Цезарово сечение на термин по НЕмедицински причини

• 22 188
  • 503
  •   1
Отговори
# 150
  • София
не са 90%! толкова са в частните им клиники.

мисля, че ако имаш доверие на лекаря си е по-вероятно да родиш вагинално с него.

Аз имах пълно доверие на лекаря си. Близка на съпруга ми е.
Посъветвах се и с друг доктор, близка приятелка на двама ни от детството, анестезиолог в МД по това време.
От двете получих един и същи, наистина ценен (не се шегувам) съвет: ти си решавай, тялото си е твое, детето е твое, аз не мога да ти кажа какво да правиш. Каквото и да решиш (бъдещия ми оператор), ще го направя. И двата начина крият опасности. И двата могат да са "по- добър".

# 151
  • София
Да споненем все пак, че Мишел Оден прави връзка между броят на цезаровите сечения и престъпността. Бразилия - Холаандия - "да се разхождаш по улиците на Сао Пауло посред нощ би било лудост, докато разходка в нощен Амстердам е нещо обичайно" - приблизителен цитат от книгата му "The cesarean". Той смята, че начинът, по който сме родени, се отразява върху способността ни да обичаме. Обяснява го с хормоните, които отделят майката и детето. Говори също и за микробите - колко е важно детето да се колонизира с микробите на майката, защото то вече има изграден имунитет срещу тях, а  привнесените от болницата са опасни за него. Такива работи.
Ама нали съм сектантка... какво да очаква човек от мен, освен цитати от световнопризнат лекар Simple Smile

Shocked

Слава Богу, няма опасност да се сблъскам с този... лекар Mr. Green.
Слава Богу, в Бг на чак толкова... некомпетентни е мека дума в случая просто не се предоставя трибуна.

И, между другото, не знам дали ти е известно, че консумирането на краставици е първата, основна и единствена причина за смъртността у хората.
Абсолютно гарантирано сигурно е доказано, че всички - 100 % от родените 1825 г. и консумирали краставици, са мъртви!!!
Представяш ли си?
Акълът ми не побира как е възможно подобен опасен продукт все още да се среща на пазара!

# 152
  • София
katiABV   Joy искрено ме разсмя с краставиците, но си напълно права. Ако Оден е направил проучване на секциото като криминогенен фактор е редно да видим, че родените чрез секцио в Холандия също са по- често криминално проявени от родените вагинално. Циганите у нас се раждат по- често вагинално, но това не им пречи да са по- често криминално проявени от българи родени секцио, например. За да приемем какъвто и да е фактор за определящ по отношение на престъпността, например, трябва да можем да изолираме останалите, за да го докажем.

В предишни постове коментира национално проучване направено на гарата- това беше практика в голяма социологическа агенция. Ясно е, че е абсурд, защото къде е случайния принцип, например, щом всички анкетирани са дошли в София, и то с влак. Много проучвания се правят така както е удобно и евтино, а още повече както е удобно за получаването на нужните резултати.

# 153
А защо ли тогава като си избираме квартал за живеене, избягваме да има роми наоколо, би трябвало това да са най-кротките квартали, при положение, че циганките реждат предимно вагинално? Не може лекар да направи проучване за престъпността, просто не е компетентен точно в тази област. Това е горе-долу като да кажеш, че който има цветен телевизор, не пие боза. Просто всичките тези статистики за здравето и психичните отклонения във връзка със секциото са скалъпени и не вярвам на нито една. Много ясно, че можеш да си подбереш данните така, че твоята хипотеза да е вярна, самият факт, че се сещам фактори, които не са взети предвид в подобни изследвания ме карат да се съмнявам в достоверността им  Wink

# 154
Цитат
Не, няма развита страна, в която да се допуска секцио по тази причина Shocked Защото на майката й омръзнало да чака 3 дни след термин Shocked Няма развита страна в света, в която пациентката да си поръча на лекаря (както поръчва ядене в ресторант) секцио срещу заплащане... Сигурно само в Бразилия процентът на секциото е по-висок отколкото в България, ама Бразилия е Третия свят. Не се и съмнявам че и на Запад може някога да се случи някой лекар да си "затвори очите" и да направи секцио там където не е било медицински необходимо, ама това няма да го направи явно, а ще гледа да си прикрие следите с измислени усложнения. А в България това не е необходимо... Само даваш определената сума и си готов. Е няма просто толкова корумпирани лекари като българските. То е ясно че е по-лесно с една раждаща да приключиш за час когато е със секцио във време което сам си определил, ама чак пък толкова... И какво, да не би от тези точно корумпирани лекари, на които само пари са им в главата, да очаквате да ви осведомят за евентуални рискове от секциото? Аз не мога да разбера при този натиск от медицинския персонал за секцио в България и пълно информационно затъмнение от тяхна страна, защо е този вой срещу информацията, която показва че секциото по НЕмедицински причини е нещо, което носи дългорсочни рискове?
Живея в страна, в която мисля че човешките права и правото на избор са много по-добре защитени отколкото в България, ама тук нямам правото на избор да си избера да раждам със секцио без медицински причини. И слава Богу, това ми вдъхва по-голямо доверие в медицинската система тук.

Цитат
Защо смяташ, че информация за раждането може да се получи само от "корумпиран лекар"? По стечение на обстоятелствата много от нас познават лекари по други поводи, а и могат да четат на повече от един език.

И аз живея в Канада и изоб6то не съм съгласна с първия цитат, а втория много ми хареса  smile3501. Държа да внеса моята гледна то4ка, защото ми става лошо, когато видя как някой хвали здравеопазването в Канада, при положение, 4е всеобщо известен факт е, колко е зле то. Аз го знаех още преди да дойда, но определено надмина най-лошите ми о4аквания. Знам, 4е в Б-я също има куци моменти, но съвсем не е толкова зле. Аз предпо4итам да си платя и да имам избор и мисля, 4е правото на избор е нещо нормално за хора, живеещи в 21 век. Кога в Канада може да си смениш гинеколога, когато видиш, 4е е некомпетентен? Изоб6то ще си щастливка, ако имаш такъв тук, а не си под грижите на някой още ''по-компетентен'' ли4ен лекар. А дали имаш ли4ен лекар или си една от многото, дето няма и ходи при когото попадне, всеки път разли4ен??? Кога можеш да отидеш на ехограф, когато си притеснена? Никога. Да кажа само на съфорумките, 4е тук има то4но 2 ехографа за 9 месеца и няма на4ин да отидеш, просто трябва лекар да те прати, а те не те пращат, ако бремеността е нормална. Аз треперя постоянно и се 4удя как ли ми е бебенцето, дали расте и се развива и куп такива май4ински притеснения. И още много неща мога да изредя. Тук правото на избор е такова, 4е ти само си мислиш, 4е имаш. Жал ми е за теб, ако не си го разбрала още. Все едно да кажеш, 4е дискриминация няма. Както и да е. Пожелавам ти да не ти се налага да се опариш от лекари тука, защото както казах по-горе, а и ти добре знаеш, избор няма. Колкото до това, как ти поднася информацията лекар и дали го прави, с4итам, 4е един средно интелигентен 4овек сам ще знае как да си намери инфото и да прецени кое е добро и кое не, с малко помощ от лекар, а не само да раз4ита лекар, било то корумпиран или не, да му поднесе изцяло информацията, защото и те са хора и те правят грешки. А според мен, 4овек най-добре си преценява за себе си.  За раждането, дай Боже скоро да мога да коментирам, но за следене на бременност са пълна трагедия - направо е смешно да се полагат такива грижи за бъдещите майки и то в държава, за каквато Канада претендира, 4е е. Не само мое мнение.

И малко оф топик да кажа. На моя 6еф жена му е бразилка, 4ака 6 месеца в Канада за 4ас за мамолог. Накрая се оказа, 4е мамолозите не взимали жени над 40 год за пациенти #Crazy, жената е на 41 год., та тя се наложи да си лети до Бразилия, за да полу4и сносна медицинска помощ. Слава Богу вси4ко завърши добре, но го давам, като пример, 4е гледам, 4е дори ''страна от Третия свят'' може би има по-адекватно здравеопазване от Канада. Мога да продължа със слу4аите, но не е тази темата.

Съжалявам, 4е разводних темата, но мисля, 4е на първия цитат също мястото му не е в тая тема.
Ина4е продължавайте моми4ета! На мен ми предстои раждане скоро и темата ми е супер интересна.  bouquet

Клара, силно разводни темата. Въпросът беше дали в Канада човек може да си поръча секцио, както си поръчва ядене в ресторант.
С много от другите ти твърдения не съм съгласна, заповядай в темата на канадките да го обсъдим там. Между другото злоупоткребата с видеозона в България, за който съвсем не е сигурно че е безопасен в дългосрочна перспектива за бебето, е друга тема за разискване.

# 155
един бърз google search показва стръмна тенденция за увеличаване на броя на цезаровите сечения в щатите и канада. това е може би заради стръмно покачващата се честота на състоянията, които са абсолютни показания  Mr. Green

А ти случайно да видя че това се смята за опасна тенденция и се бие тревога за това? Проблемът тук е че предишно раждане със секцио ВЕЧЕ се смята от много клиники за индикация за секцио поради минималния риск от руптура и много болници изобщо не дават избор на жената - като си имал секцио, пак трябва да имаш. В моята болница за щастие дават избор в този случай.

# 156
Въпросът беше дали в Канада човек може да си поръча секцио, както си поръчва ядене в ресторант.

И като в Канада не може, значи и в България да не може, това ли е логиката? В Канада платеното майчинство 2 години ли е, защото не съм чула някой да иска това да се отмени тук, понеже другаде не е така  Mr. Green За да стане и у нас като другаде първо хубавите неща ли трябва да се съсипят? Все пак никой не ми отговаря защо не искате да българките да имат право на секцио като платен избор? С какво това ви пречи и лично ви засяга? На мен ми е все едно кой как ще роди.

# 157
  • в страната на чудесата
А ти случайно да видя че това се смята за опасна тенденция и се бие тревога за това? Проблемът тук е че предишно раждане със секцио ВЕЧЕ се смята от много клиники за индикация за секцио поради минималния риск от руптура и много болници изобщо не дават избор на жената - като си имал секцио, пак трябва да имаш. В моята болница за щастие дават избор в този случай.

не разискваме това. отговарям ти, защото се опита да ми кажеш, че такова "животно" е канада нЕма. е, има. както и навсякъде другаде. то затова има и организации като "естествено".
НО случайно видях и колко се повишават разходите поради секциото и как те са поставени преди усложненията в масовите медии!!!

# 158
Да споненем все пак, че Мишел Оден прави връзка между броят на цезаровите сечения и престъпността. Бразилия - Холаандия - "да се разхождаш по улиците на Сао Пауло посред нощ би било лудост, докато разходка в нощен Амстердам е нещо обичайно" - приблизителен цитат от книгата му "The cesarean".
Много интересно. Мислех, че примерът с първескинчето от село е една от най-големите глупости, които съм чувала тази седмица. Това обаче го надминава. Отвсякъде. Ама, разбира се, заради секциото е. Няма нищо общо със стандарта на живот.  ooooh!

# 159
Амстердам аз  не  бих нарекла  безопасен  град, пълно е с  мароканци  и турци. Наказуемостта за престъпленията също е  малка. Между другото близък холандец, който е бил къде ли  не  по света, твърди ,  че столицата, в  която се е чувствал най-малко застрашен  е София.

# 160
  • в страната на чудесата
===
 Между другото близък холандец, който е бил къде ли  не  по света, твърди ,  че столицата, в  която се е чувствал най-малко застрашен  е София.

защото тука секцио няма  Laughing

# 161
  • В друго измерение
Напълно съм съгласна с Яне4ек по вси4ки въпроси. Някои хора мислят, 4е като живеят в Канада са голямата работа и едва ли не тука е най-доброто. Грешно. Според мен е време да свалиш розовите о4ила и да осъзнаеш, 4е в момента Б-я в някои отно6ения е 300 пъти по-добре. Факт. В Канада 4астна практика няма, това е голям минус, поне според мен. След естествено раждане седиш по 1 ден в болница (това е най-новото, което 4ух) и т.н, защото вси4ко е пари и разходи. Наскоро правих едно проу4ване за типа раждане, основната идея беше, дали жените осъзнават, 4е секциото излиза по-скъпо, отколкото нормалното раждане. Та мисълта ми е, 4е в тия държави, където здравеопазването е безплатно основната цел е да се съкратят разходите, а се тръби масово, 4е има редица недостатъци. Ами разбира се, как ина4е ще те накарат да повярваш?!?

А за видеозоните не е тука местото, недей да мислиш, 4е не съм 4ела по въпроса. Не става дума за глезотия, а за елементарна диагностика. Още, за ефекта в/у бебето има зна4ение дължината на прегледа. А и м/удругото, същото е и с феталните доплери, които масово се ползват на всяка пренатална консултация тук. Това го пише в инструкциите. Ако теб липсата на видеозон те прави щастлива, мен не. Аз искам да имам избора да си платя и да отида да си видя бебето. Според мен, меренето на корема всеки месец не гарантира, 4е бебето вътре е добре. Живеем в 21 век. А и не на последно място, 4етох наскоро, 4е с тия кръвни изследвания, БХС, дето са пълна глупост и статистика, се цели напълно да се премахне ехографа в страните с безплатно здравеопазване. Просто защото е скъпо. Защо според теб, на ЗК в Б-я имаш право на 2 ехографа само????? Добре, 4е има 4астна практика там...

Ако мен не ме спираха фактори като липса на болни4ни, път, работа и т.н. отдавна щях да съм си отишла в Б-я да си следя бремеността спокойно и да родя при моя си лекар. А не тука да треперя на кой нескопосаник ще попадна. И не на последно място, във връзка с ка4еството на здравеопазване тука, да ти кажа, не съм 4ула за някой българин, с по-сериозни здравословни проблеми, да се излекувал тука, вси4ки тър4ат в Б-я или другаде.

Последна редакция: сб, 09 май 2009, 17:55 от Clare

# 162
Говорите ми за толерантност, а оспорвате избора на момичето от село да роди както тя иска. (Тя има някакви показания за секцио, макар и съмнителни, а иска вагинално, вие нямате никакви, а искате секцио. Май няма голяма разлика, но все пак вие сте по-толерантните.)
Говорите ми за майчина грижа, а не бихте родили вагинално бебето си, защото ще ви боли, дори когато изследвания показват, че има риск от оперативното раждане. Дори и минимален, то той съществува. Нали все пак говорим за жени без медицински показатели за секцио.
Говорите ми за отдаденост, а не кърмите децата си, защото ви е страх от липса на витаминки.

После аз не съм звучала добре, била съм фанатичка и прочее.

Приключихме с цитирания на изследвания разни и показахме, че риск при секцио по немедицински причини има - и за майката, и за плода, но така също и за следващите деца на тази жена. За мен това означава, че мога да сложа точка в участието си в този вече неприятен за мен разговор. Не ми се слушат обиди. А освен това, конструктивна дискусия не откривам.

Живи и здрави!

# 163
  • в страната на чудесата
стига зозима, не  обобщавай от два постинга, не се сърди, а ако можеш отговори - как мишел оден е направил заключението за престъпността.
освен това кърменето няма общо с темата, аз кърмя досега и не виждам връзка с избора за раждане. нито аналогия. мисля още, че има доста жени, които не са могли да кърмят и въпреки това са отдадени на децата си. освен това точно девойките от твоя "лагер" говорят как другите избират секцио за да не ги боли. моят мотив беше друг. изпратила съм ти една БГ картинка няколко поста по-нагоре, ако искаш я погледни.
какво означава конструктивна дискусия - ние до обща позиция не можем да стигнем, просто трябва да с е научим да разбираме и другата гледна точка - може да не я приемаме, но да я разбираме.

дори и минимален, риск съществува при всяко раждане, вагинално също. изследванията тряба да бъдат по-сериозни и достоверни и темата е точно затова.  има ли място за сърдити?
не е нужно да имаш показания за да направиш секцио - това е в цял свят и само цената е различна! расте броят именно на този вид секцио!

е, ако все пак  напускаш сцената - благодаря за мненията ти досега.
ще потърся как оден е стигнал до това и дали някой друг също го проучва.
но, съгласи се, звучи популистки даже от негова страна. забравих да кажа, че париж не е много спокоен град Simple Smile

# 164
Говорите ми за толерантност, а оспорвате избора на момичето от село да роди както тя иска.

Аз например изобщо не го оспорвам, нито на нея, нито на когото и да е друг по света. Точно затова не разбирам как е възможно някой да се чувства по-добре ако аз нямам избор как да родя. Ако вие самите можете да прогнозирате как ще протече собственото ви раждане - добре, но едва ли можете да кажете как ще бъде и при всички други. Пък като лекарят каже, че има показатели за секцио - аааа, това не е никакъв показател, по света такова нещо няма, н я м а!

освен това кърменето няма общо с темата, аз кърмя досега и не виждам връзка с избора за раждане. нито аналогия. мисля още, че има доста жени, които не са могли да кърмят и въпреки това са отдадени на децата си.

Как да няма връзка - тя е очевидна: майките, които избират секцио, по принцип са егоисти и са склонни да мислят първо за себе си. Нормално е после да не кърмят за да не се тормозят и да не ги боли  Mr. Green
Просто е невъзможно деца родени със секцио и хранени с АМ да не станат после престъпници или поне да не страдат от астма, диабет, аутизъм и алергии. Всички, които твърдят, че техните деца са здрави и нормални или лъжат, или са от редките изключения.

Общи условия

Активация на акаунт