Автоимунен тиреоидит на Хашимото (7)

• 93 063
  • 752
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте пак момичета! Пишете че МАТ и ТАТ трудно се намаляват. Някой може ли да ми каже колко време отнема, тъй като доколкото разбрах докато са 20 пъти над нормата не може да става и дума за забременяване и износване на здраво дете?! И още нещо - неразположенията, които се получават заради Хашимотото постоянни ли са или има някакви сладки моменти, в които все пак нищо не усещаш и се чустваш така както преди да се разболееш? Благодаря ви!

# 181
Ох, аз докато отговоря и вие сте писали, писали........ Ами ТАТ и МАТ са ми Ок.  Хашимото се открива и по структурата на жлезата. Преди около 13 години имах проблем с ТСХ и 1 година приемах л-тироксин. След като ТСХ влезна в норма ми спряха лечението и от тогава до днес на всеки 6 месеца пускам изследвания. Не пия лекарства, имам почти всички симптоми за който пишете вие тук, но аз съм свикнала с тях и не им обръщам внимание. А йогата определено помага, е не прави чудеса, но се  релаксира прекрасно.
Успешен и спорен ден момичета

# 182
Ехее, с голямо закъснение предвид изписаното от вас, честита ни темичка. Голям заплес съм, ама така е, хайде нека има повече добри новини и тук Hug
rumstvo не съм много наясно за колко време се намаляват тат и мат, при мен за 3 месеца тат влезна в норма, мат...нарастна двойно, защо и как не знам. Скоро май пак трябва да ги изследвам и да видя какво става и дали най-накрая и ТСХ-то е придобило нормален вид  Thinking
прекрасен и усмихнат ден ви желая   bouquet

# 183
  • Пловдив
Здравейте всички.
Момичета, аз си направих тези дни изследвания и ето резултата:
TSH - 3,03  (0.34 - 5.5), кр.захар - 5.1 (2.8 - 6.1), общ холестерол - 5.6(<5.2) и т.н. другото не е интересно. И така си продължавам терапията от 50 мкг Еутирокс, както досега. Малко ми е висок холестерола, което леко ме учуди, ама... Докторката ми препоръча да променя начина си на хранене, т.е. да съм ядяла по-малко мазно и т.н., ама то аз и сега се храня достатъчно здравословно. Пържени картофи не помня откога не съм яла и не правя вкъщи, абе въобще не мога да си го обясня. Докторите просто нямат какво да ми забранят! Миналата година като се храних по Зоната холестерола ми беше 4.7, ето че веднага е скочил, щом изоставих диетата.
Друго ми направи по-голямо впечатление. Поисках ехография, за да видим как се развива жлезата ми и какво мислите! Направо невероятно! Докторката не може да се начуди колко добре ми е жлезата. Само била с по-малки размери, но можело и да си е такава по принцип. Иначе почи нищо не напомня за Хашимото. В предишната ехография (преди 1,5 год) пише, че жлезата ми е с размазани контури, със зърнеста структура с оформени аехогенни зони, а сега тази докторка казва, че няма нищо подобно. И очертанията били ясни и такива неравномерни зони нямало. Направо ме хвърли в размисъл! А доста време ме гледа и аз дори се уплаших какво ли толкова видя, дали не е нещо лошо. Тя, моля ви се, се чудела къде ми е Хашимотото.
В края на краищата каза да си пия Еутирокса, защото явно жлезата ми била съвсем леко увредена и и трябвало малко помощ - тази мин. доза от 50 мкг. И се разбрахме като се наканя да си изследвам антителата, да и ги покажа. Според нея трябва да са нормални при това състояние на жлезата. Ама ще видим.
И какво да си мисля аз сега? Или първия доктор е сгрешил (а той е завеждащ отделение по ендокринология, смятам, че не случаен, прави много ехографии), или сегашната да не вижда добре ( а тя пък е една от първите ендокринолози в Пловдив, с много стаж, макар и не толкова известна и рекламирана). Или пък след всичките ми опити за алтернативно лечение от миналата и тази година, жлезата ми се е възстановила!
Аз все се съмнявам, но предпочитам да гледам оптимистично на нещата и ще приема хубавия резултат за верен и ще му се радвам.
Икам да препоръчам, също така, на всички момичета от Пловдив д-р Паргова - работи в Кичук Париж, има часове, удобни за ходещите на работа, има ехограф и не е много известна, защото работи предимно в Първомай и не се рекламира. Освен това цените при нея са направо мечта - 15лв. за преглед на частно, 15 лв за ехография, а работи и със Здравната каса. Много е словоохотлива, всичко обяснява, а ако няма дгури пациенти може и цял час лаф мохабет да си направите.
Е, това е от мен. Съжалявам , че много дълго, но трябваше да се похваля.

# 184
Браво, Рepvaneva, страхотна новина Peace Значи има надежда за нас все пак!
Аз си мисля, че е от Зоната и йогата.
Ще чакаме да кажеш и антителата как са, като се наканиш да ги направиш!
Дано да е за постоянно това подобрение!
И явно и останалите трябва да се стягаме!

А повишеният холестерол си е от заболяването, не от мазна храна. Може би и той ще влезе в норма скоро, щом си тръгнала на оправяне.

# 185
pepvaneva браво на теб  bouquet Пожелавам ти напълно да се оправиш и да забравиш за Хашимотото(но не и за нас).

А повишеният холестерол си е от заболяването, не от мазна храна. Може би и той ще влезе в норма скоро, щом си тръгнала на оправяне.
bowuu Холестерола са влияе и от стреса.

# 186
pepvaneva, много се радвам, че си добре  Hug, не знаех, че практикуваш йога, но явно е помогнало. Би ли ми казала, какво ти беше нивото на хормона ТСХ на предното изследване? Просто ми е интересно, а не ми се търси назад. И през цялото време ли си на Л-тироксин 50, от предното изследване ? bouquet За холестерола имаше някаква диета, по-точно кои храни да избягваш и кои да увеличаваш, запозната ли си?

Мариса, не мога да разбера, защо са ти спряли лекарствата.  И какво показват изследванията на всеки 6 месеца, които си правиш? Нали си с Хашимото, а не просто с гуша, а това предполага да не си спираш лекарствата все пак ?

# 187
Момичета, искам да ви питам за всеки добър специалист ли се чака за преглед  с месеци. Обадих се да си запазя час при Катя Тодорова, платен разбира се и ми дадоха чак за 14 юли...нямало нито един по-рано! Аз исках да се консултирам с някой добър преди да започна да пия каквото и да е, а то...сякаш мисията невъзможна. Знаете ли някой от посочените като добри, който има по-разреден график...защото иначе ще се наложи да се доверя на ендокринолога в поликлинатака на ВМА. Той не е лош човек, но не съм сигурна в професионализма му ...!А за здраве съм се убедила, че в нашата мила родина не трябва да се рискува със случаен лекар!

# 188
  • Пловдив
pepvaneva, много се радвам, че си добре  Hug, не знаех, че практикуваш йога, но явно е помогнало. Би ли ми казала, какво ти беше нивото на хормона ТСХ на предното изследване? Просто ми е интересно, а не ми се търси назад. И през цялото време ли си на Л-тироксин 50, от предното изследване ? bouquet За холестерола имаше някаква диета, по-точно кои храни да избягваш и кои да увеличаваш, запозната ли си?

Да ви кажа и аз не зная какво да мисля, още не мога да се ориентирам. Йога не може да се каже, че практикувам. Миналата година лятото започнах да ходя и известно време бях много редовна, и в къщи си играех всеки ден. Ама през зимата намалих заниманията и по едно време съвсем спрях. Сега ходя отвреме навреме. В края на лятото TSH ми беше паднало до 0.8 и тогава дори бях спряла да пия Еутирокс, после го почнах от 25, исках да пия възможно най-малко и се бях установила на доза 37,5, макар че лекаря ми казваше да го направя 50 като започне да застудява. Аз дълго упорствах на 37,5, но по едно време нещо взе да ми става зле. TSH беше тръгнало нагоре - декември - 2,5. От коледните празници пия по 50. Веднага се почуствах по-добре и общо взето ми е добре напоследък.Подозирах, че е възможно да не ми достига дозата,защото виждате, че аз си я регулирам като гледам да пия възможно най-малко, но явно е добре.

Иначе не може да се каже, че всичко ми е наред. И аз имам подобни на всички симптоми - къде по-слаби, къде по-силни. Един ден съм по-зле, друг по-добре. Дори и кръвно вдигах напоследък. Като цяло не мога да се оплача. Докторката ми каза да не обвинявам за всичко жлезата, все пак.

И не на последно място, от декември се лекувам при класически хомеопат. Нещата там стават бавно и резултата не е ясно какъв ще е, но на мен ми е добре като знам, че правя нещо и чакам, макар и бавно нещата при мен да се подобряват, без да имам кой знае какви илюзии, че ще се случи чудо. И хомеопат мога да ви препоръчам, ама не знам как ще ви се стори идеята.
Е, стискам палци всички да се подобряваме, независимо по какъв начин.

# 189
Здравейте и то мен  Hug

От доста време следя темата, но не се осмелявах да се включа. На мен ми откриха Хашимотото, когато бях на 10-12 години, а сега съм на 23. Не вярвам да има нещо общо с тютюнопушенето - аз никога не съм пушила, както и семейството ми са непушачи.

Винаги ли си правите и F3 и F4? Аз до сега съм правила само ТАТ, МАТ и TSH. Ендокриноложката никога не е искала другите два #Crazy

Това с Хашимото при джи пи тата наистина е много тъпо, но и за него си има решение. Аз си извадих доброволна здравноосигурителна карта и с нея мога да посещавам определени болници и лаборатории. Струваше 150 лв за една година и има лимит за прегледи/изследвания от 2000 лв. Определено си струва парите и спестява чакане при джи пи  Mr. Green

Може ли тези от вас, които вече имат дечица да ми кажат какви изследвания са необходими преди да се направи опит за бременност?
Аз прочетох доста неща по темата и мнооого се обърках вече  Embarassed

Благодаря предварително за отговорите! Хубав weekend на всички и особено на тези, които няма да го прекарат на работа!   bouquet

# 190
  • ВАРНА
MammaMmia , аз съм от планиращите бременност. Ендото и гинекологът ме пратиха на изследване на тсх, пролактин, прогестерон и естрадиол. засега обаче отлагам процеса по бебеправене по други причини.

# 191
pepvaneva,поздравления за добрите резултати   bouquet
Дано има повече такива обнадеждаващи новини в темата  Wink

# 192
прасунчо , Благодаря за отговора! Явно аз съм започнала от по-далече - бях първо при дерматолог и той ми пусна микробиология. За жалост откри една бактерия staphylococcus aureus  Sick и сега лекуваме нея с антибиотик.

В понеделник съм при ендо, но тъй като съм пациент от дете си ходя още при тогавашното ендо. Може и вече да ми е време да си намеря ендо за възрастни  Mr. Green Надявам се досегашната ендо да ми препоръча някой. Или пък ще се пробвам при д-р Тодорова. Нея доста мами я хвалят Heart Eyes

Гинеколог още не съм си харесала окончателно - за сега събирам впечатления и ако има някой, от когото сте много доволни, дайте го насам   bouquet

# 193
Pepvaneva, благодаря ти за изчерпателния отговор   bouquet Разбирам, че ТСХ ти е било динамично и си сменяла дозата, за да я нацелиш.
За йогата съм много заинтригувана, иска ми се да опитам, но не знам какво ще правя с двете хлапета, на кого ще ги оставям сега през ваканцията  Rolling Eyes Освен да ги мъкна с мен  Joy, то ще бъде голямо шоу  hahaha

За хомеопат, не бих пробвала все още, по неизвестни за мен причини /не съм се парила от хомеопати  Laughing/ съм много скептично настроена и май това е положението засега  Peace

Наближава ми изследването на ТСХ към края на май, но сега пък ми се отщя да ходя при ендото  Crazy а преди нямах търпение, луда работа.

Да не забравя да ви питам , някой знае ли зеления чай, дали е противопоказен за нас? Имам пред вид слабителния чай , мисля че Сание се казваше

# 194
  • София
Излязоха ми резултатите и са много зле. Антителата пак са ми скочили МАТ от 235 на 471, а ТАТ от 505 на 620. ТСХ ми е 1,78, а Ф4 ми е над нормата 19,13 при реф.9-17.
Просто не знам докторите ли са сбъркани или аз та така се получава. Много ми се скофти  Cry
От както ги пия всички боклуци дето ми ги предписват нещата стават от зле по-зле  Cry
И великия имуновени допълнително ми влоши антителата. Ще спра всичко да пия пък да видим тогава какво ще става  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт