да ги гонят от страната и им позволяват да работят... абе, сложно е за обяснение в няколко думи, но аз не съм във възторг от това, че ни работи човек с неуредени документи  Stop

Мъжът ми я нае преди 8-9 месеца, първо нае съпруга и, който работеше при свекърва ми, в началото само за времето, в което тя беше в чужбина, после свекърва ми се върна, а него го хванаха имиграционните и той ни прати жена си (обърках ли ви?! Laughing ами, то си е сага, как...). Мисля скоро да преустановя ползването на нейната помощ, защото напоследък не си върши работата, закъснява и пр. Иначе и оставям ключове и, докато работи, е сама вкъщи, доверявам и се, защото свекърва ми много е помагала на семейството им и зная, че не биха махнали с лека ръка на тази помощ  Peace

Лично мен ме притесняват повече някои етични въпроси, свързани с това, че тя чисти при нас, отколкото това, че ми пипа нещата (които аз си подреждам преди тя да дойде, т.е. личното ми пространство е защитено в някаква степен). Иначе заплащането, което получава не е по-ниско от това на местните работници, напротив - по-високо е  Peace

# 158
  • Ispania
Леле аз се замислям за северна Италия Laughing,там сьс сигурност Ще мога да си позволя някой да ми помага вкьЩи. Peace.

# 159
  • далечно
Вал, вероятно имаш предвид южна, там са народните цени както moia kukla писа горе  Peace Като чета ми се струва че тук си е около 10 евро/час и то на черно (и аз толкова плащам). Не ми се струва чак на безценица - при вас колко пък е  newsm78 ? особено сега като ви е треснала безработицата предполагам, че и тази част на трудовия пазар ще стане по- ...хммм конкурентна?

# 160
  • Ispania
Вал, вероятно имаш предвид южна, там са народните цени както moia kukla писа горе  Peace Като чета ми се струва че тук си е около 10 евро/час и то на черно (и аз толкова плащам). Не ми се струва чак на безценица - при вас колко пък е  newsm78 ? особено сега като ви е треснала безработицата предполагам, че и тази част на трудовия пазар ще стане по- ...хммм конкурентна?
Така де Laughing Embarassed,южна Италия имам в предвид.

# 161
  • La casa de Mickey Mouse
хайде и аз тук
искам някои да ми помага в чистенето, но ето го и първия проблем, не мога да се доверя на никой, не за това, че ще ми пипа нещата, да си пипа и гледа колкото си иска, ами от това да не стане да се прибера и да си намеря къщата изнесена, ей туй ми е на мен зора, всеки луд с номера си и се чудя как да вербувам някои за 4 часа в събота след обяд, ние с малкия до като се шматкаме по магазините да ми изчистят и изгладят (голям зор с това гладене, ненавиждам го, а гладя всичко дори и чаршафи, да ме питаш защо, а и 5 перални минимум на седмица много ми идват)

# 162
  • далечно
Ами търси някой с препоръка от твои познати  Peace

И мен ме е страх честно казано, затова и не оставям кл\чове, а се връщам вкъщи като свърши да и платя.  Нашата дама секретарката на отдела ни я препоръча, от доста време ходела у тях. Трудно бих се доверила на обява точно затова.

# 163
Анет, според мен освен до имане, всиЧко опира и до нагласа. Ако се пребориш със себе си един път да пуснеш Чужд Човек в къщата си, се свиква и виждаш Че няма страшно. Моята ЧистаЧка идва в момента в събота и в повеЧето слуЧаи сме си вкъщи, но сме я оставяли и сама. Аз нямам проблем с това. Помисли си какви ценности имаш вкъщи и как би могла да ги опазиш. При нас например няколкото дреболии, които някой би могъл да открадне могат да се заклюЧат в шкаф. Те обаЧе така или инаЧе са повеЧе със сантиментална стойност отколкото с материална. Пари в кеш никога не държим вкъщи, но не заради ЧистаЧката, а защото по прнцип не обиЧаме кеша.  Wink Понякога нямам и 5€ в портмонето... И така като се развъртя около мене, най-голямата ценност от материален характер която имам са пералнята и пеЧката май.  Laughing Е, не вярвам да надигне жената нито пералня, нито пеЧка да изнася. Затова никога не съм имала проблеми да пусна ЧистаЧка вкъщи. Имала съм жени които идваха сутрин, отварях им вратата, излизах на работа и им казвах да дръпнат вратат след себе си, т.е. те самите знаеха Че след тях вратата не е заклЧюена. И въпреки това никога нищо не ми е изЧезнало. Може би съм имала късмет, но имай пред вид Че в повеЧето слуЧаи съм взимала хора от обяви, без препоръки. Но в слуЧай Че много се страхуваш можеш да вземеш жена която да идва във времето когато си си вкъщи и сама ще усетиш с времето Че можеш да и се довериш. Според мен повеЧето хора търсят прехрана, а нямат за цел да те обират, така Че шансът да попаднеш на Честна ЧистаЧка е голям.

# 164
Vjara, никой не го е страх докато не се опари по някакъв начин. Мен не е страх да не ме оберат, а просто не вярвам да ми се свърши работата както аз съм заръчала. А за да не вярвам си имам безброй причини, от личен опит съм се убедила колко може да се разчита на хората. Това дали са познати или непознати не е толкова важно. Даже обикновено най близките ти си позволяват своеволия, собствени преценки и претупване просто щото са ти близки и си мислят, че едва ли не всичко им е позволено.

Общи условия

Активация на акаунт