Юлчета лудуват,скоро с Гошковците ще празнуват!

  • 9 365
  • 292
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 115
Момичета бърз въпрос.....
Мога ли да сложа в супичка за Маги пресен лук, а не стар???
АЗ съм му давала на Мики и в супа и печен в гювеча с лапад и ориз Simple Smile Хапва си ........нямало е реакции  Hug

# 121
  • Мнения: 782
Кетито слагай смело .... може праз, чесън, кромид , ама да не прекалиш с количеството. МАЛКО, колкото за вкус  Hug

Белинда,
ти с тая малка рецептичка за кисела, се скрий нЕкъде  hahaha И що не казваш от къде го знаеш, А???  Mr. Green

# 122
  • Добрич
  • Мнения: 220
И аз правя кисела както са го написали Белинда и Лучия, но ми изглежда на вид и на вкус много гаден. Пробвала съм и готови кисели, но те стават като желе и трудно се ядат с лъжица. И аз не виждам смисъл от кисела и мисля да спирам да го правя. След някой друг ден ще въвеждам кисело мляко и ще давам следобедна закуска мляко с плод. Кисел ще давам след годинката и тогава ще го правя с прясно мляко и вече няма да слагам плод в него Thinking
   И аз слагам едно тънко стръкче лук в супичката на Живко и малко магданоз също Peace

# 123
  • София
  • Мнения: 18 685
И що не казваш от къде го знаеш, А???  Mr. Green
Авторска рецепта Flutter

А, и после на тази основа можете да правите всякакви мешавици - с бишкоти, с бисквити, с мюсли, с плод на парченца, със сок от компот и пр. А с една идея повече нишесте, да стане по-гъст крема и обикновени бисквити на едри парчета, се прави бебешка бисквитена торта Grinning Обръщате я от купичката в чинийка, гарнирате красиво и бодвате отгоре първата свещичка Hug

# 124
  • Мнения: 223
на първо място в гугъл от сайта на бг-мамма. Няма да си играем на шикалки  Wink Все някоя от тези рецептички може да е полезна, макар че онази със захарина не ме кефи.


Кисели

Автор: BG-Mamma | 16.10.2005

Категория: Хранене на бебето и детето

Млечните кисели подобно на зеленчуковите пюрета са богати на соли и витамини. Те са изключително полезни за децата на 5-6 месечна възраст, когато запасите от соли се изчерпват и трябва да се набавят с храната. Млечните кисели, приготвени от различни плодове ябълки, круши, сливи и др., са много вкусни и се приемат от всички деца много добре.

Едно от основните правила при приготвянето на млечните кисели е плодовете да бъдат пресни и сурови, за да се запазят витамините им. Също така е от значение млякото да не се пресече от киселините на плода. За това суровата плодова каша се прибавя към сместа от млякото и нишестето внимателно, при постоянно бъркане.

Млечно-плодовите каши се приготвят, след като плодовете се измият добре, почистят и пасират. Нишестето се разбърква с малко вода и се сипва във врящото мляко чрез постоянно бъркане. Получената смес се вари до сгъстяване. Суровата плодова каша се прибавя към млечната на края, при постоянно бъркане.

За една порция кисел (200г.) са необходими: 100г. плод, 10г. захар, 15г. нишесте, 100г, прясно мляко и 50г вода. Може да се използва готово плодово пюре от бурканче вместо пасиран пресен плод.

 

Кисел от ягоди


Продукти:
Ягоди 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,47, Мазнини:­ 0,37, Въглехидрати:­ 44,60, калории:­ 184.

Приготвяне:
Ягодите се почистват и измиват обилно с течаща вода. Пасират се. Полученият сок се запазва в стъклен или в емайлиран съд, и то на студено. Изстисканият плод се залива с гореща вода и се поставя на печката да кипне. Прецежда се през гъсто сито или марля. Към получената течност (отвара) се прибавя захарта и се оставя отново да кипне. Прибавя се нишестето, разтворено в малко студена вода, при непрекъснато бъркане. Вари се 1-­2 минути и се отстранява от огъня. Прибавя се суровият ягодов сок и се разбърква. Разлива се в порционни формички, намокрени със студена вода. По същия начин може да се приготви и кисел от малини, къпини, портокали, лимони. За подобряване на вкуса и за запазване на цвета може да се употреби малко лимонена киселина.


Кисел от ябълки

Продукти:
Ябълки 150 г, захар 25 г, нишесте 15 г, вода 150 мл.
Средна порция ­ 250 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­  0,65, Въглехидрати:­  50,20, калории:­  203.

Плодът се измива, изчиства се и се нарязва на парченца. Залива се с вряща вода и се вари до омекване на плода. Пасира се. Към пасирания плод заедно с течността се прибавя захарта и се оставя да кипне. Сипва се размитото в студена вода нишесте при непрекъснато бъркане с тел. Ври 2­-3 минути. Разлива се в купички. От част от плода може да се изстиска сокът и да се прибави към готовия кисел. По същия начин може да се приготви и кисел от кайсии, праскови, круши, дюли, дренки, череши, вишни.


Кисел от компот консерва


Продукти:
Може да се приготви от 200 мл компот консерва от всички плодове и нишесте 15 г.
Средна порция ­ 230 г.

Сиропът (150 мл) от консервирания плод се прецежда и се разрежда със 100 мл вода. При нужда се прибавя 10 г захар. Плодът се пасира през сито. Нишестето, разтворено в малко студена вода, се прибавя постепенно към врящия сироп при непрекъснато бъркане с тел. Ври 1­-2 минути. Накрая се прибавя пасираният плод. Разбърква се. Киселът се разлива в порционни формички, намокрени със студена вода.


Кисел от сушени дренки


Продукти:
Дренки 30 г, захар 20 г, нишесте 15 г, вода 200 мл.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 1,15, Мазнини:­ 1,56 Въглехидрати:­  41,25, калории:­ 184.

Плодът се изчиства и се измива с хладка вода. Останалото се приготвя по рецептата за кисел от ябълки, с тази разлика, че плодът се вари с определеното количество вода. Киселът може да се приготви също от сушени боровинки, сушени ябълки, сушени череши, сушени вишни, сушени кайсии, сушени шипки.


Кисел от плод със захарин

Продукти:
Приготвя се от същите плодове както киселите от ягоди и ябълки и по същия начин. Вместо захар към охладения вече кисел се прибавя захарин, разтворен в малко студена вода.
Средна порция ­ 230 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 0,65, Въглехидрати:­ 25,20, калории:­ 103 (изчислено с ябълки).


Млечен кисел


Продукти:
Прясно мляко 200 мл, нишесте 15 г, захар 25 г, ванилия за подправка.
Средна порция ­ 220 г.

Химичен състав:
Белтъчини:­ 6,50, Мазнини:­ 7,20, Въглехидрати:­  47,10, калории:­ 279.

Захарта се сипва във врящото мляко. Нишестето се размива с малко студена вода или със студено мляко и се прибавя към кипящото мляко при постоянно бъркане. Ври 2 минути. Снема се от огъня, поставя се ванилията и се разсипва в купички, докато сместа е още топла.

Рецептите са предоставени от Bezhy

# 125
  • София
  • Мнения: 18 685
Пърли, това със захарина може би е за деца с диабет newsm78 Не бебета, ами примерно дечица на 2-3 годинки. Диабетиците май могат да ядат някои не много сладки плодове, значи и кремове от тях Thinking

# 126
  • Мнения: 3
Аз кисел на Ели правя от готовите пакетчета /вишна и ябълка са и любими/ с плод от компот - е нямате си на идея колко го обича. Ще взема да и спретна едно видео да ви покажа  Mr. Green
Днес ядохме накълцано пиле и се справи отлично Peace

И като се докопа до телефона го слага на ухото  Joy, щото татко и обикновено и приказва и тя си мисли че той денонощно е там  hahaha

# 127
  • Мнения: 223
Ми не знам, Белинда, възможно е да е за диабетици. То аз и захар мисля, че не е нужно още и ванилията в последния, но всеки според собствената си преценка. Все пак е примерно.

# 128
  • Мнения: 782
Pea®ly, това съм го пропуЩила  Crazy Тенкс

пп......
Днес дадох на Бобо сладък картоф. Остана очарован. И аз не бях яла... ама много вкусно  Laughing
Някой с идейки, да сготвя нещичко за нас с тоз прелестен зеленчук  Flutter

# 129
  • Мнения: 66
Само искам да добавя към предния си пост за кисела,че рецептата е взета от форума "хранене с млека за кърмачета и преходни млека,захранване",от подраздела "най-често обсъжданите теми във форума".

# 130
  • Мнения: 1 584
Аз така и не видях смисъл от този кисел - според мен 1/2 доза каша с половин плодово е същото Thinking Свеки ми беше донесла един готов кисел в пакетче - егати отврата Sick

А в рецептите 20-25гр захар newsm78 Не бих добавяла за бебе Peace Аз дори и на Ясмин все още не добавям захар - мляко - прясно, кисело - всичко яде без.


П.С Ние допреди малко бяхме на площадката - Ноеми се захрани много добре с пясък ooooh!

# 131
  • Мнения: 69
Аз така и не видях смисъл от този кисел - според мен 1/2 доза каша с половин плодово е същото Thinking Свеки ми беше донесла един готов кисел в пакетче - егати отврата Sick
А в рецептите 20-25гр захар newsm78 Не бих добавяла за бебе Peace

Напълно съгласна.
Не понасям кисели. Сами никога не е ял и Боби няма да яде. Още си спомням великата гнусотия в детската градина и в стола до 3ти клас - през два дни кисел с компот от череши. Бърррр. Sick

# 132
  • Мнения: 115
 newsm78 Mоя звяр заспа още в 20:40  Shocked newsm78, а по принцип заспива към 22ч.
То лошо няма, ама така става в 8ч. ,а сега с това ранно заспиване , ще врърнем кючека преди Белина сигурно  Confused

dochkova2881 - много сладък аватар Simple Smile

п.п. аз пък кисел май не съм яла.........поне нямам спомен. Само нишестета , забъркани с вода......блудкави ....отврат

# 133
  • Мнения: 782
На вниманието на всички мами, прочетете поста на ani d   Shocked http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=383196.480;topicseen
Май трябва да се чете оригиналния етикет, не превода  Peace

# 134
  • Мнения: 79
Момичета, благодаря за идеята за кисела. Ще пробвам моето зверче дали ще го хареса. Правих и грис но беше отвратена, а двамата с баща й много обичаме. Като се сетя, че и аз на стари години го проядох ...преди не исках да го видя. Whistling

Общи условия

Активация на акаунт